Зошто во Македонија младите не отвараат бизниси ?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.341
Поени од реакции
26.315
Па моите родители кажуваат дека е сега полошо и дека се повеќе има давачки!
Не ми кажал Гујо пелтечарот!
Не знам јас ти каква фирма имаш и каков бизнис тераш, можеби си близок на власта па плаќаш помал данок!
Ние не сме зависеле ни од едни ни од други и можам да кажам дека сега е полошо!
Ајде нека е помал данокот! Давачките се поголеми и се е тоа џабе!
Мене никој не ми го испрал мозокот, не ни може!
Утре ќе се распрашам поубаво за давачките и ќе ти пишам! Можеби данокот на кој мислиш ти е намален, но има други давачки воведено(реков не знам каква фирма имаш, различно е за сите)!
И јас сум работел и во времето на едни и на други успешно, значи не зависам од нив. Инаку сум близок до власта тоа не го кријам. Ама ако незнаеше и блиските до власта плаќаат исти даноци ко тие што не се. Во спротивно прават криминал. И баш ме интресира кои давачки се повисоки, со нетрпение ќе почекам до утре. Само немој да ми речеш казните, пошто казните не се давачки. И нема потреба да навредуваш и да ставаш извичници на крајот на секоја реченица. Точка врши работа. Вака заличуваш на Макрадули на говорница.:) Затоа проверувам да не ти се коментарите ископирани од Утрински.:D

Eric The King

Why always us!:)
Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
И јас сум работел и во времето на едни и на други успешно, значи не зависам од нив. Инаку сум близок до власта тоа не го кријам. Ама ако незнаеше и блиските до власта плаќаат исти даноци ко тие што не се. Во спротивно прават криминал. И баш ме интресира кои давачки се повисоки, со нетрпение ќе почекам до утре. Само немој да ми речеш казните, пошто казните не се давачки. И нема потреба да навредуваш и да ставаш извичници на крајот на секоја реченица. Точка врши работа. Вака заличуваш на Макрадули на говорница.:) Затоа проверувам да не ти се коментарите ископирани од Утрински.:D
Знам дека си близок на власта кога толку слепо ги браниш, не треба да кажуваш! Тебе никаде не те навредив, а ако ти го навредив партискиот шеф, ич не ме боли да ти кажам :)

p.s. за болдираното: Јас знам многу луѓе што успешно работеле во време на две влади, тие се најголемите лицемери, лижигазови и сончогледи. Се надевам дека ти не си еден од нив!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.341
Поени од реакции
26.315
Знам дека си близок на власта кога толку слепо ги браниш, не треба да кажуваш! Тебе никаде не те навредив, а ако ти го навредив партискиот шеф, ич не ме боли да ти кажам :)
Исто ко што јас за тебе знам дека си близок до опозицијата. Само тоа е разликата помеѓу нас, јас сум искрен и кажувам, ти се криеш зад флоскули за назависност.
И не ги бранам слепо, ги бранам во областите во кои заслужиле да бидат бранети. Подобрувањето на бизнис-климата е една од тие. Тука има најмал простор за критика. Во секоја анализа во последниве години за подобрување на бизнис-климата на Светска Банка сме меѓу првите 15 земји по напредок. И тоа е факт.
ПС. Не ми е шеф, претседател ми е. Навредата е покажување инфериорност пред аргументите.

Eric The King

Why always us!:)
Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
Исто ко што јас за тебе знам дека си близок до опозицијата. Само тоа е разликата помеѓу нас, јас сум искрен и кажувам, ти се криеш зад флоскули за назависност.
И не ги бранам слепо, ги бранам во областите во кои заслужиле да бидат бранети. Подобрувањето на бизнис-климата е една од тие. Тука има најмал простор за критика. Во секоја анализа во последниве години за подобрување на бизнис-климата на Светска Банка сме меѓу првите 15 земји по напредок. И тоа е факт.
ПС. Не ми е шеф, претседател ми е. Навредата е покажување инфериорност пред аргументите.
Значи овчичките како Гујо и сите дпмне-овци се инфериорни во однос на Б.Ц. само го навредуваат, колку ли само му се плашат :)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.341
Поени од реакции
26.315
p.s. за болдираното: Јас знам многу луѓе што успешно работеле во време на две влади, тие се најголемите лицемери, лижигазови и сончогледи. Се надевам дека ти не си еден од нив!
Не се лицемери, само чесни. Владата никогаш не ми била клиент ни работодавец во бизнисот. Се што произведувам се продава во странство.
--- надополнето: Sep 7, 2011 12:23 AM ---
Значи овчичките како Гујо и сите дпмне-овци се инфериорни во однос на Б.Ц. само го навредуваат, колку ли само му се плашат :)
Се согласувам, иако е оф-топик. Само не е точно дека сите во ВМРО-ДПМНЕ го навредуваат Црвенковски, некои само го критикуваат и тоа е легитимно. Тие што го навредуваат веројатно имаат тежок комплекс од него.

Член од
7 септември 2011
Мислења
1
Поени од реакции
0
Prijatele ako si tolku sposoben jas bi mozel da ti dadam od 10000 do 15000 eur so notarski dogovor za da pocnes biznis a ti ke mi davas samo 30 % od vkupnata zarabotka, doduse mislam deka ti ne si zapocnal nikakov biznis do sega i ne znaes kako se dvizat rabotite.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.450
Поени од реакции
24.187
п.с. Немам своја фирма, имаат моите родители така да не знам точно што и како!

мама и тато имале бизнис( во времето на сдсм и им цветал, да се праша човек зошто) и дечкото ги брани на форуми, па уште и фрла дрва и камења по се и сешто!!!

темата е зошто младите не отвораат бизниси а не зошто децата не отвораат бизниси. разликата е очигледна како што е и очигледно дека за многу работи незнаеш што и како !

Kajgana e sranje

Македонија Шампион
Член од
9 април 2010
Мислења
225
Поени од реакции
64
абе кој македонец денес нема минимум 20.000 евра во банка. полни се со пари луѓето тука, но сите ги стискаат парите, ги чуваат никој не сака да инвестира.
а може се плашат дека некој ќе ги ограбе ако покажат дека имаат пари.
пари има кај нас еден куп, богата земја сме, но најверојатно со памет сме сиромашни па затоа не се правиме газди.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
.
Да ја тргнеме настрана Светска Банка, те прочитав дека имаш свој бизнис, каде виде дека е подобрена бизнис климата? Во реалноста, настрана извештаите, кажи ми една точка каде ти се чувствуваш безбеден со својот бизнис?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.341
Поени од реакции
26.315
Да ја тргнеме настрана Светска Банка, те прочитав дека имаш свој бизнис, каде виде дека е подобрена бизнис климата? Во реалноста, настрана извештаите, кажи ми една точка каде ти се чувствуваш безбеден со својот бизнис?
Ќе ти кажам три работи, што мене ми се битни. Прво, воведувањето на брзо извршување на наплата со помош на извршители. Предходно добиваш пресуда на суд, ама повторно наплатата одеше ужасно тешко. Сега не е совршено, ама е многу побрзо. Второ, намалените даноци. Мислам дека ова не мора да го објаснувам многу. Трето, зголемените казни. Порано имаше многу нелогични казни, па се доаѓаше во ситуации да е поисплатливо да ја платиш казната отколку да работиш легално. Сега не е така.

