Зошто фрлате пари во приватните факултети?

Зошто фрлате пари за приватни факултети?

• Не знаев дека мојот приватен факултет не е акредитиран

Гласови: 1 3,4%
  • Ме излажаа дека е акредитиран и дека дипломата ми се признава

Гласови: 7 24,1%
  • Не ми е гајле каков е таков е

Гласови: 21 72,4%

• Вкупно гласачи
    29

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
сигурно подобар впечаток ќе оставам ако кажам имам бе отколку ако кажам дека сум останал на основно, а и ќе си се чуствувам подобро... сум направил нешто во животов :)
Сигурно ќе се чувствуваш подобро и ќе оставиш подобар впечаток ако си направил нешто во животот, освен што имаш диплома, па макар и ја немал :)

Oкет, ти си сега опиен од филингот дека си се запишал на факс и дека студираш, па разбирливо :)

Дипломирај, па за едно 5-10 години ќе се навратиме на истата тема :)

Инаку, од кај бе МИМ испадна факултет жити мајка? :) Нели е/беше школа? :)

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Сигурно ќе се чувствуваш подобро и ќе оставиш подобар впечаток ако си направил нешто во животот, освен што имаш диплома :)

Oкет, ти си сега опиен од филингот дека си се запишал на факс и дека студираш, па разбирливо :)

Дипломирај, па за едно 5-10 години ќе се навратиме на истата тема :)

Инаку, од кај бе МИМ испадна факултет жити мајка? :) Нели е/беше школа? :)
хмм... ќе направам нешто во животов... верувај ми :pipi:

опиен... па... така нешо... можеби... и дека сум си ги положил првите колоквиуми :pipi:

Ај живи били па видели... ако треба и за 20... :)

Инаку... МИМ досеа правеше едногодишни школи за новинарство, а од оваа година се факултет наречен „Висока школа за новинарство и односи со јавноста“.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Сакале признале или не, на приватните универзитети во Македонија се поминува далеку многу полесно од колку на државните факултети. Според слушање од студенти по приватниве им ги давале прашањата па дури и одговорите лол.

И таму секој може да заврши.

Јас сакав да се запишам годинава на Стоматолошлки на Европски ама го нема на листава акредитирани ни во Македонија, а не па пошироко.http://www.mon.gov.mk/mk/obrazovanie/visoko/pvinstitucii

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Освен доколку дипломата не ти е од Харвард,Оксфорд и сл. унив. со светско реноме, секоја друга ти е само обична потврда за завршено високо образование и нема никаква тежина.

Во пракса, никој не те прашува од кој факултет ти е дипломата, туку имаш тест период каде ќе се докажеш ( најчесто 2-3 месеци), па после тоа потпишуваш договор доколку се задоволни.

Дипломата можеби не докажува ништо, но е потребна при вработување. Каква и да е стои како позиција во своето ЦВ.

Нашите приватни факултети се во зачеток на она како треба да изгледа образованието. Во моментов имаат лабави критериуми бидејќи мораат економски да се оправдаат за инвестицијата и да ја зголемат својата популарност и интерес кај младите.

Со тек на време, се надевам и фирмите ќе почнат да земаат поголем удел во дообразувањето на студентите во текот на нивното студирање и ќе соработуваат отворено.
Тоа е суштинското според мене, кое засега недостига.

Така и самите фирми ќе имаат подобар преглед на потенцијалните кандидати,а студентите ќе добијат искуство кое е многу важно пред да се аплицира за редовна работа после завршување на факултетот.

Има многу голема разлика од бубањето теорија и работата во вистински услови каде се среќаваме со безброј ситуации во кои се' зависи од нашата снаодливост и умеење.

За одреден период (2-3 години), ќе се поправи ситуацијата со приватните школи кај нас.
А конкуренцијата ќе придонесе за реформи во државните.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Кај нашите приватни факултети се приметува една голема аномалија, погледнете ја структурата на факултетите, се се од таканаречените ефтини факултети, т.е. просторија, книги, компјутер и тоа е се...ги нема ни за лек техничките факултети, потоа голем дел од природно-математичките-физичките-хемиските-биолошките односно оние факултети кои бараат екстремно скапи учебни помагала и опрема...значи се се сведува на што поефтино и побрзо производство на дипломи а со тоа и побрз и полесен профит.
Утре ќе дојдеме ако веќе и не до ситуација да тие силни економисти, менаџери и уште се како ги викаат да немаат што да менаџираат.....производство треба најпрво а после сето друго.

