ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
26 јануари 2009
Мислења
10.098
Поени од реакции
14.535
А не ми е јасно тие што немаат деливери што праат? Седат и дремат, ги чувате за украс?
 
Член од
24 март 2010
Мислења
13.975
Поени од реакции
21.768
А не ми е јасно тие што немаат деливери што праат? Седат и дремат, ги чувате за украс?
Се менторираат поинтензивно, им се дава понезначајна работа, после тоа се проценува, ако мислиме дека може да бидат од помош и да бидат followers се чуваат со тоа што платата им расте побавно, доколку не може им се заблагодаруваме.

И после тоа пробуваме да извлечеме заклучок кај тоа сме заебале во процесот на интервјуирање или менторирање, па да мора да избркаме некого.
 
Член од
15 август 2009
Мислења
1.950
Поени од реакции
4.855
Тоа е тоа. Изгледа според сениориве гапот од 1 година по вработување се нарекува интернист, а потоа настапува џуниор позиција. Тоа што има дечки што се убиваат од куцање и имаат деливери во таа една година нема везе, тие не се дел од професијата.
fyi интерн или практикант не е исто со интернист.
Автоматски споено мислење:

Се менторираат поинтензивно, им се дава понезначајна работа, после тоа се проценува, ако мислиме дека може да бидат од помош и да бидат followers се чуваат со тоа што платата им расте побавно, доколку не може им се заблагодаруваме.

И после тоа пробуваме да извлечеме заклучок кај тоа сме заебале во процесот на интервјуирање или менторирање, па да мора да избркаме некого.
не лажи, не бркате :icon_lol:
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
10.098
Поени од реакции
14.535
Се менторираат поинтензивно, им се дава понезначајна работа, после тоа се проценува, ако мислиме дека може да бидат од помош и да бидат followers се чуваат со тоа што платата им расте побавно, доколку не може им се заблагодаруваме.

И после тоа пробуваме да извлечеме заклучок кај тоа сме заебале во процесот на интервјуирање или менторирање, па да мора да избркаме некого.
Хмм, јако. Не секој добива толку шанси и помош. Од мое искуство невозможно е да немаш деливери пошто веднаш ќе си заминеш. Доста од западниве компании користат поинакви методи, на почеток те изложуваат на огромен притисок, со минимална помош и рокови кои мораш да ги испоштуваш и доколку искиксаш малку повеќе леташ. Тука не се зема во предвид и само дали си го решил проблемот, туку и на кој начин си го решил.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
13.975
Поени од реакции
21.768
не лажи, не бркате :icon_lol:
Можеби е со судни маки, ама бркаме. За разлика од некои други, што и покрај судните маки ја немаат таа можност. :D
Хмм, јако. Не секој добива толку шанси и помош. Од мое искуство невозможно е да немаш деливери пошто веднаш ќе си заминеш. Доста од западниве компании користат поинакви методи, на почеток те изложуваат на огромен притисок, со минимална помош и рокови кои мораш да ги испоштуваш и доколку искиксаш малку повеќе леташ. Тука не се зема во предвид и само дали си го решил проблемот, туку и на кој начин си го решил.
Ох, па таа политика на толеранција баш од таму ни иде. На пример, викам дека некој не напредува како што треба, и тој некој признава дека не напреднал воопшто, и дека е до него, ама сеедно, треба уште месец и пол да го убедувам Лондон дека сме ги пробале сите други опции. :D
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
11.105
Поени од реакции
22.832
Тоа е тоа. Изгледа според сениориве гапот од 1 година по вработување се нарекува интернист, а потоа настапува џуниор позиција. Тоа што има дечки што се убиваат од куцање и имаат деливери во таа една година нема везе, тие не се дел од професијата.
Не знам, не разбирам јас, веројатно цел пазар треба да го оцениме со искуството на 5-6 фирми.

Од мое искуство, во оваа индустрија има пари, има шанси за огромен напредок и секој треба да е свесен и да не се разочарува додека минува низ потешко на почеток.

Најбитно е да стекнете знаење и бирајте ги фирмите од тој аспект, а не само од пари и дали има пинг понг.
 