И да не ме сфатиш погрешно, има сеуште огромен простор за подобрување. Особено треба да работиме на тоа да успееме да го зголемиме пазарот на кој лесно, без илјадници документи, би можеле да пласираме роба. Тоа во моментов е најголем проблем на македонската економија.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ќе ти кажам три работи, што мене ми се битни. Прво, воведувањето на брзо извршување на наплата со помош на извршители. Предходно добиваш пресуда на суд, ама повторно наплатата одеше ужасно тешко. Сега не е совршено, ама е многу побрзо. Второ, намалените даноци. Мислам дека ова не мора да го објаснувам многу. Трето, зголемените казни. Порано имаше многу нелогични казни, па се доаѓаше во ситуации да е поисплатливо да ја платиш казната отколку да работиш легално. Сега не е така.
Ќе бидам искрена со тебе без лоша намера. Не верувам дека имаш свој бизнис:)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Твое право дали веруваш или не. Кажи што од ова не е точно, ама со факти.
И јас очекував факти но добив приказна од сител.
Кога би тужел би знаел дека со тужба со извршител оди мин 1 година. Исто така кога би тужел би знаел дека ако правното лице кон кого водиш судска постапка нема средства (отворил нова фирма,префрлил се на неа, префрлил на браќа сестри роднини) извршителот нема од што да наплати туку те става на листа за наплата. Ако нема извор за наплата судските давачки, такси и извршител ќе си ги платиш ти иако си тужител.Значи за своите пари кој си ги вложил во бизнисот никој не ти гарантира во оваа држава. Наплатата ти е секогаш под знак прашалник. Побрзо оди со извршител да во право си, но теоретски. Нема метод кој ти гарантира наплата, секој може да отвори фирма да те закрпе и да замине. Нема судство, нема механизми. Чиста теорија во пракса магла.
Второ намалени даноци. Јас плаќам данок на добивка (овие две години бевме ослободени до душа), персонален данок и придонеси за вработените. Овие беа давачките порано. Сега придонесите се намалени за околу 1000 денари,значи годишно 12 000денари ме спасиле со намалувањето. Но за разлика од тоа плаќам 18 000 денари за изработка на елаборат за заштита при работа како фирма. Плаќам редовно радиодифузна такса од 130 денари месечно бидејќи е преку УЈП,а УЈП веднаш ми ја блокира сметката. Плаќам 2800 регистрација на влечно возило од кој 1500 евра одат за фонд за патишта на Р.М. Благодарение на патиштата редовно посетувам сервисер и купувам гуми која една чини 500 евра. Освен фонд за патишта плаќам и патарини од 170 денари (Петровец), 110 (Куманово) 270 денари (Велешка) итн. се разбира возам по писти.
Други давачки кој ми ги нареди државата е купување на против пожарна опрема во канцеларија која ме чинеше 3500 денари, а редовно ја сервисирам секоја година значи плус трошок. Освен во канцеларија државата ме задолжи да носам против пожарен апарат не еден туку два во самото возило по еден за влекач и едно за приколка. Кој исто така се сервисираат. Но ајде ќе речеш може да се запали робата па убаво што ми наредила да ги поставам.Да биде потрагично за таа роба во приколка плаќам ЦМР осигурање кое ме чини 1500евра годишно и каско осигурање на возилото. Значи државата ми ги дуплира давачките само со различни имиња. Додека сум кај давачките кој ми ги наметна државата со „намалување на даноците“ би ги споменала и лиценците кој ги плаќаме во министерство за транспорт и врски од 250 евра и дозволите 5 евра една, тука додени и провизии на банката. Значи ептен со новите измени ми ги намалија даноците, неможам да им се заблагодарам, особено со новиот закон кој го готват да им оставиме банкарска гаранција од 70 000евра. Ќе ги заборавев и лиценците на компјутеерите од годинава кој ме чинеа добри 500 евра.Лиценциран софтвер.
Ова е во мојот сектор, секој сектор си има свои давачки намалени нели :)
И казните секако се зголемени. Само што со новите „подобрувања на бизнис климата“ се казнува за се и сешто. Незнам од кај да почнам до каде да завршам дали само од мојот сектор или се на куп да ставам. Од цигари, до чистење снег, немање електронска пошта, до вересија,зошто дишеш итн.

Член од
7 септември 2011
Мислења
5
Поени од реакции
1
За колкави пари збориме пријателе ?
Јас говорам за суми од 5 до максимум 10 илјади евра.
Со тие пари можам во било кој момент да стартувам бар 200 бизнис идеи.

Фактите говорат дека 2% од светската популација има претприемачки дух, каде е тука македонецот ?
Да не е он некаков изрод ?
Дали The Chosen One има свој бизнис?

Младите не ризикуваат бидејќи кај нас ретко кој започнал сам и успеал сам без политичка вмешаност за жал. Но тоа не е битно, побитно е прашањето:

Зашто државата не инвестира во младите и им подари 5 или 10 илјади евра по завршување на факултетски студии (како што е во Романија, за студенти кои завршиле надвор од државата - за да ги задржат во државата квалитетните луѓе) за да отворат младите свој бизнис? За да го реализираат тоа што го научиле? За да напредува државата и економијата?

Kajgana Shop

На врв Bottom