- Член од
- 25 март 2012
- Мислења
- 8.601
- Поени од реакции
- 5.221
Работи , сакај и прави добрини се друго нема смисла во животот
Дефинирај што значи да сакаш и да правиш добрини!!!!!!!!!!!
Работи , сакај и прави добрини се друго нема смисла во животот
Смислата донесува утеха.Ме интересира од каде иди тој порив во човековот битие за барање смисла?
Еволутивна психологија. Со развитокот на когнитивни способности како планирање, предвидување и симулирање ( http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_mind ) се развил начин да се препознаваат причини, последици, како и свесни агенти кои можат да бидат причина или последица за одредена случка. Оваа способност е од огромно еволутивно значење бидејќи ти овозможува во да симулираш извесен настан и исходите од него, како и да извлечеш заклучоци од нешто што си го приметил. Затоа е и потребата од "смисла" т.е. се да се стави во еден разумен причинско-последичен однос. Проблемот е што во текот на еволуцијата биле фаворизиразни оние кои многу добро увидувале причинско-последична врска во настаните, дури и кога не постоела. Тоа е затоа што заблудата во која запаѓаш следејќи непостоечка каузалност е многу побенигна од незапазувањето на вистинската каузалност. Во првиот случај најлошо што ќе ти се случи е да мислиш дека има опасност таму кајшто ја нема, а во вториот значи дека ќе те изеде сабјас тигар. Сето ова во денешно време е преточено во суеверија, религии, гатачи, тревари, теорија за праведен свет http://en.wikipedia.org/wiki/Just-world_hypothesis и фактот што комшијата го остави жена му пошто е педер.Мене ми е интересна потребата за барање смисла во нашето постоење на овој свет.
Кога ќе се случи некое несреќа дали природна или изнудена скоро сите почнуваат да барат некоја смисла во тоа.
Прво што ми паѓа на памет е дека многу полесно ни е за прифаќање и размислување како перспектива дека се тоа што се случува е дело на некоја трансцедентална сила, отколку да ја прифатиме идејата дека во секој момент може да не стрефи катастрофален земјотрес без никаква причина за тоа.
Ме интересира од каде иди тој порив во човековот битие за барање смисла?
Змејкоу, абе не беше ти тој што велеше дека пцихологијата не била наука? Сега пак кажвиш како пцихологијана ова мојт да го објаснит. Ме збуна малу и ме кладе на мисла. А аку напрајл намус некој сабјест тигар да ме лапнит од заседа, ќе ме лапнит, шодапрам. То можит да бидит случајнос, а можит и јас да сум се заиграл Старкрафт, па ме ватил во небрано.Еволутивна психологија. Со развитокот на когнитивни способности како планирање, предвидување и симулирање ( http://en.wikipedia.org/wiki/Theory_of_mind ) се развил начин да се препознаваат причини, последици, како и свесни агенти кои можат да бидат причина или последица за одредена случка. Оваа способност е од огромно еволутивно значење бидејќи ти овозможува во да симулираш извесен настан и исходите од него, како и да извлечеш заклучоци од нешто што си го приметил. Затоа е и потребата од "смисла" т.е. се да се стави во еден разумен причинско-последичен однос. Проблемот е што во текот на еволуцијата биле фаворизиразни оние кои многу добро увидувале причинско-последична врска во настаните, дури и кога не постоела. Тоа е затоа што заблудата во која запаѓаш следејќи непостоечка каузалност е многу побенигна од незапазувањето на вистинската каузалност. Во првиот случај најлошо што ќе ти се случи е да мислиш дека има опасност таму кајшто ја нема, а во вториот значи дека ќе те изеде сабјас тигар. Сето ова во денешно време е преточено во суеверија, религии, гатачи, тревари, теорија за праведен свет http://en.wikipedia.org/wiki/Just-world_hypothesis и фактот што комшијата го остави жена му пошто е педер.
Прво, господ да дават, здравје, ксмет и стреќа. И пари и пиво, ако мојт. И цицлести сојки, ко што викаше Јаневски.Змејкоу, абе не беше ти тој што велеше дека пцихологијата не била наука? Сега пак кажвиш како пцихологијана ова мојт да го објаснит. Ме збуна малу и ме кладе на мисла. А аку напрајл намус некој сабјест тигар да ме лапнит од заседа, ќе ме лапнит, шодапрам. То можит да бидит случајнос, а можит и јас да сум се заиграл Старкрафт, па ме ватил во небрано.
А комшијана мој Секула женатаму го остаде при бидејќи та си нашла некој тревар од Мешеишта со појќе парица. И да, светот је скрос несправеден, некој педнипати те признават, па другаш не те признават, али најглавно је да се имат здравје, к'смет и стреќа. И тро парица за пиво. Во то мислам ја дека се состојт целта на живеењето а можит во то чак и да се најт и смислата.
Да си питам јас, у шо требе човеците да си терат утеха?
Стравот од смртта и желбата за бесмртност е природна појава кај секој смртник.
Човечкиот мозок едноставно неможе а се соочи со идејата за непостоење.
На луѓето им е тешко да сватат дека животот во земјата е ограничен.
За да се утешат,бараат излез во религиите(За жал повеќето),и да се стекнат со слава.Едноставно неможат да се соочат со реалноста.
Идејата за бесмртност е клучна во многу религии.Всушност нивното главно барање е верување(Само незнам која потребата од верување,наместо да му се восхитиваме али нема врска),и прашањето:Што се случува со нас после смртта?
Луки, ја сам апсолутно сагласен со тебе по тава прашајне. Чувеците требе да си наваѓат утеха уф шо им е кејф без никој да ѓи спречува или оноде. Соочувајнето сос умирачка си доваѓа кај сите чувеци порано или подоцна. Освем ако не те стрефе некој гром, или да те растргне некој сабјест тигар уф бостано, додека пишеш есемес.Да си питам јас, у шо требе човеците да си терат утеха?
На шо требе да се восхитуват?
Ако на некој помага религијата и вербата у Бог за д се сооче со сопствената смртност, зашо требе да е тава жално или погрешно?
Ако ж'та или хероин ти помага да се соочеш со смртноста, жално ли е тава или погрешно?Да си питам јас, у шо требе човеците да си терат утеха?
На шо требе да се восхитуват?
Ако на некој помага религијата и вербата у Бог за д се сооче со сопствената смртност, зашо требе да е тава жално или погрешно?
Воа е еквиваленто на терминалнио есемесЛуки, ја сам апсолутно сагласен со тебе по тава прашајне. Чувеците требе да си наваѓат утеха уф шо им е кејф без никој да ѓи спречува или оноде. Соочувајнето сос умирачка си доваѓа кај сите чувеци порано или подоцна. Освем ако не те стрефе некој гром, или да те растргне некој сабјест тигар уф бостано, додека пишеш есемес.
Умирачката е дел од живото, некои одат на црква молат се на Бог, други се клајнат на Алах, трети Харе Кришна го пеат, четврти се колнат у Големио Водич, петти викат оти претходните четири сорти са луди и опиени, не ја разбират вистинската утеха и правио пат прошарен со добри намери и морални норми, плус са закитени со силата на емпириската наука потврдена со непобитни докази од експерименти.... и така времето си мине и сите си умират верувајќи си на сопствената логика и вистина...Луки, ја сам апсолутно сагласен со тебе по тава прашајне. Чувеците требе да си наваѓат утеха уф шо им е кејф без никој да ѓи спречува или оноде. Соочувајнето сос умирачка си доваѓа кај сите чувеци порано или подоцна. Освем ако не те стрефе некој гром, или да те растргне некој сабјест тигар уф бостано, додека пишеш есемес.
Концепто на личен избор да ти е познат? Ако некој наваѓа утеха у легални и нелегални опојни нешта, не сам јас нешто поарен/попаметен да му судам или донесувам одлуки дека он се теше на погрешен начин... Нема да е првио ни последен човек шо си тера утехата у шишенцето, у пупите со хаш или трева, магистрали, шприцове, влажни книшки, или па луле со опиум... Не може на некој да му кажеш или објаснеш как да се соочува со факто за смртност, секој си го осеќа у сопствената свест и се боре на сопствен начин со тај страх...Ако ж'та или хероин ти помага да се соочеш со смртноста, жално ли е тава или погрешно?
Концепто на слободен избор ми е втор најомилен, одма после концептот на ладно пиво. И јас како и ти не им судам на тие што се тешат на погрешен начин. А за громо, ќе си користеш шампон од коприва и решен проблем.Концепто на личен избор да ти е познат? Ако некој наваѓа утеха у легални и нелегални опојни нешта, не сам јас нешто поарен/попаметен да му судам или донесувам одлуки дека он се теше на погрешен начин... Нема да е првио ни последен човек шо си тера утехата у шишенцето, у пупите со хаш или трева, магистрали, шприцове, влажни книшки, или па луле со опиум... Не може на некој да му кажеш или објаснеш как да се соочува со факто за смртност, секој си го осеќа у сопствената свест и се боре на сопствен начин со тај страх...
Има и таквија шо са тешат на прав начин! Те го чувеко, или како рекле старите Римјани, "Ecce homo!"Концепто на слободен избор ми е втор најомилен, одма после концептот на ладно пиво. И јас како и ти не им судам на тие што се тешат на погрешен начин. А за громо, ќе си користеш шампон од коприва и решен проблем.
Не ми врти зборовето... Не мешај суде и осудува... два различни глагола...Концепто на слободен избор ми е втор најомилен, одма после концептот на ладно пиво. И јас како и ти не им судам на тие што се тешат на погрешен начин. А за громо, ќе си користеш шампон од коприва и решен проблем.