За сите "букефалисти"

Член од
6 март 2009
Мислења
11
Поени од реакции
1
Би сакал да ве информирам за една појава кај нас која вознемирува.

Станува збор за користењето на именката Букефал како "ad hominem" за секој еден кој ќе декларира дека не е задоволен со, од други напишана (наметната) „наша“ историја.
Имајте на ум дека нашата историја е напишана од лица кои бараа начини како да потврдат дека сме од зад карпатите наместо да ги бараат фактите за да ја дознаат вистинската вистина.

Веќе станува загрижувачки како термини како букефалисти се изговараат толку неодговорно и се користат без трошка грижа на совест од сегашен претседател, кандидати за претседател и политички партии.

Ќе ви кажам за што станува збор:
Во 1999 година, подржани од страна на некои тогашни политичари отворено почнаа бугарофили да си ги искажуваат своите заблуди обидувајки се своите заблуди да ги прошират врз македонското население, врбување и индоктринација.
Секој кој бил во нивна близина насетува што ќе кажам.

Јас лично имав неколку средби со таквите каде што се обидуваа да ме врбуваат да им пристапам и да ги користам моите специфични знаења за нивни интереси, можете да си замислете?:lud:
Откако си ги добив податоците за нивното дејствување и профилот на нивните личности кои ми беа потребни ги распукав. За секој аргумент за кој немаа одговор ме нарекуваа Букефалист.
Всушност секој еден кој ќе се изјаснеше како македонец беше наречен Букефалист, без исклучок.
Овој термин се користи од разните Каракачановски бугараши тука и во бугарија за секој кој одбива да биде благонадежен булгарин од прво качество до ден денешен.

Што ли се обидуваат да направат некои типови и политички групации кои јавно декларираат дека ги застапуваат македонските интереси, а притоа го користат терминот букефалисти е прашање кое ме загрижува.

Како не им е срам или толку им сече или дури и штета ќе направат само за да победат?:lud:


Па јас би ѓи прашала што е лошо да си Букефалист??хехехе Тоа за мене е гордост,затоа не им се секирај толку,за таквите само игнорирање!;)
 
M

MKEUpatriot

Гостин
Ова се термини кои немаат никакво значење тие се извадени од бранковиот речмик и општо прифатени од неговите следбеници тие имаат улога да ја заменат безидејноста и се во манир на комуњарската ароганција
 
Член од
6 март 2009
Мислења
11
Поени од реакции
1
Ова се термини кои немаат никакво значење тие се извадени од бранковиот речмик и општо прифатени од неговите следбеници тие имаат улога да ја заменат безидејноста и се во манир на комуњарската ароганција
Точно така баш се смешни и со новата теза за антиквизација.Добро зар сите заборавија на првото знаме кое беше донесено во нивно време тогаш небило антиквизација сега било антиквизација.Кои лицемери се јас разбирам политика НО против својот народ да се плука тоа не го разбирам.
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Струмикс,
Не мора да е само пастирот кој му вели дека не е така.
Навистина постојата луѓе кои немаат ништо свето освен својот материјален конфор и сопствената безбедност. Постои народно име за таквите ама не сакам да го употребам да не се сфати дека некого напаѓам.
Таквите луѓе се свесни дека не треба така да се однесуваат ама се премногу слаби (карактерно и морално) да променат нешто во својот светоглед. Ниеден човек не сака себеси да се гледа како слабак, ниту пак како неморален. Таквиот, конформист, човек прво се убедува себеси дека оди по линијата на моралното, односно дека е морален потоа, според изреката:
Мизеријата сака (побарува) друштво,
е во потрага по слични нему и е во состојба да убедува неуморно и бесконечно секого кој е волен да слуша. Притоа си ја зацврстува сопствената убеденост.
Ваквите луѓе се постојано во борба со себеси, односно со, не по своја вина, својата спознајна дисонанца "cognitive dissonance". Постои дебата во одредени кругови (научни) дали овој вид на однесување да биде сместен во пореметено однесување или во социопатијата. Исто така, оваа дебата поседува и политички и општествени импликации. Всушност станува збор за поединци во секаква група која побарува привилегии од „државата“ и се служи со пропаганда да ги нарече тие привилегии како права.
Најдиректната политичка импликација е што тоа најмногу се однесува на политичарите левичари и нивното друштво, односно следбеници.:nesvest:
Ова е и најдиректната причина зошто оваа работа до денес е сеуште дебата исклучиво во научни кругови иако е научно докажана. Како резултат на ваквата позиција на оваа дијагноза е што развојот на третманот за тие кои сакаат да излезат од тој вител на себенанесувачко зло е во застој.
Ај доволно кажав за оваа работа бидејки ако продолжам ќе наведам некого (ќе се најде погоден) да ме напаѓа без причина навреден од напишаното. Впрочем, на ист начин заглави и сместувањето на дијагнозата во дадената рамка.

На оваа тема стана збор дали ни треба ЕУ или не преку муабетот дали да менуваме име или не.
Само ќе ви кажам да размислите според изреката:
Не се грижи толку каде ќе седнеш на масата туку загрижи се дали ти е таму местото т.е. дали треба воопшто да седнеш на таа маса.

Ние сакаме да влеземе во друштво на нации со докажана и негувана национална гордост каде што условот за влез во тоа друштво е да го понижиме и отфрлиме нашето чувство на национална гордост.
Можете ли да замислете како тоа ќе не гладаат ако тоа го направиме?
Како ли не` гледаат сега што воопшто размислуваме на тоа да менуваме нешто што е најсвето за еден народ?
Мислам дека веќе ги знаете одговорите на прашањава.

Поздрав:helou:
Treba da se prochita i Mrchev kako prodolzenie na tvojot post:




МАКЕДОНСКИ ПОЛИТОСКОП

Сјајот и бедата на „левото“ мислење

Но, левото мислење има право во едно: Народот мисли едно, интелигенцијата друго. Дали малку да се коригира интелигенцијата или, пак, народот?

Малку, малку, па дознаваме за се' нови и нови пробиви на самонареченото лево интелектуално мислење кај нас. По големите успеси на Форумот за Македонија, па на Фабриката, па на Платформата, успеси проследени со претседателските дебати за Македонија, еве сега дочекавме и некакви трибини што си ги нарекле „Граѓаните за Европска Македонија“; а тие што се одржале во февруари биле наречени „Февруарски поход“. Според наводите следувала „Мартовска офанзива“, веројатно како помош на главниот лев интелектуалец кој случајно игра улога на претседателски кандидат; за потоа максимална мобилизација на граѓанството да се изврши на Априлскиот фронт, а против омразената тоталитарно-манипулантска власт на изолационистите, македоноантикоидите и сите други букефалисти.
Од други, исто така леви извори, дознаваме дека меѓу протагонистите на „Граѓаните за Европска Македонија“ владеело големо задоволство и дури гордост што салите секаде биле до дупка полни, а граѓаните исклучително позитивно ориентирани кон нивниот концепт и никаде немало извици „уа“ или „предавници“; Единствениот инцидент, во Струга, е исклучок што ја потврдува популарноста на левата и критичка мисла кај нас и сведочи за фашизоидното однесување на власта и партиската полиција, инструирано индиферентна а во симбиоза со пијаната толпа Стружани чија задача била да ја запираат слободата на мислењето кај нас.

Најважниот резултат сепак бил што трибините имале голем психотерапевтски ефект бидејќи граѓаните се ослободувале од масовната фрустрација што ги погодила во изминатите две и половина години.Имено, омразената власт создала страв, заплашување и понижување на поинаку мислечките и на народот во целина и кога овој, народот, на трибините слушнал како овие левите, слободно мислат и говорат, почнал веднаш да се дефрустрира. Беден ли народ ама и перспективен. Бидејќи, ако по една трибина така успешно се ослободил од стравот, по три трибини ќе биде просто клониран за лево мислење. Вториот резултат на трибините како и претходно на дебатите, платформите, форумите итн. е повторното сплотување на левата интелигенција, а потоа и на сета интелигенција и особено на полуинтелигенцијата околу левата интелигенција и на крај - сплотување на ослободениот, поинаку мислечки народ околу авангардата и - соборување на тоталитарната диктатура.
Тука проблемот главно бил идентификуван во она што не било лева интелигенција, односно во целината на интелигенцијата, која била разединета покрај тоа што била и корумпирана, подмитена и подмитлива, славољубива и среброљубива и, заради тоа - склона на попуштање на власта; освен тоа била и некреативна, нацио и етно-центрична и без граѓански филинг, концепт и перспектива.Еве на пример, и академиците и ректорите и' подлегнале на власта, па за десет отсто додаток на платата - потпишале за кандидатот на владата. Тоа, пак, не се случуваше ниту во ерата на лево мислечкото едноумие. А не требало да потпишат, туку да истраат на позицијата на левото мислење и против кандидатот на власта, бидејќи овој многу се занимавал со антиката и така, наместо да си го европеизира умот - си го заробил, како што ќе ја зароби утре и сета земја. Но, се искорумпирале и медиумите и агенциите за испитување на јавното мнение, па нон-стоп им ги минусирале рејтинзите на лево односно ослободено-мислечките сили на државата.

Наспроти оваа ментално-интелектуална ситуација, Граѓаните за Европска Македонија, нудат многу еден лево смислен проект; тоа бидејќи власта му го заробила и испила умот на граѓанството а сведоштво за тоа се константно високите рејтинзи на власта. Имено, на избирачите плус и на медиумите, јавноста и на сиот народ, треба да им се отворат очите и умот со „директни“ методи. Народот треба да чита и да се описменува, да си создава свои „граѓански здруженија“, невладини организации, радија, телевизии итн. Тука настапува Сорос, односно неговиот приватен и индивидуализиран - лев институт - Отворено општество. Овие, од 1992 па наваму, имаат вложено приближно 100 милиони долари во Македонија. За политичко описменување и за отворање на очите на народот.

Тоа, значи трае од времето на СКМ-ПДП и подоцна од времето на - сета друга СДМС-овска позиција и опозиција; денес додуша таа е понешто разединета и разводнета ама, колку толку - тука е! Институтот изобилно ги финансира левите и левичарските. Не само од себеси формираните невладини и „граѓански“ , туку и директните акции на лево мислечките, а тоа е една мала група „карбонари“. Невладини, „граѓански“, манифести, платформи, изјави, декларации, сето тоа изобилно се финансира од Институтот, а децата од „невладините“ ниту знаат за што се работи. Во т.н. владини медиуми - во десетици илјади тираж се печатат некакви огласи, манифести, платформи, да не говориме за колумни, кои медиумите мора да ги печатат, за надвор да не изгледа дека сме едноумни. Произлегува, всушност, дека не сме едноумни, но сме - глупави.

Но, да прејдеме на најважното. Идеолошкиот концепт на левото мислење. Објавен е и тоа не еднаш. И во платформи и во манифести, и во изјави итн., особено од 2006 наваму. Имено, власта е ненародна, антиевропска, антинатовска, изолационистичка, тоталитаристичка, диктаторска, архаична, иконокластична, антиабортична итн. Аргументите на левото мислење се приближно вакви: „Како што рече Владе, а го потврди Ѓуне, при што противаргумент му даде - Фрле, сепак Николче, кој се согласи со тоа, имаше во една димензија малку послоевит одговор на прашањето; а на тоа - свој слој додаде и Жаре, а да не говориме за аргументите на Мерсо, итн.“ Еден ептен многу заокружен концепт. Но, левото мислење има право, во едно: Народот мисли едно, интелигенцијата друго. Дали малку да се коригира интелигенцијата или, пак, народот? Мери Волконкрафт, родоначалничката на феминизмот, рече еднаш пред два века: Интелектот нема секс. Аналогно на Мери - нема ниту идеолошка боја. Зошто некои не' тераат во такво интелектуално едноумие? 2009?

Димитар Мирчев (Авторот е професор на ФОН)
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=6BBE4DC5EDC45D4BA11F34509C5012C3



Патем, ако ние како организирано општество создадеме економски услови за џидипито да ни е најмалку 10000 долари годишно и преку тоа да имаме што да понудиме при соработка со нас тврдам дека сите политички барања наеднаш ќе станат небитни!!!
Се` дотогаш ќе биде те името, те избори, те судство, те демократија, те ова, те она, те до бескрај.


Поздрав:helou:
џидипито oд најмалку 10000 долари годишно ne se pravi so "stranski investicii" kade Makedonija e izbrana zaradi evtina rabotna raka. No na vlasta vo Makedonija (seedno "leva" ili "desna") i trebaat zavisni ludje-na vremeto gi vikaa PROLETERI.......
 

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Интелектуалците се грижат за своите кариери, затоа неможат да имат исто мислење со народот. Макар народот да е во право некогаш.
 
Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Васил Мицковски:

Ќе мора и оваа фаза на изманипулираност, самозаслепеност, самоизолација и едноумие да се помине. Но, не само да се помине, туку мора да се надмине овој пат

Македонија знае да победува. Тоа што јас не знам е дали слоганот на песната на победникот е позаразна за симпатизерите на ВМРО-ДПМНЕ или за ушите на сите оние граѓани кои не беа за ваквата победа и таа не им е спојлива со Македонија. Сега, кога победникот слави, а лузерите тагуваат мислам дека ние што сме во редовите на губитниците помалку иронично ќе си ја потпевнуваме почесто оваа смешна песничка. Тоа ни останува како утеха, како што ни останува убедувањето дека не знаеме доволно, дека не сме опиени како најголемиот дел од граѓаните со ентузијазмот и од харизмата на еден лик, дека поимот Македонија или државата не сме способни да ги спакуваме и да ги идентификуваме со еден победник, со еден неостварен сон. Но, не треба да се биде малициозен. Далеку од од тоа. Треба да си признаеме дека луѓето ги сакаат победниците, дека тимот што победи освои апсолутно мнозинство и сега, навистина, нема кој да не' кочи во нашиот пат. Верувам дека и тоа е еден вид утеха, кога знаеш дека некој победил јасно, можеби и прејасно, па оттука знаеш на кои шини си и каде точно одиш, кому да му ги припишеш заслугите.

МНОЗИНСТВО ВМРО-ДПМНЕ со постојното мнозинство беше силна власт, која продре во секоја пора од ова општество, која не дозволи нешто да остане недопрено или непревртено. Сега, кога имаат апсолутно мнозинство, верувам дека тој тренд само ќе продолжи, но колку ли ќе биде тешко без противник, без некој да ти контрира. Ова е власт која и' требаше на Македонија. Јас сум бил во заблуда кога сум мислел дека едно општество се гради преку соработка и партнерство, преку градење на една функционална демократија, каде што сликата на државата се нејзините слободни и независни институции и отворени и слободоумни луѓе. Но, ете, не било така. Знам дека е полесно кога се има јасна дистинкција, кога постои вмровски начин на живеење, кога загосподарија принципите во стилот - идентификувај се себе, идентификувај ги непријателите и потоа пукај, оди само напред, ден за ден ако треба, но само напред. Така, полека, но сигурно, човекот кој нема силно чувство за држава, оној кој ти се насмевнува со презир ако му споменеш нешто подалечно од денеска или повозвишено од неговата индивидуа и личен интерес, станува се' повеќе дел од ВМРО и се' помалку дел од Македонија. Тоа е почетната и крајната цел на ВМРО, се' што е Македонија, се' што е македонско да се идентификува со нив. Така се убива свеста за тоа што е тоа држава, така се лаже еден народ дека со верноста кон една боја или име и со ништо друго се напредува, се чекори напред, се преродува. Ова е навистина преродба народе македонски - никогаш порано не си бил помакедонски и повеќе свртен кон самиот себеси, но како нарцис во огледало, колку повеќе ја гледаш сопствената рефлексија, толку помалку се гледаш сам себеси и она што е околу тебе.

Ме иритира таа ментална непостојаност на нашето општество, како што ме иритира нашиот систематичен неконтинуитет кон прогресот и кон нефункционален систем, а притоа се чувствуваме напреднати, наоѓаме гордост во ликови кои ништо не преземаат. Зашто, секогаш кога СДСМ беше на власт, ние, Македонците, сме се однесувале како некоја квазинормална демократија, која, сепак, ги почитува голем дел од правилата на играта, власт која не навлегува премногу во човечката интима и која не се обидува многу да го моделира граѓанинот. Затоа, од друга страна, секогаш кога ВМРО-ДПМНЕ ќе дојде на власт, стануваме агресивни и трибални, се китиме со некои архаични идентитети, се опиваме и не ни пречи интрузијата на власта во секој сектор од нашето општество и во секој аспект од нашиот живот. Кога е ВМРО-ДПМНЕ на власт, се чувствувам толку задушен, дека морам да бидам дел од нив за да бидам повторно дел од мојата земја.

ФРУСТРАЦИЈА Дали таа нивна доминациска фрустрација произлегува од фактот што помалку владееле, па секој пат кога ќе дојдат на власт сакаат повеќе и повеќе? Ако помислиме дека СДСМ, кој владеел од самото наше осамостојување и низ најголемиот дел од нашата недовршена транзиција, какви методи на манипулација можел да воведе, какви инсталации во државните структури можел да направи, а не го направил тоа во моменти на голема народна и државна конфузија, да гледам како ВМРО-ДПМНЕ го прави тоа во 2008 година навистина е навредливо за мојата, а мислам и за нашата колективна интелигенција. Очигледно, ние, како држава, се олабавивме прерано. Небаре, како градењето држава да е летен распуст. Бевме најнапредна држава на Балканот до пред десет години и додека ни беше несфатливо како некои блиски земји се опиени од одредени харизми и колку немаат право на избор, не забележувавме дека тие полека излегуваат, а ние полека влегуваме во таквата реалност. Кој би помислил дека до овој степен, неоправдливо и неодговорно, еден народ ќе се вљуби, ќе ослепи пред еден лик, пред една партија која не прави ама апсолутно ништо за државата, туку само ги одложува и ги натрупува проблемите.

Но, се' доаѓа порано или подоцна. Мислевме дека сме многу паметни, дека живееме со нашите проблеми, дека сме свесни за она што ни се случува додека ни се случува. Очигледно, некој вид позитивна диктатура беше потребна од самиот почеток на едно општество, чисто за да се постават правилата на игра, да се дадат главни насоки на движење, да не се дозволи диктатурата да дојде кога не треба, кога секаде ја напуштаат. Но, СДСМ не знаеше да го направи тоа, а има и ден-денеска вмровци кои знаат да кажат - комуњари, ни го перете мозокот! Па, поиспран мозок од сега немало! И тоа од декларирани националлиберал демократи. Ако од СДСМ беа комуњари, ако сакаа да користат такви методи, тогаш ќе не' возеа до бескрај. Но, не го направија тоа, оти и самите тие малку наивно се дадоа на градење на едно слободно општество или барем далеку послободно од ова што го живееме денеска. СДСМ ја имаше доблеста и грешката да го остави системот малку и сам да функционира, односно слободно да се формира наместо власта да го моделира строго и одгоре. Затоа доцниме, драги наши. Немавме окови околу рацете и нозете и не се боревме за наше ослободување од некакви стеги на системот. Имавме најслободно општество на Балканот и не бевме свесни за тоа, не го искористивме тој период, преку таа слобода, малку да не' формира државата, малку самите ние. Но, вината за тоа лежи и во материјалната мизерија на деведесеттите. И така, додека другите голтаа кнедли и немаа надеж, додека цели земји беа обземени или им беше наметнато едноумие, ние пливавме како слободни риби. Нивното едноумие и подоцна, нивното надминување на кратковидноста, за што ние немаме поим, ги доведе до поголема заедничка свест. Оттука, Хрватите, Србите и Албанците побрзо сфатија што е погрешно, а што е подобро, како треба и како не треба.

КАЗНА Едноставно, овие народи изградија државна свест, цивилен сектор, народен глас, критична мисла и нив повеќе не можеш да ги возиш со евтини харизми и ветувања. Затоа чувствувам голема жал, затоа ме мачи мака, зашто сфаќам дека и покрај толку многу загубено време, покрај толку вложена надеж, се' уште сме на самиот почеток, се' уште не сме се пронашле себеси, не сме се обединиле со свеста, со сфаќањата. Како народ сме неспособни за позитивно колективно дејствување.

Ова е нашата казна, ова е нашиот бесконечен нов почеток. Но, овој пат сме најзаглавени досега и како секогаш во тешките моменти, тешко е да се има голема надеж или да се гледа подобро утре. Ќе мора и оваа фаза на изманипулираност, самозаслепеност, самоизолација и едноумие да се помине. Но, не само да се помине, туку мора да се надмине овој пат, да се формираме и да сфатиме додека некои нешта ги живееме за утре да знаеме да правиме дистинкции, да знаеме како треба и до каде се смее. Само така ќе изградиме некоја позитивна колективна свест која нема да служи за сите исто да мислиме, туку ќе служи за различно да мислиме и да размислуваме за една заедничка иднина, за едно заедничко добро. Тоа е врвната свест на еден народ кој ја сака својата држава, народ кој сепак ќе се дели по многу основи, но народ кој кога ќе треба да препознае дали неговата земја напредува или се уназадува, нема да биде индиферентен или заслепен. Треба свест за вистинските одлуки, треба знаење, треба кохезија околу некои широки поими од кои зависи нашата земја, а со тоа и самите ние. Со оваа власт која само себе се издигнува, на сметка на нашата интелигенција и напредок, власт која сака роботи и послушници, наместо еден отворен и различен народ, нема иднина и нема освестување. ВМРО-ДПМНЕ со својата националмакедонштина, со својата ниско поставена интелектуална профилираност, со својата желба за манипулација е способна само да го одложи нашиот напредок, но, и во исто време, нејзината негативност не помага за да се роди некоја идна позитивност. Како би се рекло, ниту те убиваат ниту те просветлуваат. Те оставаат во некоја глупава средина да бидеш нешто што не си и да немаш сили или храброст да си го признаеш тоа самиот.

ВМРО-ДПМНЕ не симболизира само деградирачки или политики штетни за една земја. Врвот на оваа партија стана и ментално тешка и штетна. Кога ги слушаш, по одреден период, и мозокот знае да ти каже повеќе од свеста сама. Едноставно, како да го инхибираат функционирањето на неуроните и по некое време, човек го боли глава повеќе отколку да се предал на тешка интелектуална активност. Затоа, секој пат кога завршува моментот на опивање, кога реалноста ќе натежне, кога ВМРО-ДПМНЕ ќе загуби, тоа се доживува како целосно ослободување, на сите мисли и сетила. Последниот пат, да не загубеше, ќе следуваше револуција, што всушност е оксиморон, но, сакам да кажам, тогаш немаше шанси да не загуби по сето она што и' го направи на земјава и на нејзините граѓани. Таква е нашата свест и перцепција. СДСМ владее четири години, притоа не прави речиси никакви големи киксови за државата, баш напротив, ги унапредува нашите позиции и стандарди и потоа како да ни здосадува. Така, шанса добива ВМРО-ДПМНЕ. Но, со нив никогаш не е здодевно. Навистина сум импресиониран колку народот ја засака оваа партија. Но, тоа само говори дека нивниот пад е реален кога ќе го допреме дното, кога ќе доживееме нова калварија.

Какво е тоа хазардерство! СДСМ никогаш не не' загрозил како држава, а ВМРО-ДПМНЕ по втор на власт ја доведува во прашање нашата иднина и егзистенција. Навистина е чудна оваа асиметрична толерантност кај македонскиот народ. Но, работите прогресивно се влошуваат. Нашата позиција кон светот, нашата економија, воопшто државата во 2006 година се наоѓаше во златен момент. СДСМ загуби на тие избори, при што поразот не беше претежок. На победникот му беше предадена здрава држава и здрава економија, а на ВМРО-ДПМНЕ му беа потребни нецели две години за да ја уништи целосно. На сето тоа, по две катастрофални години за нашата земја, за економијата и за слободата на мислата, повторно им ја даваме најголемата победа на истите оние кои систематски не' уништуваат. Историјата се повторува и сигурен сум дека ВМРО-ДПМНЕ нема да не' разочара на тоа поле. Им дадовме историска победа во битка која беше решена и пред да започне, по кампања која траеше цели две години. Следната кампања почнува од денеска и може со сигурност да очекуваме дека ќе трае цели четири години, бидејќи со ВМРО-ДПМНЕ на власт нема простор за олабавување. Вмровизацијата на Македонија можеби на крајот ќе се покаже како погубна за ВМРО-ДПМНЕ. Но, ќе биде потребна и силна и квалитетна опозиција, како и мотивирачка свест кај секој добронамерен граѓанин.
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Па така кажи бе... издиши слободно партиски. Јбт... импровизирање некоја дискусија..за на крајот да испадне партиско поентирање.

Брехх..бреехх кога се нема адекватен одговор.
 
Член од
6 март 2009
Мислења
11
Поени од реакции
1
Васил Мицковски:

Ќе мора и оваа фаза на изманипулираност, самозаслепеност, самоизолација и едноумие да се помине. Но, не само да се помине, туку мора да се надмине овој пат

Македонија знае да победува. Тоа што јас не знам е дали слоганот на песната на победникот е позаразна за симпатизерите на ВМРО-ДПМНЕ или за ушите на сите оние граѓани кои не беа за ваквата победа и таа не им е спојлива со Македонија. Сега, кога победникот слави, а лузерите тагуваат мислам дека ние што сме во редовите на губитниците помалку иронично ќе си ја потпевнуваме почесто оваа смешна песничка. Тоа ни останува како утеха, како што ни останува убедувањето дека не знаеме доволно, дека не сме опиени како најголемиот дел од граѓаните со ентузијазмот и од харизмата на еден лик, дека поимот Македонија или државата не сме способни да ги спакуваме и да ги идентификуваме со еден победник, со еден неостварен сон. Но, не треба да се биде малициозен. Далеку од од тоа. Треба да си признаеме дека луѓето ги сакаат победниците, дека тимот што победи освои апсолутно мнозинство и сега, навистина, нема кој да не' кочи во нашиот пат. Верувам дека и тоа е еден вид утеха, кога знаеш дека некој победил јасно, можеби и прејасно, па оттука знаеш на кои шини си и каде точно одиш, кому да му ги припишеш заслугите.

МНОЗИНСТВО ВМРО-ДПМНЕ со постојното мнозинство беше силна власт, која продре во секоја пора од ова општество, која не дозволи нешто да остане недопрено или непревртено. Сега, кога имаат апсолутно мнозинство, верувам дека тој тренд само ќе продолжи, но колку ли ќе биде тешко без противник, без некој да ти контрира. Ова е власт која и' требаше на Македонија. Јас сум бил во заблуда кога сум мислел дека едно општество се гради преку соработка и партнерство, преку градење на една функционална демократија, каде што сликата на државата се нејзините слободни и независни институции и отворени и слободоумни луѓе. Но, ете, не било така. Знам дека е полесно кога се има јасна дистинкција, кога постои вмровски начин на живеење, кога загосподарија принципите во стилот - идентификувај се себе, идентификувај ги непријателите и потоа пукај, оди само напред, ден за ден ако треба, но само напред. Така, полека, но сигурно, човекот кој нема силно чувство за држава, оној кој ти се насмевнува со презир ако му споменеш нешто подалечно од денеска или повозвишено од неговата индивидуа и личен интерес, станува се' повеќе дел од ВМРО и се' помалку дел од Македонија. Тоа е почетната и крајната цел на ВМРО, се' што е Македонија, се' што е македонско да се идентификува со нив. Така се убива свеста за тоа што е тоа држава, така се лаже еден народ дека со верноста кон една боја или име и со ништо друго се напредува, се чекори напред, се преродува. Ова е навистина преродба народе македонски - никогаш порано не си бил помакедонски и повеќе свртен кон самиот себеси, но како нарцис во огледало, колку повеќе ја гледаш сопствената рефлексија, толку помалку се гледаш сам себеси и она што е околу тебе.

Ме иритира таа ментална непостојаност на нашето општество, како што ме иритира нашиот систематичен неконтинуитет кон прогресот и кон нефункционален систем, а притоа се чувствуваме напреднати, наоѓаме гордост во ликови кои ништо не преземаат. Зашто, секогаш кога СДСМ беше на власт, ние, Македонците, сме се однесувале како некоја квазинормална демократија, која, сепак, ги почитува голем дел од правилата на играта, власт која не навлегува премногу во човечката интима и која не се обидува многу да го моделира граѓанинот. Затоа, од друга страна, секогаш кога ВМРО-ДПМНЕ ќе дојде на власт, стануваме агресивни и трибални, се китиме со некои архаични идентитети, се опиваме и не ни пречи интрузијата на власта во секој сектор од нашето општество и во секој аспект од нашиот живот. Кога е ВМРО-ДПМНЕ на власт, се чувствувам толку задушен, дека морам да бидам дел од нив за да бидам повторно дел од мојата земја.

ФРУСТРАЦИЈА Дали таа нивна доминациска фрустрација произлегува од фактот што помалку владееле, па секој пат кога ќе дојдат на власт сакаат повеќе и повеќе? Ако помислиме дека СДСМ, кој владеел од самото наше осамостојување и низ најголемиот дел од нашата недовршена транзиција, какви методи на манипулација можел да воведе, какви инсталации во државните структури можел да направи, а не го направил тоа во моменти на голема народна и државна конфузија, да гледам како ВМРО-ДПМНЕ го прави тоа во 2008 година навистина е навредливо за мојата, а мислам и за нашата колективна интелигенција. Очигледно, ние, како држава, се олабавивме прерано. Небаре, како градењето држава да е летен распуст. Бевме најнапредна држава на Балканот до пред десет години и додека ни беше несфатливо како некои блиски земји се опиени од одредени харизми и колку немаат право на избор, не забележувавме дека тие полека излегуваат, а ние полека влегуваме во таквата реалност. Кој би помислил дека до овој степен, неоправдливо и неодговорно, еден народ ќе се вљуби, ќе ослепи пред еден лик, пред една партија која не прави ама апсолутно ништо за државата, туку само ги одложува и ги натрупува проблемите.

Но, се' доаѓа порано или подоцна. Мислевме дека сме многу паметни, дека живееме со нашите проблеми, дека сме свесни за она што ни се случува додека ни се случува. Очигледно, некој вид позитивна диктатура беше потребна од самиот почеток на едно општество, чисто за да се постават правилата на игра, да се дадат главни насоки на движење, да не се дозволи диктатурата да дојде кога не треба, кога секаде ја напуштаат. Но, СДСМ не знаеше да го направи тоа, а има и ден-денеска вмровци кои знаат да кажат - комуњари, ни го перете мозокот! Па, поиспран мозок од сега немало! И тоа од декларирани националлиберал демократи. Ако од СДСМ беа комуњари, ако сакаа да користат такви методи, тогаш ќе не' возеа до бескрај. Но, не го направија тоа, оти и самите тие малку наивно се дадоа на градење на едно слободно општество или барем далеку послободно од ова што го живееме денеска. СДСМ ја имаше доблеста и грешката да го остави системот малку и сам да функционира, односно слободно да се формира наместо власта да го моделира строго и одгоре. Затоа доцниме, драги наши. Немавме окови околу рацете и нозете и не се боревме за наше ослободување од некакви стеги на системот. Имавме најслободно општество на Балканот и не бевме свесни за тоа, не го искористивме тој период, преку таа слобода, малку да не' формира државата, малку самите ние. Но, вината за тоа лежи и во материјалната мизерија на деведесеттите. И така, додека другите голтаа кнедли и немаа надеж, додека цели земји беа обземени или им беше наметнато едноумие, ние пливавме како слободни риби. Нивното едноумие и подоцна, нивното надминување на кратковидноста, за што ние немаме поим, ги доведе до поголема заедничка свест. Оттука, Хрватите, Србите и Албанците побрзо сфатија што е погрешно, а што е подобро, како треба и како не треба.

КАЗНА Едноставно, овие народи изградија државна свест, цивилен сектор, народен глас, критична мисла и нив повеќе не можеш да ги возиш со евтини харизми и ветувања. Затоа чувствувам голема жал, затоа ме мачи мака, зашто сфаќам дека и покрај толку многу загубено време, покрај толку вложена надеж, се' уште сме на самиот почеток, се' уште не сме се пронашле себеси, не сме се обединиле со свеста, со сфаќањата. Како народ сме неспособни за позитивно колективно дејствување.

Ова е нашата казна, ова е нашиот бесконечен нов почеток. Но, овој пат сме најзаглавени досега и како секогаш во тешките моменти, тешко е да се има голема надеж или да се гледа подобро утре. Ќе мора и оваа фаза на изманипулираност, самозаслепеност, самоизолација и едноумие да се помине. Но, не само да се помине, туку мора да се надмине овој пат, да се формираме и да сфатиме додека некои нешта ги живееме за утре да знаеме да правиме дистинкции, да знаеме како треба и до каде се смее. Само така ќе изградиме некоја позитивна колективна свест која нема да служи за сите исто да мислиме, туку ќе служи за различно да мислиме и да размислуваме за една заедничка иднина, за едно заедничко добро. Тоа е врвната свест на еден народ кој ја сака својата држава, народ кој сепак ќе се дели по многу основи, но народ кој кога ќе треба да препознае дали неговата земја напредува или се уназадува, нема да биде индиферентен или заслепен. Треба свест за вистинските одлуки, треба знаење, треба кохезија околу некои широки поими од кои зависи нашата земја, а со тоа и самите ние. Со оваа власт која само себе се издигнува, на сметка на нашата интелигенција и напредок, власт која сака роботи и послушници, наместо еден отворен и различен народ, нема иднина и нема освестување. ВМРО-ДПМНЕ со својата националмакедонштина, со својата ниско поставена интелектуална профилираност, со својата желба за манипулација е способна само да го одложи нашиот напредок, но, и во исто време, нејзината негативност не помага за да се роди некоја идна позитивност. Како би се рекло, ниту те убиваат ниту те просветлуваат. Те оставаат во некоја глупава средина да бидеш нешто што не си и да немаш сили или храброст да си го признаеш тоа самиот.

ВМРО-ДПМНЕ не симболизира само деградирачки или политики штетни за една земја. Врвот на оваа партија стана и ментално тешка и штетна. Кога ги слушаш, по одреден период, и мозокот знае да ти каже повеќе од свеста сама. Едноставно, како да го инхибираат функционирањето на неуроните и по некое време, човек го боли глава повеќе отколку да се предал на тешка интелектуална активност. Затоа, секој пат кога завршува моментот на опивање, кога реалноста ќе натежне, кога ВМРО-ДПМНЕ ќе загуби, тоа се доживува како целосно ослободување, на сите мисли и сетила. Последниот пат, да не загубеше, ќе следуваше револуција, што всушност е оксиморон, но, сакам да кажам, тогаш немаше шанси да не загуби по сето она што и' го направи на земјава и на нејзините граѓани. Таква е нашата свест и перцепција. СДСМ владее четири години, притоа не прави речиси никакви големи киксови за државата, баш напротив, ги унапредува нашите позиции и стандарди и потоа како да ни здосадува. Така, шанса добива ВМРО-ДПМНЕ. Но, со нив никогаш не е здодевно. Навистина сум импресиониран колку народот ја засака оваа партија. Но, тоа само говори дека нивниот пад е реален кога ќе го допреме дното, кога ќе доживееме нова калварија.

Какво е тоа хазардерство! СДСМ никогаш не не' загрозил како држава, а ВМРО-ДПМНЕ по втор на власт ја доведува во прашање нашата иднина и егзистенција. Навистина е чудна оваа асиметрична толерантност кај македонскиот народ. Но, работите прогресивно се влошуваат. Нашата позиција кон светот, нашата економија, воопшто државата во 2006 година се наоѓаше во златен момент. СДСМ загуби на тие избори, при што поразот не беше претежок. На победникот му беше предадена здрава држава и здрава економија, а на ВМРО-ДПМНЕ му беа потребни нецели две години за да ја уништи целосно. На сето тоа, по две катастрофални години за нашата земја, за економијата и за слободата на мислата, повторно им ја даваме најголемата победа на истите оние кои систематски не' уништуваат. Историјата се повторува и сигурен сум дека ВМРО-ДПМНЕ нема да не' разочара на тоа поле. Им дадовме историска победа во битка која беше решена и пред да започне, по кампања која траеше цели две години. Следната кампања почнува од денеска и може со сигурност да очекуваме дека ќе трае цели четири години, бидејќи со ВМРО-ДПМНЕ на власт нема простор за олабавување. Вмровизацијата на Македонија можеби на крајот ќе се покаже како погубна за ВМРО-ДПМНЕ. Но, ќе биде потребна и силна и квалитетна опозиција, како и мотивирачка свест кај секој добронамерен граѓанин.


OВА Е ЧИСТА НАВРЕДА ЗА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД КАКО ДА СМЕ ОД ВЧЕРА ПА НЕЗНАЕМЕ КОЈ ЗА ШТО Е КРИВ.СЕ ДОДЕКА ТАКА НЕ ТРЕТИРААТ,НИЕ КЕ ИМ ПОКАЗЕМЕ КАДЕ ИМ Е МЕСТОТО.

НАМЕСТО ДА СЕ ИЗВИНАТ ЗА ЛОШОТО РАБОТЕЊЕ,ТИЕ МИ СОЛАТ ПАМЕТ КОЈ БИЛ КРИВ.

И КОНЕЧНО ДА ЗАСТАНАТ ЗАД НАРОДОТ.НИКОГАШ НА СДС НЕМА ДА ИМ СЕ ЗГОЛЕМИ ДОВЕРБАТА КАЈ ГРАГАНИТЕ АКО НЕ ЗАСТАНАТ ВО ОДБРАНА НА ОНА ШТО Е НАШЕ А ТОА Е ИМЕТО,ОВА Е ТОЛКУ ЧИСТО И ЈАСНО НЕЗНАМ ШТО СЕ ПРАВАТ НАУДРЕНИ.ЕДНОУМИЕ ДРН ДРН?????????МЕ ОБВИНУВАШ ЗА ЕДНОУМИЕ,ЗАТОА ШТО САКАМ ДА СИ ГО СОЧУВАМ ИМЕТО????


НЕМОЗАМ ЕДНО САМО ДА РАЗБЕРАМ КОЈ ЧЕСЕН ЧЛЕН НА СДС СЕ СЛОЗУВА СО ФРЧКО И БРАНКО??????????ПА ДАЛИ СТЕ СВЕСНИ ДЕКА ДЕЦАТА КЕ ВИ СЕ СРАМАТ ОД ВАС?????
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Какво е тоа хазардерство! СДСМ никогаш не не' загрозил како држава, а ВМРО-ДПМНЕ по втор на власт ја доведува во прашање нашата иднина и егзистенција. Навистина е чудна оваа асиметрична толерантност кај македонскиот народ. Но, работите прогресивно се влошуваат. Нашата позиција кон светот, нашата економија, воопшто државата во 2006 година се наоѓаше во златен момент. СДСМ загуби на тие избори, при што поразот не беше претежок. На победникот му беше предадена здрава држава и здрава економија, а на ВМРО-ДПМНЕ му беа потребни нецели две години за да ја уништи целосно. На сето тоа, по две катастрофални години за нашата земја, за економијата и за слободата на мислата, повторно им ја даваме најголемата победа на истите оние кои систематски не' уништуваат. Историјата се повторува и сигурен сум дека ВМРО-ДПМНЕ нема да не' разочара на тоа поле. Им дадовме историска победа во битка која беше решена и пред да започне, по кампања која траеше цели две години. Следната кампања почнува од денеска и може со сигурност да очекуваме дека ќе трае цели четири години, бидејќи со ВМРО-ДПМНЕ на власт нема простор за олабавување. Вмровизацијата на Македонија можеби на крајот ќе се покаже како погубна за ВМРО-ДПМНЕ. Но, ќе биде потребна и силна и квалитетна опозиција, како и мотивирачка свест кај секој добронамерен граѓанин.
Ako crvenite kmeri imenuvani vo momentov SDSM vistinski razmisluvaa 1990-91 da se napravi MAKEDONSKA DRZAVA i dadoa svoj udel -so prifakjanje na regulativite koi bea svrzani za dobivanje na Makedonsko drzavljanstvo golem del od problemite ke gi nemashe. A potoa: da ne vovedea princip na "nacionalen kluch" za formiranje na vlada...da ne go krsheneto embargoto....da ne go organiziraa palenjeto na Amerikanskata ambasada....da dozvolea da se proglasi voena sostojba 2001......
 
J

Johnny Stulic

Гостин
Gledam se vadat citati od sekade eve i jas najdov eden vpecatliv.

