Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
еве вака
неможам да отворам ниедна страна освен кајгана и кајгана форум
мсн си работи како што треба и кајгана си работи како што треба
ништо друго не работи
имам и фаерфокс и опера ама ништо нејкат да отворат освен кајгана:toe:
се јавив во кабелска следев инструкции ама ми рекоа дека не е до интернетот туку е до оперативниоот систем зш нетот не пројавувал грешка (што е очигледно)
ве молам за помош, незнам што да правам, имам битни работи што треба да отворам што ми требаат на факс

фала однапред

едит: ако сакате може да ми помогнете и преку пп

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
еве вака
неможам да отворам ниедна страна освен кајгана и кајгана форум
мсн си работи како што треба и кајгана си работи како што треба
ништо друго не работи
имам и фаерфокс и опера ама ништо нејкат да отворат освен кајгана:toe:
се јавив во кабелска следев инструкции ама ми рекоа дека не е до интернетот туку е до оперативниоот систем зш нетот не пројавувал грешка (што е очигледно)
ве молам за помош, незнам што да правам, имам битни работи што треба да отворам што ми требаат на факс

фала однапред

едит: ако сакате може да ми помогнете и преку пп

Како не ти отвара ? Што покажува ? page cannot be displayed ? Проба со ИЕ ? Сигурен си дека антивирусот/фајрволот не ги блокира страните ?

(vasko)

SiMply the Best
Член од
3 јули 2008
Мислења
57
Поени од реакции
2
ke ve molam za pomos. Neodamna samo sto staviv internet od max adsl. Na toj internet imam povrzano dva komjuteri, no pri istovremena rabota na dvata pc, vo dosniot dolen agol izleguva znak so izvicnik vo koj pisuva there is an ip addres conflct with another system of network. ke ve molam da mi kazete sto treba da prevzemam.

kompjutetite mi se povrzani so switch zaboraviv da napomenam.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
ke ve molam za pomos. Neodamna samo sto staviv internet od max adsl. Na toj internet imam povrzano dva komjuteri, no pri istovremena rabota na dvata pc, vo dosniot dolen agol izleguva znak so izvicnik vo koj pisuva there is an ip addres conflct with another system of network. ke ve molam da mi kazete sto treba da prevzemam.

kompjutetite mi se povrzani so switch zaboraviv da napomenam.
И на двата компјутери во ЛАН ти е наместено ИП - 192.168.1.2 и 192.168.1.1 ?

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
Како не ти отвара ? Што покажува ? page cannot be displayed ? Проба со ИЕ ? Сигурен си дека антивирусот/фајрволот не ги блокира страните ?
не не, не е ни до антивирус ни до фаервол
сигурен сум затоа што знам дека до пред 2 секунди не правеше проблем а сега прави, и тоа така се случува на некои два три дена
отпрвен мислев дека ми пага конекцијата ама имав кајгана и мсн уклучено и ништо друго нејкеше да уклучи
и да page cannot be displayed покажува на сите други урл освен на кајгана ком и кајгана форум

divjak

Aker
Член од
9 јули 2006
Мислења
97
Поени од реакции
1
не не, не е ни до антивирус ни до фаервол
сигурен сум затоа што знам дека до пред 2 секунди не правеше проблем а сега прави, и тоа така се случува на некои два три дена
отпрвен мислев дека ми пага конекцијата ама имав кајгана и мсн уклучено и ништо друго нејкеше да уклучи
и да page cannot be displayed покажува на сите други урл освен на кајгана ком и кајгана форум

Друже имаш вируси закачено и јас го имав тој проблем некој ми отвараше некој не кога проверив тон тројанци

ПРОБЛЕММ!!!

Вака дечки значи 1000 пати имам поврзвано компјутер со компјутер преку лан сега кога дојде најмногу да ми треба не можам да поврзам никако, знаци прво пробувам да Ping-ам тоа е успешно знаци хардверски се е ок од двете страни Workgroup е иста за двата компјутери кога ке одам во Mynetwork и Viev workglup computers на двата ком се гледам самиот себе никако не можам да го видам другиот, Firewall и Antivirus исклучени се се пробав незнам што е финтата ако знае некој програма за Share на фајлови преку лан нека каже јас стварно незнам што да правам оперативен систем XP ако беше VIsta мислам дека ке го немав овој проблем мислам дека се кажав за мојот проблем кој знае нека помага оти полудев

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Друже имаш вируси закачено и јас го имав тој проблем некој ми отвараше некој не кога проверив тон тројанци

ПРОБЛЕММ!!!

Вака дечки значи 1000 пати имам поврзвано компјутер со компјутер преку лан сега кога дојде најмногу да ми треба не можам да поврзам никако, знаци прво пробувам да Ping-ам тоа е успешно знаци хардверски се е ок од двете страни Workgroup е иста за двата компјутери кога ке одам во Mynetwork и Viev workglup computers на двата ком се гледам самиот себе никако не можам да го видам другиот, Firewall и Antivirus исклучени се се пробав незнам што е финтата ако знае некој програма за Share на фајлови преку лан нека каже јас стварно незнам што да правам оперативен систем XP ако беше VIsta мислам дека ке го немав овој проблем мислам дека се кажав за мојот проблем кој знае нека помага оти полудев
1) Пробај стави ги во различни Workgroup
2) Пробај десен клик на My Network Places одбери Search и пиши го името на другиот РС
3) Направи Share на партициите и/или фолдерите
4) Пробај со ова.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
376
Поени од реакции
15
Приклучив рутер D-Link Di 624, арно ама не можам да ставам клуч. Грешката ќе да е до мене. Лаптопот има мрежа гром, ама не знам како да заклучам за да не ми користат и комшиите нет од мене. ПОМОШ!!!

divjak

Aker
Член од
9 јули 2006
Мислења
97
Поени од реакции
1
1) Пробај стави ги во различни Workgroup
2) Пробај десен клик на My Network Places одбери Search и пиши го името на другиот РС
3) Направи Share на партициите и/или фолдерите
4) Пробај со ова.
Ништо се пробав не функционира изгледа нешо го оперативниот систем е па ќе барам друго чаре

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Ништо се пробав не функционира изгледа нешо го оперативниот систем е па ќе барам друго чаре
Пробај со ова:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\LSA, најди го RestrictAnonymous и смени му ја вредноста на 0 (во случај да е 1).

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Имал некој некакви проблеми со Wireless Internet на Виста?

Се конектирам на мрежа преку Wireless USB, сигналот е добар (3 од 5 цртички), брзината е или 12 или 18 Mbps ама интернетот ми е 256 КBps симнува со 20-30 KB/s и ептен често се дисконектира доека на ХР иде со 6 Mbps и не паѓа.

Некој (registry) fix да не има?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Dali e maxadsl podobar od on-net i od kablovskiot?
Зависи од кој пакет на оннет станува збор. Ако е за соло или вадсл ( иако мислам дека веќе го нема тој пакет ) дефинитивно е подобар. А овој дуо екстримов, ми изгледап подобар. Барем така покажуваат и резултатите :toe:. А за кабелскиот... хмм, па има различни. Сите нудат свои услуги/цени. Некој што има кејблтел или телекабел нека ти одговори

divjak

Aker
Член од
9 јули 2006
Мислења
97
Поени од реакции
1
Пробај со ова:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\LSA, најди го RestrictAnonymous и смени му ја вредноста на 0 (во случај да е 1).
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SeCEdit\Reg Values\MACHINE/System/CurrentControlSet/Control/Lsa/RestrictAnonymous во овој key има

Друже овде има 3 фајлови

Display Name value

Network access: Do not allow anonymous enumeration of SAM accounts and shares

Display Type
value 0

Value Type
value 4

кое од овие да сменам на 0

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SeCEdit\Reg Values\MACHINE/System/CurrentControlSet/Control/Lsa/RestrictAnonymous во овој key има

Друже овде има 3 фајлови

Display Name value

Network access: Do not allow anonymous enumeration of SAM accounts and shares

Display Type
value 0

Value Type
value 4

кое од овие да сменам на 0
Па гледаш дека не е тоа истото јас што го напишав.
Во HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\LSA, најди го RestrictAnonymous и смени му ја вредноста на 0 (во случај да е 1). Ако веќе е 0, не е до тоа проблемот.

Kajgana Shop

На врв Bottom