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.092
Поени од реакции
14.195
Мислам дека проблемот лежи во семантиката.
Едните говорите за некој што бара работа после пракса и го третирате за џуниор позиција, а другите за џуниор бараат работи што не се учат во година и кусур.
Сум видел огласи за џуниор со барања:бекенд јазик, фронтенд фрејмворк, клауд, бази и тн.
1 од 100 што завршува факултет/академија прашање дали го знае ова после година работа.

Да, за ваков да ќе дадат 800 евра, ама ова е готов кадар а не почетник, овие за 400 евра бараат пола од ова и се подобра опција за почетник од големиве што имаат далеку поголемо очекување.
Да, тоа е муабетот, се збори тука како демек од почеток зимаат 700 - 1000 евра плата.
Дечкиве што доаѓаат и читаат мислат дека нешто не е во ред со нив.

Секако дека има разлика од џуниор до џуниор ниво на позиција во различни фирми, меѓутоа за оние што сега почнуваат со работа после факултет и после таа задолжителна пракса од три месеци (читај џуниори на кои таа работа им е прва работа позиција) се максимум 400 евра во 95% од компаниите. Тоа е реалноста.

Дали има некои дечки што ќе добијат 700 евра за почеток - веројатно да, ако го имаат знаењето и работењето на страна од факултетот.

Истиот муабет е и за сениори. Има разлика во секоја фирма што поточно тој сениор работи и колкаво му е знаењето и искуството.
Во дел од фирмите сениори стануват за 3 години, во другите треба 6-7-8 колку и да е.

"Ама јас знам луѓе што зимаат 4к - 6к евра" - да, знаеш - но ретки се тие, тие се исклучок не се правило, и се најчесто во тие неколку фирми што може да го дозволат тоа. Останатите се движат околу тој 1500 - 2500 опсег.

Има неколку фирми кај нас што можат да си дозволат такви плати, најчесто ги повлекуват квалитетните програмери од помалите фирми.
Не секоја ИТ фирма работи на огромни enterprise проекти, не секоја фирма е врзана директ како аутсорс со западњаци, така да не може да си дозволат да плаќаат 4к нето.

И нормално, помалите пак вработуваат повторно џуниори, и така се врати во круг целиот процес :)

И на крај краева нема правило, зависи од фирма до фирма, од човек до човек.

Инаку, квалитетот на новите кадри е во најмала рака загрижувачки.
Огромна е бројката на апликанти, 80% од нив се елиминирани уште во првата фаза, затоа се вртат овие муабети дека никој не ги вика на пракса, никој не ги вика за џуниор позиција итн итн.
 
Член од
15 август 2009
Мислења
1.950
Поени од реакции
4.855
Да, тоа е муабетот, се збори тука како демек од почеток зимаат 700 - 1000 евра плата.
Дечкиве што доаѓаат и читаат мислат дека нешто не е во ред со нив.

Секако дека има разлика од џуниор до џуниор ниво на позиција во различни фирми, меѓутоа за оние што сега почнуваат со работа после факултет и после таа задолжителна пракса од три месеци (читај џуниори на кои таа работа им е прва работа позиција) се максимум 400 евра во 95% од компаниите. Тоа е реалноста.

Дали има некои дечки што ќе добијат 700 евра за почеток - веројатно да, ако го имаат знаењето и работењето на страна од факултетот.

Истиот муабет е и за сениори. Има разлика во секоја фирма што поточно тој сениор работи и колкаво му е знаењето и искуството.
Во дел од фирмите сениори стануват за 3 години, во другите треба 6-7-8 колку и да е.

"Ама јас знам луѓе што зимаат 4к - 6к евра" - да, знаеш - но ретки се тие, тие се исклучок не се правило, и се најчесто во тие неколку фирми што може да го дозволат тоа. Останатите се движат околу тој 1500 - 2500 опсег.

Има неколку фирми кај нас што можат да си дозволат такви плати, најчесто ги повлекуват квалитетните програмери од помалите фирми.
Не секоја ИТ фирма работи на огромни enterprise проекти, не секоја фирма е врзана директ како аутсорс со западњаци, така да не може да си дозволат да плаќаат 4к нето.

И нормално, помалите пак вработуваат повторно џуниори, и така се врати во круг целиот процес :)

И на крај краева нема правило, зависи од фирма до фирма, од човек до човек.

