Извршители (легални рекетари).

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Кај нас постоеа судски извршители, ама не си ја вршеа работата, и затоа мораше да се приватизира тој сектор, за да можеш да си наплатиш долг.
Инаку не сфакам што сакаш да кажеш со вработениве, демек да не се отвараат нови работни места, пошто со секоја плата се префла на име данок?! А инаку те уверувам дека ти е грешна информацијата за извршител што има 27 вработени.
Сеуште постојат и земаат плата од буџет ама не извршуваат.
Него знаеш како исто како со нотарите, таа работа си ја работеше судот се додека не се донесе одлука дека на некои фаци им требаат куќи и огромни имоти па затоа ајде нотар нека биде човекот.

А тоа за наплаќање ако некој ти е должен тешко, ама ако имаш заостанат долг од казни кон државата ЕСМ, телеком е тука извршителот може да наплати од кај тебе.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Сеуште постојат и земаат плата од буџет ама не извршуваат.
Него знаеш како исто како со нотарите, таа работа си ја работеше судот се додека не се донесе одлука дека на некои фаци им требаат куќи и огромни имоти па затоа ајде нотар нека биде човекот.

А тоа за наплаќање ако некој ти е должен тешко, ама ако имаш заостанат долг од казни кон државата ЕСМ, телеком е тука извршителот може да наплати од кај тебе.
Ај вака од правна гледна точка, тешко на таа земја каде судот мора да ги врши сите работи. Во таков случај се губи неговата примарна функција, за заштита на твоите права (да суди во граѓански и во кривични предмети). Значи правосудниот систем мора да придонесе се‘ за растеретување на судовите од сите споредни обврски. И верувај, да не постоеа нотарите, за еден печат ќе требаше да чекаш минимум година дена во суд, сигурно и јаче. А и не знам зошто мислиш дека тоа што сега нотар ти го наплаќа порано било бесплатно?! Ни оддалеку не викам дека е совршено тоа спроведено кај нас, мислаааам, ќе си ја погледнеме државава и јасно ни е во секоја пора во општествово како одат работите, нели?
Последнава реченица не ти држи, извршител наплатува од секој од кој што може да се наплати, не бира според тоа кој е доверител. И еднаш порано кажав и еве пак сега, на извршител најлесно му е да наплати пари од државата, во буџет секогаш има пари.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ај вака од правна гледна точка, тешко на таа земја каде судот мора да ги врши сите работи. Во таков случај се губи неговата примарна функција, за заштита на твоите права (да суди во граѓански и во кривични предмети). Значи правосудниот систем мора да придонесе се‘ за растеретување на судовите од сите споредни обврски. И верувај, да не постоеа нотарите, за еден печат ќе требаше да чекаш минимум година дена во суд, сигурно и јаче. А и не знам зошто мислиш дека тоа што сега нотар ти го наплаќа порано било бесплатно?! Ни оддалеку не викам дека е совршено тоа спроведено кај нас, мислаааам, ќе си ја погледнеме државава и јасно ни е во секоја пора во општествово како одат работите, нели?
Последнава реченица не ти држи, извршител наплатува од секој од кој што може да се наплати, не бира според тоа кој е доверител. И еднаш порано кажав и еве пак сега, на извршител најлесно му е да наплати пари од државата, во буџет секогаш има пари.
Вака му има одговорено извршителот на член на форумов, што и не се сомневам дека е вистина:
http://forum.kajgana.com/threads/Извршители-легални-рекетари.40437/page-6#post-3731624

Е сега не е темата за нотарите ама исто срање се како и извршителите, наплаќа 700 денари за полномошно, потпис и печат на хартија А4 формат чини колку две лични карти. Лична карта е официјален документ кој што е мнооогу тежок да се фалсификува,а е дупло поефтин отколку тој лист хартија заверен на нотар.
А и не се џабе приказните за извршителите како наплаќаат најмалку три пати повеќе од сумата што се должи.....

А да и тоа што јас треба да чекам една година не се решава проблемот внатре во системот туку таа должност им се дава на приватни лица.
Си видела ти каков имот имаат нотарите, тоа се едни од најбогатите луѓе овде кај што живеам јас, а сега ова извршителиве нетрпеливо брзаат да ги стигнат со материјалното богатство.

Доколку во меѓувреме не јадат куршум два од некој таму.....

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Вака му има одговорено извршителот на член на форумов, што и не се сомневам дека е вистина:
http://forum.kajgana.com/threads/Извршители-легални-рекетари.40437/page-6#post-3731624

Е сега не е темата за нотарите ама исто срање се како и извршителите, наплаќа 700 денари за полномошно, потпис и печат на хартија А4 формат чини колку две лични карти. Лична карта е официјален документ кој што е мнооогу тежок да се фалсификува,а е дупло поефтин отколку тој лист хартија заверен на нотар.
А и не се џабе приказните за извршителите како наплаќаат најмалку три пати повеќе од сумата што се должи.....

А да и тоа што јас треба да чекам една година не се решава проблемот внатре во системот туку таа должност им се дава на приватни лица.
Си видела ти каков имот имаат нотарите, тоа се едни од најбогатите луѓе овде кај што живеам јас, а сега ова извршителиве нетрпеливо брзаат да ги стигнат со материјалното богатство.

Доколку во меѓувреме не јадат куршум два од некој таму.....
Ова веќе нема врска со темава, и не сфакам што сакаш да кажеш, да не постојат нотари, извршители, судови? Не дека не би сакала анархизам, ама јас како правник ти објаснувам законски како стојат работиве, а сите овие погоре работат како што наложува закон. Е сега, законите знаеш кој ги носи? Така да мислам дека нема ни поента муабетов.
Инаку на членот погоре проблемот не му е извршителот, проблемот е многу покомплициран. Еве ќе пробам накратко. Отвараш фирма, почнуваш деловна соработка со 10 други фирми да речеме. Дел ти даваат пари, дел роба, и ти кога треба да исплатиш си отвараш нова фирма, а другата станува фантом, реално постои, не е избришана од ЦРРМ, ама фактички нит има седиште, нит сметки, ништо. Тука извршителот што може да направи, да измисли пари за да ги наплати? Закон не му дозволува да наплаќа од ниедна друга фирма освен тужената. Е сега, прашањето јас што си го поставувам е каде е УЈП во ситуацијава? Си го дрви некаде во сенка и баш им чуе за еднаква примена на законите. А и таквите фаци (со 6345 фирми) се поврзани со државните институции, малце мито, услуга некоја и никој не ги дира. Е тоа е проблемот кај нас, само по површината грепкаме..

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ова веќе нема врска со темава, и не сфакам што сакаш да кажеш, да не постојат нотари, извршители, судови? Не дека не би сакала анархизам, ама јас како правник ти објаснувам законски како стојат работиве, а сите овие погоре работат како што наложува закон. Е сега, законите знаеш кој ги носи? Така да мислам дека нема ни поента муабетов.
Инаку на членот погоре проблемот не му е извршителот, проблемот е многу покомплициран. Еве ќе пробам накратко. Отвараш фирма, почнуваш деловна соработка со 10 други фирми да речеме. Дел ти даваат пари, дел роба, и ти кога треба да исплатиш си отвараш нова фирма, а другата станува фантом, реално постои, не е избришана од ЦРРМ, ама фактички нит има седиште, нит сметки, ништо. Тука извршителот што може да направи, да измисли пари за да ги наплати? Закон не му дозволува да наплаќа од ниедна друга фирма освен тужената. Е сега, прашањето јас што си го поставувам е каде е УЈП во ситуацијава? Си го дрви некаде во сенка и баш им чуе за еднаква примена на законите. А и таквите фаци (со 6345 фирми) се поврзани со државните институции, малце мито, услуга некоја и никој не ги дира. Е тоа е проблемот кај нас, само по површината грепкаме..
Не сум анархист, сум за ред ама нема овде ред.
Замисли ситуација во која тој човек што ги бара своите пари преку извршител и кој што не може да наплати истиот тој извршител доаѓа дома кај него и наплаќа сметки за ЕВН некое јавно претпријатие телеком итн. Ако тој човек успеал да си ги наплати своите тешко заработени пари сигурно ќе си ги плател своите сметки без да има работа со извршител. Е сега да ми објасни некој мене дали е човечки и дали е фер тоа или воопшто не не засега, а утре можеш да бидеш тоа ти исто како Специјалецот што го претепа Мартин до смрт.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Не сум анархист, сум за ред ама нема овде ред.
Замисли ситуација во која тој човек што ги бара своите пари преку извршител и кој што не може да наплати истиот тој извршител доаѓа дома кај него и наплаќа сметки за ЕВН некое јавно претпријатие телеком итн. Ако тој човек успеал да си ги наплати своите тешко заработени пари сигурно ќе си ги плател своите сметки без да има работа со извршител. Е сега да ми објасни некој мене дали е човечки и дали е фер тоа или воопшто не не засега, а утре можеш да бидеш тоа ти исто како Специјалецот што го претепа Мартин до смрт.
Истото го мислам и јас бе bucio, не знам зошто не се разбираме. Проблемите наши настануваат при донесување на законите, не може да земеш закон од друга држава и да го препишеш само, едноставно не одговара кај нас. Па најпрво треба да се организираат јавни дебати, да се види како тоа би фунционирало во пракса и кои би биле последиците и придобивките, пред да се напише и донесе некој закон, особено оние закони што директно се однесуваат на секојдневието на граѓанинот. Затоа ние го једеме, сиромашниот осиромашува уште повеќе, а тој што ги крши законите си поминува неказнето. Едноставно мора коренито да се смени начинот на кој функционира општествово, а под тоа не мислам власт да се смени, туку првенствено граѓанската свест кај народот, тој е тој што дозволува ова да се случува, за жал.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Истото го мислам и јас бе bucio, не знам зошто не се разбираме. Проблемите наши настануваат при донесување на законите, не може да земеш закон од друга држава и да го препишеш само, едноставно не одговара кај нас. Па најпрво треба да се организираат јавни дебати, да се види како тоа би фунционирало во пракса и кои би биле последиците и придобивките, пред да се напише и донесе некој закон, особено оние закони што директно се однесуваат на секојдневието на граѓанинот.
Препишувањето на закони од една во друга држава мислиш дека е само кај нас тоа како пракса? Луд закон е луд закон не е важно дали е во Македонија, Британија или Норвешка. Сето тоа се прави смислено еден закон една држава една власт еден светски поредок, нов светски поредок а сите други треба да се само слепи извршители на тој закон. Види го само нашиот парламент колку закони се носат по диктат на ЕУ, а колку се од народот и се ќе ти биде јасно.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Препишувањето на закони од една во друга држава мислиш дека е само кај нас тоа како пракса? Луд закон е луд закон не е важно дали е во Македонија, Британија или Норвешка. Сето тоа се прави смислено еден закон една држава една власт еден светски поредок, нов светски поредок а сите други треба да се само слепи извршители на тој закон. Види го само нашиот парламент колку закони се носат по диктат на ЕУ, а колку се од народот и се ќе ти биде јасно.
Па зошто ти викам народов треба да се свести, што е тоа 100 закони во еден ден, жими к*ров некој што ги прочитал, дигни рака, гласај и си завршил работа, важно да се прилагодиме на ЕУ е тоа, драпај си мадиња...

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Значи во буџет иде само ДДВ-то и тоа само од трошоците на извршување, што не викам дека е малце, ама за полнење на буџетот е незначително. Тоа ти е исто како да ги мразиш продавнициве пошто на секој прозвод ти наплаќаат ДДВ. Сакам да кажам дека и пред да се оформат приватните извршители, ДДВ-то веќе беше воведено. Кај нас постоеа судски извршители, ама не си ја вршеа работата, и затоа мораше да се приватизира тој сектор, за да можеш да си наплатиш долг.
Инаку не сфакам што сакаш да кажеш со вработениве, демек да не се отвараат нови работни места, пошто со секоја плата се префла на име данок?! А инаку те уверувам дека ти е грешна информацијата за извршител што има 27 вработени.
абе само ддв постои како данок кај нас? ај провери по убаво.....

а за последната реченица.... ЈАС ТЕ УВЕРУВАМ ЗА ИЗВРШИТЕЛ СО ВРАБОТЕНИ 27 ОСОБИ КАЈ НЕГО... плус он самиот вкупно 28 луѓе.... од етички и морални причини нема да соопштам ни кој е ни од каде е...

G

Gray Foxx

Гостин
Дечки има ли некој информации ако не платиш сметка за месец (еве конкретно во ONE) што можат извршителите да ти направат?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
абе само ддв постои како данок кај нас? ај провери по убаво.....