Se nadevam nemate probles so bosanski,ke boldiram toa sto mi ostavi vpecatok


Piše: Aleksandar Hemon


U poslednjih nekoliko sedmica prešao sam oko 1.800 kilometara diljem Bosne, sve po putevima zbog kojih se ovih dana ujutro budim sretan što sam živu glavu izvukao. Glavni razlog mojih putešestvija jeste to što sam dobio zaduženje da pišem o obrazovanju u Bosni i Hercegovini, o temi nad kojom bi i motorna pila proplakala. Imam, naravno, mnogo utisaka i bilješki koje ću mjesecima sređivati, ali ono čega sam postao još svjesniji jeste moralni i etički jaz između običnih ljudi i onih koji su na vlasti. Pričao sam, tako, s policajcem koji mi je oprostio prekoračenje brzine zato što imam američku vozačku koju bi mi morao oduzeti, a to bi meni zakomplikovalo život. Pričao sam s Kozarčaninom koji je preživio Keraterm i koji mi je rekao: „Ovdje se uvijek zajedno živjelo”. Pričao sam s učiteljicom koja čitavu noć nije mogla spavati jer nije znala kako će reći jednom svom učeniku da napusti razred jer počinje vjeronauka. Taj jaz između instinktivne nesebičnosti i dobrote običnih ljudi i isto tako instinktivne sebičnosti i grabežljivosti vlastodržaca potrese me svaki put kad dođem u BiH. Ovdje je svijet, barem sudeći po nasumičnim uzorcima, dobar i velikodušan, dok su oni na vlasti korumpirani, beskrupulozni i lišeni bilo kakvog osjećaja odgovornosti prema većoj društvenoj zajednici.
Pa ipak, nekako naši dobri ljudi na svakim izborima biraju isti šljam, biraju iste barabe za koje je teško iskopati mrvu poštovanja. Da su im komšije, nikad u životu ne bi s njima kafu popili, ali ih nekako puste da im vode državu, da im upropaštavaju djecu svojim javašlukom, pohlepom i prevarama. Kako je moguće da tolike količine ljudske dobrote i ljudskog zla postoje na istom mjestu u isto vrijeme?
Jedno od objašnjenja je na vlastitoj grbači provjerena činjenica da postoje historijski ili društveni uslovi koji aktiviraju ono najgore u ljudima. Tako su prve hefte rata komšije i kumovi jedni drugima rezali vratove, a pjesnički polusvijet je počeo sebe da zamišlja kako svoj narod kroz genocid vodi u spasenje. Tako je, recimo, Queer Festival aktivirao takvu krvoločnu mržnju da je jasno da dobar dio Sarajeva, a i šire, ništa u ratu nije naučio, pa je neki mladi pobornik militantnog sarajevskog heteroseksualizma na Internetu uskliknuo: „Bolje biti fašista nego homić!”
Vrlo je malo ljudi koji su u istom životu samo dobri ili samo zli. Otud je osjećaj društvene zajednice neophodni moralni blok za potencijalno zlo koje se meškolji u skoro svakom pojedincu. Stabilno demokratsko društvo, u kojem se djeca od prvog dana uče kako da budu građani (a ne nacionalni subjekti), kako da žive u zajednici s drugima, ustanovljava te moralne blokove, ustanovljava apriorno, aksiomatsko poštovanje prema drugim pojedincima. Takvo društvo ovdje nikad nije zaživjelo, a neće ni zaživjeti sve dok je temeljni princip ove etnokleptokratije suverenitet naroda, a ne pojedinca. Zato se nacionalne partije u svojim izbornim kampanjama trse da brane i čuvaju prava svojih naroda, a ne pojedinaca. Jebeš pojedince, lako ćemo s njima, a i nema ih puno.
Samo što ih ima puno. U svakom čovjeku i ženi, u svakom pasivnom nacionalnom subjektu obitava etičko biće koje svakodnevno prolazi kroz muke i donosi odluke koje se tiču vlastitog postojanja u ovom svijetu, u ovakvoj zemlji. To etičko biće prethodi i nadilazi nacionalno biće, bolje je od njega, ako ni zbog čega drugog, a ono zato što je nacionalno biće šarena ideološka laža koja se ovih dana unutar djece, naprimjer, konstruiše uz pomoć tzv. nacionalne grupe predmeta. Ljudi su bolji od svojih naroda, a kamoli od svojih nacionalnih stranaka.
Zbog toga, čini mi se, ljudi instinktivno brane tu vlastitost od opresivnih, neizbježno nasilnih snaga koje haraju politikom, čak i ako za iste te snage glasaju. A svoju vlastitost brane tako što stvaraju autonomne zone u kojima se okruže ljudima koje vole, stvarima koje su im važne, u kojima uživaju i koje im hrane dušu: familija, posao (ako ga ima), raja, ista kafa i cigareta svakog jutra na istom mjestu, tu i tamo malo cuge, malo meze, malo derneka. A onda nešto što gali i dubine duše: pjesma, knjiga, film, molitva, fudbal. Čak i mnoge javne ličnosti, svijet koji je uspješan u svojoj oblasti, operiše na isti način: okupi se ekipa, žive i rade zajedno, derneče, vole se, dijele jutarnju kafu, a onda se zajedno bore s nedostatkom para i s tim vezanim neizbježnim ponižavajućim kompromisima, bore se protiv kolega iz iste struke koji im podmeću nogu, pošto nema para i prostora za sve, bore se protiv političkih struktura koje, ni svjesno ni nesvjesno, ne podnose postojanje autonomnih pojedinaca. Bilo da su u pitanju tzv. obični građani ili tzv. javne ličnosti, logika je ista: svakodnevno se od naleta agresivne društvene stvarnosti mora braniti ta lična autonomna zona, u krajnjoj instanci neodbranjiva – vlast ti jaše na grbači čak i kad na vikendici s rajom okrećeš nevino janje. Štaviše, janje je slađe upravo zato što ti neko jaše na grbači.
Unutar te autonomne zone ljudi su pošteni, dobri, velikodušni, ali kad iz nje istupe, a moraju da bi je odbranili, postaju drugačiji, gori, kako zbog sveopšte etičke zagađenosti, tako i zbog toga što će sve učiniti da tu zonu odbrane. Ljudi potkradaju državu kako bi svoje dijete mogli poslati u školu koja će ih učiti da ne valja potkradati državu. Ljudi će glasati za istu partiju zato što misle da bi neka nova bila gora, a u ovome se nekako snalaze. Pošto im se čini da društvo, ta dogovorna zajednica, samo nasrće na tu relativno udobnu autonomnu zonu, logika postojanja i opstajanja zahtijeva da se od društva drže podalje – vlast je uvijek tuđa vlast, država ne pripada običnim ljudima, pa izgleda da su narod i vjera vječni i stabilni. U cilju zaštite vlastite dobrote, ljudi će glasati za zločince. U cilju zaštite vlastitog skučenog etičkog prostora, ljudi će ostatak svijeta prepustiti pljačkašima i siledžijama.
Ali šta ako bi sve te autonomne zone prihvatile postojanje dogovorne zajednice koja bi upravo štitila te autonomne zone, koja bi garantovala i poštovala suverenitet pojedinca u njenom centru? U tom slučaju bi se živjelo u istinskoj demokraciji, a ne ovom šugavom, kokošarskom dejtonluku.

* Tekst je preuzet iz nedeljnika BH Dani
 
Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Bratot,za toa i se karam jas tuka.Site onie koi ne se soglasuvaat so VMRO se prvo predavnici a posle Makedonci.Site onie koi go poddrzuvaat VMRO ne se partiski vojnici tuku se patrioti.Koj im dal pravo da gi oslovuvaat ostanatite Makedonci za "komunjari",predavnici,odrodeni srbofili a pokasno da se lutat oti ovie pak niv gi oslovuvaat so anticki bukefalisti..?
Kako ti toa dojde do zakluchok deka sum jas sdsmovec?
Zoshto Vanchev ne e vmrovec so onoj negovion Mirchev?


Johnny,dobar tekst.Drug pat ako imash vreme preveduvaj gi barem onie delovi koi gi boldirash oti nekoi od nas slabo go odbiraat srpskiot. :)


Vancevtodor,malku zaglavuvame vo kjosh so muabetov.Glavnoto kopje se krshi na dilemata dali Makedonija imashe sili da izbutka trgovsko embargo nad Srbija,eventualna vojna,ochekuvan spor so Grcija na podolg period i albansko nezadovolstvo.Proba Kiro Gligorov da igra na makedonski nachin,ne deka ne proba...
Ako ti mislish deka nie sme mozhele,togash imash pravo da kritikuvash.Jas mislam deka ne mozhevme pa zatoa i taka izigravme.
Da se vratime na muabetov,ti si bukefalista ili ne?

Nadice ubavo pishuvash.Samo ushte da mi pojasnish vo shto se VMRO porazlichni od SDSM?
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Голема грешка правиш, во чекори.

Букефалисти се наречени СИТЕ Македонци кои ја чувствуваат античката и “предсловенската“ историја за своја.
И поради тоа е револтот.

Преку омаловажување на сопствената историја некој приграбува партиски поени, незнам што би било пониското од ова.

Ова е исто како одбивноста кон Македонските симболи - Лавот и Сонцето бидејќи истите ги користела и ВМРО-ДПМНЕ.

Уште па форсирање на термини кои се карактеристични за Бугарските националисти и најподли наши протагонисти?

Немам јас што да објаснувам или да правдам некого, оние кои се партиски програмирани никогаш нема ни да разберат за што зборам.
 
Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Па јас би ѓи прашала што е лошо да си Букефалист??хехехе Тоа за мене е гордост,затоа не им се секирај толку,за таквите само игнорирање!;)

Точно така баш се смешни и со новата теза за антиквизација.Добро зар сите заборавија на првото знаме кое беше донесено во нивно време тогаш небило антиквизација сега било антиквизација.Кои лицемери се јас разбирам политика НО против својот народ да се плука тоа не го разбирам.
Надице,
Да знаеш колку би сакал, како општество, да сме во можност да игнорираме такви.
Што би се случило ако слоницата го игнорира присуството на хиени во близината на нејзиното слонче?
Го користам слонот како животно бидејки ние, како народ, сме такви. Никого не закачаме. Способни сме за огромна толеранција, дури сме и благородни во моменти на избор. Толерантни сме кон другите животни. Само ни фали жестокоста при одбрана на своето, се подразбира целосна чест и почит кон исклучоците.
На слоницата ништо не и` можат хиените. Дури не се ни обидуваат ништо да и` направат, посебно ако не покажува некаква слабост. Тие се заинтересирани за нејзиното слонче, да знаеш.
Знам дека човечкото општество е многу посложено од какво било животинско и избегнувам да давам такви споредби ама ќе се сложиш со мене дека ваков опис е доволно прецизно кажано без да пишувам километарски постови, нели?

Тие се обидуваа и првото знаме да го сотрат поради неговото позитивно влијание врз населението.
Отидоа толку далеку со нивната антимакедонска пропаганда што го прекрстија во знаме на политичка партија и го сменија првата прилика што ја имаа.
Имаше, во тоа време, луѓе кои сметаа дека нашето вековно македонско знаме не е македонското знаме туку е знаме на тие кои сакаа да не спојат со бугарите.:uvo:


Ова се термини кои немаат никакво значење тие се извадени од бранковиот речмик и општо прифатени од неговите следбеници тие имаат улога да ја заменат безидејноста и се во манир на комуњарската ароганција
MKEUpatriot,
Да беше термин наивно создаден од наш политички субјект заради политичка борба при стекнување на власта не би реагирал толку жестоко.
Тој термин е од туѓо потекло и носи со себе многу поголема тежина и последици.
- Би сакал да биде само тоа што го кажа, а јас го болдирав во квотираното, ама не е.
- Би сакал да биде само дека тие кои ги користат термините букефализација и антиквизација да се противат само на политичка активност на полтички соперник, ама не е.
- Би сакал да не морам да мислам дека во нашето општество туѓите, за нас штетни, интереси се побитни од сопствените и се промовираат од наша „елита“, ама не можам.
За да можам, ќе треба да заглупавам или во најмала мерка да си ги погазам сите приниципи кои ги имам како човек, ама и тоа не можам.

Интелектуалците се грижат за своите кариери, затоа неможат да имат исто мислење со народот. Макар народот да е во право некогаш.
theMac3donian,
Се` саде интелекуталци во Македонија. Чим се добие некаква диплома од високообразовна институција, по дифолт, се станува интелектуалец.
Така имаме правници и економисти кои зборуваат за историја, историчари кои зборуваат за право и економија, доктори за политика, политичари за медицина и новинари кои сето тоа умешно го миксаат.

Никој несака да биде само правник, економист, историчар, доктор, новинар, инженер или која било професија. Сите тие, таквите, сакаат да бидат интелектуалци. Не е за чудење што науката ни е во очајна положба.
Напишаново го доведува секого да си помисли:
Од каде поседуваме, како општество, толкава одбивност кон професионализмот, а ревносно си одгледуваме една лажна илузија?

Прво ќе ти дадам еден пример потоа ќе ти објаснам.
Имам пријатели, жената е професор на факултет во општествените науки, а мажот е машински инженер. За да нема забуна ќе напоменам дека сеуште постои љубов во нивниот брак.
Во многу дискусии каде што мажот ќе го произнесе својот гнев кон тие кои не си ја познаваат професијата и проблемите со несовесните работници редовно идеше одговор:
Кој ти е крив што не си избра интелектуална професија.:nesvest:
Покрај сите опомени од моја страна за неаргументираност на исказот нејзиниот одговор е дека да работеше со „интелектуалци“ немаше да се жали на работниците. Да напоменам дека нејзините жалби и поплаки се сведуваат на тие кои не си ја познаваат својата професијата и проблемите со несовесните вработени.
Муабетите денес ни се поинакви, ама во тоа време беа мошне интересни.

Одговорот лежи, за жал морам да кажам, повторно во соц. реализмот кој го живеевме во СФРЈ.
Ако не си интелектуалец тогаш си од баграта, значи пролетер. Образование не се стекнуваше само заради учи синко да не работиш ами и да не бидеш дел од баграта, од рајата, од глупите. Та дури и некои професии, посебно се истакнуваат тие од производството, беа сметани како дел од таа багра, од рајата.
Затоа денес сеуште имаме налет кај факултетите од општествени науки, а празнина кај производствените.
Никој несака да биде дел од баграта, нели?
Пластично кажано, разбира се.:wink:

Инаку, за да се биде интелектуалец прво треба да има на кого да му е интелектуалец, нели? Ако не го надградува сопствениот народ кој платил за тоа образование тогаш...
Најбитно од се` е фактот што ако некој се прокламира како интелектуалец, а најбитно му е сопствената кариера тогаш тој не е интелектуалец туку е опортунист.

џидипито oд најмалку 10000 долари годишно ne se pravi so "stranski investicii" kade Makedonija e izbrana zaradi evtina rabotna raka. No na vlasta vo Makedonija (seedno "leva" ili "desna") i trebaat zavisni ludje-na vremeto gi vikaa PROLETERI.......
Тодор,
За да нема забуни од поодамна ја застапувам тезата дека странски инвестиции во Македонија се пожелни, но не толку, благоречено. Попожелно е промовирање на сопствена економија од сопствени луѓе.
Инаку, целосно се согласувам со тоа што го напиша само би сакал да додадам:
На политичка партија која се прокламира како десна најмалку и` се потребни „пролетери“.
Што треба да направи една власт во Македонија за поединците да сфатат дека нивната благосостојба е до нив самите?
Или поинаку кажано, зарем треба лично Гвујо, Рада или Бучко да ги фати за уши за да си ги користат своите индивидуални вредности за остварување на потрагата по сопствената среќа?
До кога општествениот менталитет ќе стои на ниво на социјалистичкиот чуван добиток, односно до кога ќе се смета дека политичарот е тој кој ги решава работите?


Gledam se vadat citati od sekade eve i jas najdov eden vpecatliv.

Se nadevam nemate probles so bosanski,ke boldiram toa sto mi ostavi vpecatok
Johnny Stulic,
Го прочитав текстот и ДА, свесен сум дека во скоро сите пост комунистички држави проблемите се скоро исти.
Покрај свесноста за влијанието на соседните држави сепак воопшто не ми е битно кои проблеми ги имаат, освен ако нивните проблеми сме им ние, македонците и ако се обидат да си ги решат. Е тогаш ме интересира многу.
Сега дури имаме и босански јазик,а? Значи босанците може да имаат свој јазик, а каде има јазик има и народ, каде има народ има и потекло. ХМММ Тие може да имаат ние не за да не се антиквизираме, нели?
Како што разбрав, текстот е од американец.
Сеедно. Ме нервира кога некој странец ќе дојде и ќе почне да дрви и дава мислења за народот кој го испитува, а притоа како стандард не ја зема науката туку начинот на живеење во својата матична држава.
Лесно му е да дрви за индивидуализам и слобода без притоа да ги земе во вид спецификите, локални и регионални.
Не дека не е во право ама ај сега ние македонците ќе глумиме космополити. Ај ќе го учиме Господ што е добрина. Патем, кого тоа ние ќе го учиме на добрина кога сме опкружени со демони? Ќе ги учиме демоните на добрина?

Општо знаење е веќе физичкиот закон дека секоја акција предизвикува спротивна реакција. Нас, како народ и поединци, не` напаѓаат бидејки не сме космополитиски настроени или не` напаѓаат бидејки сакаме да бидеме тоа што сме, а тоа не им одговора на нивните интереси?

Што треба да направиме ние како народ, како држава, а што ни се промовира, односно пропагира?
За да не се навредат случајно нашите соседи бидејки им ги рушиме нивните интереси затоа што инсистираме да бидеме тоа што сме ние треба да прифатиме да бидеме тикви без корен т.е. космополити.
ИЛИ
Да се откажеме од побарувањето на вистината бидејки не обвинуваат дека не сме космополити затоа што инсистираме да бидеме тоа што сме, а премолчуваат дека им ги рушиме нивните интереси.

Што би направил ти?


Поздрав:helou:

Bratot,za toa i se karam jas tuka.Site onie koi ne se soglasuvaat so VMRO se prvo predavnici a posle Makedonci.Site onie koi go poddrzuvaat VMRO ne se partiski vojnici tuku se patrioti.Koj im dal pravo da gi oslovuvaat ostanatite Makedonci za "komunjari",predavnici,odrodeni srbofili a pokasno da se lutat oti ovie pak niv gi oslovuvaat so anticki bukefalisti..?
Kako ti toa dojde do zakluchok deka sum jas sdsmovec?
Zoshto Vanchev ne e vmrovec so onoj negovion Mirchev?
Кај си бе Пртко?
Конечно да видам твое мислење, ами з`ш не правиш муабет со мене туку ги закачаш другите?
Јеби га, што би рекле. Бараше, инсистираше, муабет со мене, а сега избегнуваш. Е нема лесно да избегнеш на оваа тема да се соочиш со мене. Коркачу низаеден.
ОВАА ТЕМА НЕ Е ВМРО ПРОТИВ СДСМ!!!
Ако имаш нешто против некоја политичка партија оди на теми каде што се јадат меѓусебно партиските војници.

Патем, најверојатно поради болдираното кое е невистинитост и е тенденциозно насочлив за доведување на читачот до погрешен заклучок е донесен заклучокот дека ти не си ништо повеќе од СДСМ-овца.
Да ти повторам:
Ако имаш нешто против некоја политичка партија оди на теми каде што се јадат меѓусебно партиските војници.

Vancevtodor,malku zaglavuvame vo kjosh so muabetov.Glavnoto kopje se krshi na dilemata dali Makedonija imashe sili da izbutka trgovsko embargo nad Srbija,eventualna vojna,ochekuvan spor so Grcija na podolg period i albansko nezadovolstvo.Proba Kiro Gligorov da igra na makedonski nachin,ne deka ne proba...
Ako ti mislish deka nie sme mozhele,togash imash pravo da kritikuvash.Jas mislam deka ne mozhevme pa zatoa i taka izigravme.
Da se vratime na muabetov,ti si bukefalista ili ne?
Не се крши копјето на спомнатата дилема. Копјето се крши затоа што веќе станува се` потешко да се манипулира со овој народ.
Се виде/се гледа дека избуткавме, но и сме многу посилни со тенденција да станеме уште посилни/отпорни, а тоа му смета некому.
Имаш идеа кому може да му смета позитивен развој на едно општество?
Та уште и Кирчо премудриот го спомнуваш во позитивна смисла т.е. дека се обидел да игра на македонски начин, а бе ај...:pos:

Едно е да мислиш, друго е да тврдиш, а трето е да знаеш и да тврдиш дека сме можеле!!! Ти само продолжи си да мислиш.
Тодор дај жиф ти се одговори му на Пртко дали си македонец или си благонадежен булгарин од прво качество. Навистина ме интересира одговорот.

