Зошто младите молчат?

• Креатор на темата city
  • Време на започнување
Член од
28 јануари 2007
Мислења
259
Поени од реакции
4
:nesvest:Ајде пак Јово на ново...И ти, што направи откако ТСБ те заеба? Ништо... Наравно... Пукаше од нервоза додека миокардот ти играше воден од нервната консталација, да погодам... ?Епа така сите прават. Така сега ќе ни опнат матурче, државна квота ќе стане вселенска непознаница, ТСБ ќе ги ебава сите налик тебе и мене, се додека не покажеме зуб! А зуб се покажува на лице место, не на стопатиименуванатанеќумпак- трибина.
Што направив? Имав точно 1 саат да реагирам (после предавања). Прво нешто што направив е тоа што отидов кај деканот. Се консултирав со него и ме прати горе повторно со помош од еден вработен да го најдеме индексот. Не го најдовме. Успеав да ја пролонгирам визата со крајни маки и утредента да издејствувам потврда за редовен студент без индекс... Ете тоа направив.

Требаше да организирам штрајк за тие 60 минути?

А на слободна студентска мисла ми беше мерак што се спреми говор за студентски. Ете така јас преку тој говор, кој иако не го напишав јас,ниту го зборев јас, туку присутстував при неговото дооформување (давање идеи/предлози како да изгледа) се дадов себеси за да потикнам уште некој нервозен ко мене на нешто што би се рекло бунт. А да... имав и јас дел од мојот говор за студентски прашања, ама не бев тој дечкото што го посвети целиот говор на тоа.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772
Аушвиц човече! :) Иначе оти плаќате бе у најпрометна берберница? Не им даајте 200 денари за Сојуз... Ние не плаќаме за обезбеџење :wink: Те открив најпосле! хехе

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
чекај, чекај стој полека! Како така напаѓаш без докази??????? Дали знаеш дека 7, повторувам 7 од говорниците беа со врзнати маски утредента?????? Дали знаеш и дека едната девојка што држеше говор на слободна студентска мисла и беше една од главните организатори на протестот со маските? И дека даваше интервјуа и влегуваше во дуели со кретени само да го исчисти образот на студентите?

Ти се молам не обвинивај кога појма си немаш. Да беше на двата настана ќе знаеше.... или барем да се заинтересираше да видиш на вести или вестите да ги видиш на интернет. Ќе ги познаеше фаците!!!!

Ама не само да се серело убаво си кажа. Јак си позади монитор брат... АЛАЛ ДА ТИ Е!
Абе море Маро еден низаеден :)

Нормално е да очекувам од тебе дека ти нема да читаш ама ќе пишуваш. Оратор тоа прави, не слуша, само збори. Да те потсетам:
Викторгг напиша:
Зошто? Зашто не бевте вие оние на кои им текна. А ако бевте дел од нив, ги осудивте другите бидејќи не ви се приклучија. Само да се сере.
Што токму ти го направи со твојот пост кој ти го цитирав јас.

Maro напиша:
И така јас си останав без потврда за редовен студент и морав да пролонгирам за визата!

Знаеш како горев во тие моменти да не ја извадам низ дупчето мало и ја нокаутирам???? Не знаеш.... зашто не си била на мое место! Зашто заради неодговорноста на студентски прашања сум се соочил со фрки најмалку 5 пати во животот! И да, сум се пожалил кај декан!

Епа млада дамо, уште еднаш ќе повторам... не реков дека ништо не знаеш, туку дека не знаеш многу за студентите!
Па што не ја нокаутираше. Кога ти нема да ги завршиш своите обврски тие те казнуваат, зошто ти би требало да плаќаш сметки (на пари мислам) и плус да ги трпиш нивните фрустрации заради мрзливите гзови. Ама паметот веднаш ти е, “Ај бе шо ќе ја праам голема“. Епа тогаш, затоа имаш говорница. Има една народна поговрка, “куче што лае, не каса“.

Член од
28 јануари 2007
Мислења
259
Поени од реакции
4
Абе море Маро еден низаеден :)

Нормално е да очекувам од тебе дека ти нема да читаш ама ќе пишуваш. Оратор тоа прави, не слуша, само збори. Да те потсетам:

Па што не ја нокаутираше. Кога ти нема да ги завршиш своите обврски тие те казнуваат, зошто ти би требало да плаќаш сметки (на пари мислам) и плус да ги трпиш нивните фрустрации заради мрзливите гзови. Ама паметот веднаш ти е, “Ај бе шо ќе ја праам голема“. Епа тогаш, затоа имаш говорница. Има една народна поговрка, “куче што лае, не каса“.
Абе Викторе, јас не сум оратор нит ќе бидам. Ама нема везе.

Како да не ги осудувам другите што не дошле? Како да не ги осудувам 500те луѓе кои се пријавија на групата на фејсбук дека ќе дојдат а кога беше протестот веројатно седеа на фејсбук и читаа статуси на пациенти... Како да не ги осудам? Како што реков сите сме јаки пред монитор... никој не не гледа!

А зашто не ја нокаутирав? зашто не би удрил 40 години постара жена од мене. т.е. не би удрил жена. Тоа со нокаутот ми дојде да и опишам на младата дама како сум се чувствувал во тие моменти! Ако ти можеш да нокаутираш 40 години постара жена, повели :). А ако си спремен за штрајкови и тави ствари, да не речам за касање, може да праиме молотови...

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Абе Викторе, јас не сум оратор нит ќе бидам. Ама нема везе.

Како да не ги осудувам другите што не дошле? Како да не ги осудувам 500те луѓе кои се пријавија на групата на фејсбук дека ќе дојдат а кога беше протестот веројатно седеа на фејсбук и читаа статуси на пациенти... Како да не ги осудам? Како што реков сите сме јаки пред монитор... никој не не гледа!

А зашто не ја нокаутирав? зашто не би удрил 40 години постара жена од мене. т.е. не би удрил жена. Тоа со нокаутот ми дојде да и опишам на младата дама како сум се чувствувал во тие моменти! Ако ти можеш да нокаутираш 40 години постара жена, повели :). А ако си спремен за штрајкови и тави ствари, да не речам за касање, може да праиме молотови...
Така бе Маро, дај нешо конструктивно. :)

Не, не би ја нокаутирал, али и онака со преносно значење беше кажан нокаутот, и од твоја и од моја страна :wink:
Инаку, јас не сум спремен за молотови, не сум јас оној кој може да понесе бунт на плеќи, во животов преретко сум бил на фронт, но затоа и не дигам џева. Проблемите на “студентски“ и слични ним ги решавам вербално, но сепак верувам во моќта на мотиката и светиот молотов.

Anyways, успех од молчење нема, тоа е факт... само да го насочиме говорот и бунтот кон навистина важни цели. Студентската организација официјална, полтронската група студенти за почеток. Кај шо треба клоци да летаат и тоа сериозно. Па деканат, па даље. :helou:

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
ИДа се биде студент во Македонија е срамотна работа веќе. Дури и оние кои отидоа пред ректорат со врзани усти ги осудивте. Зошто? Зашто не бевте вие оние на кои им текна. А ако бевте дел од нив, ги осудивте другите бидејќи не ви се приклучија. Само да се сере. Работи и остави другите да сработат колку ги бива. Имаш воља за нешто, бујрум напраи, и нека не те интересира оној до тебе.
Хехеех, добро е :)
Инаку за овие протестиве беа организирани од групи, организации а не 3-4 студенти. Така ?
Виктор ај прочитај што имам напишано во претходниот пост на темата. Уште стојам на тој став.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Slusam na tv edna vika, samo nesto se bunat lugevo, si vikam ako kaj nas se bunat sto e togas vo Grcija, Francija, Germania, voopsto Evropa svetot koga se prevzemaat masovni protesti na graganska neposlusnost za da se ispravat odredeni socijalni nepravdi. Lugeto se posilni zaedno otkolku poedninecno i strasno mi smeta needinstvoto na narodot, namesto da se obedinat koga imaat zaednicki problem. Zatoa posle ne ne smetaat za narod i za drzava, oti nemame edinstvo, se sitime edni na drugi, namesto da se obedinime i da gi svatime problemite na site i glavniot odgovoren vinovnik za se, a toa e vladata generalno, bidejki taa gi zastapuva nasite interesi generalno to est nacelno toa e celta na nejzinoto postoenje.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
7.388
Поени од реакции
9.296
Slusam na tv edna vika, samo nesto se bunat lugevo, si vikam ako kaj nas se bunat sto e togas vo Grcija, Francija, Germania, voopsto Evropa svetot koga se prevzemaat masovni protesti na graganska neposlusnost za da se ispravat odredeni socijalni nepravdi. Lugeto se posilni zaedno otkolku poedninecno i strasno mi smeta needinstvoto na narodot, namesto da se obedinat koga imaat zaednicki problem. Zatoa posle ne ne smetaat za narod i za drzava, oti nemame edinstvo, se sitime edni na drugi, namesto da se obedinime i da gi svatime problemite na site i glavniot odgovoren vinovnik za se, a toa e vladata generalno, bidejki taa gi zastapuva nasite interesi generalno to est nacelno toa e celta na nejzinoto postoenje.
Ти смета неединството на народот???????????? Па нели си почитувач на филозофијата на Ниче,плус си и нихилиста....малку контрадикторен си.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ти смета неединството на народот???????????? Па нели си почитувач на филозофијата на Ниче,плус си и нихилиста....малку контрадикторен си.
za nesto da se smeni na podobro jas kako individua ti bilo oj mozesda drvis cel den ke ti se smeat a za da promenime nesto treba masa narod da izleze toa.

Б

Бат Елохим

Гостин
Затоа што и да се бунат џабе им е :toe:
не ќе да е точно.... не ни пробале... средношколци, факултетлии, албанци и македонци, па сите да се заакаат накај скопје, да изблокираат цела држава...до сега сите протести се договараа од партии и беа етикетирани како националистички, па младите изманипулирани... а тие греота штрајкуваат што не им се полага матура... а не мислат дека и да не полагаат.. дипломата можат да си ја стават во таквото... оти џабе им е.
Ги лажат како деца со чоколадо...
Јас мислам дека пола и повеќе млади денеска... не викам дека нема исклучоци, се тикви без семки. Не размислуваат за ништо... онакви растени со списанија како теа модерна... деца на транзиција....може сум грешка, ама до сега така испаѓа...

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
И мене ми истото ми дојде да коментирам :pos: Чекај бе нихилист, нели не веруваше во група, нели ти е одвратна помислата за групно верување во нешто, највидливо во религијата... сега наеднаш. Ах, клишеа.

Никој не е идеалист до коска, само некои тоа го сфаќаат, прифаќаат и кажуваат... а некои, не.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
klisea ke da e. jas mislkam jas kako sto mislam a ne kako sto nihilizmot propoveda. Imas ontoloski nihilizam, gnoseoloski nihilizam, eticki nihilizam, politicki nihilizam...fakt e deka jas ako sakam nesto da promenam kako individua toa ne mozam da go storam, no gledajki go svojot interes vo zastapuvanje za odredeni promeni koi ke bidat opsti vo koi sekoj ke si go najde svojopt interes znam deka promenite kon podobro makar i kratkotrajno, se slucivaat koga se toa masovni protesti, inaku kako individua moite akcii na graganska neposlusnost, lesno ke bidat kazneti i jas ke bidam proglasen za kriminalec i lesno otstranet i zatvoren.

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Темава е отворена 2006, а сега е 2014. Од тогаш до сега се гледа дека се проениле многу работи. Еве пример е студентскиот протест, за кој морам да кажам дека сум воодушевен. Младите го покажаа својот глас.
Јес да за уште многу работи се ќути, ама и за нив ќе дојде време.

:)

Kajgana Shop

На врв Bottom