Исламот во Европа

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Is seafood Haram or Halal?

The Answer:
Every fish and animals in the shape of fish are permissible. According to the Hanafi sect, fishes such as turbot, carp, flipper and eel are permissible to eat. However, sea vermins such as crap, mussel, oyster, lobster, crawfish and prawn are not eaten. Also, other water animals which are not in the shape of fish such as walrus, sea pig etc. are not eaten as well.

Од кога медицината ги смета ракчињата, шкампите, јастозите....и сета останата морска храна која не е во облик на риба за несоодветна?
Си прочитал од погрешни извори :)
Прво,сам се побиваш во текстов бидејќи ти е According to Hanafi sect, а јас ќе ти објаснам каков е прописот According Islam(Qur'an and Sunnah).

1. Кур'ан
96. Вам ви се допушта морскиот лов и неговата храна да ја јадете, со него вие и патниците да се користите...(сура Ел-Маида)

А се пренесува дека Ибн Аббас и група асхаби рекле: морскиот лов е она што сте уловиле,а неговата храна е она што ќе исфрли морето.

2. Суннет
Прв доказ е хадисот на Мухаммед с.а.в.с. кој кога го прашале за морето рекол: Неговата вода е чиста и служи за чистење и халал(дозволени) се животните (морските животни) кои умреле во него.
(хадисот го бележат Ебу Давуд,Тирмизи и Ибн Маџе).

Втор доказ е хадисот од Џабир р.а. во кој се вели дека морето исфрлило голем кит на кој наишле група муслимани предводени од Ебу Убејде Џеррах,па го јаделе неговото месо а и понесле со себе од месото,кога се вратиле го прашале Мухаммед с.а.в.с. за тоа,а тој им рекол: Тоа е опскрба која Аллах ви ја исфрлил од морето,имате ли нешто од тоа месо и нас да не нахраните.(хадисот е веродостоен,го бележат Бухари и Муслим)

Значи да резимираме:
Погрешно си прочитал,морските плодови се дозволени и за лов и за јадење,храната од морето е халал по консензус на исламските учењаци базирајќи ги своите мислења на докази од Кур'ан и суннет.

Има дел од исламските учењаци,највеќе од ханефиската правна школа кои не ги забрануваат морските плодови туку велат дека е покудено(не е добро) да се јаде месо од морски животни кои умреле во морето,односно не се уловени.
Сметајќи дека тоа е стрв(стрвина,или леш ватевер) но тоа не важи за морските животни.
Се надевам дека бев јасен.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Си прочитал од погрешни извори :)
Прво,сам се побиваш во текстов бидејќи ти е According to Hanafi sect, а јас ќе ти објаснам каков е прописот According Islam(Qur'an and Sunnah).

1. Кур'ан
96. Вам ви се допушта морскиот лов и неговата храна да ја јадете, со него вие и патниците да се користите...(сура Ел-Маида)

А се пренесува дека Ибн Аббас и група асхаби рекле: морскиот лов е она што сте уловиле,а неговата храна е она што ќе исфрли морето.

2. Суннет
Прв доказ е хадисот на Мухаммед с.а.в.с. кој кога го прашале за морето рекол: Неговата вода е чиста и служи за чистење и халал(дозволени) се животните (морските животни) кои умреле во него.
(хадисот го бележат Ебу Давуд,Тирмизи и Ибн Маџе).

Втор доказ е хадисот од Џабир р.а. во кој се вели дека морето исфрлило голем кит на кој наишле група муслимани предводени од Ебу Убејде Џеррах,па го јаделе неговото месо а и понесле со себе од месото,кога се вратиле го прашале Мухаммед с.а.в.с. за тоа,а тој им рекол: Тоа е опскрба која Аллах ви ја исфрлил од морето,имате ли нешто од тоа месо и нас да не нахраните.(хадисот е веродостоен,го бележат Бухари и Муслим)

Значи да резимираме:
Погрешно си прочитал,морските плодови се дозволени и за лов и за јадење,храната од морето е халал по консензус на исламските учењаци базирајќи ги своите мислења на докази од Кур'ан и суннет.

Има дел од исламските учењаци,највеќе од ханефиската правна школа кои не ги забрануваат морските плодови туку велат дека е покудено(не е добро) да се јаде месо од морски животни кои умреле во морето,односно не се уловени.
Сметајќи дека тоа е стрв(стрвина,или леш ватевер) но тоа не важи за морските животни.
Се надевам дека бев јасен.
everything that falls within the definition of fish. As defined by marine scientists, fish is 'an aquatic, cold blooded, gill breathing vertebrate with a two-chambered heart'. Based upon this definition, whale, shrimp, lobster, sea crab, crayfish, squids, octopus, oyster, sea snail etc. are not 'fish', and will not be permissible according to Imam Abu Hanifa. Imam Abu Hanifa does not allow the consumption of everything from the sea. Only the fish is allowed (all types). The reason for this is that all animals of the sea die on its own. Due to this, they are known to be carrion (maitah),and from among the carrion which are allowed to consume, the fish and locust have been made permissible. About this, the Prophet (SAS) stated, 'Two types of dead (carrion-maitah) are lawful for us …. They are fish and locust'. (Ahmad, Ibn Majah). The hadith clearly establishes that from among the dead (carrion) of the sea only the fish is allowed, and this is the verdict of Imam Abu Hanifa (AR).And Allah knows best.Mufti Waseem Khan (Darul uloom Trinidad)
Линк

