Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

P

Princ

Гостин
Сидери - тие што го имаат целиот фајл и го даваат за превземање.
Личери - тие што не даваат туку само симнуваат.
Перови - тие што даваат и зимаат. Разликата помеѓу сидер и пер е таа што пер-от го нема целиот фајл, туку и тој го симнува и го раздава делот што веќе го превзел.

Мислам дека ваша нешто беше објаснувањето.
Ако грешам не сакам да изгорам, па нека ме поправи некој што знае подобро.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Објаснувањето за seeder ти е во ред.. значи прави само upload.
Leecher = оној кој во моментот има преземено помалку од 100% од торентот, што не значи дека не прави upload.. на кратко, и дава и зема = прави и download и upload
Peers = сите што учествуваат во процесот, значи секој seeder и leecher е peer

:)

Член од
18 април 2008
Мислења
876
Поени од реакции
213
Абе само со форматира ПЦ и сеа кога на mozzla ке отворам повеќе табови ( пошо работам со повеке табови ,а и те кога сам на кајгана исто така... ) страната скоро секогаш се reload афтоматски....овоа ем ептен ме нервира ем не можам да работам. Помош ???

Mad Maxx

SSG3000
Член од
4 мај 2005
Мислења
1.235
Поени од реакции
64
Абе само со форматира ПЦ и сеа кога на mozzla ке отворам повеќе табови ( пошо работам со повеке табови ,а и те кога сам на кајгана исто така... ) страната скоро секогаш се reload афтоматски....овоа ем ептен ме нервира ем не можам да работам. Помош ???
Користи Opera :toe:

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
poslednive 2-3 dena i na mene mi se desava ova i so firefox 2 i so firefox 3

Член од
25 март 2008
Мислења
105
Поени од реакции
3
Вака сеа... Имам кабелски, го користам преку мрежен кабел.
На едниот лаптоп си го боцкам кабелот и за 5 секунди зема ип адреса и се конектира. На другиот го боцкам кабелот и ништо не покажува едно 2-3 минути и после тоа ми пише limited or no conectivity.

Значи пробав се да направам, од сетинзи vo tcp/ip конфигурацијата (automatic IP, auomatic DND), го исклучив firewall, исклучив анттивирус... 2 та компјутера имаат исти сетинзи, али едниот нејќе да се конектира

помош

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Може ли да прашам,пошто ми се дешаа чудна работа.
Очигледно ми е паднат нетот(не отвара ни Гугл,нема МСН,ниедна страна на интернет).
Ми ги отвара само Кајгана,Илузионист и Блогот и на нив можам да работам и да пишуам.
Ај ако може некој да ми објасни шо е работаа.Не ми се дешаа првпат воа,нели е малце чудно?
п.с наведениве страни,моментално ги отвара побрзо од било кога.

Член од
25 март 2008
Мислења
105
Поени од реакции
3
Може ли да прашам,пошто ми се дешаа чудна работа.
Очигледно ми е паднат нетот(не отвара ни Гугл,нема МСН,ниедна страна на интернет).
Ми ги отвара само Кајгана,Илузионист и Блогот и на нив можам да работам и да пишуам.
Ај ако може некој да ми објасни шо е работаа.Не ми се дешаа првпат воа,нели е малце чудно?
п.с наведениве страни,моментално ги отвара побрзо од било кога.
Уште ти се во меморија (cache) затоа ти ги отвара толку брзо.

Член од
25 март 2008
Мислења
105
Поени од реакции
3
Вака сеа... Имам кабелски, го користам преку мрежен кабел.
На едниот лаптоп си го боцкам кабелот и за 5 секунди зема ип адреса и се конектира. На другиот го боцкам кабелот и ништо не покажува едно 2-3 минути и после тоа ми пише limited or no conectivity.

Значи пробав се да направам, од сетинзи vo tcp/ip конфигурацијата (automatic IP, auomatic DND), го исклучив firewall, исклучив анттивирус... 2 та компјутера имаат исти сетинзи, али едниот нејќе да се конектира

помош
иначе го оправив овој проблем. Има patch на интернет за средување автоматски.

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
ae vaka da pisam i jas za mojot problem :),probuvam da simnuvam preku torrent,torrentot ima preku 15000 seeders a jas simnuvam so 5-10KBps ne mi e limitirano nisto vo programot za download i upload,vo isto vreme ja testiram brzinata pokazuva 2900 down 420upload,probuvam i da simnuvam od web si ide normalno so 290-310KBps,dali treba da napraam nekoja optimizacija na utorrentot ili nesto drugo e problemot ?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
ae vaka da pisam i jas za mojot problem :),probuvam da simnuvam preku torrent,torrentot ima preku 15000 seeders a jas simnuvam so 5-10KBps ne mi e limitirano nisto vo programot za download i upload,vo isto vreme ja testiram brzinata pokazuva 2900 down 420upload,probuvam i da simnuvam od web si ide normalno so 290-310KBps,dali treba da napraam nekoja optimizacija na utorrentot ili nesto drugo e problemot ?
Торент и веб, не е исто. На веб има константна брзина, а преку торент, зависи кој ги дава фајловите, каков интернет имаат тие, колку луѓе ги даваат фајловите, а и колку луѓе ГИ ЗЕМААТ фајловите.

Пример, некој ако прави UPLOAD со 100 KB/s а други 50 души го зимаат истиот фајл, сите ќе го download-ираат со 2 KB/s

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Единствени објаснувања на кои ми текнува во моментот се: торентот е фејк, провајдерот ти лимитира torrent сообраќај.. толку. Пробај со друг клиент и друг торент, да видиш дали ќе се смени нешто.

dwa

Член од
19 февруари 2006
Мислења
2.233
Поени од реакции
349
Единствени објаснувања на кои ми текнува во моментот се: торентот е фејк, провајдерот ти лимитира torrent сообраќај.. толку. Пробај со друг клиент и друг торент, да видиш дали ќе се смени нешто.
torrentot ne e fejk gledano po komentarite,znaci ostanuva da mi limitiraat ovie od t-home a

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
torrentot ne e fejk gledano po komentarite,znaci ostanuva da mi limitiraat ovie od t-home a
...или тоа јас што ти го пишав. Не значи дека преку торент МОРА да симнуваш со брзина над 30/50 KB/s. Некогаш ќе си симнуваш со 2-3 KB/s а некогаш со по 200 Kb/s.

Т-Home ако ти лимитирале нешто, и од веб ќе симнуваше со по 6 KB/s

Член од
8 јануари 2008
Мислења
142
Поени од реакции
10
ако може некој да ми помогне имам прашање во врска со бесплатен веб хостинг. страната ок си е, ама зошто неможе да се пушти ако пишам www пред неа.без www ако ја пишам одма работи, ама многу ми е важно да знам како да направам да работи и со www, фала многу за помошта

Kajgana Shop

На врв Bottom