Зошто луѓето се толку злобни?

досадно

Ajde da letame
Член од
19 јули 2010
Мислења
120
Поени од реакции
8
Јас пишував за поприкриени видови на зло, а тие и се слаби личности кои што се кријат зад маска на привидна сила и ароганција. Стравот нив ги држи, а тоа е зло, но кога ќе се раскринкаат се покажува исплашеното дете во нив. А тие поочигледните случаи што знам, тие се очигледни.
Стравот од што ?
Од што тоа им е страв ?

C

Cool Hand Luke

Гостин
Страв да не биде разоткриена нивната слаба личност, нивните комплекси, фрустрации, може и трауми. Ништо подобро од маска не им паѓа на ум.

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Доколку нема злобни луѓе ќе не може да ги препознаеме добрите луѓе...

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Под зло се подразбира намера и извесно размислување.
Идиотот, односно силеџијата не запира да размисли или просуди. Делува инстинктивно како живина од штала. Убеден е секогаш дека прави добро, дека секогаш е во право и се дува со тоа што заебава. Го заебава секој оној кој што му изгледа различен од него самиот, било тоа по боја, по верувања, јазик, принципи.
Злобниот е свесен за својата злоба. Свесен е за своите намери кои тенденциозно, односно претпазливо ги остварува.
Затоа не можам да одлучам што му е потребно повеќе на светот за добрината да биде истакната.
Вистински злобни луѓе или тупави идиоти?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Злото е продукт на умот.
Умот е кондициониран од општеството.
Останува заклучокот дека институциите на системот се криви за злото.
Лекот од овде што произлегува е многу прост.
Бидете над умот(свесен и несвесен).

Channar

гастроентерохепатолог
Член од
3 јуни 2011
Мислења
199
Поени од реакции
255
Според мене, релативно е ова. Мислам дека не постои човек за кој сите зборат дека е злобен или за кој сите зборат дека е спротивното.

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Не постојат злобни луѓе, туку постојат луѓе кои не биле допрени од љубовта и добрината.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.685
Поени од реакции
31.666
za da ima napredok ., inaku ke bevme vo kameno doba;)

lo6ko piratot

безобразно реален
Член од
2 април 2009
Мислења
441
Поени од реакции
56
Еве на форумов, кога секој може да биде тоа што сака да биде и да збори што сака без некои последици, зошто луѓето избираат да бидат лоши?:toe:
Верувате ли дека постојат луѓе кои и се родиле злобни?
то што ти си Вештица незначи дека се сите ко тебе :p

Член од
12 април 2010
Мислења
10.060
Поени од реакции
15.032
околината и животот можеби ги направиле такви......

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Меѓу другото што го наведовте, компетицијата ги поебава луѓето, дури и лажна компетиција. Не викам луѓето да не пробуваат да бидат подобри, него да не гледаат многу по туѓи дворови, да веруваат поише у себе.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
569
Поени од реакции
339
Не е во природата на човекот да биде „злобен“ едноставно лошото однесување и лошите манири луѓето ги гледаат како најлесна можност, најлесен пат за да се опстане во оваа сурово општество. Биле повредени, омаловажувани, навредувани и слично и мислат дека најлесно да се избегне оваа страдање е да се биде лош. Несвесно или свесно нанесуваат болка мислејќи дека тоа е најдобриот начин за да се создаде живот исполнет со среќа. Секако секој копнее за среќен живот и не размислува за начинот на кој може да ја постигне таа среќа. Оно што му изгледа најлесно, најефикасно тоа и го прави.

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Не е во природата на човекот да биде „злобен“ едноставно лошото однесување и лошите манири луѓето ги гледаат како најлесна можност, најлесен пат за да се опстане во оваа сурово општество. Биле повредени, омаловажувани, навредувани и слично и мислат дека најлесно да се избегне оваа страдање е да се биде лош. Несвесно или свесно нанесуваат болка мислејќи дека тоа е најдобриот начин за да се создаде живот исполнет со среќа. Секако секој копнее за среќен живот и не размислува за начинот на кој може да ја постигне таа среќа. Оно што му изгледа најлесно, најефикасно тоа и го прави.
Јас пак мислам баш обратно од тебе за повеќе работи што ги наброја.

Член од
23 јуни 2011
Мислења
569
Поени од реакции
339
Јас пак мислам баш обратно од тебе за повеќе работи што ги наброја.
Секоја има право на свое мислење и баш би сакала да го видам твоето. Би сакала да видам за кои работи што јас сум ги напишала мислиш обратно. Можеби си во право така да би сакала да си го корегирам мислењето. Ако не те мрзи напиши го и твоето мислење :D

Kajgana Shop

На врв Bottom