B. Boop
Princ: Најозбилна...
- Член од
- 19 мај 2006
- Мислења
- 1.302
- Поени од реакции
- 263
Браво!JASMIN напиша:Завчера беше Св. Кирил и Методиј, сега државен празник, гордост за Македонија, за јазикот кој го прави човека човек, и еден народ народ. Како се прослави тој ден во Македонија? Како се чувствуваме по тоа прашање, се израдувавме ли дента, се разбудивме ли со возбуда во срцето?
3 теми се отворија на форумов по тоа прашање, со 2-3 одговори или прегледи.
За вработувањето....имам пријател, пушти оглас за работа во агенција за недвижнини. 4 месеци стоеше огласот во весник, со цели 2 интересирања за местото.
Го почитуваме ли законот за непушење во институција како болница, школо/факултет, театар итн?
Фрламе ли ѓубре на улица?
Што направивме да ги поддржиме Љубе и Јохан во Хаг, гинат за Македонија?
Запленувањето на хероинот на српска граница беше опишан како, Грујо се прчи.
На крајот, и не е поентата да си ги раскажуваме бајкиве, јасно ни е на сите какви смешки ни е политикава и како ни ги одредила животите. И јас сум да критикуваме. Ама ако си бескичмењак, немаш право да критикуваш, туку ќе си ќутиш.
Она што е евидентно во Македонија е изразената индивидуална свест. Многу нормално, бидејќи луѓето се доведени до работ на основната егзистенција. Сите сме свесни дека животот во државава не е ок, дека нема некоја перспектива, посебно за младите... и да не набројувам, кажани се проблемите во претходните постови. Она што јас се прашувам е што се случува со колективната свест? Во секое општество постои и е еден од двигателите на истото. Значи, ги препознава, ги истакнува проблемите, насочува кон излез од некоја ситуација. Мене некако ми е бледа оваа нашава колективна свест, скоро и да ми ја нема.
Проблемот е до Владата и политичарите? Аха, Е. И толку. И ќе ги исплукаме, изнавредиме и ќе отидеме дотаму што ќе си ја погазиме и сопствената држава. Кого плукаме? Кого негираме? Самите.
Не можеш да не го сакаш тлото од кое ти се предците, не можеш да ја негираш почвата што те храни.
Прифаќањето и сакањето на родната земја ти е приближно како и љубовта кон најблиските. Тие ти се, лоши - добри, успешни-неуспешни, од нивното семе си зачнат и едноставно ги сакаш.
Не мудрувам и не бистрам политики, едноставно сакам да си ја сакаме државата и да размислиме кој е и колкав може да биде нашиот придонес за подобрување на целава ситуација.