Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Член од
16 јули 2010
Мислења
214
Поени од реакции
51
исто како мене што ми кажавте кога постирав моја исхрана
фала ви многу

Член од
3 април 2013
Мислења
175
Поени од реакции
75
ај кажете дали е во ред исхранава терам вака 2-3 дена
08:00 овесни снегулки или експандиран ориз помалку од 100 грама со јогурт или млеко малку
11:00 3 белки
14:00 150 грама стек со пола лажичка сенф
17:00 2 компира или 100 грама ориз кафеав со малку урда (идеал шипка)за да добијам на вкус и салата
18:30 тежински тренинг
19:45 орбитрек 35-45 минути
20:30 150 грама стек комбинирано со 100грама урда или 3 белки
Видов дека никој не ти одговорил па еве мое мислење (искуство над 23 години рекреативец со кога требало одлични врвни резултати).
Ако е ова план за секој ден со цел да ослабеш 25 кг може да биде премногу секој ден кардио + тежински. Мој совет би бил да правиш 3-4 пати тежински по мускулни групи 1/2 на ден, а кардио да комбинираш со стомак 2 пати неделно и на овој начин ќе имаш цел ден слободен за одмор. Во однос на исхрана имаш 300 грама стек дневно, 200 грама урда дневно, 6 белки наведено. Ова е ок со тоа што тој оброкот што си го ставил во 20:30 после тренинг да го пребациш 2 часа пред тренинг, а после тренинг да земеш протеин веј шејк чист со вода и толку да одиш на спиење. Компирите во 17h што си ги навел би ги отфрлил и би ги заменил со зелка салата или патлиџан со урдата како што викаш. Во однос на доручекот оди на побогата варијанта наутро повторно јас би го отфрлил овесот и би средил јајца можеш слободно до 4-5 белки и едно цело. И еве сумирано:
08:00 белки 4-5 со едно цело јајце + можеш едно парче црн леб+малку урда
12:00 една шака бадеми да речеме
14:00 250 грама стек со пола лажичка сенф + 100 грама урда + салатата зелена некоја мешана (ова ти е главниот дел од денот)
17:00 напиј се добро кафе црно без шеќер
18:30 оди вежбај добар тежински тренинг трае 90 минути.
20:00 протеин веј со вода

Ова е мое мислење. Во 2008 и 2010 со слична програма симнав 20 кг добив и сила и издржливост, но сепак ова се мои резултати не знам колку се типични.

Додади на дневна основа минерали+витамини било која комбинација без шеќер, магнезиум и цинк и големи количини вода.

Со ваква исхрана имаш многу мал внес на јаглехидрати и ќе го ставиш телото со состојба на кетоза односно ќе почне да ги топи сопствените масти и шеќери - преку висок внес на протеини ја заштитуваш муслуната маса од топење.

Немој повеќе од 12 недели да си на исхранава.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.829
Поени од реакции
12.328
Energetski sadržaj 100 g kuhane skuše iznosi 262 kcal / 1096 kJ. Od toga je 18% masti i 24% proteina.
Od vitamina izvrstan je izvor vitamina B kompleksa, od čega cijanokobalamina (B12; 19 µg što čini 950% RDA), niacina (6,85 mg što čini 36% RDA), riboflavina (0,412 mg što čini 32% RDA), piridoksina (0,5 mg što čini 23% RDA), pantotenske kiseline (1 mg što čini 20% RDA), a dobar je izvor tiamina (0,16 mg što čini 10,6% RDA).
Od minerala skuša je izvrstan izvor fosfora (278 mg što čini 356% RDA), magnezija (97 mg što čini 28% RDA) i željeza (1,6 mg što čini 16 % RDA).

Текстот вели во 100 грама варена скуша има 24 грама протеини, витамини и друго и 1-1.5 грама омега3. И за печена важи исто?

