Зонско-револтирани граѓани (ваши искуства со Зонското паркирање)

Член од
5 јануари 2013
Мислења
91
Поени од реакции
39
па немам потреба да плаќам ние сме од тие социјалците што некој погоре ги спомена и кај нас во реонски не се наплаќа паркинг

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
па немам потреба да плаќам ние сме од тие социјалците што некој погоре ги спомена и кај нас во реонски не се наплаќа паркинг
Пиши им на градски паркинг да ти уведат да плаќаш за да бидеш од "Европа". :tapp:

Член од
5 јануари 2013
Мислења
91
Поени од реакции
39
Пиши им на градски паркинг да ти уведат да плаќаш за да бидеш од "Европа". :tapp:
Еве сега им вртам ,ама не дигаат изгледа дале отказ викаат доста ги грабавме луѓево почнаа да плачат што по центар на град им наплаќаме паркинг.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Еве сега им вртам ,ама не дигаат изгледа дале отказ викаат доста ги грабавме луѓево почнаа да плачат што по центар на град им наплаќаме паркинг.
Според правните норми, прифатени кај цивилизираните народи за да ти нешто платиш треба за возврат нешто да добиеш.
Тие меѓусебни давања и примања треба да бидат еднакви- aequitas dati et acepti. Ако тие меѓусебни давања не се еднакви, тоа воопшто не е облигационен однос туку се работи за измама или пљачка.
А тоа се случува во Скопје со зонското паркирање.
Јавните паркиралишта не се сопственост на Градот или општината, уште помалку се сопственост на зонашите. Се работи за јавно добро во општа употреба. Единствено што можат да наплатуваат на јавните паркиралишта е комунална такса. Она што си го ти видел во другите земји е токму тоа, наплата на комунална такса која служи да се финасираат ативностите на општината.
Кај нас е друга ситуација. Едноставно, едниот градоначалникот си направил претпријатие да си ја вработи својата швалерка, а другиот да си вработи свој близок роднина и сега тие „ стопанисуваат и поштено заработуваат “.
Предмет на една облигација може да биде, давање, сторување добро, не сторување и трпење: dare, facere praestare, non facere et pati.
Tи им даваш пари, а што тебе ти дала швалерката? А да ја видиш како изгледа, не верувам дека ќе посакаш такво нешто.

Член од
5 јануари 2013
Мислења
91
Поени од реакции
39
Според правните норми, прифатени кај цивилизираните народи за да ти нешто платиш треба за возврат нешто да добиеш.
Тие меѓусебни давања и примања треба да бидат еднакви- aequitas dati et acepti. Ако тие меѓусебни давања не се еднакви, тоа воопшто не е облигационен однос туку се работи за измама или пљачка.
А тоа се случува во Скопје со зонското паркирање.
Јавните паркиралишта не се сопственост на Градот или општината, уште помалку се сопственост на зонашите. Се работи за јавно добро во општа употреба. Единствено што можат да наплатуваат на јавните паркиралишта е комунална такса. Она што си го ти видел во другите земји е токму тоа, наплата на комунална такса која служи да се финасираат ативностите на општината.
Кај нас е друга ситуација. Едноставно, едниот градоначалникот си направил претпријатие да си ја вработи својата швалерка, а другиот да си вработи свој близок роднина и сега тие „ стопанисуваат и поштено заработуваат “.
Предмет на една облигација може да биде, давање, сторување добро, не сторување и трпење: dare, facere praestare, non facere et pati.
Tи им даваш пари, а што тебе ти дала швалерката? А да ја видиш како изгледа, не верувам дека ќе посакаш такво нешто.
Што да добиеш за возврат ? Што добиваш за возврат во ЕУ на таквите паркиралишта?

Па не е баш така како што викаш ,неможе да биде комунална такса кога паркинзите се пред зградите и имаат точно одбележано регистрација доле во полето и со знак П со регистрација горе и за нив плаќаш огромни суми на годишно ниво, а уште помалку е комунална такса кога имаш паркометар на кој уплаќаш и ти издава сметка за колку време смееш да седиш таму.
Да видиш ти на какви места наплаќаат паркинг низ Европа и колку пари наплаќаат ќе се скубеш и ќе речеш ќути јас бар добивам паркинг место со пристапни улици.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Што да добиеш за возврат ? Што добиваш за возврат во ЕУ на таквите паркиралишта?

