Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Help? Mi trebaat ili driveri ili da mi objasni nekoj kako bi se povrzala na internet so takov modem

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Help? Mi trebaat ili driveri ili da mi objasni nekoj kako bi se povrzala na internet so takov modem
Епа вака, не успеав да најдам драјвери за Mac OS X, но зошто не го врзеш модемот преку Ethernet? Мислам дека модемот има и УСБ и мрежен влез. Драјверите требаат само ако користиш УСБ.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Јеп, за преку ethernet не требаат драјвери. Уклучи и фурај.

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Вака. Како прво, не сум некој компјутерски (а најмалку Mac OS X) експерт. Инаку, пробав и со Ethernet, ги запишав сите податоци од Windows-от(како IP address, DNS итн.) и се беше во ред додека не стигне до ISP(појма немам што е тоа) каде што заглавуваше. Ако има некој идеа како да ми помогне, ке му бидам благодарна. :wink: Thanks for listening

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Пробај да не ставаш ти адреси туку тој сам да си ги добие. Како што е под Windows - Assign automatically

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Пробав, не сака сам да ги најде... Ахх... Нема врска.. Фала за советите во секој случај. А само да прашам, што е тоа ISP?:kesa:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.211
Поени од реакции
34.455
ISP = Internet Service Provider.

A уште подобро би било да видиш Google како фино работи... :)

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Prociaj go ova tuka :
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106715

Connecting via cable modem, DSL, or LAN

1. Get this information from your ISP or network administrator:
    • Domain Name Server (DNS) addresses.
    • Whether you should choose DHCP or manual IP address configuration, which will be done in Step 6 below.
    For manual configuration only:
    • IP address
    • Router address
    • Subnet mask
    Tip: Your ISP or local network may provide DNS addresses automatically.
  2. From the Apple menu, choose System Preferences.
  3. From the View menu, choose Network.
  4. Choose Built-in Ethernet from the Show pop-up menu (the Configure pop-up menu prior to Mac OS X 10.1).
  5. Click the TCP/IP tab, if necessary.
  6. Choose either Manually or Using DHCP from the Configure pop-up menu, as you were instructed by your ISP in Step 1.
  7. Type the other information you gathered in Step 1 into the matching fields. Unless your ISP instructs you otherwise, you can ignore the DHCP Client ID field and the Search Domains field.
  8. Click Apply Now.
  9. Open a Web browser or other TCP/IP application to test your connection to the Internet.
Kolku so razbiram treba da izberes Using DHCP, a za DNS stavi gi ovie ako si na Telekabel:
89.205.127.50 i 89.205.127.130 ili javi im se da ti gi kazat.

Smasher

Професионален молер
Член од
27 јуни 2007
Мислења
811
Поени од реакции
9
Пробав, не сака сам да ги најде... Ахх... Нема врска.. Фала за советите во секој случај. А само да прашам, што е тоа ISP?:kesa:
Окулу модемот SB5101 има драјвери за USB-то во кутијата сосе модемот едно CD доаѓа, додека за ethernet не ти требаат драјвери амо приклучи го мрежниот (ethernet) кабел од модемот во мрежната картица на компјутерот. За конекцијата подесувањана нека бидат по default на автоматски наместено.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
185
Поени од реакции
1
pomos imam problem!
Zosto od deneska nemozam da go delam internetot(WADSL) preku ruter .
inaku do sega cela godina bese ok no od denes se se zafrkan .

P

Princ

Гостин
Жими мајка не знам pravo.
Од рутерот зимаш интернет на некој од компјутерите? Претпоставувам да...
На тој компјутер кај што немаш интернет да не сте правеле некоја измена (макар и мала)?

Член од
24 ноември 2005
Мислења
185
Поени од реакции
1
i jas neznam sto mu bese vcera denes e se ok.pa izgleda i tehnikata moze nekogaz da zeza

Член од
6 септември 2007
Мислења
134
Поени од реакции
4
Зав~ера у саботата Он нет имаа проблем со аутентификацијата, па не можеше да се конектирам и јас (ерорр 691: Wrong user pasword). Така да сигурно не било до тебе. Неможел рутерот да се логира.

Член од
18 јануари 2006
Мислења
195
Поени од реакции
0
он.нет секогаш имаат некакви проблеми со нетот

Член од
18 август 2006
Мислења
325
Поени од реакции
4
Од пред една недела нешто падна интернетот на МТ и оттогаш па наваму не можам да се поврзам во bridge mode и ми го дава ова:

Можам да се поврзам преку модемот, ако наместо bridge одберам PPPoE конекција и го напишам јузерот/пасот во модемот.

Не сакам да влегувам во модемот за да правам конект/дисконект.

Дали некој може да помогне.

Благодарам!

Kajgana Shop

На врв Bottom