Charon

Нинџа
Член од
31 октомври 2010
Мислења
428
Поени од реакции
1.104
Energetski sadržaj 100 g kuhane skuše iznosi 262 kcal / 1096 kJ. Od toga je 18% masti i 24% proteina.
Od vitamina izvrstan je izvor vitamina B kompleksa, od čega cijanokobalamina (B12; 19 µg što čini 950% RDA), niacina (6,85 mg što čini 36% RDA), riboflavina (0,412 mg što čini 32% RDA), piridoksina (0,5 mg što čini 23% RDA), pantotenske kiseline (1 mg što čini 20% RDA), a dobar je izvor tiamina (0,16 mg što čini 10,6% RDA).
Od minerala skuša je izvrstan izvor fosfora (278 mg što čini 356% RDA), magnezija (97 mg što čini 28% RDA) i željeza (1,6 mg što čini 16 % RDA).

Текстот вели во 100 грама варена скуша има 24 грама протеини, витамини и друго и 1-1.5 грама омега3. И за печена важи исто?

Толку има еве

http://www.livestrong.com/article/48767-nutrition-information-grilled-mackerel/

http://nutritiondata.self.com/facts/finfish-and-shellfish-products/4073/2

Јас си земам во конзерва од Кам

362 калории 0 јаглехидрати 29 масти 26 протеини во 119 грама со исцедено масло

Член од
16 јули 2010
Мислења
214
Поени од реакции
51
Видов дека никој не ти одговорил па еве мое мислење (искуство над 23 години рекреативец со кога требало одлични врвни резултати).
Ако е ова план за секој ден со цел да ослабеш 25 кг може да биде премногу секој ден кардио + тежински. Мој совет би бил да правиш 3-4 пати тежински по мускулни групи 1/2 на ден, а кардио да комбинираш со стомак 2 пати неделно и на овој начин ќе имаш цел ден слободен за одмор. Во однос на исхрана имаш 300 грама стек дневно, 200 грама урда дневно, 6 белки наведено. Ова е ок со тоа што тој оброкот што си го ставил во 20:30 после тренинг да го пребациш 2 часа пред тренинг, а после тренинг да земеш протеин веј шејк чист со вода и толку да одиш на спиење. Компирите во 17h што си ги навел би ги отфрлил и би ги заменил со зелка салата или патлиџан со урдата како што викаш. Во однос на доручекот оди на побогата варијанта наутро повторно јас би го отфрлил овесот и би средил јајца можеш слободно до 4-5 белки и едно цело. И еве сумирано:
08:00 белки 4-5 со едно цело јајце + можеш едно парче црн леб+малку урда
12:00 една шака бадеми да речеме
14:00 250 грама стек со пола лажичка сенф + 100 грама урда + салатата зелена некоја мешана (ова ти е главниот дел од денот)
17:00 напиј се добро кафе црно без шеќер
18:30 оди вежбај добар тежински тренинг трае 90 минути.
20:00 протеин веј со вода

Ова е мое мислење. Во 2008 и 2010 со слична програма симнав 20 кг добив и сила и издржливост, но сепак ова се мои резултати не знам колку се типични.

Додади на дневна основа минерали+витамини било која комбинација без шеќер, магнезиум и цинк и големи количини вода.

Со ваква исхрана имаш многу мал внес на јаглехидрати и ќе го ставиш телото со состојба на кетоза односно ќе почне да ги топи сопствените масти и шеќери - преку висок внес на протеини ја заштитуваш муслуната маса од топење.

Немој повеќе од 12 недели да си на исхранава.
Проблемот ми е на работа што сум до 17:00 па затоа го правам главниот оброк тогаш а на работа веке се навикнав да варам јајца и парче месо си носам од дома
Вода пијам по 4 литра најмалку до 6
Кардио правам сега од сабајле по 3 пати во неделата 35 мин орбитрек дома
Тежински тренинг имам 4 пати гради,грб,рамо,раце
После тежински гладен сум бе брат ми се јаде како само веј покрај тоа што немам и јајца да лупнам 4-5 пак ми е малку
Затоа пишав погоре дали може да ми состави некоја исхрана според обврските
Од 09-17 сум на работа
И најголем проблем ми е што последниве две недели не паѓам ни кило е сеа едино што ми се врти у глава е дека паѓам на масти а растам на мускулна маса (може зборам глупости незнам)

