Зошто сакате да им помагате на луѓето?

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Поривот да се делува алтруистички е сосем природен. Човекот како вид, низ текот на својата еволуција се адаптирал да живее во заедница и нормално е додека се чувствува лежерно во таквата хабитација истата да се обиде да ја задржи. Алтруизмот доаѓа на сцена како нус продукт на човекот да се задржи во таа грагариусна состојба, тоест истовремено да го сочува својот вид.

B

Black Guard

Гостин
Сигурно не за нобелова награда.

Интересно повеќе сум помогнал на,луѓе кои ниту ги знам ниту пак сум ги видел а на оние другине...тешко ми е да ги гледам во жива песок со пружена рака...зарем вие би оставиле некој да потоне макар и душман??

Член од
25 јануари 2012
Мислења
8
Поени од реакции
1
Се трудам да ги разберам повекето од коментарите напишани на оваа тема. Помагање на другите не е ОБВРСКА тоа е само доблест на поединец-ка. Читам некој коментар околу тоа : Дали треба да очекуваме помош ако на некому помогнеме ?!?!?!?!
Јас тргнувам од мое лично искуство. Имено :
Многу пати со својте постапки сум придонел - луге да се чувствуваат подобро (делумно или потполно ) од моментот кога биле во невоља. Во тие моменти кога "притрчав " за помош во ниеден момент не ни помислив за ПРОТИВ УСЛУГА или некакви очекувања од таквата моја постапка.
Но јас како член на ова наше општество заедница и како секој човек живеам со благодетите и проблемите кој ги носи животот. Многупати бев и сум во ситуација кога и мене ми треба помош. Поагајки од народната поговорка и сличните на неа "Фрли позади себе за да нјдеш пред себе " се обратив до некои луге за кои сметав дека може да се потпрам ( луге за кои се "жртвував" ) ама за жал наидов на одбивност и негодување. Значи на многу наврати бев во ваква ситуација.
Многу пати се зареков дека : Нема да помагам дека ке бидам само "публика" во ситуација кога некој е во невоља....... но пак не можам, Ама животот како поплека да ми вели дека треба да бидам неутрален.
Поздрав ЕЛЕКТРОАЛФ 1969
--- надополнето: 12 мај 2012 во 02:58 ---
Сигурно не за нобелова награда.

Интересно повеќе сум помогнал на,луѓе кои ниту ги знам ниту пак сум ги видел а на оние другине...тешко ми е да ги гледам во жива песок со пружена рака...зарем вие би оставиле некој да потоне макар и душман??
Јас како одговор би напишал една мала БАСНА.
Лавот ја фатил Зебрата и и рекол: Ако ме пренесеш преку реката ке ти го поштедам животот. Зебрата се согласила и го пренела лавот на грбот преку реката. Но само што ја поминале реката Лавот се нафрлил на Зебрата и пред да ја изеде таа го прашала: Нели ми вети дека нема да ме изедеш ако те пренесам преку река ????
ЛАвот одговорил: Да , ти ветив ама извини - ТОА МИ Е ВО КРВТА.............

Член од
8 јануари 2012
Мислења
110
Поени од реакции
170
Сакам да им помагам на луѓето за да престанат да се жалат. Кога некој се жали ме исцрпува, ми ја цица животната енергија. Кога ќе помогнам сите сме среќни. Тоа продолжува се додека особата не почне да те зема здраво за готово, потоа следува блок. Ајт на психолог. Фала пријатно.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Поривот да се делува алтруистички е сосем природен. Човекот како вид, низ текот на својата еволуција се адаптирал да живее во заедница и нормално е додека се чувствува лежерно во таквата хабитација истата да се обиде да ја задржи. Алтруизмот доаѓа на сцена како нус продукт на човекот да се задржи во таа грагариусна состојба, тоест истовремено да го сочува својот вид.
Хахаххах викаш до гените е?
Да сум на твое место би го искористил ова знаење...оваа ситуацја у ствари, у која сите би ми помагале а јас би уживал.
Програма е алтруизмот нели ?

B

Black Guard

Гостин
Буда си давал ли крв во животот барем еднаш??

Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.209
Хахаххах викаш до гените е?
Да сум на твое место би го искористил ова знаење...оваа ситуацја у ствари, у која сите би ми помагале а јас би уживал.
Програма е алтруизмот нели ?
Програма? Малку поексплицитно околу тоа што подразбираш под програма?
Освен тоа, човекот е комплексно битие и не можеш да очекуваш да од големата група карактеристики, алтруизмот постојано да се надвива врз сите како доминантен. Човекот поседува алтруизам, егоизам, желба за моќ, желба за контрола, желба за угодно и лагодно живеење и уште многу други карактеристики и сосем будалесто е да очекуваш да била која од нив доминира подеднакво кај сите членови на видот.
Овде, се разбира удел имаат и темпераментот, воспитанието, разни надворешни влијанија и уште еден куп фактори.
Сума сумарум, секој човек е склоп на се ова што наброив и многу повеќе, но тоа не го негира алтруизмот како генетска карактеристика во секој од нив, без разлика дали тој постојано е доминантен или не.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Зависи во кој случај, на кого и за што би му помогнал?
Ако на пример, со некој претходно сум се затепал, значи го мрзам, а го видам некаде да се дави во вода, нормално дека ке пријдам да го спасам, бидејки онаа омраза што ја чувствувам и не е толку голема за да го убијам или пак да не спречам да биде убиен.
Кога ке видиш омразата е моментална, периодично надоаѓа (односно тогаш кога си посакал некој да го затепаш) а чувството за мир, соживот, среќа, љубов се константни и тие не гураат напред низ животот и ни помагаат да ги пребродиме и најтешките мигови, и не тераат во одредени случаи да им помогнеме и на најголемите душмани.

Член од
26 април 2012
Мислења
53
Поени од реакции
37
Зошто сакам да помагам? - Затоа што чувството кога ќе му помогнеш на некој е непроценливо. Кога ќе видиш дека навистина го цени тоа и ти е благодарен е навистина супер :)

Не ми се допаѓа што во последно време луѓето сметаат дека кога ќе им помогнеш, треба да ти платат. Помош не значи дека треба да ми платиш. Помош е бидејќи сакам да помогнам.

Има и друг случај, кога ќе сакаат да те искористат. Имав многу вакви случаи во мојот живот. Затоа и внимателно бирам на кого да му помогнам.

И има една работа: Ако не можеш да помогнеш, немој да одмогнеш.

М

Мартин`

Гостин
Зошто се чуствувам подобро едноставно но за оние што не знаат да ја ценат помошта и брзо го забораваат тоа следен пат повторно кога ќе им треба помош не ја давам, има еден куп луѓе “другари“ што истатата помош и ја злоупотребуваат. Затоа во последно време се трудам ако помагам тоа да биде на познаници а не пријатели/другари, барем не очекуваш што се вика ништо се возврат и нема да ти биде криво ако во следна прилика кога тебе ти треба нешто не ти помогнат.. оти сте подалечни.

Значи накратко помагам на секого, ако ме заебе еднаш и не заслужува толку од тоа. Помош веќе од мене ќе нема ;)

Член од
5 февруари 2012
Мислења
54
Поени од реакции
14
Сакам да помагам..зошто јас се чувствувам убаво, некако посполнето.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Безрезервно и безусловно помагам колку и на кого што можам. Не дека општо од луѓето и јас го добивам истото, па чувствувам потреба да возвратам, туку затоа што едноставно таква сум. Сум поминала во животов секакви ситуации и знам што значи да си најсреќен, но и најтажен и со потреба за помош. Не ми треба друго за да одговорам позитивно на сечие барање. Сум помагала и на блиски, но и на подалечни луѓе кои не ми значат ништо, па дури и биле лоши со мене. На непознати... па освен парично, не сум имала други прилики.
Помагањето како чин, како и да го завртиш испаѓа себичен чин, не можам да негирам. Со самото тоа што си правиме да се чувствуваме подобро дека сме помогнале, испаѓа дека го истото го правиме за нас. Но добро, и да е така, би сакала сите луѓе на светов да се себични на ваков начин. Ем за нив убаво, ем за сите околу нив. :love:
А во врска со тоа дали делото што мислиме дека помага, може и да одмогне... па, мое е јас да дадам се` од себе, што сметам дека е правилно. Другите ако протолкуваат погрешно, со тек на време ќе сфатат дека згрешиле.:) Барем до сега така било, затоа што никогаш не сум помагала непромислено и со задни намери или за да испадне нештото лошо на крај.

RebelMk

₪ ₪ ₪
Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.761
Поени од реакции
1.155
Убаво е да се помага колку што се може да направиш нешто , а не размислувајќи дека во иднина треба некој исто да ти врати тогаш значи од срце си помогнал . Треба да проработи свеста на луѓето моралот , колективноста се помалце гледам овакви луѓе едноставно секој живее свој живот и тоа љубоморно несака да слушне да помогне . А како нација сме премногу малце за да размислуваме така

Kapince

Cameleon
Член од
14 мај 2012
Мислења
45
Поени од реакции
36
Затоа што тоа ми оди одлично од рака...и на све тоа се осеќам ја исполнето (дури и кога нема ни благодарам-а тоа често се дешава). Едно време мислев дека ми е мене грешка што помагам или нудам помош пред некој да ми каже ај те молам, ако сакаш... зашто на тој начин као да не го сметаат тоа за некаква помош, као да гледаат на тоа дека мене ми е обврска да помогнам-зашто? па затоа што ете така сум била, добра и фина, самовила. Не...на никој не му тоа обврска...едноставно ако го имаш човечкото во тебе. пружаш рака на тој што му треба. Треба да поработиме на свеста наша во секој смисол, и да научиме да помагаме и бидеме благодарни на помошта од другите.

Kajgana Shop

На врв Bottom