ИТ фирми и пракси во Скопје

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.079
Поени од реакции
13.053
Е значи, си потпишала договор без ни да знаеш што потпишуваш, затоа што како почетник немаше избор? Лесно е да се зборува од позиција на некој што има можност да бира, нешто што за новите генерации е речиси невозможно. Реалноста е дека без искуство, ретко кога можеш да бираш, особено на овој пазар. Не знам кога започна со работа, но ако беше во периодот 2008-2019, кога беше златната ера, дури и луѓе што не знаеја како да стартуваат лаптоп добиваа шанса. Сега пазарот е на едно од најлошите нивоа, и од тоа што гледам околу мене, многумина не ги ни викаат на интервјуа.

Исто, која е таа фирма каде што јуниор пишува 85% од кодот и што точно испорачуваат? Бидејќи прв пат слушам вакво нешто, дури ни со помош на AI – или можеби сте го вработиле новиот Scott Wu, па за неколку месеци ќе ве замени сите

Не знам која е оваа компанија, ама од мое искуство во Македонија, колку повисока плата, толку поголем притисок. Имаше неколку компании и мал процент луѓе што имаа среќа да земаат илјадници евра и да седат пола ден, ама во повеќето фирми ако те платат добро, и те газат, а ако немаат проект за тебе – надвор си веднаш.
Ова беше 2016, тренингот го терав паралелно со платена пракса и со факсот. Ми требаа пари, затоа и немав избор. Иначе тогаш имаше навистина многу можности за избор како почетник, само мене ми се брзаше, не можев да си дозволам да чекам.
Од оваа гледна точка, на мое дете утре би го советувала да се фокусира на факсот и да си земе летото за одмор пред да влезе во светот на возрасните и да грајнда на 21 година. Цел живот го има за тоа :) Ама тогаш финансиските услови ми беа поинакви и го немав тој луксуз да размислувам така.

Види, апсолутно цела основа и многу повеќе од тоа научив таму. И неминовно таа жртва да речам, ме донесе таму кај што сум денес. Поентата ми е дека има и други начини, и фирми кои овозможуваат поинаков пристап, со малтене исти резултати. И дека секој треба од старт да си го цени трудот и да не дозволува да биде потценет и искористен само затоа што е јуниор.

Иначе работам во банка, во тим што баш работи на cash inflow. Замисли, на јуниор му дадовме да куца код кој хендла милионски суми. :) Еве пример во последниот сервис што го куцавме решивме да имплементираме event sourcing, од тимот само еден член имаше искуство со овој патерн. Сите заедно, вклучувајќи го и јуниорот заедно работевме на тоа.
Дечкото не е гениј, ама околината и конкретно пристапот на фирмата е тоа што дозволува ваков раст во толку брзо време.
Да не навлагам, начинот на работа ни е специфичен и уникатен и тоа придонесува за се ова.

А вакви типчиња како овие што бараат убијци без разлика на пазарот секогаш ќе има, само добро е што сеа испливаа на површина, а гледам и заедницата е посвесна бајаги од пред неколку години. Дискутиравме и претходно тука, мене лично таа култура дека се мора да се прочита, мора да се биде константно во тек со најнови технологии/фрејмворци/патерни, мора да се има проектче/проектчиња настрана ми е ептен исфорсирана во ова поле.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.241
Поени од реакции
36.548
Абе кај сте грајндачи, да не знае чоек дали е во острејлија во црквата, или на македонски форум
:aplauz:

Полекате со грајндањето, ојте малку со каро до бичот, еднаш се живее. И немојте толку да му печалите на фирмите и на газдите, џубрињата тие, ќе праеле пари на ваш грб. Се знае редот, на работа ве викаат од што сте забавни и убави, нели како што е по дифолт за ИТ (саде шегаџии и лепотици), а за профит ќе бараат да искуца троа код сметководство и кадрово.

Ај поздрав, се читаме пак за некој месец, одам да грајндам, и да барам јуниори со кои ќе ги сменам сениориве. Изгледа уште јас сум ненормален да плаќам искусни за проектите. Гледај ти Швеѓаните, куцаат банкарски апликации со нубец од факс, замисли што ќе му дадат догодина. Еве идеја - да развие автономно возење за Волво, и тоа може ќе го среди дури чека да се ослободи масата за пинг понг
:D
:popce:

Вит лав,
1741826729953.jpeg

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.120
Поени од реакции
585
Today's programmers are grifters and salesperson not grinders.
Доказ:
1)Ако софтверите за трејдовање се толку добри зошто не ги искористат за да направат милиони него парите им се од купувачи и истиот го рекламираат. парите им се од наивни луѓе.Ако е вистина тоа што го тврдат..испаѓа продаваат кокошка што неси златно јајце
2)Продавањето на трговски алатки е само друга форма на коцкање, каде секогаш печели фирмата т.е – нивната банкарска сметка.
3)Ако нивниот трговски бот работел навистина добро, тие би биле премногу зафатени со броење на пари отколку со телефонски повици,реклами итд.
4)Современите програмери не решаваат проблеми – тие измислуваат проблеми за да ги решат, а потоа те наплаќаат за привилегијата
5)Продавање на решение за неегзистентен приблем.

Тие што се јаки девелопери прават програми за правење програми или програми како овие AI tools,или блокчеин како биткоин.
и не се замараат да бркаат клиенти да нудат продукти или да имаат набустани линкедин профили....него стојат анонимни.
А и покрај све ова луѓето сами трчаат по вакви иновации алатки и изуми.
Ние во мк кола незнаеме да произведеме...летаме по роботика....
И да произведеме и да има вредност од 5к само за материјали кинезите од кина склопена со сите печати за 2к ке ја донесат.
Ако некој има фирма и му треба сајт/софтвер може да купи за многу евтини пари премиум квалитет со сите нишани ...за кој би платил многу многу повеќе пари ако ангажира фирма...
Цена 16$ месец, неограничен број на downloads.А какви админ темплејтој имаат....

Php скрипти

Андроид

ПС. Нормално треба модификација но пак ако знаеш маку ке се снајдеш.
Или можеш да им кажеш имам проект до некаде сакам само ова и ова.Секако зависи што знаеш и што сакаш.

Член од
21 март 2014
Мислења
530
Поени од реакции
395
Развојот се менува во насока се помалку инженери да бидат потребни за еден продукт.

Секако, пред се во насока на достапни алатки и методологии за CD, пример Github Copilot за PR прегледување е закон.

Како и да е, нема зима за луѓе што можат да се адаптираат и континуирано да учат на своја режија (како и во секоја професија).

На крај од ден за некој на почеток на кариера во умот треба да му биде фактот дека за некои задачи и бесконечно време да има нема да може да ги заврши со моменталното знаење и вештини.

А претеризам има и на двата краеви, не е work-life balance ако секој ден во 17:00 се гасиш од IT светот и немаш желба да чепнеш нешто на своја рака.

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.524
Поени од реакции
8.321
Проблемот во Македонија и таквите "Дојди кај мене ќе те научам како работи еден CEO" и "можности за развој и growth" позиции е што на крајот од денот пак ќе мораш да се лакташ, да се бориш сам и сам да доаѓаш до знаењето (она барем вистинското и она што ќе ти е потребно). Многу често нема ни да дојдеш до тоа.
Еве, од мое искуство сум се соочил со толку многу "gatekeeping". Недај боже да прашаш некој некое прашање од негов домејн на експертиза, одма постариов колега ќе си мисли дека сакаш да му ја земеш работата. Или ќе му го земеш правото да се курчи на сите канали/состаноци и по канцеларија, дека само он го смачкал тој прилично комплициран таск, т.е му го земаш spotlight-от.

Веројатно единственото знаење што ќе го присобереш од таква пракса каj CEO е да му средуваш календар, да му закажуваш состаноци, да му одржуваш boards, да му помагаш околу мејлови, да му фаќаш забелешки и такви глупости. Вистинското знаење, прилично сум сигурен дека нема да го добиеш.

Веќе нема тука "пасија" кон нешто, него работиш она кај што има потреба, или нешто што некој сениор/лид не сака да го работи.
Шо те вртам, џуниор си, ќе работиш и mark up кога за тоа ќе има потреба, ми е гајле дали пасијата ти е бекенд. И тоа е океј, ама не ретко во такви скемови, уствари тоа ќе го правиш 90% од времето. Млад, ентузијазам, желба за учење, сакаш да се докажеш - те измолзеле еднаш, ќе те молзат и понатака. И после 6 месеци ќе се разбудиш и ќе си кажеш "абе ја воопшто не го работам тоа што се договоривме, и тоа што ме интересира".
А на интервју ќе ти мачкаат очи дека позицијата е "backend heavy".

И оп, пак си приморан да останеш после работа за да учиш ствари кои те интересираат и за кои имаш голема пасија и без проблем би ги работел во фирма со саати.
Многу се ретки таквите фирми каде што нема его од тој тип "Не е ова за тебе, не ме прашувај", "Остај ти тоа", "Јас ќе си го јадам медот".
Еден тон ситуации каде што буквално луѓе биле толку затворени за knowledge-sharing пошто егото ги дрма дека утре може да му го земеш лебот, состојба што е адекватна за длабока психолошка анализа.
И ти доаѓаш таков со желба да научиш, учиш 1 година, и после тоа сфаќаш дека повеќе од тоа нема (+ преку кур ти е од лактање да земеш тикет кај што вистински ќе научиш, наместо да шљакаш остатоци од сениор/лид, јер на господинот не му се троши време на тоа). Стагнираш, не од што нема можности, не од што немаш желба, туку баш поради тој gatekeeping синдром што си постои, посебно нагласен во мкд.

Дури имало ситуации кога намерно во цел ентузијазам те оставале да ти биде невозможно да се снајдеш, 0 помош и супорт, за да сам се откажеш од "медот". За да те вратат in line.

Заради таа причина меѓу другото, до пред некое време имаше толку многу job hopping.број 1 секако е повисока плата, број 2 е баш таа стагнација и тоа суптилно молзење и прелажување.
Му викаат дека ќе работиш на не знам што, ти обеќаат мед и млеко, а на крај им шљакаш HTML/CSS. Колку такви scams имало, што кај познаници што јас лично.

Од тој аспект мислам дека таквиот approach каде што на детето му се даваат одврзани раце (со целосен support) е најдобар, наспроти "те фрламе у длабокото и снаоѓај се сам" approach-ot, или "Не можеш ти ова, сложено е за тебе". Најбитно е на јуниорот да му се остави платформа каде што ќе има простор да греши на почетокот, и тоа да греши катастрофално(секако не на продукција :D ), и секако под надзор на постар(и).

Ситуацијата изгледа е таква што многу деца свежо вон факултет ќе се упецаат на такви финти, мислејќи дека вистински ќе научат нешто корисно. Така да, и од мене исто се согласувам со Емка дека не треба да брзаат кога бираат прво работно искуство.

Последно уредено:
Член од
12 март 2025
Мислења
3
Поени од реакции
2
Ова беше 2016, тренингот го терав паралелно со платена пракса и со факсот. Ми требаа пари, затоа и немав избор. Иначе тогаш имаше навистина многу можности за избор како почетник, само мене ми се брзаше, не можев да си дозволам да чекам.
Од оваа гледна точка, на мое дете утре би го советувала да се фокусира на факсот и да си земе летото за одмор пред да влезе во светот на возрасните и да грајнда на 21 година. Цел живот го има за тоа :) Ама тогаш финансиските услови ми беа поинакви и го немав тој луксуз да размислувам така.

Види, апсолутно цела основа и многу повеќе од тоа научив таму. И неминовно таа жртва да речам, ме донесе таму кај што сум денес. Поентата ми е дека има и други начини, и фирми кои овозможуваат поинаков пристап, со малтене исти резултати. И дека секој треба од старт да си го цени трудот и да не дозволува да биде потценет и искористен само затоа што е јуниор.

Иначе работам во банка, во тим што баш работи на cash inflow. Замисли, на јуниор му дадовме да куца код кој хендла милионски суми. :) Еве пример во последниот сервис што го куцавме решивме да имплементираме event sourcing, од тимот само еден член имаше искуство со овој патерн. Сите заедно, вклучувајќи го и јуниорот заедно работевме на тоа.
Дечкото не е гениј, ама околината и конкретно пристапот на фирмата е тоа што дозволува ваков раст во толку брзо време.
Да не навлагам, начинот на работа ни е специфичен и уникатен и тоа придонесува за се ова.