Па не е баш така како што викаш ,неможе да биде комунална такса кога паркинзите се пред зградите и имаат точно одбележано регистрација доле во полето и со знак П со регистрација горе и за нив плаќаш огромни суми на годишно ниво, а уште помалку е комунална такса кога имаш паркометар на кој уплаќаш и ти издава сметка за колку време смееш да седиш таму.
Да видиш ти на какви места наплаќаат паркинг низ Европа и колку пари наплаќаат ќе се скубеш и ќе речеш ќути јас бар добивам паркинг место со пристапни улици.
Прво ти гледаш она што сакаш да видиш, а тоа е да најдеш оправдување за зонското во Скопје.
Eве ти Паркопедија во кој се наведени цени и услови за паркирање во 40 земји и преку 6000 града
http://en.parkopedia.de/
Повели најди каде се наплатува паркирање, за се вработи швалерка, повели најди каде општинските лешинари имаат повластици за паркирање, повели најди каде има ако не платиш за паркирање да ти ставаат лисици и да ти ја земат колата со пајак

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Сироти хоштаплери :(
Морале да пратат трол, тука да покуша да ги брани пред избори.

ОК тоа, разбирам, политика е. Мора пред избори така. Грант ќе се најде барем некој неинформиран, и ќе си рече у право е човеков дај да плаќаме све што ќе им текне да ни побараат...

Повторно те прашувам, тролу: како тоа Ти ја гледаш Европа у анексијата на паркинзите, што се прави кај нас, а не ја гледаш во базичните нешта, како социјалната и правната сигурност (кои кај нас ги нема)?

Член од
5 јануари 2013
Мислења
91
Поени од реакции
39
ај ок ,во ред е
Кажи ми партиски определен си така ?
Бидејќи само човек со книшка хејта нешто што е сосема нормално и човек со книшка не одговара на ниедно прашање што му е поставено.
Кажи ми уште ова и не ви се мешам повеќе.Ти од каде знаеш дека си ја вработил некој швалерката ? Да не ти е жена случајно или пак сестра ?

Иначе не се 40 туку се 29 земји , освен во тие 40 ако не ги сметаат оделно сите држави на СР Германија и неколку држави од САД.
--- надополнето: 4 март 2013 во 16:18 ---
Сироти хоштаплери :(
Морале да пратат трол, тука да покуша да ги брани пред избори.

ОК тоа, разбирам, политика е. Мора пред избори така. Грант ќе се најде барем некој неинформиран, и ќе си рече у право е човеков дај да плаќаме све што ќе им текне да ни побараат...

Повторно те прашувам, тролу: како тоа Ти ја гледаш Европа у анексијата на паркинзите, што се прави кај нас, а не ја гледаш во базичните нешта, како социјалната и правната сигурност (кои кај нас ги нема)?
Многу убаво ти пишав погоре само кој е писмен знае да чита.
Да бев партиски трол ќе те тролав него ај со глупави и прости луѓе не се прави муабет.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
ај ок ,во ред е
Јас да.
Член и подржувач на ВМРО ДПМНЕ од 1993-та.
Али тоа не ме спречува да детектирам отворен грабеж на моите пари и права и ако треба тоа да го артикулирам на избори.

Член од
5 јануари 2013
Мислења
91
Поени од реакции
39
Јас да.
Член и подржувач на ВМРО ДПМНЕ од 1993-та.
Али тоа не ме спречува да детектирам отворен грабеж на моите пари и права и ако треба тоа да го артикулирам на избори.
Епа убаво за тебе и баш мене најде да ме квалификуваш за партиски трол и партиски определен ?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Епа убаво за тебе и баш мене најде да ме квалификуваш за партиски трол и партиски определен ?
Ти слеп си?
Кажи ми дали тука ја бранам партиската ориентација по ова прашање или контра истапувам?
А? Што мислиш вака, на прв поглед?