а за последната реченица.... ЈАС ТЕ УВЕРУВАМ ЗА ИЗВРШИТЕЛ СО ВРАБОТЕНИ 27 ОСОБИ КАЈ НЕГО... плус он самиот вкупно 28 луѓе.... од етички и морални причини нема да соопштам ни кој е ни од каде е...
Само ДДВ по основ на трошоци на извршување оди во буџет. Толку. Не збориме за придонеси, персонален данок и слично, пошто тоа за секое легално работно место се подразбира.
А за ова со вработениве, не може да тврдиш дека таков постои, а од не знам какви причини да не го соопштиш неговото име. Еве те предизвикувам кажи го, за да можам јавно да те демантирам, како што ти јавно тврдиш, згора на тоа ме уверуваш дека е така. Пошто еве јас ти кажувам дека ТАКОВ НЕ ПОСТОИ!
--- надополнето: Jun 27, 2011 6:57 PM ---
Дечки има ли некој информации ако не платиш сметка за месец (еве конкретно во ONE) што можат извршителите да ти направат?
Извршители можат присилно да ти наплатат доколку има судска одлука за побарувањето (односно твојот долг во случајов). Значи врз основа на договорот со ONE, ако си обврзан да плаќаш, а не плаќаш, ќе те тужат, и кога би добиле, дури тогаш може да те дадат на извршител.

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Кај нас постоеа судски извршители, ама не си ја вршеа работата, и затоа мораше да се приватизира тој сектор, за да можеш да си наплатиш долг.
И тогаш се наплаќаа долговите,разлитака од тогаш е тоа шо денес приватните извршители имаат виока тарифа на извршување,а тоа за нив е чиста добивка.
Тарифата им е одредена со закон..

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Ова е еден од најновите "легални" методи на ограбување на граѓаните.

Па мора некако да се наполнат дупките во буџетот, мора некако да се плати за спомениците и за Скопје 2014.

Џандарите никако да се вратат назад во станица со бараниот минимален број на пишани казни, изгледа граѓаните ги почитуваат законите и прописите, па сега ќе ги ограбуваат на легален начин.

Баш вака размислувал и Хитлер, откако не му успеал државниот удар од 1923 година, одлучил да дојде легално на власт, па така да го направи теророт легален, па да ја спроведува својата диктатура по пат на тероризирање на народот.

И оваа власт не тероризира со законски мерки, куршумите се скапи, а од мртов човек нема профит, па живи ќе не убиваат со вакви "легални" грабежи.
Хитлер не го тероризирал народот он ги тероризирал евреите...Добро е што успеа да ги острани од германија... ама јебига шиткачи има иначе ке ги исчистеше од цел свет!!!

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
И тогаш се наплаќаа долговите,разлитака од тогаш е тоа шо денес приватните извршители имаат виока тарифа на извршување,а тоа за нив е чиста добивка.
Тарифата им е одредена со закон..
Сега, не кажувам јас што е подобро, само ја кажувам разликата. Тогаш судските извршители дали ќе наплатат долг или не, сеедно беше за нив, пошто имаа загарантирана плата од буџет. Овие извршители сега, приватниве, не се платени од буџет, значи колкав процент ќе наплатат, толку поголема ќе им биде заработката.
А за тоа дали се наплаќале долговите, треба да ги прашаме доверителите, кои се уште имаат заглавени предмети во суд, без ниедно превземено дејствие за наплата на нивното побарување.

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Сега, не кажувам јас што е подобро, само ја кажувам разликата. Тогаш судските извршители дали ќе наплатат долг или не, сеедно беше за нив, пошто имаа загарантирана плата од буџет. Овие извршители сега, приватниве, не се платени од буџет, значи колкав процент ќе наплатат, толку поголема ќе им биде заработката.
А за тоа дали се наплаќале долговите, треба да ги прашаме доверителите, кои се уште имаат заглавени предмети во суд, без ниедно превземено дејствие за наплата на нивното побарување.
ама истото е сега..а знаеш зошто,денешните извршители им даваат приоритет на предметите со висок долг(за да змеат повиок процент)
не е точно тоа што велиш дека било сеедно или не..по што и тогаш доверителите си поднесок-ургенција си ги наплакаа долговите.
Инаку не треба да ги прашаме и должниците?зошто да плакаат толку викоки тарифи за курташак??зашто само доверителите да ги прашаме???

Kajgana Shop

На врв Bottom