ИТ фирми и пракси во Скопје

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
1.335
Glavnoto e so gi prekrsuvaat makedonskite zakoni za raboten odnos. Targetirano brkanje vraboteni bez tehnoloski visok place za tuzbi. Najcesto izborot koj kje leta ena licni preferenci na menadzerite, so e nekoja forma na mobing.

Pak kje kazam, ja ne gi terav da otvoraar firmi tuka i da nudat resenija, sami go praele toa. Pocituvanje na zakonite e bare minimum za site firmi.
Автоматски споено мислење:

Ne e stvar dali mozhe ilj ne da si dozvolat. Mora da rabotat po zakoni. Firmite imaat profit, brkaat konkretni vraboteni so momentalno ne im nosat profit.
Види, за тоа викам, си има тужби. Нека ги тужат неколку од вработените, па ќе видат дали ќе продолжат да го праат тоа.
Генерално тоа е многу лошо за фирмата. Ако видам дека такви рандом работи прави фирмата, продуктивноста ќе ми падне одма за 90%. А како што може програмер да забушава, никој друг не може.

Член од
28 март 2025
Мислења
5
Поени од реакции
0
Тука има еден поголем плот кој најчесто луѓето не го гледаат.

Збориме за здрави прави нормални програмери кои до вчера биле добри додека имало проекти а сега не чинат пошо секнала цевката на проекти, НЕ ПО НИВНА ВИНА.

Прашање од здравиот разум: Проблем 1. Зашто не се отпуштаат Sales leads кои не вршејќи си ја работата довеле до таа ситуација? Зашто не сноси одговорност ЦЕО-то и маркетинг тимот? Кој кур се курпецаат со патувања од по неколу илјади долари, НЕ придонесувајќи ништо за фирмата?

Проблем 2 е што една прљава улога тука измеѓу играат од Човечки ресурси кои ги бранат интересите на фирмите, и на педерски начин преку тим лидерите им набиваат вина или грижа на совест на вработените како они да се криви или згрешиле нешто.Типично, детски, разлигавено, административно и бирократски каков што впрочем е карактерот на овие луѓе/нелуѓе.

ЧР се тешка катастрофа, пример ги испитуваат вработените кој со кого е близок и кој за кого што мисли и после ги извртуваат работите на штета на вработените преку таканаречена перформанс евалуација. Пример од ЧР те прашуваат која ти е слаба страна за да се подобриш и демек да растеш за утре истите тие да ти кажат дека немаш употребна вредност и дека баш тоа што го немаш го барал некој клиент од нив па ради тебе им откажал и сеа као ај иди си демек не те сакаме не си culture fit.

У слободно време ејч ар глумат мотивациски говорници по ИТ фирмите и најчесто бекраунд им е некоја невладина организација. Во суштина треба да бидеш близок со нив во фирмите за да успееш. А клучно за да бидеш близок со нив е да си ЛГБТ или непотистички поврзан.Посебно откако ги избркаа од Усаид, сега се ухлебени во ИТ фирми.

и да, треба да се тужат тие новопечени лидер/ки на ИТ фирми кои праат психички мобинг и притисок, се служат со техники на gaslighting и игнорантски однос и да се репнат убаво со казни и да се расчеречат за да имаат малце осет за друг пат. Наместо да работат како до сега, парите да си ги дадат и да бидат во друштво на судови, обвинители, адвокати, адвокатски канцеларии, параграфи, молби, жалби… Исто така и да се направат славни, како во случајот на Лока.

Јебал ве вајбот, хајпот и АI.

Како бе може да е ок да бркаат луѓе пошо немале клиент а кога имаат пак да вработуваат?

Тоа не е лош менаџмент, да живееш од кеш флоу месец за месец?

Неможе од една страна капиталистички, нема клиент те брка ко куче газдата чао пријатно а од друга страна кога има клиент, 70посто од парите кај газда у џеб, а на девелопер се фрла колку да се каже.

Ја глеате Америка и тамо така отпуштаат од денес за утре ама и фер плаќаат, платите се огромни.

А тука смешни 2к евра плата ги праите кузнае што, дај 4-5 нето па отпуштај од денес за утре, нека биде фер.
Glavnoto e so gi prekrsuvaat makedonskite zakoni za raboten odnos. Targetirano brkanje vraboteni bez tehnoloski visok place za tuzbi. Najcesto izborot koj kje leta ena licni preferenci na menadzerite, so e nekoja forma na mobing.

