Зонско-револтирани граѓани (ваши искуства со Зонското паркирање)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во денешен Вечер е објавена веста, проследена со фотографија, дека Градоначалникот на Скопје, Г-дин Коце Трајановски и Градоначалниците на Општините Центар и Аеродром, Г-дин Владимир Тодоровиќ и Г- дин Ивица Коневски, пуштиле во употреба нов паркинг под Транспортниот центар со 64 паркинг места ( и со букви, шеесет и четири паркинг места ).
Со овој паркинг ќе „ стопанисува “ ЈП „ Градски паркинг “, затоа таму бил присутен и Директорот на ЈП, Г-дин Борче Јакимовски.
Сите присутни дале изјави и објавена е фотографија од која се гледа дека на оваа „ прослава “ биле само тие.
Еве ја веста како ја објави денешен Вечер

vecer.com.mk/?ItemID=0A0597454E556743997A5C3AA962A058

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Јас мислам дека глупа цена е 25 ден за онаму уџум кај железничка. и башка мразам цени со 5 на крај особено за паркинг, онде максимум шо може е 15 ден за сат ама максимум. Претеруваат

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Oпштините не се формирани за „ стопнисување “, туку тоа се заедници на граѓаните за задоволување на нивните заеднички потреби. Ако тоа се примени се ќе биде поинаку.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
така де, нема да прај профит ЈП паркинзи од паркингот, доволно е да се праат пари за одржување и за вработените. Пола евро сат време колана да седит, пола евро да копат не е сатница

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
така де, нема да прај профит ЈП паркинзи од паркингот, доволно е да се праат пари за одржување и за вработените. Пола евро сат време колана да седит, пола евро да копат не е сатница
Точно, за еден час паркирање, тие наплатуваат повеќе одколку што огромното мнозинство граѓани заработува за еден час работа.
Меѓутоа, за да се заработи треба да постои облигационен однос, треба да постои воља, предмет и основ на облигациониот однос.
Овде не постојат взаемни изрази на воља, бидејќи ова е присилно наметнато од страна на ЈП и општината.
Предметот е нејасен, секој меѓусебен облигационен однос подразбира еднаквост во меѓусебните давања. Граѓаните даваат пари, а ЈП не дава ништо, освен што наплатува.
Не постои основ, јавните паркиралишта не се сопственост на ЈП или општината, туку се јавно добро во општа употреба. Од друга страна, дискриминацијата и незаконското казнување се спротивни на Уставот.
Затоа, ова е чиста пљачка.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Апсолутно се согласувам со тебе за све...Имам сметка и сметкопотврда за тоа што плативме и ќе ти ги дадам, а плус ќе дадеме писмена изјава јас и мајка ми и ќе се потпишеме и све што треба...Јас сум крајно револтирана од ова, затоа што не уценуваа ако не платиме на лице место ќе викнат пајак и после таму 3300 ден ќе требало да дадеме...А никој не не праша дали имаме во моментот толку пари (мајка ми за лековите даде само 1000 ден...) :(
Денеска го пратив поднесокот за Судот во Стразбур.
За твојот случај, овој пат, не пишував. Овој поднесок имаше за цел да барам побрзо да се разгледа мојата жалба.
Поднесокот го завршив со следниве зборови:
„Последниве неколку прилози ги доставувам да покажам дека дискриминацијата и незаконското и прекумерно казнување, не само што не престанале, туку се зголемиле по обем. Затоа го молам Европскиот суд за човекови права, што побрзо е можно, да ја разгледа мојата жалба. “
Поднесокот има три страни текст и девет страни прилози, така да сега вкупниот број страници испратени во Стрезбур е 190. Во овој поднесок обватив едно Решение на Уставниот суд и три написи од весници како доказ дека дискриминацијата и незаконското казнување продолжуваат. Сакав да биде што помал, бидејќи сите поднесоци ги праќам на Македоски, а таму се преведуваат. Се плашам дека со многу текст ќе ја успорам работата на Судот.
Три работи останаа не пратени, твојот случај, изјава на Директорот на ЈП дека граѓаните од странство не можат да плаќаат со нивните мобилни телефони и веста за ЈП „ Градски простор “
Јас те молам да ја чуваш документацијата и понатаму, бидејќи ќе ја пратиме во следниот поднесок или ќе ја понудиме како доказ во постапка кога ќе се изведуваат докази. Инаку планирам секој 2 - 3 месеци, да праќам поднесок со цел побрзо да се разгледа жалбата

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Eве еден напис објавен на МТМ телевизија, кој ја покажува, алчноста, лакомоста и бескрупулозноста на ЈП

Слободен паркинг нема ни за лек

Автор:
Елизабета Дамјаноска

Ако до неодамна, градските власти апелираа да се избегнува паркирање на тротоарите, и за таа цел поставуваа заштитни столбчиња, сега веќе по се изгледаа започнаа да се водат од поговорката ако не можеш да ги уништиш, придружи им се. Па така, се поретко можеме да ги слушнеме апелите, да се избегнува паркирањето на пешачките патеки, а наместо тоа пропагираат таков начин на паркирање, па дури и обележуваат паркинг простори на тротоарите, нарекувајќи ги зонски паркиралишта. Едно од многуте такви, а најново од ваков вид е зонското паркиралиште, на мостот Гоце Делчев.
Скопјани долги години бесплатно се паркираа на мостот, а на пајак службата тоа и беше омилено место за ловење на непрописно паркирани возила, посочувајќи дека мостот нe смее да се користи како паркинг.
Очигледно, градскиот татко се предомислил во врска со тоа па дозволи да се паркираат возила, но под услов да си плаќаат. Очигледно, парите кои ќе влезат во градската каса, од зонското паркирање ги променија нормативите за безбедно паркирање.
Од ЈП Градски паркинг изјавуваат:
"Досега овој дел тротоарите буквално беа блокирани од возила. Пешаците одеа по улицата. Обележавме 30 паркинг-места. Овој паркинг влегува во првата зона, што значи дека еден час паркирање ќе чини 45 денари, а дозволено време за задржување ќе бидат само два часа".
На прашањето дали возачите кои ќе се паркираат на некои од обележаните паркинзи, наречени зонски паркиралишта, низ целото градско подрачје, за возврат ќе добијат гаранција дека возилото ќе им биде заштитено од провалници, добивме негативен одговор.

Објавено на 15/10/2011 во 9:21

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Ајде да речеме дека овде гледам поента, бидејќи и така не беше дозволено на тоа место да се паркираш досега.

Ама паркингот кај Бисер пример, таму беше ЛЕГАЛНО да се паркираш, беше бесплатен и дојде Градски Паркинг и сега се наплаќа. Освен 3 табли нема ништо повеќе вложено на тој паркинг, не изградија/не вложија ништо и сега бараат пари.

Ако до пред некое време беше најпрофитабилно да си отвориш кладилница, па потоа стана тренд да отвориш кафич - сега дефинитивно најголемите профити идат кај Градски Паркинг. Дај бар ние да се собереме и да отвориме една паркинг компанија, знам милион паркинзи меѓу згради кои ќе можеме да ги направиме "зона". :)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Oваа вест е објавена во денешен Вест. Зонашите почна да тепаат постари жени.

Го турнала на земја оти и` ставал блокатор, тој и` вратил со клоца
Скопјанка вчера нападнала наплатувач од ЈП Градски паркинг оти сакал да и стави блокатор на автомобилот, а тој пак и` вратил со клоци.
Според МВР, настанот околу 15 часот на кејот Димитар Влахов во Скопје. 34-годишната жена го фатила за раменици вработениот во паринг службата и го турнала на земја. 22-годишниот наплатувач, пак ја удрил со нога во телото.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Многу ми е потребно да стапам во контакт со оваа храбра Македонка. Таа била изложена на тортура од вработен на ЈП. Тие се ѕверови, да тепаш жена со клоци, не може нормален човек. Можно е да била приведена во полиција или да и е поднесена прекршочна пријава, а тоа е доказ дека полицијата асистирала на ова тортура. И ако нејзиниот исказ го доставам до судот во Стразбур, ќе се забрза постапката. За жалби за тортура, Судот веднаш реагира.
Затоа, ве молам, ако ја познавате оваа храбра Македонка да ме известите или да предложите начин, како по пат на интернет да се обидеме да стапиме во контакт со неа.

mr.wicket

limitless..
Член од
20 јуни 2005
Мислења
5.127
Поени од реакции
519
Поглупа работа, немало до сега. Дури Скопје 2014 - 20 пати повеќе го оправдувам него Зонско паркирање.

Се тоа се пари со кој мора да се враќаат кредити и слично. Прво цените се лудница. 30 ден/саат е меѓу поефтините паркинзи у центар на Скопје. Го тргам на страна тоа што ретко кога има слободно место. Значи јас за да дојдам на работа со кола и да уживам во комоцијата, треба да прерачунам бензин плус паркинг. Од каде, вкупната сума ќе дојде доволна да подигнам кредит за да можам да го преживеам. Во ред е да се плаќа, во ред е што има обид да се воведе ред во тоа, меѓутоа, цените треба да се водат според наши стандарди. Како што треба да се земе во обзир цената на гориво, храна, даноци и слично. Немаме примања како во Германија. Али, нели треба да се изгради бронзенана зоолошка?

За Аеродром, имам чуено дека зградите околу Бисер или од карши со купувањето на становите немаат паркинг место. Нивни се само становите, подрум и скривниците (барем таму кај што ги има). Земјиштето каде е поставено зонското е државно. Точно е дека 200 денари/месечно е мала сума и ретко кој не би можел да си ја приушти, ако ништо друго, таа фамилија ќе си ги добие тие пари од тоа што ќе и се намалат трошоците за кафе и грицки месечно баш поради тоа паркирање. Само логично е дека треба за станарите да е бесплатно. Исто така, на пријатели, колата им беше обиена и брзо време после тоа украдена (и не само таа - повеќе во тој ред) каде беше покриена од камера на еден од тогашните министри на претходната влада. Меѓутоа не беше дозволено да се види кој ја краде :) ниту пак полицијата ја најде до сега.

Чисто за споредба - летово бев во Херцег Нови, Црна Гора. Паркирам кола (малтене на море - ко да паркираш тука до воинот со меч) паркингот ме чинеше 0.7евра (42 денари) за цел ден. паркигнот беше обезбеден и под надзор на камери. Таа цена ја имаат на повисок стандард од нашиов.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
@ Мкд Владе
Таа страница е наменета за да се пронајде Жената кој а била клоцана, а овде е за дискусии.
За да едно дело биде казниво, тоа треба да биде предвидено со закон. Не плаќање за паркирање не дело за кое е предвидено било какво казнување. Што значи ЈП не сме да казнува на било кој начин. Единствено што можат е да тужат и да бараат исплата на долгот. Но тие тоа не го прават од следниве причини: Тие воопшто немаат право да наплатуваа за паркирање и немаат законски основ по кој би тужеле. Затоа се досетиле и директорите си донеле таква одлука да ставаат блокатори, да употребуваат пајак возила и на тој начин да заработуваат. Најголемиот дел од приходот ( повеќе од 80%), на ова ЈП, потекнува од казнување. Затоа ЈП одбива да тужи, бидејќи не ни можат да тужат.
Затоа не го жали тој вработен, тој не и побарал пари за паркирање туку сакал во нејзино присуство да и стави блокатор и да ја опљачка за 1300 денари, со кој пари директорите требале да си земаат плати.
Инаку, зад ова работа стојат, токму овие директори. Тие директори беа директори и пред актуелниве градоначалници да бидат избрани. Што некои од нив, изгледа наседнаа и ги подржуваат, тоа е нивен избор.
--- надополнето: Nov 22, 2011 7:03 AM ---
@ Deko II Драго
Жената не била погрешно паркирана. Возилото било поставено на место за паркирење. Тој вработен вршел незаконско казнување, со цел да „ заработи “ за платите на директорите. И да била погрешно паркирана, не може било кој да казнува туку само тие што се овластени ( за непрописно паркирање е овластена полицијата ). Јас или ти или тој, ако забележиме непрописно паркирано возило, не можеме да казнуваме, туку, ако сакаме, можеме случајот да го пријавиме во полиција
--- надополнето: Nov 22, 2011 7:12 AM ---
@ Sasuke
И да ти се случи било што, ти немаш право да казнуваш, посебно не, да казнуваш за да заработуваш. Никој, во Македонија и во Европа, освен ова ЈП, не заработува од казнување, тоа не е законски и е длабоко спротивно на моралот.
--- надополнето: Nov 22, 2011 7:40 AM ---
Денешен Вечер донесува фото-репортажа за наш Сограѓанин кој го сменил тркалото на кое бил поставен блокатор. Погледнете:
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=C59800B7E6B6EB4685751A005E5BB3D1
--- надополнето: Nov 22, 2011 7:49 AM ---
Во вчерашен Утрински весник беше објавен сериозен напис за состојбите во Уставиот суд на РМ. Да подсетам дека Уставниот суд одби да поведе постапка по три мои иницијативи во врска со дискриминацијата и незаконското казнување кое се врши со наплатата на паркирање, за што се однесува мојата жалба до Судот ова Стразбур. и се чини дека, со овој напис, работите стануваат појасни. Кој сака нека погледа:
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=638BE19796923943954BF00DD12946ED

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Мене сега не ми е јасно, викаат дека земјиштето кај Бисер било државно, затоа државата има право за Зонско тука.

Значи кај мојата зграда бидејќи паркингот е наш, можам јас да наплаќам?
Место да го тупат со блокатори, нека отидат еден петок или сабота навечер под железничка до колосеум, па нека ги соберат сите што се паркирани таму. Ама знаеш, тоа се X5ки, а5ки, z3ки и мерцедеси. :)

Eisenhorn

Lord Inquisitor
Член од
6 мај 2009
Мислења
4.097
Поени од реакции
9.412
Мене сега не ми е јасно, викаат дека земјиштето кај Бисер било државно, затоа државата има право за Зонско тука.
Нели кога се купувале становите кај Бисер се доплаќало за паркинг? Ако е така значи паркинзите се одземени (национализирани, кој вели дека комунизмот е мртов :)) и сега на станарите им се наплаќа рекет од 200 МКД месечно за нивните паркинзи.

Kajgana Shop

На врв Bottom