Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Имам кабелски интернет од кејблтел.

Едно две недели не беше чепнат пошо не бев во ск и од вчера ко дојдов ми се чинит полудев од нервози.

Прво имат супер интернет со 4 мегабита ко шо требит, па после паѓат и нигде го немат, па прам repair на local area conection па пак се е океј, па пак после некое време паѓат па прам repair па не фаќат и го исклучвам модемов од струја па го уклучвам па пак иам интернет па пак ќе паднит и така до недоглед...

Дали е нешо до мојов мил и драг интернет провајдер или пак е нешо до мојов компјутер.

И дај кажете дека е до компјутеров пошо ако требит да ги чекам да дојдат оние од кејблтел ќе свршам работа :nesum:

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Иам проблем со Мозила, Експлорер, Опера и општо со сите браузери, многу бавно отвараат страни а после 5-10 минути воопшто не сака да отвори страна, иначе интернетот ми е во ред- скајп, е-муле, останати програми си работат нормално, па чаре нешто шо може да е проблемот
Каков интернет имаш ?

gODHEAD

Crucified
Член од
6 декември 2007
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.163
Каков интернет имаш ?
Кабелски ми е интернетот, ама не е до интернетот, од кога го форматирав ова ми се дешава и ме нервира сеа, изгледа ќе треба пак да го форматирам друг излез не знам шо може да е

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Кабелски ми е интернетот, ама не е до интернетот, од кога го форматирав ова ми се дешава и ме нервира сеа, изгледа ќе треба пак да го форматирам друг излез не знам шо може да е
За кабелски почекај некој друг да ти одговори, јас мислев на т-хоме да не си :)

Awake

б.
Член од
30 декември 2007
Мислења
3.198
Поени од реакции
2.628
До компјутерот ке ти е, бидејки нелогично е да е до интернетот. Прочепкај, прашај некој, можеби го имал некој истиов проблем за да не дојде до форматирање.

Член од
2 декември 2008
Мислења
21
Поени од реакции
0
Помагајте другови...

Епа вака имам еден проблем се сетиранјето на рутерот и кабелскиот модем. Имам интетрнет од Кејблтел и сакам да го поделам преку рутер се обидов и никако да го направам, се јавив во центарот за подршка и таму ми рекоа да им ја кажам MAC адресата на рутерот???? Малку се зачудив зошто е потребана MAC адресата на рутерот а не на модемот??? Па си викам ај они знаат како треба. И после 3-4 јавувања ми рекоа дека не сум знаел да сетирам рутер и ми пукна филмот. Ај доста со ова зборот ми беше како може јас да го подесам рутерот да конекцијата ја поделам, дали некој ќе може во кратки црти да ми објаси инаку имам рутер Asus RX3041. Фала

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Епа вака имам еден проблем се сетиранјето на рутерот и кабелскиот модем. Имам интетрнет од Кејблтел и сакам да го поделам преку рутер се обидов и никако да го направам, се јавив во центарот за подршка и таму ми рекоа да им ја кажам MAC адресата на рутерот???? Малку се зачудив зошто е потребана MAC адресата на рутерот а не на модемот??? Па си викам ај они знаат како треба. И после 3-4 јавувања ми рекоа дека не сум знаел да сетирам рутер и ми пукна филмот. Ај доста со ова зборот ми беше како може јас да го подесам рутерот да конекцијата ја поделам, дали некој ќе може во кратки црти да ми објаси инаку имам рутер Asus RX3041. Фала
Па рутерот автоматски си дели конекција, тоа му е работа, за тоа и е направен. Ставаш интернетот во портот за интернет, и во другите порти си ги приклучуваш компјутерите и толку. Е сеа глупата работа е што кејблтел се праат нешо хакери, фраери шо ги знам, па делат интернет по МАС адреси и чуда, што значи тешко дека ќе го поделиш нивниот интернет, треба они да наместат таму од кај нив некои глупости.

Член од
29 август 2008
Мислења
5.614
Поени од реакции
3.962
Па рутерот автоматски си дели конекција, тоа му е работа, за тоа и е направен. Ставаш интернетот во портот за интернет, и во другите порти си ги приклучуваш компјутерите и толку. Е сеа глупата работа е што кејблтел се праат нешо хакери, фраери шо ги знам, па делат интернет по МАС адреси и чуда, што значи тешко дека ќе го поделиш нивниот интернет, треба они да наместат таму од кај нив некои глупости.
KAZUMUJA MAC OD RUTEROT I NEMAS GAJLE,,:aplauz::aplauz::aplauz:

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Јас не знам што толку сакаат да се заштитуваат со тие MAC адресите. Во Битола на Телекабел нема такви заебанции. Си менуваш компјутер и немаш никаква блокираност.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Јас не знам што толку сакаат да се заштитуваат со тие MAC адресите. Во Битола на Телекабел нема такви заебанции. Си менуваш компјутер и немаш никаква блокираност.
Абе Телекабел нигде немаат, ама Кејблтел имаат.

И џабе ти ако смениш 100 компјутери кога им треба РУТЕРОТ.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Во постот за оннет дуо пишав за каква е состојбата со конекцијата, но овде сакам да прашам од технички аспект во врска со дуо екстрим.

