ИТ фирми и пракси во Скопје

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.036
Поени од реакции
12.738
Е значи, си потпишала договор без ни да знаеш што потпишуваш, затоа што како почетник немаше избор? Лесно е да се зборува од позиција на некој што има можност да бира, нешто што за новите генерации е речиси невозможно. Реалноста е дека без искуство, ретко кога можеш да бираш, особено на овој пазар. Не знам кога започна со работа, но ако беше во периодот 2008-2019, кога беше златната ера, дури и луѓе што не знаеја како да стартуваат лаптоп добиваа шанса. Сега пазарот е на едно од најлошите нивоа, и од тоа што гледам околу мене, многумина не ги ни викаат на интервјуа.

Исто, која е таа фирма каде што јуниор пишува 85% од кодот и што точно испорачуваат? Бидејќи прв пат слушам вакво нешто, дури ни со помош на AI – или можеби сте го вработиле новиот Scott Wu, па за неколку месеци ќе ве замени сите

Не знам која е оваа компанија, ама од мое искуство во Македонија, колку повисока плата, толку поголем притисок. Имаше неколку компании и мал процент луѓе што имаа среќа да земаат илјадници евра и да седат пола ден, ама во повеќето фирми ако те платат добро, и те газат, а ако немаат проект за тебе – надвор си веднаш.
Ова беше 2016, тренингот го терав паралелно со платена пракса и со факсот. Ми требаа пари, затоа и немав избор. Иначе тогаш имаше навистина многу можности за избор како почетник, само мене ми се брзаше, не можев да си дозволам да чекам.
Од оваа гледна точка, на мое дете утре би го советувала да се фокусира на факсот и да си земе летото за одмор пред да влезе во светот на возрасните и да грајнда на 21 година. Цел живот го има за тоа :) Ама тогаш финансиските услови ми беа поинакви и го немав тој луксуз да размислувам така.

Види, апсолутно цела основа и многу повеќе од тоа научив таму. И неминовно таа жртва да речам, ме донесе таму кај што сум денес. Поентата ми е дека има и други начини, и фирми кои овозможуваат поинаков пристап, со малтене исти резултати. И дека секој треба од старт да си го цени трудот и да не дозволува да биде потценет и искористен само затоа што е јуниор.

Иначе работам во банка, во тим што баш работи на cash inflow. Замисли, на јуниор му дадовме да куца код кој хендла милионски суми. :) Еве пример во последниот сервис што го куцавме решивме да имплементираме event sourcing, од тимот само еден член имаше искуство со овој патерн. Сите заедно, вклучувајќи го и јуниорот заедно работевме на тоа.
Дечкото не е гениј, ама околината и конкретно пристапот на фирмата е тоа што дозволува ваков раст во толку брзо време.
Да не навлагам, начинот на работа ни е специфичен и уникатен и тоа придонесува за се ова.

А вакви типчиња како овие што бараат убијци без разлика на пазарот секогаш ќе има, само добро е што сеа испливаа на површина, а гледам и заедницата е посвесна бајаги од пред неколку години. Дискутиравме и претходно тука, мене лично таа култура дека се мора да се прочита, мора да се биде константно во тек со најнови технологии/фрејмворци/патерни, мора да се има проектче/проектчиња настрана ми е ептен исфорсирана во ова поле.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.239
Поени од реакции
36.519
Абе кај сте грајндачи, да не знае чоек дали е во острејлија во црквата, или на македонски форум
:aplauz:

Полекате со грајндањето, ојте малку со каро до бичот, еднаш се живее. И немојте толку да му печалите на фирмите и на газдите, џубрињата тие, ќе праеле пари на ваш грб. Се знае редот, на работа ве викаат од што сте забавни и убави, нели како што е по дифолт за ИТ (саде шегаџии и лепотици), а за профит ќе бараат да искуца троа код сметководство и кадрово.

Ај поздрав, се читаме пак за некој месец, одам да грајндам, и да барам јуниори со кои ќе ги сменам сениориве. Изгледа уште јас сум ненормален да плаќам искусни за проектите. Гледај ти Швеѓаните, куцаат банкарски апликации со нубец од факс, замисли што ќе му дадат догодина. Еве идеја - да развие автономно возење за Волво, и тоа може ќе го среди дури чека да се ослободи масата за пинг понг
:D
:popce:

Вит лав,
1741826729953.jpeg

Член од
23 септември 2015
Мислења
1.004
Поени од реакции
515
Today's programmers are grifters and salesperson not grinders.
Доказ:
1)Ако софтверите за трејдовање се толку добри зошто не ги искористат за да направат милиони него парите им се од купувачи и истиот го рекламираат. парите им се од наивни луѓе.Ако е вистина тоа што го тврдат..испаѓа продаваат кокошка што неси златно јајце
2)Продавањето на трговски алатки е само друга форма на коцкање, каде секогаш печели фирмата т.е – нивната банкарска сметка.
3)Ако нивниот трговски бот работел навистина добро, тие би биле премногу зафатени со броење на пари отколку со телефонски повици,реклами итд.
4)Современите програмери не решаваат проблеми – тие измислуваат проблеми за да ги решат, а потоа те наплаќаат за привилегијата
5)Продавање на решение за неегзистентен приблем.

Тие што се јаки девелопери прават програми за правење програми или програми како овие AI tools,или блокчеин како биткоин.
и не се замараат да бркаат клиенти да нудат продукти или да имаат набустани линкедин профили....него стојат анонимни.
А и покрај све ова луѓето сами трчаат по вакви иновации алатки и изуми.
Ние во мк кола незнаеме да произведеме...летаме по роботика....
И да произведеме и да има вредност од 5к само за материјали кинезите од кина склопена со сите печати за 2к ке ја донесат.
Ако некој има фирма и му треба сајт/софтвер може да купи за многу евтини пари премиум квалитет со сите нишани ...за кој би платил многу многу повеќе пари ако ангажира фирма...
Цена 16$ месец, неограничен број на downloads.А какви админ темплејтој имаат....

Php скрипти

Андроид

ПС. Нормално треба модификација но пак ако знаеш маку ке се снајдеш.
Или можеш да им кажеш имам проект до некаде сакам само ова и ова.Секако зависи што знаеш и што сакаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom