Злобата е релативна или...?

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Според мене зависта (како прва братучетка на злобата :jaj:) е карактеристика што секој си ја има во себе, ама како и колку ќе ја манифестира во околината зависи од тоа што му се случува во животот и од реализираноста на сопствените приоритети. Луѓе кои завидуват и можам да поднесам.
Али злобата ми е меѓу топ 5 карактеристики кои не можам да ги поднесам. Така што не толерирам и не се замарам ама ич. Елиминирам колку што можам без разлика дали е близок или подалечен. Единствено да ми е поврзано ова однесување со луѓе со кои работам па да морам да ги имам во своја близина, но односот е максимално службен и сведен на минимум.
Пошто моето мото е "ако не можеш да му помогнеш, бар не му одмагај" - злобни и подмолни презирам.

Член од
21 јуни 2007
Мислења
183
Поени од реакции
2
Јас мислам дека тие шо се злобни треба да се запрашаат малце повеќее како би им било на нив доколку некој им направи нешо како што тие прават и дали би се чувствувале добро и убаво!!! Тоа се луѓе шо немаат шо да праат со животот па се замараат со туѓи.

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Релативна е, како и се друго. Она тезата на Тамарче дека злоба си е злоба, но ние сме пристрасни не држи вода од проста причина што работите се онакви какви што ние ги правиме да бидат, или да се цитирам себе си од една друга тема `светот е само збир на индивидуалните претстави за тоа што тој претставува`.
Од друг аспект, злобата е апсолутна, кога ќе ја признаеме за таква, но не секогаш ја препознаваме. Пример, ако некоја мајка не го пушта детето да излегува надвор зошто `треба да пишува домашно` сите ќе мислат дека тоа мајката го прави за добро на детето, но на никој нема да му текне дека мајката е депресивна кучка која му завидува на детето што може да се забавува а таа не, па ќе направи се што може да му го ускрати тоа задоволство на детето.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Релативна е, како и се друго. Она тезата на Тамарче дека злоба си е злоба, но ние сме пристрасни не држи вода од проста причина што работите се онакви какви што ние ги правиме да бидат, или да се цитирам себе си од една друга тема `светот е само збир на индивидуалните претстави за тоа што тој претставува`.
Од друг аспект, злобата е апсолутна, кога ќе ја признаеме за таква, но не секогаш ја препознаваме. Пример, ако некоја мајка не го пушта детето да излегува надвор зошто `треба да пишува домашно` сите ќе мислат дека тоа мајката го прави за добро на детето, но на никој нема да му текне дека мајката е депресивна кучка која му завидува на детето што може да се забавува а таа не, па ќе направи се што може да му го ускрати тоа задоволство на детето.
И пак испадна на моето. Контрадикторен си. Еднаш велиш дека е релативна како се друго. Еднаш велиш дека е апсолутна, кога, нели, ги гледаме работите објективно.
И што всушност сакаше да кажиш со примерот?.. Не ми е јасно.
Дека сите мислиме дека мајката е добра, а всушност е злобна?..
Зар мајка може да биде злобна и љубоморна кон своето чедо?..
Примерот не ти држи вода.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Настрана оние апла злобни, и за осуда вредни работи, како убиство, насилство (психичко/физичко), кражба и слични злодела...во другите случаи она што е злобно е релативно и субјективно (како и повеќето нешта).
Не дека просечната, и нормална особа (ова нормална е секогаш условно, и се однесува на мнозинството) не знае што е општо прифатено како нешто погрешно и злобно. Обично сите знаеме. Но, пристрасноста, егото, афектот и сл. прават да не секогаш мериме со ист аршин и да го игнорираме моралниот кодекс, кој е врежан и скоро ист кај секој нормален човек.

Па, така кога една неправда/злодело се нанесува врз нас или врз некој наш близок се однесуваме на еден начин, кога истата се нанесува на личност/група кон која сме рамнодушни перцепцијата/реакцијата е друга, и сосема трета кога сме сведоци на злобен/нефер третман врз некој кон кој што чувствуваме омраза.
Дополнително, дали нешто ќе сметаме за злобно зависи и од моменталната емотивна состојба, лични уверувања и др. животни околности.

Така да, најверојатно, злобата е обично релативна.
Нормално дека би било идеално ако секој од нас, во секоја ситуација, се понесува сосема идентично кон злобните/неправедни нешта кои тој или другите ги прават. Или, како што вели Кант, кога сите би го слушале универзалниот Божји глас, односно Императивот. Во тој случај, многу злодела не би биле направени и би имало ситуација на сеопшта етика и праведност.
Но, човекот како да не е создаден за такво нешто. За жал.

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
И пак испадна на моето. Контрадикторен си. Еднаш велиш дека е релативна како се друго. Еднаш велиш дека е апсолутна, кога, нели, ги гледаме работите објективно.
И што всушност сакаше да кажиш со примерот?.. Не ми е јасно.
Дека сите мислиме дека мајката е добра, а всушност е злобна?..
Зар мајка може да биде злобна и љубоморна кон своето чедо?..
Примерот не ти држи вода.
Не сум контрадикторен, два различни аспекти на гледање на проблемот се тоа. И, да, мајка може да биде злобна и љубоморна на своето чедо. Ни на мене не ми е јасно како луѓе можат да имаат секс со мали деца или со лешеви, ама и тоа се случува. Со примерот сакам да кажам дека е апсолутна злобата кога ќе ја препознаеме, но некогаш несакаме да ја препознаеме, а тоа ја прави релативна. Доколку нешто злобно направи човек кој ни е близок, секако дека прво ќе пробаме да го оправдаме и да најдеме добра причина зошто го направил тоа, а доколку истото нешто го направи непознат човек, можеме веднаш да го припишеме на злоба делото.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Злобен човек е секој кој некому му нанесува зло. Едноставно е.
Ако некој мене ми нанесе зло, ме повреди и навреди ќе го наречам злобен. Ќе го наречам злобен и мојот близок, кој на некој друг ќе му го направи истото. Ќе се наречам злобна и јас, доколку дознаам дека некого ненамерно сум му нанела зло, дека намерно, без причина, не го правам тоа.
потполно се согласувам со тебе...Злобен си кога правиш зло...
Da zlobata e relativna
лол...ако сакаш да опстоиш на форумов...пишувај подолги постови...(не се угледувај на мене :))

Член од
30 јуни 2008
Мислења
2.802
Поени од реакции
99
Размислував пред некој ден :)icon_lol:) и ме интересира што мислите вие.

Значи овде не збориме за случајно наштетување,туку за постојано повредување и наштетување на другите со цел да се повреди некој.
Mnogu be si razmisluvala ti toj den ... koga stigna da rucas ne mi e jasno :wink:

Interesna tema ... za mene ima

1.apsolutna zloba izvorna zloba i toj covek sto ja nosi vo sebe kon site e takov koga togas.

Ova se odnesuva na zloba bezpricinska ides po ulica gledas macka i i stavas petarda u dupe u kabooom zasto onaka od kejf...dakle ovaa od kejf zloba e univerzalna i toa ne go prai normalna licnost . Ovaa zloba e za sekakvo osuduvanje pa koj saka neka ja pravi !
Mada koga bolje ke razmislam sto ima ja da osuduvam nekoj nek si krsat glava se si ima nekoja pricina pa valjda i za taa apsolutna zloba .

Toa vi e ko nekoj ide s ti po ulica i od kejf ti mava samar what you gona do ?

2. E sea ima i druga zloba - odmazdnicka zloba nazvana oko za oko. E toa e veke relativna stvar dal e za osuduvanje duri ne ja ni osuduvam . Pa ne sme site angeli na svetov primer komsijata ti pusta muzika noke, ti od inat mu busis gumi utredenta e taa zloba ja postuem i opravduvam. Oti ni miljon zboroj ne bolat od stranec kako eden samar.

Nekad toj e svestuvacki samar , pa toas zlobata moze i da bide korisna .

U ovoj slucaj zloba ubije ( anulira ) zloba . No efektot e kratkotraen al ipak znaci taa moze da bide i samodestruktivna kako pojava, no najcesto se razgoruva na taa zloba ima reakcija, uste pogolema zloba komsijata ti ide zadutre ti kvari kocnicite na kolata i ti se mavas u endek .

I nikad kraja znaci zabava do jaja :nenene:

Opsto na temata bi rekol i deka se e energija a negativna energija ne moze da privlece pozitivna pa da se ebes so crnci :nenene::nenene: kad tad se se vraca se se plaka... al ako na negativna energija odgovoris so negativna energija igrom slucaja ako e jaka reakcija moze da stane PLUS toa e onaa osvestuvacka zloba efekt al toa e retko !

Cisto zlobnite luge ( od kejf zlobni ) se po mene neplemeniti luge i ne mozam da cenam takvi nivni postapki , od cista mira nekomu da naneses zlo , radi nekoi ego tripovi svoi ...aj razbiram da bocnes malce i ja sum prael toa al toa e ipak zloba so mal intenzitet pa ne se racuna , znam deka ke nanesam bolka ama za da istaknam nekoja POENTA mora taka , sto ne znaci deka ja sum zloben , nego deka sum malce krelac u situacijata .