Sent from my iPad 4 using Tapatalk HD

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Проблемот ми е на работа што сум до 17:00 па затоа го правам главниот оброк тогаш а на работа веке се навикнав да варам јајца и парче месо си носам од дома
Вода пијам по 4 литра најмалку до 6
Кардио правам сега од сабајле по 3 пати во неделата 35 мин орбитрек дома
Тежински тренинг имам 4 пати гради,грб,рамо,раце
После тежински гладен сум бе брат ми се јаде како само веј покрај тоа што немам и јајца да лупнам 4-5 пак ми е малку
Затоа пишав погоре дали може да ми состави некоја исхрана според обврските
Од 09-17 сум на работа
И најголем проблем ми е што последниве две недели не паѓам ни кило е сеа едино што ми се врти у глава е дека паѓам на масти а растам на мускулна маса (може зборам глупости незнам)

Додади и 50 грама овесни снегулки, измешани со вода и вејот веднаш по тренинг.
Можеш да додадеш и лажичка мед или какао за вкус.

Член од
16 јули 2010
Мислења
214
Поени од реакции
51
Додади и 50 грама овесни снегулки, измешани со вода и вејот веднаш по тренинг.
Можеш да додадеш и лажичка мед или какао за вкус.
А да терам според мојата програма и додека немам веј што да земам

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Не сум бадијалџија на факултет одам и тренирам и работам и неможам баш точно до грам да мерам и да премерувам или пак да знам кога точно што ќе јадам, иначе во изминативе неколку дена мојата дневна исхрана е следна:

3 пати на ден протеински шејк
2 пати на ден глутамин
2 пати на ден кре алкалин
3 оброка ( 100гр телешко/пилешко со брокула )
( според дневниот распоред ) 1 оброк со 5-6 белки и сирење 4-5 литри вода дневно

Овошје, бадеми, семки, овес итн итн итн комбинирам секојдневно зависи само од обврските.

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Не сум бадијалџија на факултет одам и тренирам и работам и неможам баш точно до грам да мерам и да премерувам или пак да знам кога точно што ќе јадам, иначе во изминативе неколку дена мојата дневна исхрана е следна:

3 пати на ден протеински шејк
2 пати на ден глутамин
2 пати на ден кре алкалин
3 оброка ( 100гр телешко/пилешко со брокула )
( според дневниот распоред ) 1 оброк со 5-6 белки и сирење 4-5 литри вода дневно

Овошје, бадеми, семки, овес итн итн итн комбинирам секојдневно зависи само од обврските.
Абе се арно што си го зел кре алкалинот, али за него ти треба голема количина на јаглехидрати инаку џабе, и дури и со нив пак слабо сеќавав ефект од него, доста промашена инвестиција излезе за мене кре алкалинот.

S

Stef Bachatero

Гостин
Абе се арно што си го зел кре алкалинот, али за него ти треба голема количина на јаглехидрати инаку џабе, и дури и со нив пак слабо сеќавав ефект од него, доста промашена инвестиција излезе за мене кре алкалинот.
Па затоа не верувај на bro-science и на фактот што секој сака пари да ти украде и земи си монохидрат...
http://motivirajse.wordpress.com/2012/08/23/креатин-и-неговото-дејство-во-организ/
--- надополнето: 14 април 2013 во 03:49 ---
Па затоа не верувај на bro-science и на фактот што секој сака пари да ти украде и земи си монохидрат...
http://motivirajse.wordpress.com/2012/08/23/креатин-и-неговото-дејство-во-организ/

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
--- надополнето: 14 април 2013 во 03:49 ---

Еднаш се излагав и дадов пари за ова, понатаму во живот земам или монохидрат или евентуално протеин ако го начекам ефтин. Пумпачи, топачи, амино, креатини разни, покачувачи на тестостерон не би дал ниту денар за такви срања.

Kajgana Shop

На врв Bottom