Добро е опишано , но страшна бариера е нашиот јазик...добро е опишано како денот ја “обвиткува“ ноќта.За да завиеш , обвиткаш нешто треба да кружи.е ова болдираново ми се допаѓа. иако би те надополнил да не ја отфрлаш верата, него едноставно да ги преиспиташ работите. јас ко христијанин пошто сум нашол дупки, сум се преиспитал и решил дека ќе ја почитувам мојата вера, дека ќе празнувам некои празници, но никогаш нема да прифатам од неа нешто од прва. секогаш ќе размислам со моја глава па ќе донесам решение. така да не викај 'би отпаднала' .......... едноставно биди опен минд
е сега не знам доволно за да дебатирам даље околу некои недоследности во куранот, ... но го забележав она од вертхер нешто кај се стварало семето. ок сега видов објаснување
--- надополнето: 14 декември 2012 во 00:21 ---
сега приметив, ........ земјина ротација? во 5-6 век? .........?
Бог ни зборува ипси,Ако своите критериуми за добро и зло ги темелиш на слепа верба - догма содржана во пишан текст, од каде ќе знаеш дека авторот на текстот не е шејтанот?
Како можеш тоа да го тврдиш,кој ти зборува и за што ти зборува?Бог ни зборува ипси,
Ако тоа беше дело на ѓаволот , ќе ме учеше да ги мразам луѓето со различна боја на кожа(пр:расизмот),ќе ме учеше да крадам,да убивам,да лажам.....додека исламот учи на правдина,исламот мрази војни,исламот мрази обесправувања,крадења....се што не треба исламот во исламот е развратно дело.
Ако некој те учи на добро(општо прифатливо) нема да го сметаш за зол човек,туку за добар.Иста паралела,исламот го препознаваш преку доброто.
Прва работа. Нели пред малку рековме дека добро и зло се субјективни и релативни поими?Бог ни зборува ипси,
Ако тоа беше дело на ѓаволот , ќе ме учеше да ги мразам луѓето со различна боја на кожа(пр:расизмот),ќе ме учеше да крадам,да убивам,да лажам.....додека исламот учи на правдина,исламот мрази војни,исламот мрази обесправувања,крадења....се што не треба исламот во исламот е развратно дело.
Ако некој те учи на добро(општо прифатливо) нема да го сметаш за зол човек,туку за добар.Иста паралела,исламот го препознаваш преку доброто.
Па и расистите не го мразат целиот свет, само оние со поинаква боја на кожа. Ни нацистите не го мразеле цел свет, само тие што не се ариевска раса.Се мисли на борба против оние кои им е дадена книгата, Куранот, а не веруваат во него а се претставуваат како верници, а не за целиот останат свет.
Втората сура се однесува за оние кои му препишуваат син на Аллах.
Ако правиме муабет за идеологија за мир, ниту хипи идеологијата не е се покажа успешна.Спротивностите се составен дел од нашата димензија.Па и расистите не го мразат целиот свет, само оние со поинаква боја на кожа. Ни нацистите не го мразеле цел свет, само тие што не се ариевска раса.
Калашот е составен дел од вашата димензија ништо друго.Ако правиме муабет за идеологија за мир, ниту хипи идеологијата не е се покажа успешна.Спротивностите се составен дел од нашата димензија.
сега тука има контрадикторности. во првиот дел кај што треба да се борите, ако е добар преводот, или ако е така напишано, тогаш може да биде сватено на повеќе начини. едното е така како што велиш, ама мора да биде дополнето за да се свати целта. ама исто така може да биде сватено дека си ми дал куран во рака, јас викам не и ти мене кврц вратчето. нели? има можност за шпекулацииСура “Ел Теуба“, ајет 29:
“Борете се против тие на кои им е дадена книгата,а не веруваат ниту во Аллах,ниту во оној свет,не го сметаат за забрането она што Аллах и Неговиот Пратеник го забрануваат и не ја исповедаат вистинската вера,се додека не дадат главарина послушно и понизно“.
30. “Евреите велат “Узејр“ е Божји син, а христијаните велат: “Исус е божји син“. Тоа се зборовите нивни од устите нивни, ги имитираат зборовите а неверниците претходни - Аллах да ги убие! Каде се одметнуваат?“
Се мисли на борба против оние кои им е дадена книгата, Куранот, а не веруваат во него а се претставуваат како верници, а не за целиот останат свет.
Втората сура се однесува за оние кои му препишуваат син на Аллах.
Зошто ситничарење? Секој може да го толкува делот како што ќе посака, зависно од тоа како е преведен. Значењето во вистинска форма може да го добиеш од човек што добро го познава Куранот напишан на арапски јазик.сега тука има контрадикторности. во првиот дел кај што треба да се борите, ако е добар преводот, или ако е така напишано, тогаш може да биде сватено на повеќе начини. едното е така како што велиш, ама мора да биде дополнето за да се свати целта. ама исто така може да биде сватено дека си ми дал куран во рака, јас викам не и ти мене кврц вратчето. нели? има можност за шпекулации
после, ако јас кажам дека исус е син божји, треба да ме убиеш?
Гледав клип на YouTube во кое еден Арап повикуваше на убивање на неверниците,а беше на висока позиција,со висок чин во религијата.Зошто ситничарење? Секој може да го толкува делот како што ќе посака, зависно од тоа како е преведен. Значењето во вистинска форма може да го добиеш од човек што добро го познава Куранот напишан на арапски јазик.
За една религија да биде во вистинска смисла практикувана не треба да биди буквално толкувана и да не се применуваат новотарии.Заради истите постојат и недоразбирања.
Ти си гледал ЕДЕН АРАП каде што повикува на убивање. Јас од сите националности имам забележано каде што повикуваат на убивање, убиле по некој човек или направиле геноцид.Гледав клип на YouTube во кое еден Арап повикуваше на убивање на неверниците,а беше на висока позиција,со висок чин во религијата.
И тој да не не го познава Куранот?
ситничарење затоа што од тука и почнуваат маките ако не е фино разбрано. и во библијата има такви дво-тро смислени работи кои треба/мора да бидат разјаснетиЗошто ситничарење? Секој може да го толкува делот како што ќе посака, зависно од тоа како е преведен. Значењето во вистинска форма може да го добиеш од човек што добро го познава Куранот напишан на арапски јазик.
За една религија да биде во вистинска смисла практикувана не треба да биди буквално толкувана и да не се применуваат новотарии.Заради истите постојат и недоразбирања.
ДА, ова го имало во христијанството. и тоа од папите, кардиналите, ..... но веќе НЕ. се освестиле дека не е се така црно-бело. но станува збор за луѓе на високи позиции, кои имаат влијание на масите. иако и поединци кои се минорни не се ништо поарни од претходно спомнатите.Ти си гледал ЕДЕН АРАП каде што повикува на убивање. Јас од сите националности имам забележано каде што повикуваат на убивање, убиле по некој човек или направиле геноцид.
Па и не е баш еден,повеќе се.Ти си гледал ЕДЕН АРАП каде што повикува на убивање. Јас од сите националности имам забележано каде што повикуваат на убивање, убиле по некој човек или направиле геноцид.