Здравството кај нас

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Не знам зошто се дискутира за здраството кога не постои.
 

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.718
Нашето здравство постои, ама е болно.
Болно е кога ќе отидеш на 25ти да си купиш лек од аптека на рецепта со картончиња а нема да можеш, затоа што квотата им била исполнета. Потоа шеташ низ цел град и сегде иста приказна, а на крајот пак се тртиш со 500ка и си купуваш на приватно.
Болно е кога некој од Кочани и некој од Косово ако сакаат да бидат прегледани во Скопје си плаќаат исто, чиниш заедно плаќале за плата на докторите и купување медицинска опрема.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.126
Поени од реакции
33.871
... ќе пишувам тука, оти немам дозвола за постирање во темата „МКД со најлошо здравство“!
,,Мој термин“ најсложен елетронски систем досега креиран во здравството во Македонија кој го нема во ниту една земја во регионот како програма ( 2013 г) беше осмислен за да се координираат лекарските ординации на сите нивоа од здравствена заштита, со здравствена администрација и аптеките, започнат од една влада, но не и продолжен од оваа нова влада, затоа што за да се ажурира и функционира мора министерство за здравство како основател на ваква програма да одели средства и да им плати на ИТ експерти кои се грижат за таа програма, а сега таа програма само онака оставена онлајн без некој да се грижи за неа и затоа сите упати со закажување на мој термин функционираат само ако се наведе со текст дека пациентот е „новороден“ и така ќе помине, ако се внесат други податоци на пациентот тогаш програмата ќе се блокира и не може да се испечати, закаже со тој „Мој термин„!
... вакво електронско закажување на прегледи ао „ Мој термин“ е поврзано со електронски картици кои сите ги имаме, ама не функционираат затоа што треба нели да се уплати за истата да се активира, па да во продолжеток функционира уште четири години, ама рокот на ЕК помина и тие веќе не се активни!
... доволно беше да новата влада го продолжи тоа од старата влада, ама кога не тепа егото овој балкански менталитет, да што направи старата влада го прогласиме за неадекватно, корумпирано и да го блокираме, без да измислиме веќе нов систем за здравствен преглед,тука ќе трпи само пациентот!
...така да сега немаме некоја напредна електронска комуникација, па и консултации ако сакате, помеѓу примарната, секундарната и терцијарната здравствена заштита!
 
Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.031
... ќе пишувам тука, оти немам дозвола за постирање во темата „МКД со најлошо здравство“!
,,Мој термин“ најсложен елетронски систем досега креиран во здравството во Македонија кој го нема во ниту една земја во регионот како програма ( 2013 г) беше осмислен за да се координираат лекарските ординации на сите нивоа од здравствена заштита, со здравствена администрација и аптеките, започнат од една влада, но не и продолжен од оваа нова влада, затоа што за да се ажурира и функционира мора министерство за здравство како основател на ваква програма да одели средства и да им плати на ИТ експерти кои се грижат за таа програма, а сега таа програма само онака оставена онлајн без некој да се грижи за неа и затоа сите упати со закажување на мој термин функционираат само ако се наведе со текст дека пациентот е „новороден“ и така ќе помине, ако се внесат други податоци на пациентот тогаш програмата ќе се блокира и не може да се испечати, закаже со тој „Мој термин„!
... вакво електронско закажување на прегледи ао „ Мој термин“ е поврзано со електронски картици кои сите ги имаме, ама не функционираат затоа што треба нели да се уплати за истата да се активира, па да во продолжеток функционира уште четири години, ама рокот на ЕК помина и тие веќе не се активни!
... доволно беше да новата влада го продолжи тоа од старата влада, ама кога не тепа егото овој балкански менталитет, да што направи старата влада го прогласиме за неадекватно, корумпирано и да го блокираме, без да измислиме веќе нов систем за здравствен преглед,тука ќе трпи само пациентот!
...така да сега немаме некоја напредна електронска комуникација, па и консултации ако сакате, помеѓу примарната, секундарната и терцијарната здравствена заштита!
Vo ministerstvo ima spremni decki koi rabotat na Moj termin i skoro e ist sostav kako i so prethodnite. Sistemot imase kup anomalii i se plakjase po nekolku pati za implementacija na elektronski karticki no za zal ne profunkcionira uste dodeka bese validen dogovorot za izrabotka i implementacija. Se slozuvam deka treba da se prodolzi i unapredi proektot ama toa e takva kaskanica so dogovori sto treba eden tim za baranje nzs.
 