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Фрламе?!?!?!? А вие шо праите на државните со квадрати и кубици таму???? Тоа се паметно инвестирани пари а? На крај краева искачаат истите пари само шо на приватен си завршуеш за три години а не се мрцвариш по 7-8 ко на државен. Напрај рачуница и кажи ми колку ќе платиш на приватен а колку на државен со квадрати,со плаќање испити и со трошоци за идење на факс 7 години и стај ги тука и парите шо би ги заработил за тие 3 години + ако најдеш работа.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Фрламе?!?!?!? А вие шо праите на државните со квадрати и кубици таму???? Тоа се паметно инвестирани пари а? На крај краева искачаат истите пари само шо на приватен си завршуеш за три години а не се мрцвариш по 7-8 ко на државен. Напрај рачуница и кажи ми колку ќе платиш на приватен а колку на државен со квадрати,со плаќање испити и со трошоци за идење на факс 7 години и стај ги тука и парите шо би ги заработил за тие 3 години + ако најдеш работа.
Ubo im kaza, se mrcvarat tamu a ne ko tebe, ides ne ides, za 3 godini op, diploma v dzeb. Meraci...doesn't get better than that, does it?

kpbKENGUR

Devil's Advocate
Член од
25 јануари 2007
Мислења
5.132
Поени од реакции
201
Сакале признале или не, на приватните универзитети во Македонија се поминува далеку многу полесно од колку на државните факултети. Според слушање од студенти по приватниве им ги давале прашањата па дури и одговорите лол.

И таму секој може да заврши.

Јас сакав да се запишам годинава на Стоматолошлки на Европски ама го нема на листава акредитирани ни во Македонија, а не па пошироко.http://www.mon.gov.mk/mk/obrazovanie/visoko/pvinstitucii
да си ми жив и здрав. имам двајца другари на машински, што за колокфиум им даваа по 20 задачи, од кои 3-5 се паѓаа. имам другарка на стоматолошки, која ги наоѓа тестовите. од каде? па, не се ебано сменети едно 10 генерации наназад, можда и повеќе... итн, да не редам. НО! имам другар на фон, што ми се фалеше дека препишал со лифчиња на маса, пред АСИСТЕНТКА. дури ми се фалеше како си ги преиначил прашањата како му одговарале на него.
имам другар, на европски што ми се фалеше како имал испит од скрипта со 8 страници. јас сум на штул. и сум препишувал. и ми дале прашања по римско право. знаете какви беа прашањата? насловите на пасусите. е така...

сега, факат дека на секој ебан факултет се препишува со лифчиња, со хендсфри и уште 1001 начин. без разлика дали е приватен или државен. знаењето е релативна работа и не значи дека го имаш ако си на државен, а го немаш ако си на приватен. булшит. мислам дека капирате.

иначе, на ебанава тема, од километар се познава кој е со средно, кој со факс, кој без двете. сите се пристрасни за она што се, никој не е реален. секој се штити, демек бил нападнат. ама, тоа е, неможеш против тоа. едноставно така е. затоа и лесно се препознава кој е до кај.

има луѓе со основно што повеќе се снашле отколку луѓе со факс. па и 2 факултети. првиот незнае колку пари има, а вториот вози такси, или работи сосема трето од струката, само колку да преживее...

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
@Kengur
Закључок - јебеш образовен систем, филтерот за работното место ќе биде квалитетот, а не дипломата.
Него...дај контакт од другарката на стоматолошки да ми дава прашања чим имала :))))

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
да си ми жив и здрав. имам двајца другари на машински, што за колокфиум им даваа по 20 задачи, од кои 3-5 се паѓаа. имам другарка на стоматолошки, која ги наоѓа тестовите. од каде? па, не се ебано сменети едно 10 генерации наназад, можда и повеќе... итн, да не редам. НО! имам другар на фон, што ми се фалеше дека препишал со лифчиња на маса, пред АСИСТЕНТКА. дури ми се фалеше како си ги преиначил прашањата како му одговарале на него.
имам другар, на европски што ми се фалеше како имал испит од скрипта со 8 страници. јас сум на штул. и сум препишувал. и ми дале прашања по римско право. знаете какви беа прашањата? насловите на пасусите. е така...

сега, факат дека на секој ебан факултет се препишува со лифчиња, со хендсфри и уште 1001 начин. без разлика дали е приватен или државен. знаењето е релативна работа и не значи дека го имаш ако си на државен, а го немаш ако си на приватен. булшит. мислам дека капирате.

иначе, на ебанава тема, од километар се познава кој е со средно, кој со факс, кој без двете. сите се пристрасни за она што се, никој не е реален. секој се штити, демек бил нападнат. ама, тоа е, неможеш против тоа. едноставно така е. затоа и лесно се препознава кој е до кај.

има луѓе со основно што повеќе се снашле отколку луѓе со факс. па и 2 факултети. првиот незнае колку пари има, а вториот вози такси, или работи сосема трето од струката, само колку да преживее...
Sekoja cest za ova. Mislam deka nema potreba da se diskutira veke bas poradi pricinata sto ja navede.

Викиче

Sarcasm is my best friend
Член од
27 ноември 2008
Мислења
234
Поени од реакции
14
Aха, ако сакаш за лична сатисфакција, во муабет на маса кога ќе те прашаат "А ти имаш факултет" да кажеш "Имам бе". Океј, и да бидеш начитан за тебе, ама за тоа не ти треба факултет.

Ајде поглед кон реалноста, како моментално стојат работите:

- Држава со 400.000 невработени (во превод, пазар на трудот преплавен од армија која прифаќа да работи за ниски плати). Од нив, голем дел со високо образование, кои молат за било каква работа, па дури и во маркети, продажни салони...за тоа ли се учи факултет?

- Недоволно работни места (јеби га, не може сите кои завршиле факс да бидат директори, било тоа некогаш, кога сите биле со основно или четврто).

- Ако мислиш да бидеш државен службеник и затоа учиш факултет, знаеш ли според систематизацијата колкава е разликата во плати, и колкави се платите? И не само во државна администрација, и во приватни фирми разликата во плати е минимална. Некој со факултет, зима плата колку некој друг во друга фирма со средно.

Океј, ова не важи за оние 1% кои ќе дипломираат и кои некој ќе ги нагузи директ во фотеља.

За сите други, дипломата е само џокер во ракав, кој можеби никогаш и нема да го искористат, а не е никаква гаранција за убав и комотен живот.

Но, да не се оддалечуваме од темата.

Еј, заборавив и уште нешто - конкуренција од кадар од внатрешноста, кој по секоја цена сака да мигрира во Скопје. На интервју, двајца програмери ги прашуваат: "Ти колку мислиш дека треба да ти е плата" и едниот вика минимум 25.000. Тој од внатрешноста, само колку да се запосли и да остане во Скопје вика: "Па минимум 12.000".

Не ме сфаќајте погрешно, ама за тоа ли учел факултет, да работи за 12.000?

Kolku pesimisticki zvucis! Da, priznavam taka e vo nekoja mera...Mn lica koi zavrsile fakultet so visok prosek, rabotat nesto bezveze...Ama ne e se taka crno, ako navistina imas znaenje, a ne samo prosek i ako umees da se snajdes togas ke bide nesto od tebe...Ne e se vo diplomata

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Со ова колку само не си помогна во поентата.

Подобро да речам,колку само помогна во поентата на лобирачите за државен:kesa:

BJK

\m/ Master of Puppets \m/
Член од
21 јуни 2008
Мислења
470
Поени од реакции
23
student sum vo Универзитет за Аудио Визуелни Уметности – Европска Филмска Академија ЕСРА Парис – Скопје – Њу Јорк во Скопје i znam deka e akreditiran univerzitet, dosta veke so vakvi dosadni temi. sekoj si ima razum ke odluci da se zapise tamu kade sto najmnogu mu odgovara. imam drugari koi se na ukim ili bitolskiot univerzitet koi poima nemaat nitu od taa oblast vo koja studiraat i mnogu dobro se gleda so kolkavo znaenje gi pominuvaat kolokviumite i ispitite i se zdobivaat so "vistinska" diploma spored vas. i posle ke solite pamet deka samo na drzavnite se ucelo a nie sto sme na privatnite ostanuvame nepismeni taka? ovie finti se veke zastareni, ve molam najdete novi.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
............... nie sto sme na privatnite ostanuvame nepismeni ................
Па.........во живо видовме една апсолвентка (политиколог) од ,фон, која поеба три џокери и пак го утна прашањето...Кога Македонија е примена во ООН:kesa::vozbud:

Член од
29 јули 2005
Мислења
2.973
Поени од реакции
178
Па.........во живо видовме една апсолвентка (политиколог) од ,фон, која поеба три џокери и пак го утна прашањето...Кога Македонија е примена во ООН:kesa::vozbud:
Тоа ти е прашање од општа култура, и нема никаква врска дали девојкава учи во фон или на државен...:vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom