Емкаа
the worst thing about prison was the dementors.
- Член од
- 14 мај 2008
- Мислења
- 5.036
- Поени од реакции
- 12.738
Ова беше 2016, тренингот го терав паралелно со платена пракса и со факсот. Ми требаа пари, затоа и немав избор. Иначе тогаш имаше навистина многу можности за избор како почетник, само мене ми се брзаше, не можев да си дозволам да чекам.Е значи, си потпишала договор без ни да знаеш што потпишуваш, затоа што како почетник немаше избор? Лесно е да се зборува од позиција на некој што има можност да бира, нешто што за новите генерации е речиси невозможно. Реалноста е дека без искуство, ретко кога можеш да бираш, особено на овој пазар. Не знам кога започна со работа, но ако беше во периодот 2008-2019, кога беше златната ера, дури и луѓе што не знаеја како да стартуваат лаптоп добиваа шанса. Сега пазарот е на едно од најлошите нивоа, и од тоа што гледам околу мене, многумина не ги ни викаат на интервјуа.
Исто, која е таа фирма каде што јуниор пишува 85% од кодот и што точно испорачуваат? Бидејќи прв пат слушам вакво нешто, дури ни со помош на AI – или можеби сте го вработиле новиот Scott Wu, па за неколку месеци ќе ве замени сите
Не знам која е оваа компанија, ама од мое искуство во Македонија, колку повисока плата, толку поголем притисок. Имаше неколку компании и мал процент луѓе што имаа среќа да земаат илјадници евра и да седат пола ден, ама во повеќето фирми ако те платат добро, и те газат, а ако немаат проект за тебе – надвор си веднаш.
Од оваа гледна точка, на мое дете утре би го советувала да се фокусира на факсот и да си земе летото за одмор пред да влезе во светот на возрасните и да грајнда на 21 година. Цел живот го има за тоа

Види, апсолутно цела основа и многу повеќе од тоа научив таму. И неминовно таа жртва да речам, ме донесе таму кај што сум денес. Поентата ми е дека има и други начини, и фирми кои овозможуваат поинаков пристап, со малтене исти резултати. И дека секој треба од старт да си го цени трудот и да не дозволува да биде потценет и искористен само затоа што е јуниор.
Иначе работам во банка, во тим што баш работи на cash inflow. Замисли, на јуниор му дадовме да куца код кој хендла милионски суми.

Дечкото не е гениј, ама околината и конкретно пристапот на фирмата е тоа што дозволува ваков раст во толку брзо време.
Да не навлагам, начинот на работа ни е специфичен и уникатен и тоа придонесува за се ова.
А вакви типчиња како овие што бараат убијци без разлика на пазарот секогаш ќе има, само добро е што сеа испливаа на површина, а гледам и заедницата е посвесна бајаги од пред неколку години. Дискутиравме и претходно тука, мене лично таа култура дека се мора да се прочита, мора да се биде константно во тек со најнови технологии/фрејмворци/патерни, мора да се има проектче/проектчиња настрана ми е ептен исфорсирана во ова поле.