Зошто атеистите немаат одговор на следниве прашања.

J

Johnny Stulic

Гостин
Во интерес на темава

Sumerians Look On In Confusion As God Creates World

Members of the earth's earliest known civilization, the Sumerians, looked on in shock and confusion some 6,000 years ago as God, the Lord Almighty, created Heaven and Earth.

According to recently excavated clay tablets inscribed with cuneiform script, thousands of Sumerians—the first humans to establish systems of writing, agriculture, and government—were working on their sophisticated irrigation systems when the Father of All Creation reached down from the ether and blew the divine spirit of life into their thriving civilization.
"I do not understand," reads an ancient line of pictographs depicting the sun, the moon, water, and a Sumerian who appears to be scratching his head. "A booming voice is saying, 'Let there be light,' but there is already light. It is saying, 'Let the earth bring forth grass,' but I am already standing on grass."
"Everything is here already," the pictograph continues. "We do not need more stars."
Historians believe that, immediately following the biblical event, Sumerian witnesses returned to the city of Eridu, a bustling metropolis built 1,500 years before God called for the appearance of dry land, to discuss the new development. According to records, Sumerian farmers, priests, and civic administrators were not only befuddled, but also took issue with the face of God moving across the water, saying that He scared away those who were traveling to Mesopotamia to participate in their vast and intricate trade system.
Moreover, the Sumerians were taken aback by the creation of the same animals and herb-yielding seeds that they had been domesticating and cultivating for hundreds of generations.
"The Sumerian people must have found God's making of heaven and earth in the middle of their well-established society to be more of an annoyance than anything else," said Paul Helund, ancient history professor at Cornell University. "If what the pictographs indicate are true, His loud voice interrupted their ancient prayer rituals for an entire week."
According to the cuneiform tablets, Sumerians found God's most puzzling act to be the creation from dust of the first two human beings.
"These two people made in his image do not know how to communicate, lack skills in both mathematics and farming, and have the intellectual capacity of an infant," one Sumerian philosopher wrote. "They must be the creation of a complete idiot

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
Не, верувам дека НЕМА бог, каков што верниците го замислуваат.
Верниците?!...а гностиците,а агностиците,а сатанистите...???

Како што те разбрав,ти веруваш дека постои бог-но не каков што верниците го замислуваат.-Тоа не е атеизам,тоа е само друг поглед-друга перспектива.

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Дали верниците веруваат во Христијанството или во било која религија заради што има одговори на овие прашања? Нормално дека има одговори, сите одговори кој што ги има не се поткрепени со докази за такви одговори јас можам колку сакате да најдам, реално да гледаме религијата е создадена за да го контролира светот, во средниот век му успеваше најповеќе и никој не може да ми тврди дека тогаш не ја злоупотребуваа верата за да го контролираат народот, за таква вера станува збор, денес не не контролираат преку верата? НЕ КОНТОЛИРАТ, некој питач да ти рече дај ми 100 денари за леб или за било што никој нема да му дај но доколку попот ви речи дајте ми 100 денари за да ви испеам една песна, или вода да ви дадам крстена секој ќе даде и последните 100 денари ќе ги даде, и уште нешто не ми е јасно како може верниците да признаваат дека најголемите мафијаши се поповите, па таквите му ја пренесуваат ли верата???

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Еве јас како Атеист отварам тема во религија која многумина би ја сватиле како контра атеистичка или САМ СЕБЕ УБИЈАЛ ТЕМА:pos2:

но не е така,всушност целта е да развиеме дискусија,дали има одговор на овие прашања,дали религијата го нуди одговорот,филозофијата...
дали е полошо да кажеш научен доказ кој потоа ќе биде побиен,отколку да признаеш дека не знаеш-туку веруваш???

1. What was in the beginning?
Почеток на што?
2. How will life on earth end?
За 10.000.000.000 години сонцето ќе инсуфлира и земјата речиси ќе стигне до земјата така да таа би личела нешто како Меркур денес.
3. What happens after death?
Што и да се случува ти не си свесен за тоа и нема да дознаеш.
4. What is the purpose of existence?
Нема цел туку статистички е поверојатно дека постоиш отколку не.
5. Why there is order in all of creation?
Нема ред се е случајно.
6. Why there is morality in every civilization?
Ако нема морал има анархија а анрхијата е нестабилна состојба и секогаш тежнее кон ред.

7. Why does every civilization believe in a Creator?
Зошто човековиот ум мора да апстрхира за да врши дедукција. Така е практично да функционира човековиот мозок инаку не би имало корист од него и никогаш не би еволирал и постел.
8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society?
Зошто е битно за пролжување на видот да се има правила на социјална интеракција. А социјализацијата е битна за полесно справување во живнотната средина т.е. принциот заедно сме помоќни.
9. How did nothing create everything?
Време-просторот е чудна работа моментот трае вечно а просорот непости а и во истовреме е безкрајно голем.
10. Which came first--the chicken or the egg?
Јајцето е постаро, бидејќи и влечугите(диносаурусте) несале јајца кога немало птици и пракокошки.

A

ateist

Гостин
Ако нема морал има анархија а анрхијата е нестабилна состојба и секогаш тежнее кон ред.
Кои се анархистите?

Анархистите се групи и поединци кои се залагаат за индивидуална и колективна, политичка и економска слобода на индивидуите и колективите во рамки на бескласно и бездржавно општество. Тие не се следбеници на идеологии, догми, организирани религии и сувопарни теории на кои им недостасува примена и кои водат кон отуѓување на поединците и масите од реалните околности и случувања.

Противниците на остварувањето на овие идеи се, во најголема мерка, државата и капитализмот, чив сојуз веќе илјадници години овозможува експлоатација на малцинството (буржоазијата, која не произведува, но ги држи во свои раце средствата за производство) врз мнозинството (пролетеријатот, кој не може да ги користи продуктите кои впрочем самата ги произведува и истите е приморана да ги купува од сопственикот на средствата за производство). Рушењето на овој неправеден поредок преку револуција и воспоставување на слободно организирано општество без државна и приватна сопственост е целта на анархистите, кои за разлика од болшевиците сметаат дека работниците треба сами да се организираат, и државата ја сметаат за еднакво зло како капитализмот. Тие се залагаат за неавторитарно , егалитаристичко општество изградено одоздола нагоре преку комуни, федерации и конфедерации на слободните работници и селани.

Анархистите сметаат дека теоријата и праксата се неразделна целина и дека не можат да функционираат една без друга. Затоа повеќето од нив се борат за помала зависност од државата и капилизмот пренесувајќи повеќе одговорност на поединците и независното општество и на тој начин го кратат екслоататорскиот домет на сопствениците на средствата за производство. Без примена на она за што се залагаат можат лесно да застранат поради тоа што непријателската пропаганда е толку масовна што нејзиното потполно избегнување е практично невозможно. Од друга стана, на активен начин тие се борат за ослабувањето на државните апарати и механизми со крајна цел за нивно потполно уништување. Таа борба трае и во војна и во мир, без оглед на околностите кои никогаш не се оправдување за било каков застој, и ќе продолжи да расте во сила и масовност се до извојувањето на конечната победа на угнетените врз привилегираното малцинство кое ги експлоатира. .
.
.
...www.anarhija.freediscussions.net/html-h15.htm
.
.
.
.
Stefus-Refus ......... имаш многу погрешна претстава по ова прашање .
пред настанувањето на ссср исто така капиталистичко-религиозна пропаганда било дека и комунистите ќе донеле анархија -хаос арно ама ене ги уште цмиздрат дека освен нив имало и те како и други кој подобро и од нив знаеле да создадат држава и да бидат почесни од нив А за моралот на комунистите и анархистите да се споредува со морал (ако воопшто може да збориме за таква работа ) кај било кој капиталист или капиталистички законодавец или нивните сателити религиите и верите или нивни платеници......ееее што друго ако не е ..........НАВРЕДА !

Член од
27 јуни 2010
Мислења
55
Поени од реакции
2
За последното прашање-кокошката дошла прва.Компјутерот, што во научниот свет е познат како ХЕКТоР, открил дека протеинот ОЦ-17 има главно значење за да започне процесот на кристализацијата, односно на раната фаза од создавањето на лушпата ма јајцето. Протеинот ОЦ-17 го претвора калциум карбонатот во калцитни кристали, кои пак потоа се преобразуваат во лушпата на јајцето. Цврстата лушпа, пак, е основата за зачувување на жолчката и на нејзините заштитни и одбранбени течности, додека во внатрешноста се развива пилето. Тврдењето на британските научници се заснова врз нивното откритие дека лушпата на јајцето се создава од протеинот што се наоѓа само во јајниците на кокошкиte.

