Изгореница од медуза

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
Значи вака пред една недела бев во Грчка каде што ме пецна медуза на десната рака,во моментот многу беше болно и печеше.Вечерта отидов до аптека и ми дадо некоја маст, но не помогна,еве после недела дена раката ми е воспалена страшно ме чеша,пече и боли цела рака.Споделете искуства,и дали е можно да останале пипците и како да ги извадам...

Кико Д.

ULTRAS - way of life
Член од
26 јануари 2010
Мислења
11.435
Поени од реакции
9.676
Значи вака пред една недела бев во Грчка каде што ме пецна медуза на десната рака,во моментот многу беше болно и печеше.Вечерта отидов до аптека и ми дадо некоја маст, но не помогна,еве после недела дена раката ми е воспалена страшно ме чеша,пече и боли цела рака.Споделете искуства,и дали е можно да останале пипците и како да ги извадам...
Да одиш на лекар.
Инаку мене ме има допрено медуза, ме чешаше еден ден, два-три дена ми беше црвено местото и ми помина.

V

Vollstandig

Гостин
Измочај и се, озбилен сум помага. Или пак оди налекар.
Ефтина е ракијата, може и со тоа да помини. Мочката содржи амоњак и ги уништува скоро сите патогени па и живи организми во големи количини.Ракијата повеќе.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
Да одиш на лекар.
Инаку мене ме има допрено медуза, ме чешаше еден ден, два-три дена ми беше црвено местото и ми помина.
Бев на лекар и ништо сељакот не ми ни ја допре ракат туку само ми ја сликаше мамето негово ќе го збрцав...Ако знаете точно каде да се обратам добро би било!

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
ајде де не паничи толку- не си ни прв ни последен што го допрела медуза
трк до аптека по Dermovate creamа и мачкај
а оток имаш ли?
ако да, за отокот земи си acidi borici и ставај облози

Dr.House

Аудиофил
Член од
18 февруари 2010
Мислења
2.549
Поени од реакции
3.847
Измочај и се, озбилен сум помага. Или пак оди налекар.
Тоа треба одма да се направи, пред штетата да се деси. Кога веќе ќе пројде пола саат нема веќе фајде од мочање, некој гледал ultimate survival ? :D

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Тоа треба одма да се направи, пред штетата да се деси. Кога веќе ќе пројде пола саат нема веќе фајде од мочање, некој гледал ultimate survival ? :D
И тоа сите епизоди, и да заборавив да му кажам дека одма треба да го направи :D
<3 Бер Грилс :D

Член од
23 декември 2011
Мислења
980
Поени од реакции
1.365
Moже и пред да се деси апеж од медуза да се помогне со самомоч. Познавам човек кој постојано си се подмочува и до ден денес медуза го нема чепнато. Додуша никад не ни бил на море али не е важно тоа.

Darklady

Модераторка
Член од
29 октомври 2011
Мислења
5.673
Поени од реакции
35.352
Најпрво со картичка (кредитна, дебитна):icon_mrgr: или со тапата страна на нож се поминува неколку пати преку болното место, за да бидеш сигурен дека не останале некои иглици на кожата. Потоа можеш со:
- Се става оцет или пена за бричење, паста за заби
- Се посипува сода бикарбона на болното место,
- Се ставаат парчиња домат на болното место,

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.937
Поени од реакции
8.580
Бев на лекар и ништо сељакот не ми ни ја допре ракат туку само ми ја сликаше мамето негово ќе го збрцав...Ако знаете точно каде да се обратам добро би било!
Потребно е да ги отстраниш нематодите од медузата кои одделуваат "отров" , при каснување на медуза не се мие со слатка вода (туку со морска) пошто може да направи да се одделат повеќе хемикали од нематодите, не е препорачливо исто да се става мраз, алкохол или лосиони.

При првиот контакт местото треба да се измие со вински оцет (3-10% оцетна киселина) за да се неутрализираат нематодите, после ќе треба да се отстранат (на пример стругање со кредитина карта :icon_mrgr:, со тапиот раб на нож итн), притоа водејќи сметка да не паднат на некоја облека или друг дел од кожата.

Откако ќе се одстранат нематодите, може да се стави мраз, или аналгетични креми (матичниот ќе ти препише по рецепт) сеа кај тебе има и чешање па работа ќе заврши и антиалергична крема или кортико крема...

Ќе помине, не му се секирај ;)

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Форуми > Живот > Здравје > Изгореница од медуза...
И не ми плачете по приватни пораки за поените.

Член од
26 март 2011
Мислења
659
Поени од реакции
667
Земи synpen или phenergan маст (овој првиов ти е подобар) и ќе ти се смири раката одма без никаков проблем. Во моето неколкугодишно искуство во аптека, подобра маст од Синопенот за такви работи нема до сега, ем ќе ти го смири црвенилото, ем ќе престане да те чеша раката

Kajgana Shop

На врв Bottom