Пртко, зарем досега немаш увидено дека тука не палат ефтини проп. финти со кои се служиш. Лажни дилеми и ад хоминеми не ти палат овде.


Nadice ubavo pishuvash.Samo ushte da mi pojasnish vo shto se VMRO porazlichni od SDSM?
Надице,
Прво нека одговори зошто тој има право да се мисли дека е словен, а ни го одзема правото да знаеме дека сме македонци. Потоа одговори му како сакаш.

Слушаш Пртко!!!
Одговри на прашањето!!!


Поздрав:helou:
 
Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Демек,да не ги “закачам“ другиве оти они немаат доволно левел а?
ПротивПропаганда,гледам јас ти гаиш некакви фантазии...:)
Пртко не се служи со никаква пропаганда,а уште помалку е некаков специјалист или “пратеник“ од Бога како што повеќето тука се доживувате.Обичен човек,разочаран од многу работи,среќен од многу работи.
Јас најмалку што сакам е да има поделеност помеѓу луѓето на вмровци и комуњари.
И да,многу си ја сакам Македонија.Ми падна криво кога се постираат колумни кои одат во прилог на тековнава политика и сите си свиркаат,а се дава една навредлива критика на онаа која не оди во прилог.

Ванчев нема да ме изненади со неговиот одговор,луѓето како вас ги следам уште од времето на ајвар,алтависти итн итн...

Проблемот иде кога ќе почнете да филозофирате.Еве деновиве откога ми препорача да ти ги прочитам и другите мислења на други теми,јас заглавив кај тебе на профил и читам,па затоа и не ти одговорам додека не ги допрочитам.
Незнам што точно да ти одговорам на последниов предизвик,со ова “коркач“ ме остави без зборови.

Велат дека силен човек е оној кој умее да признава грешка.Оној кој е способен да живее со тоа и да ја прифати вистината ма каква и да е.

Еве нешто од вистината:
Миладиновци се кажувале Бугари.
Крсте Петков Мисирков се нарекол Македонски Словен.
Бабунски бил Јужен Србин.
Менторот на нашиот Премиер се декларира за Словен со бугарска национална принадлежност.???
Самоил земал бугарска титула.
50 години живеевме среќно и весело во една федерација на Јужни Словени.Маџарите на пример,после завршувањето на ВСВ на Крим одлучиле да ги сместат во источно комунистичките држави.Они уште во 50тите год се побуниле и си отишле таму каде што сметаат дека им е местото.Оти ние не го направивме тоа?
Оти го убија Ченто?Вољата на општеството не зависи од поединечни ликови,ма колку и да сјаат во историјата.Со ова сакам да потенцирам дека луѓето не се осеќаа поробени и угнетени,туку напротив.

Неможеме да ги порекнуваме овие факти,стојат цврсто и стабилно и ни се потсмеваат.Можеме нели,сега да се караме до 2011 год оти Софија одлучила да финансира земјоделие во Пловдив и Русе, а не сакала да изгради печатници низ Македонија ама сепак,кога е во прашање нашиот национален идентитет главната битка не е Грција туку Бугарија.

За историјата,толку.

За денешницава.Многу повеќе од било кој тука сакам да бидеме Обединета Македонија на сите Македонци влезена во ЕУ и НАТО.Па и да не бидеме дел ни од ЕУ ни од НАТО,едноставно да бидеме обединети.
Реалноста е поинаква.
Верувај ми,како и да продолжи расправијава помеѓу комуњар ко мене и букефалист ко тебе,на крајот ти ќе ми викаш :
Ние можеме!!!!
Полека ама сигурно навлегувате во една алузорност дека ние можеме сами,дека никој не ни треба,дека никој нас нема право да ни го менува името...
Прво,нас ни го сменија името уште во 95.Можеме да се чукаме во гради или да си даваме поенчиња тука ама тоа е болната вистина.Ние како Република Македонија не влегуваме ни во НАТО ни во ЕУ.Тоа сите го знаеме.Нема простор за никакви дилеми,никакви прогнозирања,никакви типувања...
Е сега,ако ти можеш да одвоиш дел од твоето скапоцено време и нам тука предавнициве ни појасниш како понатаму..?


И немој со три извичника да ме спомињаш на интернетов,добивам на слава.:)
 
J

Johnny Stulic

Гостин
Johnny Stulic,
Го прочитав текстот и ДА, свесен сум дека во скоро сите пост комунистички држави проблемите се скоро исти.
Покрај свесноста за влијанието на соседните држави сепак воопшто не ми е битно кои проблеми ги имаат, освен ако нивните проблеми сме им ние, македонците и ако се обидат да си ги решат. Е тогаш ме интересира многу.
Сега дури имаме и босански јазик,а? Значи босанците може да имаат свој јазик, а каде има јазик има и народ, каде има народ има и потекло. ХМММ Тие може да имаат ние не за да не се антиквизираме, нели?
Како што разбрав, текстот е од американец.
Сеедно. Ме нервира кога некој странец ќе дојде и ќе почне да дрви и дава мислења за народот кој го испитува, а притоа како стандард не ја зема науката туку начинот на живеење во својата матична држава.
Лесно му е да дрви за индивидуализам и слобода без притоа да ги земе во вид спецификите, локални и регионални.
Tekstot go zedov za reper bideki ako go konvertiras zborot Bosna vo Makedonija ja reflektira i nasata slika vo momentov.
A propo jazikot go spomnav bosanski kako prvo zosto Bosna si e suevereno priznata drzava so jazik i teritorija,za volja na vistinata Bosanskiot izgovor ima i razlicna fonetika od ostanatite slovenski jazici pa faktot deka jazikot e ziva materija i evoluira samo prasanje na vreme e koga ke si ja promenat azbukata ama sto vikas da nepotrebno tupime za tugi problemi.
Hemon ne e stranec tuke e roden Bosanec samo za vreme na vojnata prebeguva vo USA pa ne bi rekol deka mu se nepoznati mentalitetot na poedincite koj ziveat vo Bosna.
Kako i sto sam rece seedno koj e jas se osvrnuvam za nasata drzava koja mi e prioritet,pisav pogore zosto i go postirav tekstot.

Не дека не е во право ама ај сега ние македонците ќе глумиме космополити. Ај ќе го учиме Господ што е добрина. Патем, кого тоа ние ќе го учиме на добрина кога сме опкружени со демони? Ќе ги учиме демоните на добрина?

Општо знаење е веќе физичкиот закон дека секоја акција предизвикува спротивна реакција. Нас, како народ и поединци, не` напаѓаат бидејки не сме космополитиски настроени или не` напаѓаат бидејки сакаме да бидеме тоа што сме, а тоа не им одговора на нивните интереси?

Што треба да направиме ние како народ, како држава, а што ни се промовира, односно пропагира?
За да не се навредат случајно нашите соседи бидејки им ги рушиме нивните интереси затоа што инсистираме да бидеме тоа што сме ние треба да прифатиме да бидеме тикви без корен т.е. космополити.
Ne gledam deka se provlekuva takva nota vo tekstot ama sepak ke dadam moe mislenje za toa.

Vo nikoj slucaj ne treba da svitkame kicma i da prifatime poraz,ne e ni eticki ni moralno nitu hristijanski(kraj krajeva i Gospod Bog bi rekol deka sme premnogu bukvalisti Makedoncive),samo nasata reakcija ne e soodvetna kako sto treba da bide,bi rekol deka i voopsto ne e reakcija pre bi rekol deka nie si go vrtime i drugiot obraz za da ne udrat.

ИЛИ
Да се откажеме од побарувањето на вистината бидејки не обвинуваат дека не сме космополити затоа што инсистираме да бидеме тоа што сме, а премолчуваат дека им ги рушиме нивните интереси.

Што би направил ти?

Mene mi e jasno deka bukvalno sekoja nacija zivee od mitovi i deka ako ne postoi mit nema da postoi ni nacija ama i porano rekov pri tolku mnogu vistini valjda ke izvlecime nekoja mudrost.

Nacionalniot mit e kako salata vo glavnoto jadenje (i toa ovosna a la macedoun :) sto vikaat Francuzite i Italjanite) koe treba da ni go servira glavniot kuvar,bi rekol neophodna e za dobar rucek ama e samo predjadenje,,veke go ispivme aperativot,se poprikazavme za vojnicki denovi i koj kolku svalerki prevrtil ama treba kelnerot da servira vistinska hrana za da gostite koj platile ne ja prevrtat masata zosto veke ogladnevme od salati,a ni oddaleku ne sme vegetarjanci.

Pozdrav
 

Kajgana Shop

На врв Bottom