Точно.Првите две до три години е потребно мајката да посвети многу повеќе внимание на детето.Тоа се сепак, почетните години на едно дете, а на почетокот малото има најмногу потреба од грижа.Тука нема ништо лошо кажано, се си е супер.Само што пример кај оние што се сиромашна класа на граѓани (оние што биле порано средна класа па паднале уште едно ниво подоле по економски стандард) и да сакаат не можат да му посветат внимание.Тука зборувам за почетната фаза, каде родителите имаат потреба да трчаат по лекари, па вакцинации и.т.н.Тие години се најважни, зошто детето не е способно да се грижи самото за себе во тие години.
А не можат повеќето зошто или нема да им дадат работодавците трудничко, или пак нема да ги примат на работа, или пак ќе им речат „не раѓај сега, раѓај подоцна“
А ако не работат нешто, со една плата реков, нема шанси да се издржуваат па вака или така приморана е особата да работи.
Во нашата земја, нема повеќе средна класа. Има многу богати, сиромашни, и екстремно сиромашни. Многу богатите не се ни занимаваат со ова прашање. Ние сиромашните, што мислиме дека сме средна класа (а не сме зошто живееме од кредити, а тоа што си дозволуваме да излеземе по некој викенд или да одиме на одмор не не прави средна класа) секако дека имаме сите таков проблем околу работното место. Затоа и потенцирав - до 28-30 години имаме време да завршиме факултет и едино да магистрираме, да најдеме постојано работно место. Да работиме 2-3 па и некоја година повеќе. Во тој случај, секако дека жената ќе добие трудничко ако е пријавена. По истекот на трудничкото -9 месеци од денот на раѓањето на детето, жената пак почнува да работи. За тоа време додека таа работи, детето го чува некој друг - јас тука би ја одбрала бабата, но ако таа веќе не сака, ќе смислувам чаре.
Но, јас реков, тргнувам од себе - не би се задоволила со само диплома, или само магистратура, би одела подалеку, би сакала да напредувам, и би сакала да постигнам што е можно повеќе. Но не во првите години од животот на детето. Тогаш, тој прогрес, таа амбиција би ја ставила на стенд бај, и не би се обидувала да добијам подобра позиција, сертификат или да направам некој проект. Тогаш би работела ,,монотоно,, за да си го намалам стресот, и кога ќе дојдам дома во 4 обврска единствена да ми биде детето.
Кога тоа дете ќе стане способно само да оди на училиште, кога ќе дојде дома само да може да си стави јадење, ќе може само да се грижи за себе неколку часа додека родителите дојдат дома - тогаш би мислела за продолжување со кариерата.
Никогаш не е доцна за кариера и за подобра работна позиција.
Но ако се фокусирам на тоа, тогаш ќе го пропуштам растењето на детето. И за џабе ми била цела кариера, џабе би ми биле сите пари што сум ги направила.
Значи да не се оди во крајности - нас ни се потребни дипломски/специјалистички студии за солидно работно место, кое би помагало во издржување на семејството, секако заедно со партнерот, дефинитивно би морала прво тоа да го средам, а потоа да раѓам деца. Но не би се обидувала да станам доктор на наука на 30 години, тоа ќе го одложам за подоцна - кога ќе ми потпораснат децата.
Секако, не сме сите исти и немаме сите желби, амбиции и можности, јас се надевам дека одприлика така ќе си го организирам животот. Затоа и потенцирав, дека за мене, идеална возраст би била околу 30. Пред тоа ќе ми биде прерано, а потоа предоцна за деца раѓање. Мајка ми ја роди сестра ми на 36, и ништо не и е, но јас сепак би сакала во распон 30-35 да си родам децата, па после имам време за се останато