Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Зошто воопшто правиш NAT кога не ти треба? Ако е за да користиш безжично поврзување тогаш не мораш да одиш со PPoE од рутерот, туку модемот да го приклучиш на LAN интерфејс па конекцијата да ја правиш од компјутерот (ова е слично на првото што си го имал). Други опции ти се да не правиш NAT или пак компјутерот да го ставиш во DMZ (стандардно решение за хостирање зад рутер).
Инаку биди малку попрецизен која е твоја адреса, ваљда под твоја подразбираш јавна динамички доделена адреса која сега ја добива WAN интерфејсот на рутерот, или?
Читав за ова ДМЗ ама не бев сигурен што точно да напрвам .. Извини да појаснам, во мрежа сум од 4 компјутери приклучени на вајрлес рутер, имам и обична и вајрлес мрежа, сега сакам еден од статичните компјутери да го направам да ми биде со адресата која ја дава самиот модем за да биде динамична, а не онаа која ја диктира рутерот, верувам дека знаеш на што мислам, за да можам да си бидам сервер сам да себе ... инаку преку рутерот ништо неправм. :nesum:

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
знае ли некој како да го конфигурирам рутерот(Gembird NSW-R2) да работи на кејблтел ? сега ми е пуштен интернет на MAC адреса на мрежната, а на рутерот има различна МАС од таа на мрежната, у кејблтел ми рекоа треба барање да поднесам за промена на МАС адреса, пробав да ја клонирам од мрежната за да ја користи таа и рутерот ама после не можам да влезам во рутерот и треба пак да го ресетирам

едит
го конфигурирав нема потреба од помош,само некој порт форвардинг да ми каже :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
знае ли некој како да го конфигурирам рутерот(Gembird NSW-R2) да работи на кејблтел ? сега ми е пуштен интернет на MAC адреса на мрежната, а на рутерот има различна МАС од таа на мрежната, у кејблтел ми рекоа треба барање да поднесам за промена на МАС адреса, пробав да ја клонирам од мрежната за да ја користи таа и рутерот ама после не можам да влезам во рутерот и треба пак да го ресетирам

едит
го конфигурирав нема потреба од помош,само некој порт форвардинг да ми каже :)
За што ти треба Port Forward???

И дај неколку слики од сетапот на рутерот :)

Port Forward обично се наоѓа негде во некое мени Games and Aplications нешто слично...

Razor

u jelly?
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.544
Поени од реакции
168
За што ти треба Port Forward???

И дај неколку слики од сетапот на рутерот :)

Port Forward обично се наоѓа негде во некое мени Games and Aplications нешто слично...
ми треба за да отворам порт за торент
отворив еден порт тука ама нејке:toe:

ArsVivendi

самовработена невработена
Член од
15 април 2007
Мислења
603
Поени од реакции
31
ми треба за да отворам порт за торент
отворив еден порт тука ама нејке:toe:
И јас пробав да отварам портови за торенти, и залудно изгубив неколку часа. Нема да ти треба тоа, имам интернет преку рутер на Пирели, овај на МаксАДСЛ, за торенти само користи си uTorrent. Ќе се регулира брзината. Барем мене ми се регулира, и после еден download тера брзината на макс. :smir:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.752
Поени од реакции
52.714
Имам вифи, и се е добро, се конектира и лаптопот и ајфонот, ама нејќе РСто. Се е довро, покажува дека е конектирано, ама не се уклучува ништо. Кога ќе отворам мозила не се отвара ништо, само бело стои. Што е проблемот?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имам вифи, и се е добро, се конектира и лаптопот и ајфонот, ама нејќе РСто. Се е довро, покажува дека е конектирано, ама не се уклучува ништо. Кога ќе отворам мозила не се отвара ништо, само бело стои. Што е проблемот?
А да пробаш преку РС да влезеш во рутерот?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Да го поврзам рутерот директно со РС?

Ка ко да го отворам на РС? Со IP адресата во мозила? Кај да ја најдам IP адресата?
А како ти е поврзан РС со рутерот???

Инаку оди во RUN, пиши CMD па таму пиши IPCONFIG, и адресата што е кај DEFAULT GATEWAY (треба да е нешто како 192.168.1.1) пиши ја во Firefox. Од сите компјутери преку оваа адреса треба да можеш да си влезеш во рутерот.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.235
Поени од реакции
30.470
Шо се случува со Pirate Bay? Да не го укинаа?

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.752
Поени од реакции
52.714
А како ти е поврзан РС со рутерот???

Инаку оди во RUN, пиши CMD па таму пиши IPCONFIG, и адресата што е кај DEFAULT GATEWAY (треба да е нешто како 192.168.1.1) пиши ја во Firefox. Од сите компјутери преку оваа адреса треба да можеш да си влезеш во рутерот.
преку USB wireless adapter се поврзува РСто.

Kajgana Shop

На врв Bottom