Член од
7 мај 2013
Мислења
1.581
Поени од реакции
387
Ама не сите муслимани се согласуваат со тебе.
Јас и не барам со мене да се согласат,има јасен Курански ајет.
Убаво реков дека постои консензус по ова прашање меѓу исламските учењаци,јас не зборувам тоа што мене ми одговара.
Дел од ханефиските правници само сметаат дека не е добро да се јаде месото од животни кои умреле во морето.
Те молам не ме напињај за работи на кои сум дал повеќе од јасен одговор.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас и не барам со мене да се согласат,има јасен Курански ајет.
Убаво реков дека постои консензус по ова прашање меѓу исламските учењаци,јас не зборувам тоа што мене ми одговара.
Дел од ханефиските правници само сметаат дека не е добро да се јаде месото од животни кои умреле во морето.
Те молам не ме напињај за работи на кои сум дал повеќе од јасен одговор.
Кога се зборува за стандарди за здрава храна, тие подразбираат точно дефинирана листа од артикли, неможе да биде тој стандард синоним за квалитет, ако едни го толкуваат на еден начин, други на друг.

S

Sagan

Гостин
Идентификувано лицето кое денес во 13:45 по МК време со 10 кг. TNT се крена во воздух и уби 14 лица, а повреди 37 во зградата на железничката станица во Волгоград.

Се работи за 26-годишната Оксана Асланова од Туркменистан. Таа била жена на екстремистички воен лидер кој бил убиен скоро во полициска акција.

http://voiceofrussia.com/news/2013_12_29/Photos-of-female-suicide-bomber-that-killed-dozens-in-Russias-south-now-public-1600/

--- надополнето: 29 декември 2013 во 19:52 ---
>
>
>

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Ти си контрадикторен во постот, дали гледаш каде?
Некој има проблем со „нечиста“ храна која „неверните крстоносци“ ја јадат, па се воведуваат „стандарди“ со кои таа храна се ограничува, а се во согласност со Шеријатот.
.

И медицинските научници се чудат, зошто некои луѓе кои не се грижат многу за телесната исхрана, туку Духовната им е најважна, имаат далеку подобро здравје, подолг живот и подобар карактер, од оние коишто дури неуротично избегнуваат “нечиста“ и “ нездрава“ храна. :)

Уште ли не разбирате дека сè што влегува во устата, минува преку стомакот и се исфрлува надвор?
А она, што излегува од устата, иде од срцето и тоа е што човекот го прави нечист.
Оти од срцето излегуваат лоши помисли, убиства, прељубодејства, блудства, кражби, лажни сведоштва, хули ... се’ тоа што вистински го осквернува човекот.

(Мат. 15:17+)

.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Ќе искоментирам само нешто.
На првата страна пишува дека исламот во Албанија е застапен 80-90% и во Косово и Метохија 90-95%!, искрено незнам од каде се и кој ги правел овие податоци но сигурно се препумпани.

Член од
21 септември 2012
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.443
Идентификувано лицето кое денес во 13:45 по МК време со 10 кг. TNT се крена во воздух и уби 14 лица, а повреди 37 во зградата на железничката станица во Волгоград.
Во ред, зашто го прават ова ? Зашто се издигуваат у воздух ? Најсериозно прашувам, нит сум читал нешо поврзано со вакви теми, нит ништо.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Во ред, зашто го прават ова ? Зашто се издигуваат у воздух ? Најсериозно прашувам, нит сум читал нешо поврзано со вакви теми, нит ништо.

.

Зошто ветен им е директен влез во рајот (каде што смеат да пијат вино, да имаат секс со 72 лепотици, да имаат 30 пати појака сексуелна потенција, ...), ако умрат во борбата за нивната куранско/кураишка идеологија, која тие ја наречуваат ислам, а е само еден крвав фалсификат од Вистината!

Притоа тие не се нити свестни, дека грозно се прелажани од шејтанот и кураишко/куранските чеда шејтански и нивните следбеници (најголемите фалсификатори) кои неможеле и неможат да се помират со фактот, дека; Единствениот Вистински и Совршен БОГ, лично во Исус (Кој е отелотворен под верното срце на една мома еврејка) ни Го престави Најважното!

. .........

.

Член од
21 септември 2012
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.443
.
Зошто ветен им е директен влез во рајот (каде што смеат да пијат вино, да имаат секс со 72 лепотици, да имаат 30 пати појака сексуелна потенција, ...), ако умрат во борбата за нивната куранско/кураишка идеологија, која тие ја наречуваат ислам, а е само еден крвав фалсификат од Вистината!
Јас сериозно прашувам, не ме заебавај..

Kajgana Shop

На врв Bottom