А вакви типчиња како овие што бараат убијци без разлика на пазарот секогаш ќе има, само добро е што сеа испливаа на површина, а гледам и заедницата е посвесна бајаги од пред неколку години. Дискутиравме и претходно тука, мене лично таа култура дека се мора да се прочита, мора да се биде константно во тек со најнови технологии/фрејмворци/патерни, мора да се има проектче/проектчиња настрана ми е ептен исфорсирана во ова поле.
Нема да се согласиме околу темата за пауза. Познавам многу луѓе на кои им се допадна таа пауза, па останаа со години да бараат работа, мислам дека ова е доста голема глупост воведена од богатите деца на запад, луѓе на кои им е гарантирана работата поради конекциите на родителите.

Кои фирми во Македонија се од тој калибар и колку луѓе вработуваат во однос на вкупниот број? Реално, во Македонија постојат и Влада и Собрание, со страшно добри услови – ниту код, ниту главоболка. Арно ама, не можеме сите да сме таму.

Се надевам дека знаете што правите во врска со последниот дел со јуниорот.

Што се однесува до последниот дел – тоа е капиталистички пристап, особено во стартап фирми, „убијци“ кои пробуваат да земат пари од инвеститори, да најдат некој да го одработи техничкиот дел и да ја продадат фирмата на корпорациите. Во ИТ, каде платите се високи, а кадарот амбициозен (бубалици и деца кои се форсирани уште од училиште), нормално е да има конкуренција. Ако тоа не ти одговара, можеби друга индустрија, или пак некоја социјална држава е подобра опција.

Што се однесува до технологиите – секој ден има нешто ново, и затоа е така. Лично, ако не отворам барем 2-3 дена неделно по 1,5-2 часа после работа за да ги следам новостите, мислам дека ќе заостанам и работите ќе ми излезат од контрола.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.120
Поени од реакции
585
Ти си ми смешен :D
Ако не сум во право слободно објасни.
Не велам дека све е така но имам ногу вакви работи.
Нема да навлагам во тие академии со обуки по 1-2к евра каде што истото може да се најде за 10$.

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.554
Поени од реакции
3.845
Ако не сум во право слободно објасни.
Не велам дека све е така но имам ногу вакви работи.
Нема да навлагам во тие академии со обуки по 1-2к евра каде што истото може да се најде за 10$.
Мислев дека тролаш. Еве пример држава сака да направи систем како мој термин. Скрипта од коуд кањон ќе стаат и претседателот да докуца уште еден ред код? Ситни ствари секако не се којзнае колку наплатени.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.120
Поени од реакции
585
Мислев дека тролаш. Еве пример држава сака да направи систем како мој термин. Скрипта од коуд кањон ќе стаат и претседателот да докуца уште еден ред код? Ситни ствари секако не се којзнае колку наплатени.
Затоа пишав.
Шиткање непотребни ствари од програмерска страна...као демек здравството ни пати дека немаме современи ИТ решенија.
Здравството полошо од било кога.
Па уште секоја болница да си има своја апликација итд...а тие немаат ни возила ни апарати за брза помош....но проблемот е во тоа што се нема апликација и неможе добро да се дејствуват?

Секако со тие електронските картички никој не ги искористи а парите отидоа.
А основни лекови нема, по болниците повеќе администрација,хаус мајстори,реклами него доктори,медицинска опрема.

Инаку не се сеќирај и такви шаблони се купуваат.
Сигурно не мислиш дека некој македонец го осмислил цел тој систем и сега ке гради од 0.
И што ти менува дали закажување термин,средба или закажување,лет иста е логиката...на програмот или како демек за болница потешко е? :D
Само текстот го мењаш и за различен што на бизнис што се работи.
Исто и за закажување кај адвокат истиот код го користиш.
Но секако треба некој што разбира да го води све ова знам има доправки итд.

Ајде ти замисли во секоја поголема ИТ фирма да има оддел за доктори, прва помош,масери, пример да се грижат за вашите перформанс,концентрација,меморија и здравје.
Што као демек нешто ке ви смени? :D
И таму на газдите да им кажуваат сега профитот ке се крени за 30%.
А тој би плстил многу повеќе за нив.