Инаку, квалитетот на новите кадри е во најмала рака загрижувачки.
Огромна е бројката на апликанти, 80% од нив се елиминирани уште во првата фаза, затоа се вртат овие муабети дека никој не ги вика на пракса, никој не ги вика за џуниор позиција итн итн.
Вие или не читате или не дочитувате убаво. Никој не вика дека џуниор без претходно искуство никакво почетна плата му е 1000 евра. Со бастердот збориме за греџуејт програми каде што се примаат луѓе тазе од факултет или уште недипломирани на кои им се даваат почетни плати 500-600 евра. Значи немаат ден искуство. Истите тие за година дена стигаат и до 1000 ако се добри. Ова збориме за поголемите фирми кои за воља на вистината може да си дозволат вработување на поголема бројка (дваесетина) а такви програми има 2-3 пати годишно. Сума сумарум, не се значи ни малку на бројка нит се исклучоци. Дали се преплатени? Да, се. За квалитетот да не зборуваме, со секоја година се послаби и послаби кадри искачаат. И нормално дека поголемиот дел се елиминирани уште на тестирање. Ако за програма во која се примаат 20тина а има 150 пријавени нормално е дека не сите ќе стигаат до интервју. Никоја фирма нема време да ги вика сите, и затоа постојат тие елиминациски тестови.
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
11.105
Поени од реакции
22.832
Вие или не читате или не дочитувате убаво. Никој не вика дека џуниор без претходно искуство никакво почетна плата му е 1000 евра. Со бастердот збориме за греџуејт програми каде што се примаат луѓе тазе од факултет или уште недипломирани на кои им се даваат почетни плати 500-600 евра. Значи немаат ден искуство. Истите тие за година дена стигаат и до 1000 ако се добри. Ова збориме за поголемите фирми кои за воља на вистината може да си дозволат вработување на поголема бројка (дваесетина) а такви програми има 2-3 пати годишно. Сума сумарум, не се значи ни малку на бројка нит се исклучоци. Дали се преплатени? Да, се. За квалитетот да не зборуваме, со секоја година се послаби и послаби кадри искачаат. И нормално дека поголемиот дел се елиминирани уште на тестирање. Ако за програма во која се примаат 20тина а има 150 пријавени нормално е дека не сите ќе стигаат до интервју. Никоја фирма нема време да ги вика сите, и затоа постојат тие елиминациски тестови.
Колку време ви траат graduate програмите и колку ги плаќате за тој период?
Колкав процент од пријавените ги примате на работа?
Да, тоа е муабетот, се збори тука како демек од почеток зимаат 700 - 1000 евра плата.
Дечкиве што доаѓаат и читаат мислат дека нешто не е во ред со нив.

Секако дека има разлика од џуниор до џуниор ниво на позиција во различни фирми, меѓутоа за оние што сега почнуваат со работа после факултет и после таа задолжителна пракса од три месеци (читај џуниори на кои таа работа им е прва работа позиција) се максимум 400 евра во 95% од компаниите. Тоа е реалноста.

Дали има некои дечки што ќе добијат 700 евра за почеток - веројатно да, ако го имаат знаењето и работењето на страна од факултетот.

Истиот муабет е и за сениори. Има разлика во секоја фирма што поточно тој сениор работи и колкаво му е знаењето и искуството.
Во дел од фирмите сениори стануват за 3 години, во другите треба 6-7-8 колку и да е.

"Ама јас знам луѓе што зимаат 4к - 6к евра" - да, знаеш - но ретки се тие, тие се исклучок не се правило, и се најчесто во тие неколку фирми што може да го дозволат тоа. Останатите се движат околу тој 1500 - 2500 опсег.

Има неколку фирми кај нас што можат да си дозволат такви плати, најчесто ги повлекуват квалитетните програмери од помалите фирми.
Не секоја ИТ фирма работи на огромни enterprise проекти, не секоја фирма е врзана директ како аутсорс со западњаци, така да не може да си дозволат да плаќаат 4к нето.

И нормално, помалите пак вработуваат повторно џуниори, и така се врати во круг целиот процес :)

И на крај краева нема правило, зависи од фирма до фирма, од човек до човек.

Инаку, квалитетот на новите кадри е во најмала рака загрижувачки.
Огромна е бројката на апликанти, 80% од нив се елиминирани уште во првата фаза, затоа се вртат овие муабети дека никој не ги вика на пракса, никој не ги вика за џуниор позиција итн итн.
Се согласувам, затоа и го коментирам. Не може да се прави целосна слика во однос на 4-5 компании.

Дури и да работат за надвор, битно е какви клиенти имаат горе (корпорации, помали фирми, подизведувачи за корпорации, за која индустрија работат), држава за која работат (речиси ист проект за една држава и за друга држава го имам со тотално различна цена (30-40% разлика)) не сите западни земји имаат ист стандард.
Пример сениор на проект за: Швајцарија, Норвешка, Данска, САД или Англија како ништо оди и за 5000 евра месечно. За тотално ист проект за Австрија, Италија, Ирска нема да извадиш ни 2500 евра.
Просто е, тие земаат аутсорс од тука од две причини: заштеда на трошоци и немање на кадар. Ако е првото во никој случај нема да ти платат повеќе од 70% на платата што ја даваат за тамошен вработен, ако е второто случај може да извадиш и повеќе од просечна плата таму (ама ова нема да е вечно, не се луди и тие, за брзо ќе донесат човек и твоите вработени ќе го обучуваат).

Квалитетот е многу слаб, јас сум во специфичен сегмент и тука нема воопшто комплетен кадар и веројатно како чаре за идниов проект ќе земам аутсорсинг компанија од Индија со клуч на рака. Ако помине на QC кај мене им плаќам, ако не си го доработуваат назад. Вака работи клиентот што го имам, се што е поедноставно и бавно го прават Индијци и за 1 година еве ги се испраксираа тип топ.
 
Член од
15 август 2009
Мислења
1.950
Поени од реакции
4.855
Колку време ви траат graduate програмите и колку ги плаќате за тој период?
Колкав процент од пријавените ги примате на работа?
Тие 20тина по програма се вработени на неопределено со плата од прв ден. Програмите се со 3 месеци обука и после се асајнираат по проекти каде што продолжуваат да работат со ментори. Значи не е пракса па после да бираме, него поминуваат тестови, интервјуа и им се дава понуда за работа. Како што спомнав од сам почеток платата им е таа, од 500 до 600 евра. Барем за тие неколку фирми за кои знам.
 
Член од
24 март 2010
Мислења
13.975
Поени од реакции
21.768
Пример сениор на проект за: Швајцарија, Норвешка, Данска, САД или Англија како ништо оди и за 5000 евра месечно. За тотално ист проект за Австрија, Италија, Ирска нема да извадиш ни 2500 евра.
2500 евра месечно во Ирска за сениор во месара ли? :D
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
11.105
Поени од реакции
22.832
2500 евра месечно во Ирска за сениор во месара ли? :D
Не, во ИТ свет, ако ти одговара работи, ако не имаш Индијци што работат и за помалку (пред година дена почнале со 30 дедицирани луѓе на овој проект, сега имаат околу 160, а во меѓувреме раскинаа соработка со фирми од: Шпанија и Чешка, останати сме уште ние од тука и Индијците).
 
Член од
24 март 2010
Мислења
13.975
Поени од реакции
21.768
Не, во ИТ свет, ако ти одговара работи, ако не имаш Индијци што работат и за помалку (пред година дена почнале со 30 дедицирани луѓе на овој проект, сега имаат околу 160, а во меѓувреме раскинаа соработка со фирми од: Шпанија и Чешка, останати сме уште ние од тука и Индијците).
Супер, нека работат со Индијци. Сигурно и финансиската добивка на крај година им е некои неверојатни 2-3 милиони? :D
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
11.105
Поени од реакции
22.832
Супер, нека работат со Индијци. Сигурно и финансиската добивка на крај година им е некои неверојатни 2-3 милиони? :D
Ќе работат Индијци и ние што не сме странска инвестиција ;)

Македонски сопственик да стигне до 2-3 милиони годишна добивка ќе работи ако треба и со Клингонци :D
 
Член од
21 јуни 2018
Мислења
610
Поени од реакции
255
Платата за почетник е 300-400 евра. За некој со малку барем искуство, зависи како ќе се пазариш, од 500 до 800 евра.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom