Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Дали е можно проблемот да е во IP адресите? Пошто интернетот оди преку LAN и можно е да се искористени IP адресите од другите во мрежата.
Со кој други IP адреси да пробаме да се поврзиме?

П.С. За истиот проблем на Фликс се работи.

P

Princ

Гостин
Кога би биле "искористени" IP адресите во локалната мрежа, би ви јавувал конфликт на IP адреси. Ви јавува?
Од 192.168.0.2 пингај го 192.168.0.1... враќа reply?

Edit:
Пожелен е скриншот од компјутерот со две мрежни картички од Network Connections во Control Panel.

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
A da probas vtoriot da go stavis Automatski da si naogja IP ?

• When you enable Internet Connection Sharing, the network adapter connected to the home or small office network is given a new static IP address configuration. Existing TCP/IP connections on the Internet Connection Sharing computer are lost and need to be reestablished. For example, if Internet Explorer is connecting to a Web site when Internet Connection Sharing is enabled, refresh the browser to reestablish the connection.

• To use the Internet Connection Sharing feature, users on your home or small office network should configure TCP/IP on their local area connection to obtain an IP address automatically. Home or small office network users must also configure Internet options for Internet Connection Sharing.
http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/howto_share_conn.mspx?mfr=true

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Кога би биле "искористени" IP адресите во локалната мрежа, би ви јавувал конфликт на IP адреси. Ви јавува?
Од 192.168.0.2 пингај го 192.168.0.1... враќа reply?

Edit:
Пожелен е скриншот од компјутерот со две мрежни картички од Network Connections во Control Panel.
Да јавуваше на неколку пати ерор репорт таму со конфликт на IP адреси.

Од вториот ако пингаш не враќа ништо.

Ете скриншот

П.С. Со автоматски не можи да воспостави врска. Значи дали можи некој алтернативни IP адреси да се одберат за да нема конфликт а да има врска.

Фала однапред.

P

Princ

Гостин
Абе сменете ИП адреси чим така. Стави му на првиот 192.168.1.237 а на вториот 192.168.1.238 и во default gateway ИП адресата на првиот.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Фала Принц за совето со IP адресите конечно профункционира. Многу компјутери се мешат во мрежата пошто LAN е интернетот и зато се јави проблемот.

И дали знајш зошто нема интернет на другиот компјутер, на конекцијата е штиклирано Allow other user to connect through this computer.
Дали е можно воопшто да се дели интернетот?
Дали случајно свич ќе промени нешто во врска со тоа?
Дали е можно интернетот да не се дели на никаков начин, значи да е ограничен на еден компјутер?

P

Princ

Гостин
Сликовито (ама без слики ќе ти објаснам). Ако ги следиш сите чекори внимателно, ќе добиеш интернет на двата компјутера. Ако не, јас се откажувам.

1. Седни на компјутерот на кој е приклучен модемот (тој што има интернет).
1.1. Оди во Network Connections во Control Panel, десен клик на мрежната во која влегува кабловскиот модем (ако не знаеш кој е кој, извади го другиот кабел од мрежна, тој што оди во другиот компјутер. Тој што нема да е со црвен икс после ова, е оној што ни треба) и кликни Properties. Оди TCP/IP properties и внеси ги овие работи:

IP: 192.168.1.218
Subnet Mask: 255.255.255.0
Default Gateway: (празно)
DNS 1: (празно)
DNS 2: (празно)

1.2. Провери дали имаш интернет. (ако имаш оди на нареден чекор. Ако немаш кажи па да провериме кај ја грешиме)
1.3. Десен клик пак на истиот LAN, Properties. Селектирај го јазичето Advanced и штиклирај Allow other computers.... па мавни ОК.
1.4 Десен клик на мрежната од која кабелот оди во другиот компјутер (прво врати го кабелот ако го извади ради чекор 1.1.) па Properties. TCP/IP Properties, и куцај:

IP: 192.168.1.219
Default Gateway: 162.168.1.218
DNS 1: 192.168.1.218

1.5 Провери дали имаш интернет. (ако имаш оди на нареден чекор. Ако немаш кажи па да провериме кај ја грешиме)
1.6 Десен клик пак на истиот LAN, Properties. Селектирај го јазичето Advanced и штиклирај Allow other computers.... па мавни ОК.

2.1. Префрли се на другиот компјутер.
2.2. Клај кафе и викни ме.
2.3. Го допиваме кафето и продолжуваш.
2.4. Оди и тука во Network Connections во Control Panel, десен клик на Local Area Connection, Properties. Во тој прозорец TCP/IP селектирај, па properties. Подеси вака:

IP: 192.168.1.220
Default Gateway: 162.168.1.218
DNS 1: 192.168.1.218

Сега би требало да имаш интернет.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Ти супер ми објасна комплетно те разбрав како да наместам, само проблемот е што јас не можам да наместам IP адреса на конекцијата за интернетот. Мора да е автоматски избрана инаку не функционира, барем така добив инструкции од провајдерот. Друго, немам модем ами само кабел кој дирекно се поврзува во лан картата. Трето, не сум Македонија, Софија сум, ако си за кафе кажи какво пиеш. :wink:

P

Princ

Гостин
Не знам тогаш како да знаат другите мрежни карти од која мрежна карта да зимаат интернет кога таа која добива интернет нема име (односно IP адреса).

Стварно не можам да ти помогнам. Би ти предложил да и ставиш IP па ако не ја бива работата, секогаш можеш да исклучиш IP.
Извини мое замислено пријателче :)

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
А дали можи некако да ја искористам јас автоматски избраната IP адреса. Пошто ако подесам мануелно јас своја IP адреса немам интернет. Фала однапред замислено другарче ;)

Член од
6 септември 2007
Мислења
1.361
Поени од реакции
2.176
Dali mozat da se najdat driveri za motorola kabelski modem na internet koi bi rabotele na Mac OSx operativen sistem? Fala odnapred

Член од
17 февруари 2007
Мислења
296
Поени од реакции
0
Сликовито (ама без слики ќе ти објаснам). Ако ги следиш сите чекори внимателно, ќе добиеш интернет на двата компјутера. Ако не, јас се откажувам.

1. Седни на компјутерот на кој е приклучен модемот (тој што има интернет).
1.1. Оди во Network Connections во Control Panel, десен клик на мрежната во која НЕ влегува кабловскиот модем. Тој што нема да е со црвен икс после ова, е оној што ни треба) и кликни Properties. Оди TCP/IP properties и внеси ги овие работи:

IP: 192.168.1.2
Default Gateway: (празно)
DNS 1: (празно)
или вака (не сум сигурен дали треба да е празно или да ја содржи адресата на самиот пц, поради тоа што самиот тој нуди интернет)
Default Gateway: 192.168.1.2
DNS 1: 192.168.1.2

1.2. Провери дали имаш интернет. (ако имаш оди на нареден чекор. Ако немаш кажи па да провериме кај ја грешиме)
1.3. Десен клик пак на истиот LAN, Properties. Селектирај го јазичето Advanced и штиклирај Allow other computers.... па мавни ОК.

2.1. Префрли се на другиот компјутер.
2.2. Клај кафе и викни ме.
2.3. Го допиваме кафето и продолжуваш.
2.4. Оди и тука во Network Connections во Control Panel, десен клик на Local Area Connection, Properties. Во тој прозорец TCP/IP селектирај, па properties. Подеси вака:

IP: 192.168.1.220
Default Gateway: 162.168.1.2
DNS 1: 192.168.1.2

Сега би требало да имаш интернет.
Ај пробај вака, и извини Принц што го искористив твојот пост :smir:.
Инаку мрежната во која ти влегува ланот со интернет остави ја на автоматски.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Ја средивме мрежата цела финта беше шо требаше да се сетира инаква Home Network .

Kajgana Shop

На врв Bottom