Зошто газдите се стиснати?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.073
Поени од реакции
36.156
Ima kes, i 100 evra e kes i milion e kes. Prasanjeto e kolku kes ima, a odgovorot e ne kolku Germanija ili Avstralija. Ima brojki, znaes da gi najdes ti.
E sea so toa so se ima od danok se krpi kolku tolku, i pre bi da ima kolku tolku za site nego za odbranite. Neam protiv i za progresiven danok, no se pokaza neuspesen za sega.
Автоматски споено мислење:


Koj saka takov sistem, ima zemji, nikoj ne im brani.
Абе пак може да има за сите, ама пак ќе кажам, ќе плаќате поинакви даноци.

Многу е проста математиката, владата продава продукт што се вика данок, здравството може да одбере да е на цицка на буџетот каде парите ќе дојдат како данок, или да се финансираат самите со тоа што ќе оперираат како приватни бизниси.

Тешко оди социјализам без некој да плати за сметката, нели побогатите да им помогнат на сиромасите.

Wtf? Друже од што сме греота болест не може да увеземе а не па доктори? Кого ќе увезеш, Србин? Хрват? Грк? Абе од кај нас Непалците-градежници почнаа да бегаат, што да кажеме за доктори и некои други струки.
Ти го дадов како опција, ако најдеш некој од Конго што ќе работи за тековните плати и воедно ќе научи јазик за да се интегрира - супер, а ако не успееш тогаш отпаѓа опцијата и треба да се бара чаре во другите 3.

Јас ти ја разбирам фрустрацијата, и јас сум се нервирал како тебе, проблемот е во генерацијата на нашите и во нашето образование. Тие го ебаа системот што работеше, а и не не припремија за суровата реалност што следува.
Еве конкретно во тоа што го работиш ти, и тука ги дупат како што сакаат, банката направила 10 милијарди профит ама затвора канцеларии, вработено 2ца за истото што во мк го правите 5 души и тн.

Bank closures in regional Australia final report calls for guaranteed cash access, establishing a public bank
Bank of Queensland to cut up to 600 jobs
Major banks speed past 2000 job cuts in 2023

Инаку не дека немаат кеш, али јбг, капитализам функционира така, повеќе пари за акционерите затоа што се најбитни:
1724799216112.png

Еве ти и за на други места:
Banks shed 60,000 jobs in one of worst years for cuts since GFC

Она што треба секој да го разбере (колку побрзо толку подобро) е дека времето што го изгубивме на факултетите е промашено за новиот систем. Секој има само еден лимитиран ресурс, а тоа е времето, тотално е небитно што ќе правиш се додека тоа ти носи добар приход.
 

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
1.430
Поени од реакции
1.338
Докторот, механичарот, докторот, механичарот.... ма не сме глупи бе друже, јасно е дека се тоа примери, место нив може да бидат архитектот и молерот, наставникот и ќебапчијата.... јас ти зборувам општо, имаш стручни луѓе и луѓе кои само имаат папир да се стручни и нив пазарот ги сепарира, стручните ке направат пари независно дали овде или на страна, а другите со папирот може да идат у тоалет.
А во кои држави си бил за да го видиш ова? И кои стручњаци прават исти пари како што би правеле на запад, освен IT.

Има луѓе што се способни ама заради непознавање јазик доволно, мислат дека нема да успеат и воопшто не пробуваат. Има и неспособни да, ама сите заминати надвор не ги бивало Македонија, де на што мастраф си.
 
Член од
31 октомври 2023
Мислења
3
Поени од реакции
5
Се е пазарот. Имаш различни доктори и различни механичари. Имаш доктори кои се многу платени и доктори кои не се платени, исто и механичари... Имаш доктори кои работат за себе и доктори кои работат за друг, имаш механичари кои работат за себе и оние кои работат за други. На крајот се позиционираш на пазарот според својот квалитет. Никаде, ни во Германија ниту кај нас механичарот не е платен повеке од докторот.
Специјалист невролог со децениско искуство на клиника зема 750 - 850 евра, еве и 1000 евра нека зема. Молер за глетување и кречење на 250 квадрата површина, со една опшивка на прозор и некои крпеници после штемање во ѕид од електричар ми побара 3500 евра за 4 - 5 дена работа. Глет маса и поликолор, бекамент, абрип, па еве и лепак за плочки, не стигнуваат ни до 100 евра трошкови за материјали за таа површина за интервенции од надвор и од внатре. За поправка на надворешна лизгачка порта од куќа која траеше нецели 3 саата, бравар ми зема 250 евра. Сега најди ми колку доктори на црно ќе те лечат и ќе ти земат пари на рака ко мајсториве и види што се исплати? Фалат мајстори во државава. Мајсториве си го имаат дигнато рангот над инжињери, каква немачка, каков запад, ова е рај за нив тука.
 
Член од
12 јануари 2015
Мислења
2.301
Поени од реакции
3.971
Циго што расклапа ауди е побитен од доктор во една болницау:toe:

Јухууу пари носи, Ендру Тејт хухууу…

Замисли тие на клиника што ве лечат, чат, абе од први почнуваме у Ендава на пракса, ќе програмираме.


На другар кога викнал брза помош за член од семејството, дошла шиптaрка што не знаела ни добро македонски, ниту била стручна за давање помош.

И сеа ќе му речете: па добро пер види, да барале лекари, ќе имало. Требало изгледа у Нетцетера да се јави кога ќе му се слоши на некој дома.

Завчера се возев со автобус, односно чекав 20 минути автобус на рекорд, сред бел ден, за градска линија. Нема шофери, сите испоизбегаа, градот е пред колапс. Ако нема транспорт асален, како сакаш Станка што си ја натерал да ти чисти у фирма за минималец, ќе ти дојде на работа? Сигурно такси ќе земе.

Дај вие бизнисмените најдете некој да испрограмира за ич пари од Непал, некои беспилотни уреди што ќе не возат низ град.
Автоматски споено мислење:

Работава е како онаа што им рекла, ако немате за леб, купете си чоколадо.

Лесно е на човек што се дави, да му кажуваш како се плива, а ти си го прчиш на суво.

Утре ако ти избие пожар во фирма имаш таму

If fire - apply water :)):$:$:$$$:&:$).6:/$:!?:!:
Else - … ; {} !{{€\€\€!|€\£\\

Кодот искуцан, пожарот изгасен.
Автоматски споено мислење:

Ама лесно е од Австралија да се драпаат мадиња кога се е средено таму. Утре ќе има леб кај да купи, ќе има детето у градинка кај да го носи, ќе има кој да му го лечи.

Иди у МК довери го детето на некој лекар, здраво ќе ти го направат болно само за да го кљукаат со лекови. Треба и доктори и надтавници да ги млатиш со стап дур не испоцркаат од што не се кадарни. Ама па реално зошто би биле кадарни, за 400 евра добро е и што ги има на работа.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom