Злобата е релативна или...?

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Размислував пред некој ден и ме интересира што мислите вие.

Дали злобата е релативна?
Дали злобен човек е оној кој вас ќе ви наштети или нанесе зло, а ако некој ваш близок (пријател, роднина) наштети некому тоа не го сметате за злобен потег и не го ставате вашиот човек во категорија злобни луѓе?

Дали тој што ви нанесе вам зло го осудувате за постапката, а го оправдувате ли вашиот близок во злобната постапка?

Дали некогаш би/сте учествувале во некој план НАМЕРНО да наштетите и повредите некоја особа и притоа самите на себеси да си го оправдате тоа?

Дали би рекле дека злобата е универзална или релативна? И дали зависи од човекот и неговата постапка?
Дали сте објективни кога оценувате нечии подли постапки или зависи од тоа како стоите со таа особа?

Имам забележано дека има луѓе кои доколку ним некој им наштети, ја замразуваат таа особа, а ако они направат нешто со намера да повредат некој - тогаш тоа е оправдано.

Значи овде не збориме за случајно наштетување, туку за постојано повредување и наштетување на другите со цел да се повреди некој.

Член од
8 август 2007
Мислења
1.541
Поени од реакции
48
Немам селективен пристап кон злобата! Не може да биде релативна работа. Злобата е одвратна работа и тешко да дозволам да имам некој во мое опкружување што е злобен, камоли да го оправдувам.

V

[vladimir]

Гостин
Секој ја чува во себе, секој некако на некој начин бил помалку или повеќе злобен дури некогаш не сме ни биле свесни...незнам, што точно е злото, дали е недостиг на добрина, желба за одмазда, начин за спроведување правда, болест(да се радуваш на несреќата на друг) или што знам, мистерија, нешто што не се објаснува лесно....сепак како и да е во никој случај не е добро, се стремам да бидам праведен со тие што ми згрешиле, не одобрувам такви постапки ниту пак сум сакал да повредам некој не дека не сум али не било тоа намерно...:toe:

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
[vladimir];1557396 напиша:
Секој ја чува во себе, секој некако на некој начин бил помалку или повеќе злобен дури некогаш не сме ни биле свесни...незнам, што точно е злото, дали е недостиг на добрина, желба за одмазда, начин за спроведување правда, болест(да се радуваш на несреќата на друг) или што знам, мистерија, нешто што не се објаснува лесно....сепак како и да е во никој случај не е добро, се стремам да бидам праведен со тие што ми згрешиле, не одобрувам такви постапки ниту пак сум сакал да повредам некој не дека не сум али не било тоа намерно...:toe:
Точно дека секој има нешто лошо во себе, но мене не ми беше поентата на темата тоа.

Поентата е за оние кои постојано и намерно прават работи за да им наштетат на другите.
И тоа дали е релативна и колку луѓето ги оправдуваат тие постапки доколку се работи за нивен близок.

Дали една иста злобна постапка ако ја направат двајца, некој ќе ја оправда постапката на едниот, ако тој му е близок?
Дали е релативна?

Тоа е поентата на темата.:smir:

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Точно дека секој има нешто лошо во себе,но мене не ми беше поентата на темата тоа.

Поентата е за оние кои постојано и намерно прават работи за да им наштетат на другите.
И тоа дали е релативна и колку луѓето ги оправдуваат тие постапки доколку се работи за нивен близок.

Дали една иста злобна постапка ако ја направат двајца,некој ќе ја оправда на едниот ако тој му е близок?
Дали е релативна?

Злобата е злоба. Било да ја направи сестра ми, пријателка или сосем трета личност која не ја познавам.
Е сега сите ќе речат дека не ја оправдуваат злобата на нивен близок, ама то се празни муабети.
Секогаш за нашите блиски ќе имаме некакво оправдување, бидејќи, нели, тие ни се блиски.

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Злобата е злоба. Било да ја направи сестра ми, пријателка или сосем трета личност која не ја познавам.
Е сега сите ќе речат дека не ја оправдуваат злобата на нивен близок, ама то се празни муабети.
Секогаш за нашите блиски ќе имаме некакво оправдување, бидејќи, нели, тие ни се блиски.
Значи во тој случај сепак може да се каже дека злобата е релативна, односно како за кого.

Ако беше универзална, тогаш кој и да беше ќе беше осуден, а не оправдан само затоа што ни е близок.

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Значи во тој случај сепак може да се каже дека злобата е релативна,односно како за кого.

Ако беше универзална,тогаш кој и да беше ќе беше осуден,а не оправдан само затоа што ни е близок.
Не, не е релативна.
Знајш зошто?..
Бидејќи ние гледаме субјективно, пристрасно.. Сфаќаш? :)
Таа е универзална, само ние не можиме добро да процениме бидејќи се работи за наша блиска личност.

V

[vladimir]

Гостин
Точно дека секој има нешто лошо во себе,но мене не ми беше поентата на темата тоа.

Дали една иста злобна постапка ако ја направат двајца,некој ќе ја оправда на едниот ако тој му е близок?
Дали е релативна?

Хехехе...сега е појасно зш искрено и не сфатив баш од првиот пост во кој контекст релативна.:smir:

Па во принцип тоа е секогаш така, секогаш ги оправдуваме блиските, затоа што едноставно ни се блиски нели, а ние сме толку добри па ги подржуваме во се'.Многу пати го имам слушнато тоа "си заслужи" тој, таа или било кој баш во овој контекст и ние онака како добри роднини ја климаме главата и потврдуваме :tapp:

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Убаво кажа Тамарче и кога наш близок пријател или роднина направи постапка која е злобна и не е за оправдување ние самото тоа го знаеме. Обично јас секогаш кажувам дека не требало така да се постапи. А и самите ние некогаш вршиме злоба која си ја оправдуваме поради одредена причина.
Сепак злобата која ни е извршена нам или на нашите блиски луѓе е онаа која ја помниме и која ја сметаме за вистинска злоба, непотребна злоба. Тоа нас не повредува и секогаш најостро ја осудуваме.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Јас мислам дека е релативна работа...Да почниме со најглупав пример другаркати се меша во врска и им ја расипува врскат ана некој за да биде со него,ние ја бодриме за тоа амор пак и ти шо као излезиш со него нема да е крај на светов супер си..Од друга страна некој тебе да ти се замеша во врска таа е глупава ненормална злобна и др..во посериозниов муабет ќе го споменам на Хитлер,нацистите мислеле дека човекот е бог и ја следеле неговата идеологија,а за евреите и за сите нас сега се смета за еден од најзлобните личности во историјата.Значи сепак е релативно и зависи од кој аспект гледаме на работите...

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Јас мислам дека е релативна работа...Да почниме со најглупав пример другаркати се меша во врска и им ја расипува врскат ана некој за да биде со него,ние ја бодриме за тоа амор пак и ти шо као излезиш со него нема да е крај на светов супер си..Од друга страна некој тебе да ти се замеша во врска таа е глупава ненормална злобна и др..во посериозниов муабет ќе го споменам на Хитлер,нацистите мислеле дека човекот е бог и ја следеле неговата идеологија,а за евреите и за сите нас сега се смета за еден од најзлобните личности во историјата.Значи сепак е релативно и зависи од кој аспект гледаме на работите...
Е видиш, не си во право. Барем според мене :)
Онаа што се меша во врската е лоша и злобна. Е сега, друго е ако ти е блиска, кажав зошто погоре.
Финтата е тоа што не ги гледаме објективно работите и ситуациите.

Да гледаш отстрана, ќе видиш дека и другарка ти, а и таа другата која воопшто не ја познаваш, прават лошо дело. Се плеткаат таму каде не им е работа.

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Е видиш, не си во право. Барем според мене :)
Онаа што се меша во врската е лоша и злобна. Е сега, друго е ако ти е блиска, кажав зошто погоре.
Финтата е тоа што не ги гледаме објективно работите и ситуациите.

Да гледаш отстрана, ќе видиш дека и другарка ти, а и таа другата која воопшто не ја познаваш, прават лошо дело. Се плеткаат таму каде не им е работа.

Па затоа и кажав зависи од кој аспект ги гледаш работи.А најчесто гледаме само право од нас а не и наоколу...уште еден пример во политика не мора тоа со дечковци и глупости..вљубеник во една политичка партија го увеличувасамо она добро што го прави неговата партија а другите се никакви,неправедни..Се е релативно само кажав зависи и од аспектот на кој гледаш работите...

Член од
6 ноември 2007
Мислења
848
Поени од реакции
44
Не, не е релативна.
Знајш зошто?..
Бидејќи ние гледаме субјективно, пристрасно.. Сфаќаш? :)
Таа е универзална, само ние не можиме добро да процениме бидејќи се работи за наша блиска личност.

и сама кажа гледаме пристрасно ретки се тие што гледаат објективно и од тука се јавува релативноста на тоа што е злобно...

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Според мене злобата е константа категорија, воопшто не е релативна.

Мислам дека тоа е збор или дело кое не познава, роднинанска или семејна припадност или што да е друго.

Злобата боли без разлика од кого е ненасена, можеби некогаш повеќе боли ако е нанесена од близок, но напротив близина никогаш не ја оправдува злобата, таа единствено може да биде причина за болката да не биде нанесена.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Злобен човек е секој кој некому му нанесува зло. Едноставно е.
Ако некој мене ми нанесе зло, ме повреди и навреди ќе го наречам злобен. Ќе го наречам злобен и мојот близок, кој на некој друг ќе му го направи истото. Ќе се наречам злобна и јас, доколку дознаам дека некого ненамерно сум му нанела зло, дека намерно, без причина, не го правам тоа. Значи, при чиста свест не би ни договарала некој план за да нанесам зло на невина личност, затоа што злото не ми е хоби.
Злобата е универзална и секој таков чекор нема оправдување, без оглед за кого се работи.

Да одговорам и во врска со примерите кои ги дадовте. Ако некој близок ми каже што планира да прави, а истото е злобно, мое е да му кажам реално што мислам за тоа, а во никој случај не да го оправдам или па осудам. Не би си земала таков ризик, бидејќи може некоја работа мене ми изгледа злобна, а на мојот близок не, па која сум јас да го одвраќам од своите цели. Секој треба сам на грб да си ги носи своите постапки и да очекува да му биде вратено како што заслужува, но само од тој кој е оштетен од негова страна.

Kajgana Shop

На врв Bottom