storm03m

А.К.А Комплексаш
Член од
9 јуни 2018
Мислења
316
Поени од реакции
337
... ќе пишувам тука, оти немам дозвола за постирање во темата „МКД со најлошо здравство“!
,,Мој термин“ најсложен елетронски систем досега креиран во здравството во Македонија кој го нема во ниту една земја во регионот како програма ( 2013 г) беше осмислен за да се координираат лекарските ординации на сите нивоа од здравствена заштита, со здравствена администрација и аптеките, започнат од една влада, но не и продолжен од оваа нова влада, затоа што за да се ажурира и функционира мора министерство за здравство како основател на ваква програма да одели средства и да им плати на ИТ експерти кои се грижат за таа програма, а сега таа програма само онака оставена онлајн без некој да се грижи за неа и затоа сите упати со закажување на мој термин функционираат само ако се наведе со текст дека пациентот е „новороден“ и така ќе помине, ако се внесат други податоци на пациентот тогаш програмата ќе се блокира и не може да се испечати, закаже со тој „Мој термин„!
... вакво електронско закажување на прегледи ао „ Мој термин“ е поврзано со електронски картици кои сите ги имаме, ама не функционираат затоа што треба нели да се уплати за истата да се активира, па да во продолжеток функционира уште четири години, ама рокот на ЕК помина и тие веќе не се активни!
... доволно беше да новата влада го продолжи тоа од старата влада, ама кога не тепа егото овој балкански менталитет, да што направи старата влада го прогласиме за неадекватно, корумпирано и да го блокираме, без да измислиме веќе нов систем за здравствен преглед,тука ќе трпи само пациентот!
...така да сега немаме некоја напредна електронска комуникација, па и консултации ако сакате, помеѓу примарната, секундарната и терцијарната здравствена заштита!
Ти како корисник на системот, што ти смета и што би било добро да се промени. На кој начин според тебе би требало да функционира? Напиши како ти е замислата за функционалност? Конкретно Јас за моменталнов систем знам површно како функционира.
 
Член од
29 декември 2019
Мислења
6
Поени од реакции
2
Здравство е заменето во Партиски штабови.
Криминал кој треба да платиш ако не сакаш да бидеш дел од тоа Партиско гнездо.
Знаење не е потребно.
Чест на исклучоци.
Е овие работи треба да се сменат за да функционираме како што треба.
Знаењето на прво место.
И се разбира мотивација пари за да не ни бегаат тие што стварно се способни.
 
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.126
Поени од реакции
33.871
...синдикатот на здравствени работници и Министерството за здравство постигнаа договор за покачување на платите, лекарите-специјалисти ќе се зголемат за 25%, на општите лекари за 15%, на медицинските сестри за 10% и ќе почне да важи од февруари 2020-та год, затоа што тие се здравствени работници и за покачување на платите се избори нивниот самостоен синдикат за здравство, фармација и социјална заштита на РМ, председателот Љубиша Каранфиловски договарајќи со министерството за здравство т.е. со Министерот за здравство Венко Филипче.
работните места на сите здравствени работници според својот степен на образование, а со тоа и систематизацијата на работните места се точно одредени со шифра од Министерство за информатичко општество, еве неколку примери:

ice_screenshot_20200129-210925.png
ice_screenshot_20200129-210958.png
ice_screenshot_20200129-211013.png
ice_screenshot_20200129-211034.png
ice_screenshot_20200129-211054.png
ice_screenshot_20200129-211114.png
ice_screenshot_20200129-211132.png
ice_screenshot_20200129-211150.png

... сега ТУКА си ТИ @pozdrav eden topol , работно место како соработници кои ја работаат административната работа во болниците (економисти, правници) иако што работаат „под капа“ на Министерство за здравство не се здравствени работници, тие си имаат свој Синдикат за администрација и државна управа со председател и тие треба да склучат такви договори за покачување на плата со соодветно министерство т.е. со Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски.

еве неколку работни места за администрацијата во болниците, ете исто шифрата започнува со „ЗДР“ значи работа во здравството како соработник, правата како вработени во склоп на таа болница, но секое покачување на плата одлучува Синдикат за администрација и државна управа со Министерот за информатичко општество и администрација.

ice_screenshot_20200129-211344.png
ice_screenshot_20200129-211500.png

...во моментот САДУ (Синдикат за администрација и државна управа) брои преку 3000 членови вработени во државните и локалните органи и други установи (државни и јавни службеници вработени во министерствата, казнено-поправните установи, центрите за социјална работа, Управата за водење на матичните книги, Фондот за здравствено осигурување, Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, Агенцијата за вработување, Агенцијата за катастар на недвижности, Агенцијата за храна и ветеринарство, локалната самоуправа и други државни органи и тела).

...двата горе наведените синдикати се во состав рамноправни во ССМ (Сојуз на синдикати на Македонија).
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.627
Поени од реакции
11.994
А зошто не ист процент за доктори и сестри? И така докторските плати се поголеми од сестринските па со овие различни % разликите уште повеќе ќе се зголемат.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.251
Поени од реакции
9.266
...синдикатот на здравствени работници и Министерството за здравство постигнаа договор за покачување на платите, лекарите-специјалисти ќе се зголемат за 25%, на општите лекари за 15%, на медицинските сестри за 10% и ќе почне да важи од февруари 2020-та год, затоа што тие се здравствени работници и за покачување на платите се избори нивниот самостоен синдикат за здравство, фармација и социјална заштита на РМ, председателот Љубиша Каранфиловски договарајќи со министерството за здравство т.е. со Министерот за здравство Венко Филипче.
работните места на сите здравствени работници според својот степен на образование, а со тоа и систематизацијата на работните места се точно одредени со шифра од Министерство за информатичко општество, еве неколку примери:

Прегледај го приврзокот 231313
Прегледај го приврзокот 231314
Прегледај го приврзокот 231316
Прегледај го приврзокот 231317
Прегледај го приврзокот 231318
Прегледај го приврзокот 231319
Прегледај го приврзокот 231320
Прегледај го приврзокот 231321

... сега ТУКА си ТИ @pozdrav eden topol , работно место како соработници кои ја работаат административната работа во болниците (економисти, правници) иако што работаат „под капа“ на Министерство за здравство не се здравствени работници, тие си имаат свој Синдикат за администрација и државна управа со председател и тие треба да склучат такви договори за покачување на плата со соодветно министерство т.е. со Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски.

еве неколку работни места за администрацијата во болниците, ете исто шифрата започнува со „ЗДР“ значи работа во здравството како соработник, правата како вработени во склоп на таа болница, но секое покачување на плата одлучува Синдикат за администрација и државна управа со Министерот за информатичко општество и администрација.

Прегледај го приврзокот 231328
Прегледај го приврзокот 231327

...во моментот САДУ (Синдикат за администрација и државна управа) брои преку 3000 членови вработени во државните и локалните органи и други установи (државни и јавни службеници вработени во министерствата, казнено-поправните установи, центрите за социјална работа, Управата за водење на матичните книги, Фондот за здравствено осигурување, Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, Агенцијата за вработување, Агенцијата за катастар на недвижности, Агенцијата за храна и ветеринарство, локалната самоуправа и други државни органи и тела).

...двата горе наведените синдикати се во состав рамноправни во ССМ (Сојуз на синдикати на Македонија).
Извини, не те разбирам што сакаш да ми докажеш, кога ова јас одамна го знам а и го пишав во темата за реорганизација на јавната администрација!?
Втора работа, тебе очигледно не ти се јасни некои работи во врска со синдикатот и нејзините членови, во овој случај, ете, за во синдикатот на здравство, фармација и социјална заштита, каде што сите здравств.установи се членови,освен клинички центар кој има свој посебен синдикат.
Ние во установата каде што работам бевме прво зачленети во клиничкиот синдикат, но потоа мораше да се одчлениме и да се регистрираме во другиот, кај Љубиша, како подгранка на здравство.
Преминавме сите вработени, различен кадар...И...И душо моја, после толку години членување, редовно плаќање чланарина, нас администрацијата не изоставија.....Значи, прво требаше да ни кажат да си се отчлениме и да си одиме во УПОЗ....не е битно, колективниот договор веќе е потпишан таму каде што јас работам и ние ке си останеме без покачување, но, со некое бледо вето за 5% во јуни.
Автоматски споено мислење:

А зошто не ист процент за доктори и сестри? И така докторските плати се поголеми од сестринските па со овие различни % разликите уште повеќе ќе се зголемат.
Тоа душо прашував цело времо, како може во една установа, во една иста куќа, под еден ист буџет да се покачува плата спрема работно место, доктор, специјалист, општ лекар, здравств.соработници, помошен технички персонал, сестри....и за нас ништо..значи, 25%, 15%, 10%, 5%..
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.627
Поени од реакции
11.994
Дали здравствените (лекари, сестри) и образовни (наставен кадар) работници влегуваат во администрација? Пред повеќе години имаше иницијатива па не знам дали и како е тоа законски решено.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.251
Поени од реакции
9.266
Дали здравствените (лекари, сестри) и образовни (наставен кадар) работници влегуваат во администрација? Пред повеќе години имаше иницијатива па не знам дали и како е тоа законски решено.
Лекар и сестра е здравствен работник....педагог, психолог, социјален работник ти се здравствени соработници...професори, наставници не се администрација.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.627
Поени од реакции
11.994
Лекар и сестра е здравствен работник....педагог, психолог, социјален работник ти се здравствени соработници...професори, наставници не се администрација.
Паметам дека имаше многу прашина за статусот на овие работници. Тогаш се направи голема кашапопара.
Според член 3 од законот за јавна администрација од почетокот на 2011, лекарите и сродните занимања беа ставени во јавни службеници

но читам дека меѓувреме се избориле да се изземат од овој закон

Затоа буни и затоа прашав за статусот на медицински и наставен персонал, дали се сеуште јавни службеници
 
Последно уредено:
Член од
7 септември 2016
Мислења
19.126
Поени од реакции
33.871
Ние во установата каде што работам бевме прво зачленети во клиничкиот синдикат, но потоа мораше да се одчлениме ...
ice_screenshot_20200130-182222.png

членување во синдикатот е самоволно, ниту некој може да те натера да влезеш да плаќаш чланарина, ниту пак некој може да те натера да се одчлениш од еден синдикат за влез со сила во друг синдикат.

ice_screenshot_20200130-182548.png

... вашето одчелнување од клиничкиот синдикат (ова ти кажувам од прва рака) на годишно собрание на синдикатот самостоен синдикат за здравство, фармација и социјална заштита на РМ, председателот Љубиша Каранфиловски беше посетен токму од преставници од твојот, тој другиот првичен клинички синдикат, тие беа револтирани зошто веќе 5 месеци нема покачување кај нив, знаеш што им кажа Љубиша? дали јас склучив договор во име на овој синдикат како претседател? - Да! дали вие сте членови на овој синдикат? - Не! ....дали вие сте членови во друг синдикат и имате ваш председател? - ДА!.... е па тој кога ќе склучи вашиот синдикат договор за покачување тогаш и ќе го имате!

ice_screenshot_20200130-182500.png

... и затоа сите се префрливте од клинички назад во овој самостоен синдикат за здравство, фармација и социјална заштита и го добивте тоа покачување, а формирање на посебен клинички синдикат беше помпезно формиран, ама на дело безуспешно!

ice_screenshot_20200130-182254.png

... е сега како член после префрлување на овој синдикат ги имаш сите права како сите членови, но договарање на покачувањето на платата е потпишана и дозволена САМО за здравствени работници, а ти спаѓаш во соработници и во администрација, и министерство за информатичко општество и администрација не дозволува да вие имате покачување заедно со здравствени работници, туку кога ќе има сите административци во сите сфери, а не само во здравството.
 
Член од
3 мај 2019
Мислења
17.251
Поени од реакции
9.266
Бјонс душо, темата е здравство а не за синдикати.
Бјонс душо, држи се за темите со здравје, оти немаш знаење за работата на синдикалните организации.......и..
Бијонс душо, не е финтата ти да членуваш своеволно во кој сакаш синдикат, ниту некој би те одбил да му ја полниш сметката од чланарина, НАЈбитно е тој синдикат да биде репрезентативен, да има право да седне на преговарачка маса со власта.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom