Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
69
Поени од реакции
8
Во твојов случај би било, што настанало прво ти или курот?
ne ja menuvaj temata...
--- надополнето: 17 јануари 2012 во 10:00 ---
Се разбира дека никогаш не си била мајмун, од мајмун кокошка не може да настане...
sekoj bod nas bil embrijon..megutao toj embrijon nekoj go nosel, t.e.majkata...ako ideme po versko osnova prva e kokoskata pa jajceto...

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.089
Поени од реакции
9.383
Aj vise ne se raspravajte, nema korist od toa.
Nego mene stvarno me interesira kakvo e vaseto mislenje - sto prvo nastanalo: jajceto ili kokoskata?
Многу лесно прашање.

Прво настанало јајцето.

Повеке видови живи суштества се размножуваат/ле со носење јајца и инкубација на истите. На пример диносаурусите, разни други влекачи, крокодилите (кои како вид се постари од диносаурусите) сите носат/носеле јајца.

Птиците, меѓу кои и кокошките, еволуирале од други видови (моментално се типува од диносауруси или нешто слично) кои исто така носеле јајца.

Значи, јајцето настанало милиони години пред кокошката.

Тенк ју.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
69
Поени од реакции
8
Многу лесно прашање.

Прво настанало јајцето.

Повеке видови живи суштества се размножуваат/ле со носење јајца и инкубација на истите. На пример диносаурусите, разни други влекачи, крокодилите (кои како вид се постари од диносаурусите) сите носат/носеле јајца.

Птиците, меѓу кои и кокошките, еволуирале од други видови (моментално се типува од диносауруси или нешто слично) кои исто така носеле јајца.

Значи, јајцето настанало милиони години пред кокошката.

Тенк ју.
A od sto nastanale tie? So tek na evolucijata? Od nisto? Nemoze od nisto da nastane nesto.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
A od sto nastanale tie? So tek na evolucijata? Od nisto? Nemoze od nisto da nastane nesto.
Кој ти вели дека не може? Како Јахве од ништо направи и планети и се останато? Ете ти пример за настанување нешто од ништо. За друг пример не ми е познат.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
69
Поени од реакции
8
Кој ти вели дека не може? Како Јахве од ништо направи и планети и се останато? Ете ти пример за настанување нешто од ништо. За друг пример не ми е познат.
Ama Toj gi stvoril. Evolucijata veli deka se nastanalo slucajno. Ne planski. Ne e isto.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.089
Поени од реакции
9.383
Како што многупати напишаве во слични теми (атеисти вс верници) со тек на еволуција низ стотици милиони години со природна селекција и развој на видови настанале тие од едноклеточни организми. Да не повторуваме има срч функција.

Пази, ако искочи нов доказ секако ке го земеме во предвид и ке ја дополниме или смениме теоријата (впрочем само религиите се закопуваат во своите догми и не сакаат ни да слушаат дека постои можност дека нешто е различно), но сега за сега од доказите со кои располага научната заедница тоа е тоа.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ama Toj gi stvoril. Evolucijata veli deka se nastanalo slucajno. Ne planski. Ne e isto.
Не е точно дека е случајно уште помалку дека е од ништо, а сега се вадиш демек иако е од ништо било плански. Ама нешто планов не му излегол како треба. Плански е само бог створен од луѓето. Со точно определена причина. Не е обратно.

Член од
15 јануари 2012
Мислења
69
Поени од реакции
8
Не е точно дека е случајно уште помалку дека е од ништо, а сега се вадиш демек иако е од ништо било плански. Ама нешто планов не му излегол како треба. Плански е само бог створен од луѓето. Со точно определена причина. Не е обратно.
Satot. negoviot mehanizam, ne nastanal samo do sebe. Vo toj sat ima i premnogu plan za da nastane sam od sebe. Tamu kade sto postoi plan, postoi i nekoe mislovno bitie. Takov plan naogame vo celata priroda. Zivotnite, na pr. imaat instikt, no ne mozat da mislat. Nekoj drug mislel za niv. Eve eden primer so inkubatorite i pilinjata. Vo pocetok koga go pronasle inkubatorot, ne gi dobivale sakanite rezultati, pilinjata bile ili bez oko, bez noga i. t.n. Toa traelo se dodeka ne uvidele deka kvackata instiktivno povremeno gi vrti jajcata. Koga go primenile i tie toa iskustvo, ponatamu se bilo vo red. Tvrdam deka kokoskata toa sama ne go otkrila, nekoj i go podaril toj instikt, ne se setila samata "cekaj ja sega ke gi vrtam jajcata da bide ednakvo toplo". Isto taka taa instiktivno, zatoa sto neli ne moze da mizli, zivotnite ne mislat, i gipsani jajca ke proba da gi vrti iceka da izlezat pilinja. Toa go pravi instiktivno. No toa sto gi vrti nekoj go napravil toj plan taa da gi vrti.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Uzivaj vo svoeto mislenje. Sekoj ima pravo na svoe. Bez ogled dali e tocno ili ne. Na krajot site ke doznaeme :)
Ако е за јајцето работата дали ќе сме дознаеле, не мора да чекаш. Јајцето(ДНА) е прво, уствари во него има информација и за гуштерите, рибите и тн.
Да речеме дека е некој основен темплат за животот на планетава(можеби и универзумот).

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Satot. negoviot mehanizam, ne nastanal samo do sebe. Vo toj sat ima i premnogu plan za da nastane sam od sebe. Tamu kade sto postoi plan, postoi i nekoe mislovno bitie. Takov plan naogame vo celata priroda. Zivotnite, na pr. imaat instikt, no ne mozat da mislat. Nekoj drug mislel za niv. Eve eden primer so inkubatorite i pilinjata. Vo pocetok koga go pronasle inkubatorot, ne gi dobivale sakanite rezultati, pilinjata bile ili bez oko, bez noga i. t.n. Toa traelo se dodeka ne uvidele deka kvackata instiktivno povremeno gi vrti jajcata. Koga go primenile i tie toa iskustvo, ponatamu se bilo vo red. Tvrdam deka kokoskata toa sama ne go otkrila, nekoj i go podaril toj instikt, ne se setila samata "cekaj ja sega ke gi vrtam jajcata da bide ednakvo toplo". Isto taka taa instiktivno, zatoa sto neli ne moze da mizli, zivotnite ne mislat, i gipsani jajca ke proba da gi vrti iceka da izlezat pilinja. Toa go pravi instiktivno. No toa sto gi vrti nekoj go napravil toj plan taa da gi vrti.
И ти си психијатар, ццц жално

Член од
15 јануари 2012
Мислења
69
Поени од реакции
8
Ако е за јајцето работата дали ќе сме дознаеле, не мора да чекаш. Јајцето(ДНА) е прво, уствари во него има информација и за гуштерите, рибите и тн.
Да речеме дека е некој основен темплат за животот на планетава(можеби и универзумот).
Mislev za sevkupnoto sozdavanje, odnosno evolucija, kako ti drago.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399

Kajgana Shop

На врв Bottom