Зошто во Македонија младите не отвараат бизниси ?

Член од
10 септември 2011
Мислења
4
Поени од реакции
3
ne navleguvam vo sitni detali,za mene e dovolno koga sekoj sto go srekavam veli:vaka bedno kako sto e sega -nikogas ne bilo.Bravo za vasite uspesni biznisi i za 43.000 evra danok.mislovna imenka za mnogu e toa.Toa mozebi se dolzi na tvojata sposobnost a ne na uslovite sto se postaveni.jas sepak se drzam do stranata sto kritikuva-sekogas.inaku-hahaha za biznis kllimata.22.000 evra kazna ako ne go prijavam pred da dojde na rabota.pa kako da vidam sto covek e,so pari treba da raboti,neka me opjacka pa na sud ke ideme bitno drzavata da e podmirena,za mene rak rana e prebrojna administracija i taa gushi se a i se i e podredeno neze,aj objasnete mi odkade prosecna plata vo RM 22.000 i zosto administracijata ima najjaki plati po finansiskiot sektor.na edno takvo prasanje od vlada odgovorija pazi sega:za da gi stimulirame privarnite firmi i oni da kacat plata. i tuka razgovorot zavrsuva,bog da cuva,pogolema glupost nemam cueno.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
inaku-hahaha za biznis kllimata.22.000 evra kazna ako ne go prijavam pred da dojde na rabota.pa kako da vidam sto covek e,so pari treba da raboti,neka me opjacka pa na sud ke ideme bitno drzavata da e podmirena
А што сакаш година дена за тебе да работи без пари да видиш што човек е????
За тоа има договори на 3, 6,9 месеци, и ако не ти одговара нема да го му го продолжиш договорот, и крај краева можеш сам да работиш ако немаш доверба во другите луѓе. Значи тоа е македонскиот работодавачки синдром да ти работи некој за без пари, зошто оти и сам можеш тоа да го сработиш, тоа не е ништо. Додека така размислувате и не го цените туѓиот труд тешко да ќе можете нешто да направите.

Член од
10 септември 2011
Мислења
4
Поени од реакции
3
so dogovor za 3.6.9 i nekolku godini se zaposluvaat samo vaspitacki u zabavista,i personal po bolnici,i ev. u vlada,kolku sto gledam na sitel.ne mislam deka kaznata e srazmerna so prekrsokot.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
so dogovor za 3.6.9 i nekolku godini se zaposluvaat samo vaspitacki u zabavista,i personal po bolnici,i ev. u vlada,kolku sto gledam na sitel.ne mislam deka kaznata e srazmerna so prekrsokot.
Ти што имаш работено, па редовна пракса е за почетници и за или луѓе на кој не можеш да им веруваш да се вработуваат на таков договор и тоа во приватен сектор, не ги вработуваат сите на неопределено време.

Член од
9 септември 2011
Мислења
17
Поени од реакции
6
Никој не се родил научен, се сложувам има договори на 3,6,9 месеца...
А и пракса е вработените да ја работат работата подобро и поефикасно од работодавачите, од ова и се плашат работодавачите најчесто...
Како вработен ретко имам можност да си ја работам работата, најчесто исправам криви дрини за претпоставениот...
Ние сме УРА нација, кај нас унапредувањето се важи платата никој не ја есапи, титула и ку*чење по кафани, немаме достоинство а ни финансиски грб и потпора за да го створиме достоинството, мора да работиме под било кои услови...
Со други зборови, како и да се свртиш газот ти е позади!!!

Член од
25 октомври 2008
Мислења
541
Поени од реакции
77
Ај кажете некоја идеја што можи да се отвори со 4000-5000 евра во македонија???:)

Hooligan

..The President...
Член од
9 февруари 2008
Мислења
2.359
Поени од реакции
701
Не ги прочитав претходните постови.
Директно одговарам на поставеното прашање во насловот на темата:
Затоа што прво немаат капитал а второ не се спремни да ризикуваат да позајмат капитал.

Мислам дека ова се двете основни причини поради кои младите не отвараат бизниси.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Не ги прочитав претходните постови.
Директно одговарам на поставеното прашање во насловот на темата:
Затоа што прво немаат капитал а второ не се спремни да ризикуваат да позајмат капитал.

Мислам дека ова се двете основни причини поради кои младите не отвараат бизниси.
Da da da nesakaat da rizikuvaat a bez toa nema nisto vo zivotot a od druga strana ogovaraat i gi e krivo koga nekoj ima mnogu pari primer Albancite ( pogolem del od niv )

T

Tetro

Гостин
Ај кажете некоја идеја што можи да се отвори со 4000-5000 евра во македонија???:)
Може да се "отвори" доста добар бизнис со 4000. Ама, секоја идеја или бизнис план вреди многу повеќе од таа сума.
Ако ја немаш идејата, се` ти е џабе.