Имено, од сабајле (сега е 6 саат) немам проблем со конекција, но после пладне тешко можам да се закачам. А и кога ќе се закачам на пц-то по извесно време ми го кочи целиот windows, губи конекција и дава одвреме навреме конфликт на ип адреси (инаку едната адреса ми завршува на 22, другата на 23, нема реална причина за конфликт), а на лаптопот ми дава грешка за win32 сервиси, грешка за phone book и морам да рестартирам windows. Но приметив дека на my network-microsoft windows network ми се појавуваат компјутери од други корисници на оннет. Кај некои има лозинка, но кај некои можев да влезам ко во мој фолдер. Ова е опасно од безбедносен аспект.

Е сега дали има врска што не можам да се конектирам или што ми го руши windows-от и што ми ги јавува грешките со вклучување на овие корисници? Пошто окга ги нема или се помалку, овие проблеми не ми се јавуваат.

И чисто информативно, зошто Калисто е заштитено (друга лозинка, не е админ...) да не може да се конфигурира, а претходниот модем (што идеше со солото) можеше да се конфигурира? Истиот проблем со Калисто го имаат и словенците по нивни форуми.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Во постот за оннет дуо пишав за каква е состојбата со конекцијата, но овде сакам да прашам од технички аспект во врска со дуо екстрим.

Имено, од сабајле (сега е 6 саат) немам проблем со конекција, но после пладне тешко можам да се закачам. А и кога ќе се закачам на пц-то по извесно време ми го кочи целиот windows, губи конекција и дава одвреме навреме конфликт на ип адреси (инаку едната адреса ми завршува на 22, другата на 23, нема реална причина за конфликт), а на лаптопот ми дава грешка за win32 сервиси, грешка за phone book и морам да рестартирам windows. Но приметив дека на my network-microsoft windows network ми се појавуваат компјутери од други корисници на оннет. Кај некои има лозинка, но кај некои можев да влезам ко во мој фолдер. Ова е опасно од безбедносен аспект.

Е сега дали има врска што не можам да се конектирам или што ми го руши windows-от и што ми ги јавува грешките со вклучување на овие корисници? Пошто окга ги нема или се помалку, овие проблеми не ми се јавуваат.

И чисто информативно, зошто Калисто е заштитено (друга лозинка, не е админ...) да не може да се конфигурира, а претходниот модем (што идеше со солото) можеше да се конфигурира? Истиот проблем со Калисто го имаат и словенците по нивни форуми.
За да не ти се појавуваат конфликтите со IP адресите, смени си ги последните 2-3 броја произволно и погоди ги да се некои што ги нема никој друг. Изгледа интернетот ви е поделен на корисниците како да сте во мрежа и некој друг пред тебе ги имал твоите IP адреси, и затоа тебе ти јавувало конфликт зашто неможе 2 компјутера да имаат иста IP адреса.

Пробај смени ја, имаш ранг од 1 до 254 за последните бројки.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
За да не ти се појавуваат конфликтите со IP адресите, смени си ги последните 2-3 броја произволно и погоди ги да се некои што ги нема никој друг. Изгледа интернетот ви е поделен на корисниците како да сте во мрежа и некој друг пред тебе ги имал твоите IP адреси, и затоа тебе ти јавувало конфликт зашто неможе 2 компјутера да имаат иста IP адреса.

Пробај смени ја, имаш ранг од 1 до 254 за последните бројки.
Ок, ќе пробам барем тој проблем да го елиминирам. Фала.

GrD

Член од
27 октомври 2008
Мислења
289
Поени од реакции
5
Vaka.
1.ruterot ne e avtomatski da stavis kablovite i gotovo.
ke treba da si stavis inbound(LAN) IP. pa da si gi povrzes site kompjuteri vo mreza preku 4 porti ili povekje ako ima :).

2. da ja nasetiras WAN konekcijata i ne zaboravaj kabelot da go stavis :D.

3. MAC addressata mora da im ja kazes od ruter zasto da te registriraat tebe kako korisnik. ako ispadne nesto kradenje na net da moze da go reguliraat toa.najcesto ruterite imaat opcija MAC cloning. ja prezemaat MAC addressata od eden od PCata ili pak racno ja vnesuvas taa pod koja si registriran kaj operatorot.
so toa problemot ti e resen avtomatski i nemas potreba do kaj niv da se javuvas i da se raspravas so sekakvi lugje tamu.

BDW interentov vo drzavava SMRDIIIIIII. ne go biva. ali toa e bolje nesto odkolku NISTO :toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.744
Поени од реакции
12.199
Ај пак јас (ако сум на ред :smir:). Најверојатно прашањето е за тука, ако не, пардон.

Дома кога децава сакаат да играат CoD 4, на некои сервери нормално ги вклучува (грчки, бугарски) или покажува full... Но на еден сервер "COD4 Kabelnet", никако да ги пушти. Дали ги гледа адресите, па пошто е од оннет ги блокира или? Досега не играле на тој сервер, а постојано има дава порака дека се банирани. Некое чаре ако има, или некој да има некое искуство со ова? На пример ако не им дозволува ради конекцијата, дали може преку анонимус прокси да се игра?

Kajgana Shop

На врв Bottom