Pak kje kazam, ja ne gi terav da otvoraar firmi tuka i da nudat resenija, sami go praele toa. Pocituvanje na zakonite e bare minimum za site firmi.

Ne e stvar dali mozhe ilj ne da si dozvolat. Mora da rabotat po zakoni. Firmite imaat profit, brkaat konkretni vraboteni so momentalno ne im nosat profit.

Последно уредено:

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
1.335
@Jasen84 можеш ли да кажеш некој конкретен пример за мобинг, притисок итн, кој што може да ти го направи team leader и притоа можеш да го тужиш за истото? Искрено ме интересира за какви случаи станува збор.

Член од
28 март 2025
Мислења
5
Поени од реакции
0
@Amaterasu Тим лидерите се само инструмент во рацете на Човечки ресурси преку кои се врши притисок на начин на кој суптилно ја изземаат од одговорност фирмата. Или бар, тоа им е главната цел.

Прљава игра е и секако дека има многу примери кои не се за во јавност туку за во судница каде има записник, кој што кажал, итн итн, за да не биде после јас ова реков, друго мислев, не сме се разбрале итн итн

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.605
Поени од реакции
27.461
Гледајќи ги скриншотите од објавите посебно внимание ми оставија овие 3. Ако само промил од ова е вистина, па овие ИТ фирмиве вршат невиден тероризам и психички мобинг врз вработените, да не речам плачат за пријави и тужби. Ама тоа во некоја правна држава која за жал не е нашата.
Значи ти од овие коментари заклучи дека сите ИТ фирми вршат невиден тероризрам и психички мобинг врз вработените.

Член од
28 март 2025
Мислења
5
Поени од реакции
0
@jamajka Под услов промил од ова да е вистина реков, читај убаво. Не реков дека се сите.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.605
Поени од реакции
27.461
@jamajka Под услов промил од ова да е вистина реков, читај убаво. Не реков дека се сите.
Тоа што го пишува во коментарите го изанализира @Amaterasu и стварно не покажува баш теороризам, туку неукост на коментаторите. Очигледно е дека тие очекувале да одат на работа во Дизниленд.

Башка, ако кај мене на интервју дојде човек што сере за претходната фирма, никад не би го примил на работа.

А и 100% да е вистина, тоа е една фирма само.

Кризата го менува мајндсетот кај ИТ фирмите, се надевам дека ќе почне да го менува мајндсетот и кај ИТ експретите.

Последно уредено:

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.262
Поени од реакции
1.335
@Amaterasu Тим лидерите се само инструмент во рацете на Човечки ресурси преку кои се врши притисок на начин на кој суптилно ја изземаат од одговорност фирмата. Или бар, тоа им е главната цел.

Прљава игра е и секако дека има многу примери кои не се за во јавност туку за во судница каде има записник, кој што кажал, итн итн, за да не биде после јас ова реков, друго мислев, не сме се разбрале итн итн
Се е тоа ок. Ама би било фер да се сподели некој пример тука (нормално анонимизиран). Во спротивно, ловиме во матно.

Член од
18 март 2025
Мислења
7
Поени од реакции
3
Отворете на Joberty и на Glassdorr дечки, имате пуно примери, и не е само една ИТ фирма сите тоа го праат (која повеќе која помалку). Прашањето и дискусијата е што да се прави окулу тоа и мислам дека од дискусијава досега сите се согласни да се тера правно.

п.с За Лока имам инфо од една другарка која работеше таму и за време на layoffs оделе според тоа за кој нема проект да си иде, без разлика на способностите. По една плата им дале и чао. За тоа ли се боревме.Па тоа у нормални услови секако го добиваш.

ппс. Исто така која е смислата да трошиш пари и да им плаќаш на вработените да пишуваат добро за тебе како фирма? Нели треба по дифолт вработените да имаат добро мислење ако работат за тебе.

Маркетинг и ејч ар фејкуваат ривјус нон стоп и сите позитивни се од нив напишани.

Еве неколку реални ривјус напишани од луѓе со акаунти. Да не биде дека само на loveable биле без усер напишани. (Анонимно)

MK https://www.joberty.com/mk/it-company/14345/loka/culture-and-team

Opsto :

Член од
12 март 2025
Мислења
4
Поени од реакции
5
Отворете на Joberty и на Glassdorr дечки, имате пуно примери, и не е само една ИТ фирма сите тоа го праат (која повеќе која помалку). Прашањето и дискусијата е што да се прави окулу тоа и мислам дека од дискусијава досега сите се согласни да се тера правно.

п.с За Лока имам инфо од една другарка која работеше таму и за време на layoffs оделе според тоа за кој нема проект да си иде, без разлика на способностите. По една плата им дале и чао. За тоа ли се боревме.Па тоа у нормални услови секако го добиваш.

ппс. Исто така која е смислата да трошиш пари и да им плаќаш на вработените да пишуваат добро за тебе како фирма? Нели треба по дифолт вработените да имаат добро мислење ако работат за тебе.

Маркетинг и ејч ар фејкуваат ривјус нон стоп и сите позитивни се од нив напишани.

Еве неколку реални ривјус напишани од луѓе со акаунти. Да не биде дека само на loveable биле без усер напишани. (Анонимно)

MK https://www.joberty.com/mk/it-company/14345/loka/culture-and-team

Opsto :

Ти да си газда на фирма, како би го решил тој проблем? Еве имаш програмер кој зема бруто 5000 - 6000 евра, имаш голем клиент кој веруваш дека би останал долгорочно со тебе, али секој у индустријава работи за профит и пари и клиентот може нашол поевтина опција од тебе и си го одбрал тоа. Што би направил ти во таа ситуација ако немаш можност да го исплатиш? Еве да речеме и да те тужи, како би го исплатил ако немаш толкав прилив? Исто ко што програмериве порано лесно наоѓаа фирми за повисоки плати, сега тркалото се сврте и програмерите се во изобилство, па фирмите можат да си бираат кој ќе вработат.

Член од
18 март 2025
Мислења
7
Поени од реакции
3
@iMirisIUkus Еве како :

сигурно не со префрлање вина на вработениот, правејќи да се осеќа мизерно, демек е негова вина, не перформирал добро и слично или со измами и нечесни игри преку ЧР.

сигурно не преку испраќање на маркетинг менаџерот на пат каде ќе потроши 3 плати заработени од инженерот а него го бркаме.

сигурно не преку купување на мебел и украси за во канцеларија додека има layoffs

сигурно не преку отворање на иста позиција како на избрканиот на оглас веднаш после тоа.

сигурно не преку мафијашко понашање и закани, уцени и условувања преку конкурентски клаузули.

сигурно не преку вработување на другари/другарки со земјоделски факултет на истата позиција.

тоа го прават мноштвото компании во моментов. И против тоа се бориме

И ич не ми е гајле, нека ги тужат и нека ги одерат. Управителот на фирмата гарантира и со личен имот формално правно.

Штом сакаат да се изживуваат на други луѓе, нека го јадат правно докрај.

Башка фирмите/газдите/управителите сигурно имаат намлатено многу пари и капитал од грбот на програмерите и не се за жалење.

Отвориле фирми тука за ефтина работна сила па уште ќе се курчат.

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.605
Поени од реакции
27.461
@iMirisIUkus Еве како :

сигурно не со префрлање вина на вработениот, правејќи да се осеќа мизерно, демек е негова вина, не перформирал добро и слично или со измами и нечесни игри преку ЧР.

сигурно не преку испраќање на маркетинг менаџерот на пат каде ќе потроши 3 плати заработени од инженерот а него го бркаме.

сигурно не преку купување на мебел и украси за во канцеларија додека има layoffs

сигурно не преку отворање на иста позиција како на избрканиот на оглас веднаш после тоа.

сигурно не преку мафијашко понашање и закани, уцени и условувања преку конкурентски клаузули.

сигурно не преку вработување на другари/другарки со земјоделски факултет на истата позиција.

И ич не ми е гајле, нека ги тужат и нека ги одерат. Управителот на фирмата гарантира и со личен имот формално правно.

Башка фирмите/газдите/управителите сигурно имаат намлатено многу пари и капитал од грбот на програмерите и не се за жалење.
Газдите на ИТ фирмите кои се нафатирале, не давале плати од 300 евра како во шивачниците, туку давале плати од 2000-3000-4000 евра. Зошто би ги тужеле, и како би добиле? Фино лепо ако нема споразумен отказ, ќе се сведе све на трансакција и тоа е тоа. Ако нема фирмата потреба од тебе, колку сакај биди способен, зошто би те држеле? На кој основ? Треба парите кои ги заработил газдата, да ги троши на тебе? Зошто, по кој основ? Зошто ти не си нашол работа за многу луѓе, па да си ги плаќал по 2-3-4К и после кога ќе нема работа држи ги на твој грб.

Не иде тоа така батка. Тие луѓе отвориле фирми за да профитираат, а не добротворни организации да делат помош.

Член од
12 март 2025
Мислења
4
Поени од реакции
5
@iMirisIUkus Еве како :

Отвориле фирми тука за ефтина работна сила па уште ќе се курчат.
1. А ако не перформирал добро, што правиме тогаш? Треба за украс да го чуваат?

2. На пат почесто одат програмери, на разни работилници, обуки, конференции. Бар за ова сум сигурен дека е така во повеќето компании.

3. Сум бил во иста ситуација. Ме избркале од работа, добив и на писмено зошто сум избркан од работа (технолошки вишок и сл). После мене не само што не отворија нова позиција, туку отпуштени беа и остатокот од вработените. Остана да функционира делумно само маркетинг одделот. Ако нема добра причина за тоа или причината е неколку стотини евра, подобро ти е и да не работиш во таква фимра.

4. Имаш закон за такви клаузули. Ако имаш таква клаузула и поради тоа не можеш да оствариш работен однос, тој што ти ја ставил таа клаузула е должен да ти исплаќа дел од плата, иако не работиш за него, се додека трае таа клаузула. Е тогаш може да се заканува колку сака, ќе го јаде на суд.

5.Ако тие другарки си ја вршат работата подобро од тебе не го гледам проблемот. Неодамна правев интервју со човек кој имаше завршено на ФИНКИ, со повеќегодишно искуство во областа и кој тврди дека е сениор во технологијата и фрејмворкот кои што ги работи, а не знаеше да објасни основни концепти и како се одвива еден реквест лајфцајкл во истиот тој фрејмворк. Генерално, квалитетот на девелоперите во Македонија е многу низок кога ќе се земат во предвид очекувањата со платите.

6. Можат да ги тужат, дали ќе ги одерат е прашање. Исто ко што ти можеш да си дадеш отказ за поголема плата, така и фирмата може да те отпушти ако е незадоволна од твојот аутпут, а си платен добро за тоа.

Член од
18 март 2025
Мислења
7
Поени од реакции
3
Смањи доживљај друже, ептен се пронајде во напишаното изгледа.

Читни малку ЗРО, едуцирај се.

Збориме за измамници газди кои манипулираат со вработените за Намерно да ги избркаат продавајќи им приказни наспроти тоа како е по закон.

Focus и на напишаново долу pls.Убаво ти е објаснето.

Последно уредено:
Член од
17 август 2011
Мислења
10.508
Поени од реакции
18.836
Тоа што го пишува во коментарите го изанализира @Amaterasu и стварно не покажува баш теороризам, туку неукост на коментаторите. Очигледно е дека тие очекувале да одат на работа во Дизниленд.

Башка, ако кај мене на интервју дојде човек што сере за претходната фирма, никад не би го примил на работа.

А и 100% да е вистина, тоа е една фирма само.

Кризата го менува мајндсетот кај ИТ фирмите, се надевам дека ќе почне да го менува мајндсетот и кај ИТ експретите.
Ne stanuva zbor za majndset, tuku deka menadzerite/gazdite se vlezeni u elon mask film a zaboravaat kaj ziveat i pod civi zakoni rabotat. Treba nekoj da izvleckaat po sudovi za primer pa kje se svestat.

Ja sum rabotel vo makedonski shit firmi, doagjam od druga struka. Imalo slucaj kaj sto firmata stvarno bila pred bankrot, pa kasnele plati, ili 50 posto se davalo, no nikogas targetirano ne se brkale lugje. Ako ne ide biznisot, ne ide za site. Ovde firmite imaat pozitivni prihodi, vrabotuvaat novi lugje so ogromni plati a od druga strana brkaat stari vraboteni. Edno vreme i imase zaso da se brka, ama sea vekje e zaso ne nosis kapa muabet.

Kajgana Shop

На врв Bottom