Земја на информатичари. Стварно?

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
1. Проектот Компјутер за секое дете вистински ќе профункционира кога ќе се издвојат хонорари (поголема сума) за професорите т.е. со пари да се натераат да научат, а не како сега, без хонорар и надвор од работното време, плус сабота и недела. За пари и професор пред пензија може да научи. Но што пак се замараме со ова, кога МОН неможе (несака) да издаде учебник цела година за одредени предмети, и чекаме УСАИД (т.е. некој од надвор) да огранизира обука за професорите....

Пред година дена, Грујо се фалеше кај Милеко (на прашање што му е нај при срце во преродбата) дека чекорите што ги прават во образованието му се најдраги, како имвестиција во иднината и нешто што ќе остави траг после 15 години.

Образованието е клуч за нашата економија, Грујо добро го знае тоа, само пуста власт одржувана со кревање рејтинг и продавање муда за бубрези!

2. Е-влада значи транспарентност. Кој од политичарите и институциите е транспарентет, колку лесно се стигнува до некоја информација? Во нивен интерес е гласачите да останат риби во матна вода без разлика колку се информатички писмени, а тоа што некој од ЕУ и УСА сака да испере некои пари преку некој е-ова-она проект, е сосема друга работа. Подршка за неукинување визи на своите гласачи мора некако да се одплати!

3. Во Бугарија, интернетот за студентите е приватен проект, не државен (универзитетски). Тоа што нашите провајдери се кусогледи, е нивна грешка, не на Грујо...

Изучување на информатика може и без интернет т.е. без добра врска :wink:

4. За државните интернет кафеа, ABC даде добра дебата против тоа.. во кратки црти, неуставно!

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
You're joking, right?
No! Интернетот е алатка која може да помогне во студирањето, информатика е наука од која произлезе интернетот. Младите информатичари забораваат (незнаат) дека информатика успешно се изучувала на нашите факултети и пред масовна појава на дајл-уп.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
No! Интернетот е алатка која може да помогне во студирањето, информатика е наука од која произлезе интернетот. Младите информатичари забораваат (незнаат) дека информатика успешно се изучувала на нашите факултети и пред масовна појава на дајл-уп.
Да ама нашите деца не треба да учат како да програмираат Паскал туку успешно да работат со Google Docs, да пребаруваат, да истражуваат со Google Scholar, како да комуницираат однадвор, да пристапуваат до еlearning или course management системи (кои денес се бесплатни). Треба да знаат и како да поврзат мрежна со интерент и како да сетираат рутер, како да користат меил и месенџери и алатки за видео конференции. Помина тоа времето кога на информатика се учеше програмирање. Сега има илјадници работи кои им користат и на економисти, и на парвници, и на доктори и кои се повеќе се достапни он-лине.

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Да ама нашите деца не треба да учат како да програмираат Паскал туку успешно да работат со Google Docs, да пребаруваат, да истражуваат со Google Scholar, како да комуницираат однадвор, да пристапуваат до еlearning или course management системи (кои денес се бесплатни). Треба да знаат и како да поврзат мрежна со интерент и како да сетираат рутер, како да користат меил и месенџери и алатки за видео конференции. Помина тоа времето кога на информатика се учеше програмирање. Сега има илјадници работи кои им користат и на економисти, и на парвници, и на доктори и кои се повеќе се достапни он-лине.
За да го знаеш сето тоа што го наведе, не треба да одиш на студии по информатика. И плус, програмирање е само еден дел во студии по информатика.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
За да го знаеш сето тоа што го наведе, не треба да одиш на студии по информатика. И плус, програмирање е само еден дел во студии по информатика.
Зборам за средна школа. Таму се просториите каде нема интернет.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Заврши технички факултет, занимавај се со трговија 3 години. После тие 3 години нема да си инжењер. Технологијата оди напред, не е проблемот што ти ке учиш помалку, проблемот е што другите ке учат повеќе од тебе и со тек на време ке заостанеш и изумреш во својата струка по пат на природна селекција. Што е денес популарно и актуелно, за 5 години може целосно да се исфрли од употреба.

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Заврши технички факултет, занимавај се со трговија 3 години. После тие 3 години нема да си инжењер. Технологијата оди напред, не е проблемот што ти ке учиш помалку, проблемот е што другите ке учат повеќе од тебе и со тек на време ке заостанеш и изумреш во својата струка по пат на природна селекција. Што е денес популарно и актуелно, за 5 години може целосно да се исфрли од употреба.
1. Кој техички факултет т.е. која струка?
2. Ако добро си ги совладал основите на својата струка и си го истуркал факултетот во нормален (незначи и рекорден) рок, за цел живот остануваш инжинер во свеста!
3. Зошто другите да учат повеќе од тебе по твоето завршување на факултетот?
4. Мислиш дека ако најдеш работа во струка, по дефаулт ќе бидеш во тек со новата технологија (која претставува надградба на сегашната)???

Ме цитираш во мојот став во врска со интернетот... да се разбереме (а и со другите), додипломски студии по информатика (а најмалку за другите технички струки) можат да бидат изучувани и со минимална употреба на интернет... основите се исти сега и пред 20 години, материјалот и вежбите се доволно временски и ментално интензивни, практичниот дел се разликува од генерација до генерација.

Е сега, оној кој сака да се стекне со знаење надвор од факултетската рамка, на своја рака (идивидуално без диплома или далечинско учење со диплома), во оваа време единствено нешто што му треба е голем ентузијазам и брза интернет конекција со неограничени гигабајти!

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Ме цитираш во мојот став во врска со интернетот... да се разбереме (а и со другите), додипломски студии по информатика (а најмалку за другите технички струки) можат да бидат изучувани и со минимална употреба на интернет... основите се исти сега и пред 20 години, материјалот и вежбите се доволно временски и ментално интензивни, практичниот дел се разликува од генерација до генерација.
Само дел од основите се исти од пред 20 години. Голем дел се заменети. Отворени се нови области кои не ни постоеле тогаш. За вежбите е апсолутно неопходно да се има интерент не мора да биде силен за симнување на филмови но треба да даде резултати при пребарување. Ако денес не се научат студентите како да користат онлине ресурси за да работат брзо и продуктивно тогаш џабе им е се. Никој не му е гајле ти дали знаеш да ја направиш веб страната од нула или пак ќе земеш еден темплејт и ќе го смениш. Сега е само битно да биде брзо и добро.
Од друга страна информатиката како наука особено во практичниот дел е полна со грешки и како ти ќе откриеш најлесно кој е проблемот. Ќе побараш на интернет.
А да не се споменуваат илјадниците поволности кој ги нуди самиот интерент како е-learning кој е попогоден денес од кога и да било. Системите како Angel и Dokeo го револуционизираа начинот на учење (почна со moodle, ама не отиде многу далеку).
Денес не можеш ни проектен менаџмент (за информатика) да студираш. а да не бидеш до некоја доза хендикепиран без интернет. Доволно е што не ќе можеш Google Docs да користиш, или пак да побараш мислења и примери од истражувачки трудови на други индивидуи кои веќе се докажале во својата област. А да не спомнувам за безбројните алатки кои можат да се најдат за временско и критичко анализирање на планот на проектот. Сега за сега последниов дел кај нас може и бесплатно со краден софтвер но и тоа ќе се смени па ќе мора децата рачно да пресметуваат се (или ако им стават интернет преку него).
Што е најсмешно како некој информатичар ќе учи ИТ технологии што е нешто обавезно во информатиката без интернет.:nesvest:

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Зависи, ако си добар програмер нема никаков проблем да имаш. Не можи за 5 години програмирањето како концепт да се исфрли, нема логика. На кој јазик програмираш е помалку важно, пошто ако си експерт во C++, нема шанси да не знаеш да работиш Java на пример.

Мада ако си завршил пример технички во Битола ти ни во моментот на дипломирање не си спремен да бидиш програмер, максимум со таја обука до 4то одделение даскал по информатика. Освен ако сам не си учел дополнително.

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
@igor108367: Не се разбираме т.е. твојот став е различен (не спротивен!) од мојот став. Сето тоа околу Google дериватите, тражење помош онлине за одредени специфични проблеми, е-учење, итд,итд.. е сосема друга тема на разговор.

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
@igor108367: Не се разбираме т.е. твојот став е различен (не спротивен!) од мојот став. Сето тоа околу Google дериватите, тражење помош онлине за одредени специфични проблеми, е-учење, итд,итд.. е сосема друга тема на разговор.
Не! Не е.

Он знае што говори. Ти не знаеш.
Три семестри на факултет имавме за веб програмирање, два за десктоп програмирање. Ајде на вторите не толку многу ама на првите, проектните задачи ите како захтеваа интернет...

...

море шо сум се замачил и јас. Жити бога. Како можеш да кажеш таква глупост дека на студент на информатика, програмирање не му треба асален интернет. Ако си овде само за муабет да направиш, прекини ти се молам. Јас сум тој којшто три години се снаоѓа како знае и умее да дојде до саглам интернет. Јас сум тој кој што ги има искусено тие работи. Џабе ми збориш.
Поздрав.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Не! Не е.

Он знае што говори. Ти не знаеш.
Три семестри на факултет имавме за веб програмирање, два за десктоп програмирање. Ајде на вторите не толку многу ама на првите, проектните задачи ите како захтеваа интернет...

...

море шо сум се замачил и јас. Жити бога. Како можеш да кажеш таква глупост дека на студент на информатика, програмирање не му треба асален интернет. Ако си овде само за муабет да направиш, прекини ти се молам. Јас сум тој којшто три години се снаоѓа како знае и умее да дојде до саглам интернет. Јас сум тој кој што ги има искусено тие работи. Џабе ми збориш.
Поздрав.

Абе не дека ти треба за програмирањето и стартирањето на програмите, ама брат ти ако не си конектиран на интернет кај ќе наоѓаш библиотеки, компајлери, туторијали, информаци од секаков тип. Без интернет едноставно не се програмира, нешто да не знајш ќе провериш. Едино за пример SQL имплементација мора да имаш негде сервер пример на Oracle ако користиш.

А чекај, од постот не разбрав, ти немаш интернет на факултет или немаш асален интернет? Пошто ако е првото искрено те жалам.

R

RAYTHEON23

Гостин
makedonija e daleku od informaticka zemja...i navistina nitu nastavniot kadar e spremen,nitu pak ima moznosti za toa..sepak vaucerite se dobar poteg no deka sme informaticko opstestvo ne doaga predvid:nenene::nenene:

Kajgana Shop

На врв Bottom