Исламот ќе стане доминантна религија за 50-тина години?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Шејтанооо че ве јадиии како ширден на карамдалицаааа!

SHANE

Др.Акула
Член од
30 април 2008
Мислења
1.453
Поени од реакции
853
е ова болдираново ми се допаѓа. иако би те надополнил да не ја отфрлаш верата, него едноставно да ги преиспиташ работите. јас ко христијанин пошто сум нашол дупки, сум се преиспитал и решил дека ќе ја почитувам мојата вера, дека ќе празнувам некои празници, но никогаш нема да прифатам од неа нешто од прва. секогаш ќе размислам со моја глава па ќе донесам решение. така да не викај 'би отпаднала' .......... едноставно биди опен минд
е сега не знам доволно за да дебатирам даље околу некои недоследности во куранот, ... но го забележав она од вертхер нешто кај се стварало семето. ок сега видов објаснување
--- надополнето: 14 декември 2012 во 00:21 ---

сега приметив, ........ земјина ротација? во 5-6 век? .........?
Добро е опишано , но страшна бариера е нашиот јазик...добро е опишано како денот ја “обвиткува“ ноќта.За да завиеш , обвиткаш нешто треба да кружи.
Опишани се многу работи...не би на таа тематика бидејќи одиме оф топик.
--- надополнето: 14 декември 2012 во 00:28 ---
Ако своите критериуми за добро и зло ги темелиш на слепа верба - догма содржана во пишан текст, од каде ќе знаеш дека авторот на текстот не е шејтанот?
Бог ни зборува ипси,
Ако тоа беше дело на ѓаволот , ќе ме учеше да ги мразам луѓето со различна боја на кожа(пр:расизмот),ќе ме учеше да крадам,да убивам,да лажам.....додека исламот учи на правдина,исламот мрази војни,исламот мрази обесправувања,крадења....се што не треба исламот во исламот е развратно дело.

Ако некој те учи на добро(општо прифатливо) нема да го сметаш за зол човек,туку за добар.Иста паралела,исламот го препознаваш преку доброто.

W

Werther

Гостин
Бог ни зборува ипси,
Ако тоа беше дело на ѓаволот , ќе ме учеше да ги мразам луѓето со различна боја на кожа(пр:расизмот),ќе ме учеше да крадам,да убивам,да лажам.....додека исламот учи на правдина,исламот мрази војни,исламот мрази обесправувања,крадења....се што не треба исламот во исламот е развратно дело.

Ако некој те учи на добро(општо прифатливо) нема да го сметаш за зол човек,туку за добар.Иста паралела,исламот го препознаваш преку доброто.
Како можеш тоа да го тврдиш,кој ти зборува и за што ти зборува?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Бог ни зборува ипси,

Прва работа. Нели пред малку рековме дека добро и зло се субјективни и релативни поими?
Втора работа. Велиш куранот неучел да ги мразиш луѓето различни од тебе! Ај да видиме:

Сура 9:
29.Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno.

30.Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršćani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su riječi njihove, iz usta njihovih, oponašaju riječi nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmeću?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
мислам дека не толку оф, и чинија можеш да обвиткаш,......... и како по која логика за да обвиткаш треба да кужи? ......

Ч

Чај

Гостин
Сура “Ел Теуба“, ајет 29:
Борете се против тие на кои им е дадена книгата,а не веруваат ниту во Аллах,ниту во оној свет,не го сметаат за забрането она што Аллах и Неговиот Пратеник го забрануваат и не ја исповедаат вистинската вера,се додека не дадат главарина послушно и понизно“.

30. “Евреите велат “Узејр“ е Божји син, а христијаните велат: “Исус е божји син“. Тоа се зборовите нивни од устите нивни, ги имитираат зборовите а неверниците претходни - Аллах да ги убие! Каде се одметнуваат?“

Се мисли на борба против оние кои им е дадена книгата, Куранот, а не веруваат во него а се претставуваат како верници, а не за целиот останат свет.

Втората сура се однесува за оние кои му препишуваат син на Аллах.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се мисли на борба против оние кои им е дадена книгата, Куранот, а не веруваат во него а се претставуваат како верници, а не за целиот останат свет.

Па и расистите не го мразат целиот свет, само оние со поинаква боја на кожа. Ни нацистите не го мразеле цел свет, само тие што не се ариевска раса.

Ч

Чај

Гостин
Па и расистите не го мразат целиот свет, само оние со поинаква боја на кожа. Ни нацистите не го мразеле цел свет, само тие што не се ариевска раса.
Ако правиме муабет за идеологија за мир, ниту хипи идеологијата не е се покажа успешна.Спротивностите се составен дел од нашата димензија.

W

Werther

Гостин
Ако правиме муабет за идеологија за мир, ниту хипи идеологијата не е се покажа успешна.Спротивностите се составен дел од нашата димензија.
Калашот е составен дел од вашата димензија ништо друго.

:)

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Сура “Ел Теуба“, ајет 29:
Борете се против тие на кои им е дадена книгата,а не веруваат ниту во Аллах,ниту во оној свет,не го сметаат за забрането она што Аллах и Неговиот Пратеник го забрануваат и не ја исповедаат вистинската вера,се додека не дадат главарина послушно и понизно“.

30. “Евреите велат “Узејр“ е Божји син, а христијаните велат: “Исус е божји син“. Тоа се зборовите нивни од устите нивни, ги имитираат зборовите а неверниците претходни - Аллах да ги убие! Каде се одметнуваат?“

сега тука има контрадикторности. во првиот дел кај што треба да се борите, ако е добар преводот, или ако е така напишано, тогаш може да биде сватено на повеќе начини. едното е така како што велиш, ама мора да биде дополнето за да се свати целта. ама исто така може да биде сватено дека си ми дал куран во рака, јас викам не и ти мене кврц вратчето. нели? има можност за шпекулации
после, ако јас кажам дека исус е син божји, треба да ме убиеш?

Ч

Чај

Гостин
сега тука има контрадикторности. во првиот дел кај што треба да се борите, ако е добар преводот, или ако е така напишано, тогаш може да биде сватено на повеќе начини. едното е така како што велиш, ама мора да биде дополнето за да се свати целта. ама исто така може да биде сватено дека си ми дал куран во рака, јас викам не и ти мене кврц вратчето. нели? има можност за шпекулации
после, ако јас кажам дека исус е син божји, треба да ме убиеш?
Зошто ситничарење? Секој може да го толкува делот како што ќе посака, зависно од тоа како е преведен. Значењето во вистинска форма може да го добиеш од човек што добро го познава Куранот напишан на арапски јазик.
За една религија да биде во вистинска смисла практикувана не треба да биди буквално толкувана и да не се применуваат новотарии.Заради истите постојат и недоразбирања.

W

Werther

Гостин
Зошто ситничарење? Секој може да го толкува делот како што ќе посака, зависно од тоа како е преведен. Значењето во вистинска форма може да го добиеш од човек што добро го познава Куранот напишан на арапски јазик.
За една религија да биде во вистинска смисла практикувана не треба да биди буквално толкувана и да не се применуваат новотарии.Заради истите постојат и недоразбирања.
Гледав клип на YouTube во кое еден Арап повикуваше на убивање на неверниците,а беше на висока позиција,со висок чин во религијата.

И тој да не не го познава Куранот?

Ч

Чај

Гостин
Гледав клип на YouTube во кое еден Арап повикуваше на убивање на неверниците,а беше на висока позиција,со висок чин во религијата.

И тој да не не го познава Куранот?
Ти си гледал ЕДЕН АРАП каде што повикува на убивање. Јас од сите националности имам забележано каде што повикуваат на убивање, убиле по некој човек или направиле геноцид.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
ситничарење затоа што од тука и почнуваат маките ако не е фино разбрано. и во библијата има такви дво-тро смислени работи кои треба/мора да бидат разјаснети
--- надополнето: 14 декември 2012 во 01:30 ---
Ти си гледал ЕДЕН АРАП каде што повикува на убивање. Јас од сите националности имам забележано каде што повикуваат на убивање, убиле по некој човек или направиле геноцид.
ДА, ова го имало во христијанството. и тоа од папите, кардиналите, ..... но веќе НЕ. се освестиле дека не е се така црно-бело. но станува збор за луѓе на високи позиции, кои имаат влијание на масите. иако и поединци кои се минорни не се ништо поарни од претходно спомнатите.
е сега, како се справува исламот со тие кои повикуваат на убивање? оџи и сл

W

Werther

Гостин
Па и не е баш еден,повеќе се.
Разликата е во тие националности што во Арапските земји или во било која Муслиманска земја се повикува на религиозна омраза,таков вид на убивање на тоа се темели.
Тоа кажи ми ти мене,бидејќо за тоа е темава нели?

:)

Kajgana Shop

На врв Bottom