Точно, интерпретации и толкувања се грев.
Неговиот збор со кој се бара истребување на неверници го има во Писмото.
Но ако сега некој постира цитати од Писмото каде се бара истребување на неверниците, веднаш ќе имаме реплики дека “Бог не мислел баш така, туку инаку...“
Не гледам јас од верска страна на работите, туку гледам од политичка страна, каде што секој е подложен на манипулација, вклучително и паметните.
Еве ти 1 пример вклопен во 2 случаи.
Јас сум пријател со свештеникот на инквизицијата (секретарот на партијата) во некое гратче. На пазар се ценкам со некој пазарџија и типот не ми дава попуст. Јас го обвинувам дека е вештер (имал крст) и го пријавувам на свештеникот (секретарот). И типот го тепаат, го тепаат, го тепаат и на крај (ако не умре) си вика ај ќе признам да се спасам од маките и ќе го запалат (стрелаат/обесат).
--- надополнето: 4 јануари 2012 во 17:19 ---
Прво, не ми е јасна каква манипулација можеш да направиш со атеизмот кој е едно обично тврдење дека Бог не постои. Не е тоа никаква доктрина со свои убедувања кои би можеле некако да се изманипулираат и искриват.
Епа токму тоа е убавината, што имаш големи полиња на манипулација во грешките на другите, притоа немајќи каде да се бараат сопствените. Бог не постои. Доказ за тоа не барајте кај нас туку барајте кај тие што тоа го тврдат. А пошто религиите се базирани на вера, а не на знаење. Испаѓа дека и атеизмот се базира на вера. Спрема тоа религиите се вишок и не треба да постојат. Е сега прашање е фанатизам какви мерки треба да се превземат по тоа прашање. Слично како и кај религиите нели.
Второ, многу работи и не се извадени од контекст. Пример, библијата концизно објаснува што треба да се направи со хомосексуалците на пример. Или со тие што работат во недела. Или со неверниците. Ништо тука не е извадено од контекст.
И куранот и библијата ги имаат истите 10 закони, еден од нив е „не суди“. Претежно тие што ги праат злосторствата, не го прочитале ниту куранот ниту библијата.
Друга работа, таквите убиства, каменувања, бесења, прогони ретко се случуваат баш заради тоа што сите држави со христијанско мнозинство се секуларни, религијата е одделена од државата и Црквата нема никаква законска моќ, па не може да одлучува за судбината на никого. Не зошто луѓето се описменети. Црквата повеќе не може никого да затвори, да убие или протера.
Па тоа е тоа, веќе неможе човек да се изманипулира со религија, луѓето се паметни веќе, знаат дека религијата значи мир. И затоа во минатиот век атеизмот се покажал како добро средство за манипулација.
Трета работа, моралноста не е некаква иновација, па да може одредена религија или конфесија да ја приграби како своја. Моралните вредности кои христијанството тврди дека се нивни постоеле и пред христијанството.
Моралните вредности на западната цивилизација се градени од Стариот завет и 10 заповеди, Христијаните биле први што ги кодифицирале во една модерна книга која пред се има улога на морален кодификатор.
Моралните вредности во различни општества биле различни. До ден денеска е позната девијацијата крвна одмазда кај Албанците и Црногорците. Во некои Пакистански сеуште според старите морални закони можат слободно да силуваат жени или во Египет преќутно сеуште им ги сечат клиторисите на жените. Во Јапонија за работен неуспех луѓе се самоубиваат. Тие не се религиозни закони, тие се стари племенски морални рамки, кои за современата цивилизација се непоимливи.
Денешните морални нормативи во светот, потекнуваат од тие кодифицирани закони на Јустинијан.