Член од
7 март 2009
Мислења
1.169
Поени од реакции
844
Во идиотска држава не ти се исплаќа да ризикуваш, мислам дека е до тоа!
Знам многу наши во странство со бизниси какви што ти предлагаш и сите се успешни!
Значи кај нас државата не чини бе братче, не народот!
Да не испадне како онаа српската "Рџавом курцу и длаке сметају"---вторпат ја пишувам овде ама вреди колку за да се потсетиме.Знаеш,не е секојпат државата крива,понекогаш важи и онаа поговорката која ја напишав погоре.Немојте да ја обвинувате секојпат државата,да таа е несовршена,но овде има и успешни луѓе кои успеале во таква несовршена држава,затоа во иднина немојте за се да ја кривите државата,поздрав ;)

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
И јас очекував факти но добив приказна од сител.
Кога би тужел би знаел дека со тужба со извршител оди мин 1 година. Исто така кога би тужел би знаел дека ако правното лице кон кого водиш судска постапка нема средства (отворил нова фирма,префрлил се на неа, префрлил на браќа сестри роднини) извршителот нема од што да наплати туку те става на листа за наплата. Ако нема извор за наплата судските давачки, такси и извршител ќе си ги платиш ти иако си тужител.Значи за своите пари кој си ги вложил во бизнисот никој не ти гарантира во оваа држава. Наплатата ти е секогаш под знак прашалник. Побрзо оди со извршител да во право си, но теоретски. Нема метод кој ти гарантира наплата, секој може да отвори фирма да те закрпе и да замине. Нема судство, нема механизми. Чиста теорија во пракса магла.
Второ намалени даноци. Јас плаќам данок на добивка (овие две години бевме ослободени до душа), персонален данок и придонеси за вработените. Овие беа давачките порано. Сега придонесите се намалени за околу 1000 денари,значи годишно 12 000денари ме спасиле со намалувањето. Но за разлика од тоа плаќам 18 000 денари за изработка на елаборат за заштита при работа како фирма. Плаќам редовно радиодифузна такса од 130 денари месечно бидејќи е преку УЈП,а УЈП веднаш ми ја блокира сметката. Плаќам 2800 регистрација на влечно возило од кој 1500 евра одат за фонд за патишта на Р.М. Благодарение на патиштата редовно посетувам сервисер и купувам гуми која една чини 500 евра. Освен фонд за патишта плаќам и патарини од 170 денари (Петровец), 110 (Куманово) 270 денари (Велешка) итн. се разбира возам по писти.
Други давачки кој ми ги нареди државата е купување на против пожарна опрема во канцеларија која ме чинеше 3500 денари, а редовно ја сервисирам секоја година значи плус трошок. Освен во канцеларија државата ме задолжи да носам против пожарен апарат не еден туку два во самото возило по еден за влекач и едно за приколка. Кој исто така се сервисираат. Но ајде ќе речеш може да се запали робата па убаво што ми наредила да ги поставам.Да биде потрагично за таа роба во приколка плаќам ЦМР осигурање кое ме чини 1500евра годишно и каско осигурање на возилото. Значи државата ми ги дуплира давачките само со различни имиња. Додека сум кај давачките кој ми ги наметна државата со „намалување на даноците“ би ги споменала и лиценците кој ги плаќаме во министерство за транспорт и врски од 250 евра и дозволите 5 евра една, тука додени и провизии на банката. Значи ептен со новите измени ми ги намалија даноците, неможам да им се заблагодарам, особено со новиот закон кој го готват да им оставиме банкарска гаранција од 70 000евра. Ќе ги заборавев и лиценците на компјутеерите од годинава кој ме чинеа добри 500 евра.Лиценциран софтвер.
Ова е во мојот сектор, секој сектор си има свои давачки намалени нели :)
И казните секако се зголемени. Само што со новите „подобрувања на бизнис климата“ се казнува за се и сешто. Незнам од кај да почнам до каде да завршам дали само од мојот сектор или се на куп да ставам. Од цигари, до чистење снег, немање електронска пошта, до вересија,зошто дишеш итн.
Сите давачки што си ги набројала би ги плаќала и во Германија така да нема основа да се буниш.
Освен за лошите патишта,скапиот зелен картон, регистрацијата, осигурувањето и неуслужливата админстрација за се друго не си во право.:)
А во останато што ти очекуваше во земја каде што еден плаќа а тројца јадат?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Сите давачки што си ги набројала би ги плаќала и во Германија така да нема основа да се буниш.
Освен за лошите патишта,скапиот зелен картон, регистрацијата, осигурувањето и неуслужливата админстрација за се друго не си во право.:)
А во останато што ти очекуваше во земја каде што еден плаќа а тројца јадат?
Фала друже судија за оценката. Ако не беше ти да ме оцениш така во слепило ќе завршев :icon_lol:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.885
Поени од реакции
12.420
Затоа што секој ден се воведува нешто ново за плаќање...а младите имаат израчунато со колку почнуваат, немаат вишок за да плаќаат нови давачки.
Лиценца во висина од 10.000 евра за Интернет Портал односно за веб медиум
Голем број млади гледав како се организираат да отворат порталче преку кое ќе пробаат да заработат некој денар. Со овие лиценци е практично неможно истото да го спроведат у пракса.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Затоа што секој ден се воведува нешто ново за плаќање...а младите имаат израчунато со колку почнуваат, немаат вишок за да плаќаат нови давачки.
Лиценца во висина од 10.000 евра за Интернет Портал односно за веб медиум
Голем број млади гледав како се организираат да отворат порталче преку кое ќе пробаат да заработат некој денар. Со овие лиценци е практично неможно истото да го спроведат у пракса.
Ако ова е вистина, незнам кој збор да го употребам.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.213
и ти од кај најде да превземиш вест :tapp:.
таму нема да ме зачуди и да напишат дека ке се вади и лиценца за самоубиства поради зголемениот број на истите.
да не речам не ми е криво што лажат , туку ми е криво за тие што уште им веруваат на се што ке напишат.
додуша и има уште едно логично објаснување.
на некои едноставно им е потребно некој цело време да им кажува дека ништо не чини во државата, дека неможиш да отвориш никаков бизнис и дека незнам што само заради тоа да самите си се тешат дека не се тотални лузери и за к.р не ги бива. демек тие си се ептен способни ама ете државата не им дозволува.
ама за крај само ке напоменам дека полошо од да те лажи друг е да се лажеш самиот себе.

Kajgana Shop

На врв Bottom