Zatoa ne bidete zlobni od kejf oti toa e bad carma 100 % true :smir:

Ganimed

La Petite Seduction
Член од
18 јули 2008
Мислења
303
Поени од реакции
18
zlobata e neizbezen del od Makedonskiot karakter, odsekogash niz istorijata se provlekuvala na chuden i nesvatliv nachin za drugite, pokraj toa sho Makedonskiot narod e poznat po svojata gostoprimlivost e isto taka poznat po svojata zloba kako chuden spoj nekoj od ovie dve karakteristiki

eve nekoi primeri samo

Samuilovoto carstvo:
Pozdata legenda, deka Samuil gi ima ubieno site svoi braka sestri i najbliski rodnini za da ne mu bidat konkurencija

Predavstvoto na i okolu Krushevskata Republika

Potpishuvanje na ramkovniot dogovor

,,,i drugi stvari nekoi...

toa e, zlobni sme, ma kako i da se krieme, ustvari eden od najzlobnite narodi, mal no pogan narod...:toe:

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Злобата не е релативна ,туку нашите погледи на злобните нешта во зависност од кого се направени .За мене постојат злобни луѓе кои не се сакаат себе си а потоа и др.околу нив, не се радуваат на успесите на своите блиски и уживаат да прават злобни нешта . Бегам од такви луѓе и никако не ги оправдувам па макар и да се мои блиски.

R

Razorblade Kiss

Гостин
Дали злобен човек е оној кој вас ќе ви наштети или нанесе зло,а ако некој ваш близок (пријател,роднина) наштети некому тоа не го сметате за злобен потег и не го ставате вашиот човек во категорија злобни луѓе?
Не сум пристрастна личност,ако сметам дека си злобен си злобен,макар и сестра да си ми.

Дали тој што ви нанесе вам зло го осудувате за постапката,а го оправдувате ли вашиот близок во злобната постапка?
Не го осудувам,го мразам од дното на мојата душичка:) Нема да го спалам на клада или слично,едноставно ќе го буцкам се додека не му ја најдам најслабата точка и го претворам во мивка,да моли за живот. Солидарно ? Еве и во овој момент за себе велам дека сум злобна личност,не можам да си помогнам:) Барем сум искрена.
Не оправдувам никого,па ни пријател,оти не знаеш кога можат да плетат мрежа за тебе. Не премногу поддршка сочувство и емпатија.
Дали некогаш би/сте учествувале во некој план НАМЕРНО да наштетите и повредите некоја особа и притоа самите на себеси да си го оправдате тоа?
Да во четврто одделение кога и однесовме глушец и столот и го намачкавме со лепак на учителката. Истото и во средна и го направив на професорката по математика само со сунѓерот и го намачкав столот,на црна сукна,уф,колку убаво сум се чувствувала. Не сум стасала до стадиум да се оправдувам,прекинувам кај хистеричната смеа и задоволството,и не размислувам за тоа:)(аах тоа во средно беше организирана банда. Јоој)

Дали би рекле дека злобата е универзална или релативна?И дали зависи од човекот и неговата постапка?
Злобата постои во секој човек. Секој човек е злобен,тоа доаѓа од прастарото начело за да опстанеш во околината.Секој различно си ја сфаќа. Некој денес ќе се чувствува злобно бидејќи ја шутнал џукелата скитник,некој пак воопшто нема да се нервира за тоа,се додека е тој во ред и неговите желби се ''услишени''.Или пак само решил бесот да го истури на суштеството.
Дали сте објективни кога оценувате нечии подли постапки или зависи од тоа како стоите со таа особа?
Ако една од личностите меѓу која е настанат конфликтот не ја познавам,прекинувам со анализа на настанот.Не оправдувам никој,едноставно велам дека секогаш постои алтернатива да се реши конфликтот. Ќе го кажам тоа што го мислам,ако е побарано мислење од мене,и ќе го кажам на што е можно подипломатски начин. Нели демек цениме искреност и слично. Во тие моменти се познава дали некој навистина го цени твоето мислење и она што си,или само сака да му го потврдат тоа што си го умислил во главчето-дека тој е жртвата во случајот.на крај краеви,никој не сака да биде посочен како виновник,ретки се оние кои би рекле-Еј навистина имаш право,тоа беше подло од моја страна.

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Може да се каже дека постои апсолутно зло (како злоупотреба на дете, убиство и се тоа со ред, знаете што мислам), зошто во очите на сите, според општо прифатени норми (па и закони) е такво, освен во очите на извршителот на делото, ама тоа не е некој параметар, зошто извршителот е најчесто некој со нарушена перцепција и да не навлегувам.
Сакав да кажам дека и покрај поимот апсолутно зло, не се согласувам дека постојат апсолутно злобни луѓе, нити па апсолутно добри, односно постојат, ама само на шпанските серии, каде Ана Кристина е апсолутно добра, безгрешна, срцка, а Золда е олицетворение на злото, демон. Мислам дека во секоја личност има по нешто од јинот и по нешто од јангот, само процентуалната застапеност на секое од тие варира кај секого индивидуално. :icon_lol:

Што е до пристрасноста... Не верувам дека има човек кој може да е целосно објективен спрема нешто (некој) што е негово, односно со кое што е на било каков начин involved. Така и јас, поблаг „суд“ носам за луѓе кои ми се блиски, а потежок за луѓе кои не ги познавам, за извршено исто „злобно дело“. Едноставно наоѓам начин да ги оправдам и да ги сфатам, а и во случајот со блиските сум подобро информирана за секој аспект, па ми е полесно да разберам.
Секако, оваа пристрасност има граници, зошто за убиство, на пример, исто ќе бидам згадена и од мајка ми и од некој од весник.

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Дали злобата е релативна?
Дали злобен човек е оној кој вас ќе ви наштети или нанесе зло,а ако некој ваш близок (пријател,роднина) наштети некому тоа не го сметате за злобен потег и не го ставате вашиот човек во категорија злобни луѓе?

Дали тој што ви нанесе вам зло го осудувате за постапката,а го оправдувате ли вашиот близок во злобната постапка?

Дали некогаш би/сте учествувале во некој план НАМЕРНО да наштетите и повредите некоја особа и притоа самите на себеси да си го оправдате тоа?

Дали би рекле дека злобата е универзална или релативна?И дали зависи од човекот и неговата постапка?
Дали сте објективни кога оценувате нечии подли постапки или зависи од тоа како стоите со таа особа?

Имам забележано дека има луѓе кои доколку ним некој им наштети,ја замразуваат таа особа,а ако они направат нешто со намера да повредат некој - тогаш тоа е оправдано.

Значи овде не збориме за случајно наштетување,туку за постојано повредување и наштетување на другите со цел да се повреди некој.
Злобата е... злобна.:)

Мене лично злобни луѓе ми се тие што се мешаат у туѓи манџи со цел да прават збрки, да му наштетат на некој, да повредат некој. Ако некој ми е близок, знам да се соочам со фактот дека е злобен, али тоа не значи дека нема да го сакам ако со мене е ок. Никогаш не сум ги оправдувала тие што ми се блиски, нити пак себе сум се оправдувала за злобни работи.

Ако некој мене ми напраи нешто злобно првично нормално е да го сметам одма за злобен, ама по кратко време знам објективно да ги согледам работите и да си размислам дали е општо злобен или само со мене бил поради некои си причини. Јес да најчесто тие што прават злобни работи општо си се злобни.:)

Сум правела злобни работи ама не сум се оправдувала, сум си викала леле Милено злобна си, ама никогаш не сум се правела светица и несвесна за лошите постапки.:pipi:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
zlobata e neizbezen del od Makedonskiot karakter, odsekogash niz istorijata se provlekuvala na chuden i nesvatliv nachin za drugite, pokraj toa sho Makedonskiot narod e poznat po svojata gostoprimlivost e isto taka poznat po svojata zloba kako chuden spoj nekoj od ovie dve karakteristiki

eve nekoi primeri samo

Samuilovoto carstvo:
Pozdata legenda, deka Samuil gi ima ubieno site svoi braka sestri i najbliski rodnini za da ne mu bidat konkurencija

Predavstvoto na i okolu Krushevskata Republika

Potpishuvanje na ramkovniot dogovor

,,,i drugi stvari nekoi...

toa e, zlobni sme, ma kako i da se krieme, ustvari eden od najzlobnite narodi, mal no pogan narod...:toe:
Она со Самоил ти е погрешен податок.
И далеку од тоа дека ги убил сите браќа, сестри и најблиски. Има убиено само еден од своите браќа, за кој дознал дека му спрема атентат. Дури и го зема синот на брата си, и го одгледува како свој син.

Но, тоа е муабет за друга тема и подфорум.
Сепак, за забелешката дека сме злобен народ...Не сметам дека сме злобен, колку што сме напатен и уплашен, па поради тоа ситнодушен и завидлив. Но, не и злобен, во класична смисла.
Сепак, такво национално генерализирање е неодржано. Во глобала, секоја толкава генерализација се покажува неточна.

Kajgana Shop

На врв Bottom