Стејси

King's Daughter
Член од
11 август 2010
Мислења
34
Поени од реакции
6
Ај да пробам:

1. What was in the beginning? - Бог (Јован 1: 1 Во почеток беше Словото, и Словото беше во Бога, и Словото беше Бог.
2 Тоа беше во почетокот во Бога.

2. How will life on earth end? - Господ знае
3. What happens after death? - Суд (Евреите: 9:27 И како што на човекот му е определено да умре еднаш, а потоа суд,), а потоа рај или пекол (Лука 16:22 И сиромавиот умре, и ангелите го однесоа во Авраамовото крило;
23 умре и богатиот и го погребаа.)

4. What is the purpose of existence? - да видиш каде ќе ја поминеш вечноста

5. Why there is order in all of creation? - зашто има Креатор

6. Why there is morality in every civilization? - Еремија: 31:33 Туку, ова е Завет што ќе го склучам со Израелевиот дом по оние денови - говори Господ. Мојот закон ќе го ставам во нивната душа и ќе го напишам во нивното срце. И ќе бидам нивен Бог, а тие Мој народ.

7. Why does every civilization believe in a Creator? - Затоа што во секое срце има празнина која само Бог може да ја исполни

8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society? - зашто Бог и ја дал

9. How did nothing create everything? - Ништо не создаде нешто. Битие 1: 1 Во почеток БОГ ги создаде небото и земјата.

10. Which came first--the chicken or the egg? - does it matter? The chicken :D

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
8. Why does every sane person have a conscience, even when it is not dictated by society?
-Никогаш немало почеток па нема да има ни крај.
-Нема да има крај на животот на земјата.
-Кој умрел па да има живот после смртта.
-Нема цел и има бесконечно многу цели , уствари постоењето е манифестација на Бог.
-Да има , тоа е бар очигледно.
φ=1.618 и многу други трансцендентални броеви.
Да не зборувам за ДНА и друго.
-Затоа што е наметната , на секоја цивилизација.
Од тука производ е совест наместо свест.
Зомби наместо човек.
Високо софистицирани-програмирани "луѓе"-машини наместо
божја инкарнација на земјава.
-Затоа што само верување е дозволено , знаење не.(после кажи дека нема конспираси у светов)
А верувањето е бетер од незнаење.
-Ееее зошто има свест.
Па тоа е тоа што е вечно , без почеток и крај .
Што влегува од едно тело у друго , што е индивидуа у тебе , што е правото Јас Сум , што не е зависно од материјата.
Што се јавува како огледало ефект додека медитираш , што
го викаат душа луѓето.
-How did nothing create everything? :)
-Кокошката , а тоа ни укажува на една поголема работа.
Дека во еволуцијата имало квантни скокови.
А тоа дека имало квантни скокови ни укажува на тоа дека
свеста е пред материјата.

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.073
Поени од реакции
9.342

Ништо, или што и да било немаме поима сеуште.

Метеор, комета, сонцето ке стане супернова......има многу за пишување.

Ништо.

Продолжување на видот.

Затоа што без ред ке нема ништо.

Мора да има за да не се уништи сама. Самозаштита и контрола.

Контрола на масите.

Стварно има баш секој особа? Ете нека има, самозаштита на видот.

Види под еден, не знаеме и не ни е срам да признаеме без да измислуваме приказни. Али науката напредува и еден ден можеби ке знаеме.

Јајцето.

Пред да постојат птици постоеле влекачи а според науката највероватно птиците настанале со еволуција на некои од динораурусите кои (барем добар дел) се размножувале со испилување (издиносаурување:pos2:) од јајца.

Толку од мене.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.691
Поени од реакции
8.717
А ти како би го објаснил настанокот на различни религии??

Исто ќе ти го објаснам јас прашањето.

Верувам дека има надворешна сила, но далеку од силата каква ја проповедаат религиите. Верувам дека има формула за целиот универзум, а верувам зошто сеуште не е научно докажано.. Исто како што нашите предци верувале дека кога е лут, богот прави земјотрес - немале научен доказ зошто има земјотрес.

А од друга страна, пак, кравата живее 40 години. Тогаш, ако бог ја замислил како суштество за јадење, зошто и дал толку долг живот? Тогаш луѓето не би смееле да ја јадат! Зошто овцата природно живее 20 години, а човекот јаде јагниња? Зошто луѓето јадат птичји фетуси - јајца??? Ајде објасни ми го ти ова?

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.073
Поени од реакции
9.342
А од друга страна, пак, кравата живее 40 години. Тогаш, ако бог ја замислил како суштество за јадење, зошто и дал толку долг живот? Тогаш луѓето не би смееле да ја јадат! Зошто овцата природно живее 20 години, а човекот јаде јагниња? Зошто луѓето јадат птичји фетуси - јајца??? Ајде објасни ми го ти ова?
Вкусни се.
А и зошто да не.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.691
Поени од реакции
8.717
Вкусни се.
А и зошто да не.
Тогаш зошто да немам секс пред брак? Зошто да имам секс само кога имам намера да направам дете? Па убаво ми е да имам секс.
Зошто јадеш месо? - и без него можеш да се прехраниш и да преживееш, меѓу другото, без свинско и поздраво ќе живееш. Ама сепак јадеш месо - не зошто е тоа потребно здравствено или религиски - туку зошто убаво си кажа - вкусно е. Значи не се почитува волјата на бог животното да живее 40 години, туку ти си играш бог и го убиваш кога е старо неколку месеци... Јас за разлика од тебе давам живот, не одземам.

П.С. Не сфаќај лично, се мисли воопштено на вернициве кои го слушаат богот само кога им одговара, ама кога им се јаде, што има везе што тој создал. Доблест е да прифатиш дека правиш одредени работи - неприфатливи религиозно - и да не се срамиш од самиот себе.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.749
Поени од реакции
12.207
Зошто луѓето јадат птичји фетуси - јајца???
Сашнос не се фетуси воглавно пошто не се оплодени од петел. Кога ќе станат фетуси никој не ги јаде, а за да стане фетус е потребна инкубација...и така натаму.
Говедата зависи од сорта и услови, но не живеат подолго од 15-20 години преку сила.
Чисто од технички аспект те корегирам за погорното.

А што се однесува до она зашто се убиваат прерано и човек се исхранува...доколку се следи таа филозофија, тогаш човекот не би постоел воопшто-не би смеел да се храни ни со растенија. Дадени му се животните и растенијата за да може да ги користи (такво нешто има како текст низ Библијата), а искрено се навистина вкусни :)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.691
Поени од реакции
8.717
И така се оправдува моето сфаќање дека Библијата, Куранот, Таламудот и сите тие религиозни книги се создадени од човекот за човекот а не од некоја виша сила. Тие се вид на закон во време кога не постоеле денешниве закони. Правила на однесување. Муслиманите не јадат свинско и не пијат алкохол, зошто основата, зачетокот на муслиманството е на територија која има +50 степени дневна температура. Дозволено им е да живеаат со повеќе жени - зошто се развивала религијата во време кога имало војни, па според тоа, мажите биле значително помалку а имале и потреба од машки потомци. И во сите други религии има ваков тип на правила, кои се направени да му одговараат на тогашниот човек, во тогашните услови.
Тука станува сега збор и за едно друго размислување - ние не јадеме животни зошто ќе умреме без нив. Ниту пак ги убиваме во фер борба. Подмолни сме. Од друга страна, докажано е дека животните чувствуваат не само болка, туку и се емотивни. Што е не е случај со растенијата.
Од иста причина - болката, мислам на физичка - дозволен е абортус до 3 месец, односно 12 недела. Потоа фетусот чувствува болка и не се врши абортус (освен во случај на болен фетус, опасност по животот на мајката итн...)..
Ако патлиџанот не го изедеш, ќе овене, за 2-3 месеци (не ме фаќај на збор, ја сфаќаш поентата)
Ако не го убијам јагнето, ќе порасне и ќе живее 20 години.

Не сакам да оставам линкови на неубави работи, за кои сум сигурна дека не се дозволени од оној кој ги створил живите суштества.

Затоа и највалканата свиња е духовно почиста од најголемиот верник. Искрена е со себе и со својот живот. А вие верувате во тоа што ви се допаѓа, а не во вистината.

Kajgana Shop

На врв Bottom