ПС. Што ако закажам кога 6-12 месеци се чека???? Дури и за итни случаи а кога немаше ваков систем. Беше прв дојден прв услужен.
Што како демек вие водите евиденција? Кој кога бил и што бил и кој што и што сработил на луѓе во државна болница??? Каде ништо не се знае.
И башка стариве што би искористиле од ова...ако неможе да се снајдат?

Еве ако грешам слободно некој нека ме исправи од докториве @bijons ,@Kadaif

Последно уредено:
Член од
15 јануари 2020
Мислења
956
Поени од реакции
3.161
Затоа пишав.
Шиткање непотребни ствари од програмерска страна...као демек здравството ни пати дека немаме современи ИТ решенија.
Здравството полошо од било кога.
Па уште секоја болница да си има своја апликација итд...а тие немаат ни возила ни апарати за брза помош....но проблемот е во тоа што се нема апликација и неможе добро да се дејствуват?

Секако со тие електронските картички никој не ги искористи а парите отидоа.
А основни лекови нема, по болниците повеќе администрација,хаус мајстори,реклами него доктори,медицинска опрема.

Инаку не се сеќирај и такви шаблони се купуваат.
Сигурно не мислиш дека некој македонец го осмислил цел тој систем и сега ке гради од 0.

Но секако треба некој што разбира да го води све ова знам има доправки итд.

Ајде ти замисли во секоја поголема ИТ фирма да има оддел за доктори, прва помош,масери, пример да се грижат за вашите перформанс,концентрација,меморија и здравје.
Што као демек нешто ке ви смени? :D
И таму на газдите да им кажуваат сега профитот ке се крени за 30%.
А тој би плстил многу повеќе за нив.

ПС. Што ако закажам кога 6-12 месеци се чека???? Дури и за итни случаи а кога немаше ваков систем. Беше прв дојден прв услужен.
Што како демек вие водите евиденција? Кој кога бил и што бил и кој што и што сработил на луѓе во државна болница??? Каде ништо не се знае.
И башка стариве што би искористиле од ова...ако неможе да се снајдат?

Еве ако грешам слободно некој нека ме исправи од докториве @bijons ,@Kadaif
Мој термин како систем е сосема коректен и практичен.
Проблемот е што не се користи правилно.
Конкретно имав 3 недели унапред закажано термин кај одредена докторка преку мој термин во 8.30.
Се најавив на работа дека ќе доцнам.
Одам 8.20 пред амбулантата. Жива сестра и доктор нема 30 минути. 8.50 излага некоја сестра после долгата и напорна утринска кафе рутина да провери статус.
За кај си?
За кај др таа и таа.
Па таа нема денес термини.
Е како еве имам упат за 8.30 за денешен датум.
Почекај. Ми го зеде упатот.
По 30 минути ме повикаа и ме прегледуваше специјализантка.
Ме прегледа ми даде нов упат и ми рекоја почекај да ти удриме печат.
Во меѓувреме средношколски практикант испратија до одделение да го донесе печатот од докторката за каде имав упат.
По нови 10 минути успеав да добијам све и да платам.
Завршив во 10.15 комплетно.
Место 1 саат доцнење доцнев 2 часа кои морав да ги одработам.

Зборот ми е мој термин е многу добро осмислен систем кој на почетокот даваше резултати, но недостатокот на кадар и курчот на постоечките доктори и специјалисти ја маргинализираше неговата употреба и ефикасност.

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.120
Поени од реакции
585
Конкретно имав 3 недели унапред закажано термин кај одредена докторка преку мој термин во 8.30.
Одам 8.20 пред амбулантата. Жива сестра и доктор нема 30 минути. 8.50 излага некоја сестра после долгата и напорна утринска кафе рутина да провери статус.
За кај си?
За кај др таа и таа.
Во меѓувреме средношколски практикант испратија до одделение да го донесе печатот од докторката за каде имав упат.

Зборот ми е мој термин е многу добро осмислен систем кој на почетокот даваше резултати, но недостатокот на кадар и курчот на постоечките доктори и специјалисти ја маргинализираше неговата употреба и ефикасност.
Па тоа ти зборам доктори ни треба во здравството,лекови,апарати,возила не програмери,администратори,економисти.
:D :D :D

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.825
Поени од реакции
24.881
За кај си?
За кај др таа и таа.

Doktorite od start go sabotiraa moj termin. Cel rajat im go sjeba.

Kajgana Shop

На врв Bottom