ИТ фирми и пракси во Скопје

Член од
18 март 2025
Мислења
7
Поени од реакции
3
Exactly

Тоа е тоа

Ne stanuva zbor za majndset, tuku deka menadzerite/gazdite se vlezeni u elon mask film a zaboravaat kaj ziveat i pod civi zakoni rabotat. Treba nekoj da izvleckaat po sudovi za primer pa kje se svestat.

Ja sum rabotel vo makedonski shit firmi, doagjam od druga struka. Imalo slucaj kaj sto firmata stvarno bila pred bankrot, pa kasnele plati, ili 50 posto se davalo, no nikogas targetirano ne se brkale lugje. Ako ne ide biznisot, ne ide za site. Ovde firmite imaat pozitivni prihodi, vrabotuvaat novi lugje so ogromni plati a od druga strana brkaat stari vraboteni. Edno vreme i imase zaso da se brka, ama sea vekje e zaso ne nosis kapa muabet.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.605
Поени од реакции
27.461
Ne stanuva zbor za majndset, tuku deka menadzerite/gazdite se vlezeni u elon mask film a zaboravaat kaj ziveat i pod civi zakoni rabotat. Treba nekoj da izvleckaat po sudovi za primer pa kje se svestat.

Ja sum rabotel vo makedonski shit firmi, doagjam od druga struka. Imalo slucaj kaj sto firmata stvarno bila pred bankrot, pa kasnele plati, ili 50 posto se davalo, no nikogas targetirano ne se brkale lugje. Ako ne ide biznisot, ne ide za site. Ovde firmite imaat pozitivni prihodi, vrabotuvaat novi lugje so ogromni plati a od druga strana brkaat stari vraboteni. Edno vreme i imase zaso da se brka, ama sea vekje e zaso ne nosis kapa muabet.
Абе јас го разбирам тоа, ама платите во шивачници и односот тоа што ти останува од еден вработен таму, спрема колку му даваш на вработениот се подруг муабет него ИТ. Една ИТ фирма 10 дата сцаентисти можат да ја банкротираат за неколку месеци. Дали знаеш колку останува на газдите после платите?

Неможеш еднострано да гледаш на работите. Аутсорсинг е тоа, срање у боја. Сега има утре нема. Треба ти како вработен да си спремен на таква динамика и таков ризик. Производот кој носи профит во аусорсинг компанија се луѓето, затоа и така се постапува.

Башка, аутсорсинг компаниите во Македонија, се претежно сабконтрактори. Немаат диреткна врска со клиентот, туку се провајдери на некоја друга поголема аусоурсинг компанија. Неретко има и 2 посредници измеѓу и тоа бајаги го намалува профитот. Ретко некој има директни клиенти од страство. Тие што имат директни контакти со крајните клиенти, се во малце подобра ситуација.

Фирма со сопствен производ е друга приказна. Мада и таму, ако нема пари има отпуштања. Кога викам ќе се смени мајндсетот, мислам дека програмериве кај нас во кризава, место да работат за други ќе почнат да работат на сопствени производи. Сам по сам или здружено, сеедно.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom