Зошто фрлате пари во приватните факултети?

Зошто фрлате пари за приватни факултети?

• Не знаев дека мојот приватен факултет не е акредитиран

Гласови: 1 3,4%
  • Ме излажаа дека е акредитиран и дека дипломата ми се признава

Гласови: 7 24,1%
  • Не ми е гајле каков е таков е

Гласови: 21 72,4%

• Вкупно гласачи
    29

JohnWayne

Master
Член од
10 мај 2007
Мислења
194
Поени од реакции
16
od koja maka da jadis gomna be posran... hater glup... si go posetil linkot sto go imas daeno na pocetok... si videl kolku ima privatni univerziteti... nemoj da si lecis kompleksi so vakvi posrani ispadi... i 100% sum siguren BTW deka zivotna zelba ti e na takov fak da ucis... MO4ko (btw ova se odnesuva na kreatorot na temava prekrasna)

a za ova dolu, nikoj ne mozi da go objasni poubavo:D
да си ми жив и здрав. имам двајца другари на машински, што за колокфиум им даваа по 20 задачи, од кои 3-5 се паѓаа. имам другарка на стоматолошки, која ги наоѓа тестовите. од каде? па, не се ебано сменети едно 10 генерации наназад, можда и повеќе... итн, да не редам. НО! имам другар на фон, што ми се фалеше дека препишал со лифчиња на маса, пред АСИСТЕНТКА. дури ми се фалеше како си ги преиначил прашањата како му одговарале на него.
имам другар, на европски што ми се фалеше како имал испит од скрипта со 8 страници. јас сум на штул. и сум препишувал. и ми дале прашања по римско право. знаете какви беа прашањата? насловите на пасусите. е така...

сега, факат дека на секој ебан факултет се препишува со лифчиња, со хендсфри и уште 1001 начин. без разлика дали е приватен или државен. знаењето е релативна работа и не значи дека го имаш ако си на државен, а го немаш ако си на приватен. булшит. мислам дека капирате.

иначе, на ебанава тема, од километар се познава кој е со средно, кој со факс, кој без двете. сите се пристрасни за она што се, никој не е реален. секој се штити, демек бил нападнат. ама, тоа е, неможеш против тоа. едноставно така е. затоа и лесно се препознава кој е до кај.

има луѓе со основно што повеќе се снашле отколку луѓе со факс. па и 2 факултети. првиот незнае колку пари има, а вториот вози такси, или работи сосема трето од струката, само колку да преживее...
CAR...

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Do clenot pogore: prvo procitaj nekolku stranici ponazad, pa posle komentiraj!

BJK

\m/ Master of Puppets \m/
Член од
21 јуни 2008
Мислења
470
Поени од реакции
23
Па.........во живо видовме една апсолвентка (политиколог) од ,фон, која поеба три џокери и пак го утна прашањето...Кога Македонија е примена во ООН:kesa::vozbud:

pa i jas poznavam decki koi se na ekonomski i ne znaat na primer deka vo italija oficijalnata valuta e evro, ili pak nemat poima sto e toa devalvacija. no interesno e toa sto gi pominuvaat site ispiti. ili se na knizevnost a ne znaat koj e beket :D epa sega ako pocneme so vakvi primeri ne znam do kade ke stigneme, a jas licno smetam deka nemam nisto pomalku od tie sto se vo drzaven, i spremen sum toa sekogas da go dokazam.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
pa i jas poznavam decki koi se na ekonomski i ne znaat na primer deka vo italija oficijalnata valuta e evro, ili pak nemat poima sto e toa devalvacija. no interesno e toa sto gi pominuvaat site ispiti. ili se na knizevnost a ne znaat koj e beket :D epa sega ako pocneme so vakvi primeri ne znam do kade ke stigneme, a jas licno smetam deka nemam nisto pomalku od tie sto se vo drzaven, i spremen sum toa sekogas da go dokazam.
Две забелешки :

1.Имаш,а тоа се помалце пари 200 према 2000 евра годишно.
2.Но и да немаш ништо помалце,дали имаш нешто повеќе? Инаку зашто би плаќал 10 пута сумата?

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Две забелешки :

2.Но и да немаш ништо помалце,дали имаш нешто повеќе? Инаку зашто би плаќал 10 пута сумата?
Maц подобри услови за студирање.
Не зборам учење него студирање општо. Зашто јас како личност ако учам тоа ќе го правам и на приватен и на државен. Ако не учам ќе нема да учам и на приватен (и тука се паѓа на секој испит дефинитивно и лично од мојата група од 150 души само 50 дипломираа) или ќе гуркам со години на државен. Или ќе си платам диплома дали на државен дали на приватен. Значи нема некоја голема разлика.
Ако е човекот глупав ќе си остане глупав и со диплома од приватен и со диплома од државен. А кога ќе се вработи ќе се видат квалитетите.

А подобрите услови ми се што помалку луѓе сме на предавање, обработуваме проекти и за секој студент мора да најде време професорот, кога сакам можам да одам на консултации (а не како другарки мои на правен што им викам зашто не го прашате професорот и ме направија луда зашто страв им е да влезат во канцеларија на професорот), зашто асистентот треба секогаш да има време за мене и да ме прими, зашто ми организира пракса факултетот, зашто тие од студентските служби се тука да ми помогнат а не да ги чекам по 5 саати и да ме вратат дома и да ми губат документи (како на државен). Зашто спроведува и стипендии за најдобрите студенти и зашто соработува со најдобрите компании кои ги стипендираат најдобрите средношколци. Зашто имам нормални предавања, а не да чекам паузи од 5 саати од едно до друго предавање ...
Не го навредувам воопшто државниот таму студентите добиваат одлични квалитетни знаења но и професорите од времето на Тито изиграваат богови. Ако некој студент заслужи 10ка и го знае материјалот зашто да не му се стави таа оценка? Зашто само професорот може да знае за 10? Свашта!
И неорганизираноста е најглавна страна на државните факултети.

Значи до една личност е дали таа ќе учи или не!
Квалитетот ќе се види по завршувањето на факултетот. А верувам дека на приватените има огромен број квалитетни студенти.
Ама македонска љубомора и сеир е да фаќаат на оние кои студираат на приватен. Она што на приватните им фали е една традиција која ја имаат државните. Но се со тек на време ќе си дојде.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Nieden do sega ne bese objektiven da napravi realna sporedba i da gi iznese pozitivnite i negativnite strani.

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Nieden do sega ne bese objektiven da napravi realna sporedba i da gi iznese pozitivnite i negativnite strani.
а кој мислиш дека би можел објективно да каже
некој шо бил и на државен и на приватен...

има некој таков? :nesum:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Нормално!
Секој си го брани факултетот на кој студира дали државен дали приватен.
Приватените имаат позитивности и негативности и државните факултети имаат позитивности и негативности.

Мене она што ме нервира се шпекулациите кои што се кажуваат од на Трајко баба му сестра на вујна му ќерка... или мене така ми рекоа мене вака.
Пред се е до студентите. Како тие ќе се претстават. А не може да се каже вистинска глобална слика за факултетите посебно во ова време на развој на приватните и паѓање минимално на "акциите" на државните факултети.

Член од
24 септември 2008
Мислења
450
Поени од реакции
14
Se slozuvam deka na privatnite fakulteti rabotite se poorganizirani ama na privaten fakultet i toj sto ne pipnal kniga vadi 6 a na drzaven treba da se pomacis i za taa 6. I diskusijava nema nikakva vrska so ljubomora. Mnogu luge mozat da si gi dozvolat privatnite fakulteti a ne sakaat. Jas sum vo drzavna kvota na drzaven i zaso da davam 2000 godisno koga mozam 200 a razlikata da ja trosam na toa jas sto sakam.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Нормално!
Секој си го брани факултетот на кој студира дали државен дали приватен.
Приватените имаат позитивности и негативности и државните факултети имаат позитивности и негативности.

Мене она што ме нервира се шпекулациите кои што се кажуваат од на Трајко баба му сестра на вујна му ќерка... или мене така ми рекоа мене вака.
Пред се е до студентите. Како тие ќе се претстават. А не може да се каже вистинска глобална слика за факултетите посебно во ова време на развој на приватните и паѓање минимално на "акциите" на државните факултети.
Da eve ti ako si na privaten, kazi gi dobrite i losite strani, a nekoj na drzaven ke se izjasni za negoviot fakultet. Baska, ne se site drzavni fakulteti isti kako sto ne se site privatni isti.

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Da eve ti ako si na privaten, kazi gi dobrite i losite strani, a nekoj na drzaven ke se izjasni za negoviot fakultet. Baska, ne se site drzavni fakulteti isti kako sto ne se site privatni isti.
Прочитај погоре во 16.53 минути во постот напишав јас веќе.

И се е лично право. Кој кај сака нека си се запишува.
А квалитетот и знаењето на една личност се гледа од неговиот ум, неговата снаодлвост, неговата начитаност и многу слични работи кои не мора да се поврзуваат со факултетот. Па знам и лица без факултет кои имаат поголеми знаења со оние кои веќе се академски граѓани.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Ај на кратко:

Приватен (ФОН и Европски):
поскап
повеќе можности да научиш
помалку учење
полесен
повеќе имбецили
признат

Државен:
поефтин
помалку можности да научиш
повеќе учење
потежок
помалку имбецили
признат

*Само факултетите на ФОН и Европски би ги споредувал со соодветните државни факултети. Другите сеуште се матна вода.

BJK

\m/ Master of Puppets \m/
Член од
21 јуни 2008
Мислења
470
Поени од реакции
23
Две забелешки :

epa sega vaka uveren sum deka imam mnogu mnogu poveke znaenje od tie sto studiraat na drzavnite, podgotven sum toa sekogas da go dokazam, a isto taka kazi mi osven vo ESRA kade mozam da studiram rezija vo makedonija? ostanuva uste i FDU. no em treba da cekam 3 godini em pak znam deka nekoi so vrski ke si se zapisat a jas sto i da pravam pak ke ostanam so prstot vo usta. jas mozam da zboruvam za mojot univerzitet, i fakt e deka site nasi profesori se istaknati genijalci vo svoite oblasti, a plus odnosot prof.- student e na maksimalno nivo, sto deluva dosta pozitivno za motivacijata na studentite. mislam sega razbra zosto plakam 10 pati pogolema suma.

Kajgana Shop

На врв Bottom