Член од
5 јануари 2013
Мислења
91
Поени од реакции
39
Не сум слеп ,не гледам дека ја браниш партиската ориентација, ниту пак и да ја браниш ме интересира.Мене ме интересира од каде таа исфрустрираност кон нешто што е сосема нормално во она што целиме како држава (јас лично никогаш нема да подржам влез во ЕУ па макар и Германија да станеме откако би влегле).

Ми зборуваш за Европа но изгледа поима немаш од Европа и како таму функционира и како се направени тие паркинзи ,ми зборуваш каква им е социјалната и правната сигурност на тие во ЕУ но сигурно за тебе само највеќе 10 држави во ЕУ се познати ,другите кој врска немаат ниту од социјална и правна сигурност не постојат.Ако мислиш на закони за социјална и правна сигурност тогаш и ние ги имаме повеќето ако не и сите што ги имаат во ЕУ ,тоа ќе мора да си прашаш во партијата бидејќи тие ги носат.
Зборуваш за Анексија на паркинзи а јас ти кажувам дека во ЕУ каде што живеев година дена успеав да видам само 2-3 паркинга кој беа слободни за паркирање без наплата ,дури и тие пред зграда им ги рентаат на станарите за големи суми но како некој погоре што Смрта рече сигурно и за тебе тоа е само такса а не грабеж за паркинг место пред твојата куќа.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
ај ок ,во ред е
Бидејќи само човек со книшка хејта нешто што е сосема нормално и човек со книшка не одговара на ниедно прашање што му е поставено.
Кажи ми уште ова и не ви се мешам повеќе.Ти од каде знаеш дека си ја вработил некој швалерката ? Да не ти е жена случајно или пак сестра ?

Иначе не се 40 туку се 29 земји , освен во тие 40 ако не ги сметаат оделно сите држави на СР Германија и неколку држави од САД.
Сигурно дека сум партиски определен, и не само тоа, јас сум многу активен член на партијата која се вика СМРТ ЗА ЗОНИ И ПАЈАК ВОЗИЛА
Би сакал и ти да се приклучиш кон партијата во која членувам.
Инаку за женичката сум слушнал дека му е швалерка и тие што ми раскажува ми рекоа „ фала му на Господа “ и за неа некој да се заинтересира.
Не знам на кое прашање не сум ти одговорил. Повтори го прашањето со задоволство ќе ти одговорам на секое прашање во врска со темава

Член од
5 јануари 2013
Мислења
91
Поени од реакции
39
УУУ каква иронија
Абе друже ај пресели се во ЕУ и ич да не се грижиш ниту за швалерки ниту за плаќање за паркинг нели се ти е бесплатно исто така можеш и да не се грижиш за правната и социјалната сигурност слушнав ептен сигурни биле ,особено за луѓе од балканов бидејќи повеќе од браќата и сестрите ги сакале таму.

Прашањата погоре што беа поставени бидејќи тврдиш дека нешто се добивало и требало да се добива и кај нас само се сомневам дека е нешто друго од едно големо ништо:

WilliamTell

Before Zee Germans get here...
Член од
3 март 2013
Мислења
963
Поени од реакции
1.630
Цела Европа ја донесовме ние тука... Само шо останаја комунистичките плати, тие никако да ги пресликаме од европјаните :вонзем:

Ако одиме пропорционално со платите кај нас треба за еден сат да кошта 5 денари.
И пред зонското, татко ми беше расположен да си плати за паркинг кога ќе дојдевме во Скопје, со оглед на то дека помалку имаше гужви и горе-долу посигурно беше за да не ти ја удри некој колата.
Позитивно од зоните е тоа шо немора луѓето кои живеат в центар да кружат сат време да најдат паркинг за да си дојдат дома, мада и денес нема загарантирано место дека ќе биди празен паркингот кога ќе се вратиш од работа.
Во Лондон е забрането паркирање во најстрогиот центар, ама за да стигниш до таму имаш автобус, метро, такси кои се во пристојни цени за нивни стандард. Кај нас имаш автобуси полни со пензионери, и такси кое е многу поскапо.
За пајаци, белегзии и казни... ми се темни само ко ќе помислам колку пари коштат.

Kajgana Shop

На врв Bottom