За неверниците

Б

Бат Елохим

Гостин
auuu izvini ama jas vo Sveti tajni ne veruvam bas... mislam deka Isus se jasno kazuval i deka biblijata ili barem Noviot Zavet e napisan jasno...vo nego ne sum sretnal sveti tajni.... me interesirase samo tvoeto mislenje...(ako go imas normalno)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
За да не останам недоречен...

Се работи за примерот со извесен верник, кон бил склон кон прељубодејствување. После секој сторен гревовен, прељубодејствен чин, верникот доаѓал во храмот, и покајнички паѓа(л) пред иконостасот. Ова го забелжува оној кон постојано клевети, и посочувајќи го прељубодеецот, Ми вели на Христа: „...овој вели дека е верник и дека Те сака а постојано чини прељуба...„ А на тоа, Ом му оговара (Христос му одговара на лукавиот): „...Да, но секогаш кога чини грев, доаѓа да се покае...„.
Значи, чинењето грев носи и покајание за сторениот грев, независно дали е гревот кон Творецот (Неговите заповеди) или кон ближниот. А оној кој е морален а не верува, тогаш, по што е морален, кон кого е морален, зашто е морален, по кои мерила е морален?
Verata te uci: Praj belji ali pokaj se.
Zivotot te uci: Ne praj belji za da ne se kaesh..

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Верувам дека немаш поим колку си во раво. Дел од Светиите навистина биле багабонти. Не велам дека биле тешки криминалци и масовни убијци, но секако многу грешни. Патем кажано, никој не се ни родил како праведен и Свет, туку тоа се стекнува со покајнички живот.
Тогаш верата на која ти тврдиш дека припаѓаш нема никаков морал и етичка вредност, значи би правел се што ќе посакаш и на крајот треба само да се покаеш ОДКАКО ќе го направиш делото место да РАЗМИСЛИШ пред да го направиш. Знаеш дека каењето нема да ги исправи работите кај тие што си им згрешил така?
Според таа логика ништо не те спречува тебе или повеќето истомисленици да направат нова крстоносна војна и да нанесат штета врз „неверниците“ и да прават масакри брз истите зошто на крај ипак тоа би го правеле во име на Бога така? И нормално како верници би се покаиле но сте ја завршиле „божјата работа“...

Ептен точно кажано само што полно се каат одпосле...

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464
Исправка, РАЗМИСЛИШ со мали букви, а пред со големи погоре :)))

S

stefi

Гостин
Абе овој МИКИ1 се слуша ли што пишува?:pos2:
Какови тајни бе какви завети тоа се е измислено од 5 луѓе шо ја напраиле религијата затоа што они биле идеалисти и верувале дека ако ги кажат тие работи луѓево ќе поверуваат и нема да праат нишо лошо и сите ќе бидат добри и ако направат нешо ќе ја сватат својата грешка. факт е дека ТОА НЕ Е РЕАЛНОСТА тоа е ИДЕАЛИЗАМ !!!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
ima ucenja so vrven moral ne samo na zborovi nego ima ateististi so vrven moral budizmot na primer, taka da religioznosta ne znaci avtomatski nemoral i ateizmot nema vrska so nemoralot, naprotiv, moralot moze da se izvede od socuvstvoto empatijata a ne poradi toa sto bog ke ne nagradi za pravenje dobro.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Верата ми вели: не прај бељи, но пошто се тешко избежни, кога ќе ги сториш, покај се.

Живот ме учи: прај шо сакаш, ич да не те боли „онаа„ работа за ништо...

Што е, според тебе, правилно од овие две можности, м?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
auuu izvini ama jas vo Sveti tajni ne veruvam bas... mislam deka Isus se jasno kazuval i deka biblijata ili barem Noviot Zavet e napisan jasno...vo nego ne sum sretnal sveti tajni.... me interesirase samo tvoeto mislenje...(ako go imas normalno)
Па веќе ти го кажав, исто како што кажав дека Светите Тајни се од Христа одредени, а не од мене.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
zivotot ti vika gledaj samo za sebe gazi gi drugite, etikata te uci sekogas pomagaj na drugite!

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Верата ми вели: не прај бељи, но пошто се тешко избежни, кога ќе ги сториш, покај се.

Pa i ne go zaklucivme bash toa od predhodniot tvoj post. Ne mi izgledashe taka. Nekako epten lesno si gi porstuvate grevovite vie hristijanite. Napraj belja,pokaj se,i super si..

I Koa sme kaj boldiranoto..Zivotot te uci: Ako napraish belja nenamerno,izvini se. Ako napraish belja namerno,ne se kaj za toa.

Oblivion

Matt Akisson
Член од
12 септември 2007
Мислења
3.526
Поени од реакции
128
zivotot ti vika gledaj samo za sebe gazi gi drugite, etikata te uci sekogas pomagaj na drugite!
Само знај дека нешто што е етика и морал за тебе, не е за некој друг. Секој си има свој поглед на светот.:smir:

Xak

Член од
23 декември 2007
Мислења
2.610
Поени од реакции
464

Од друга страна добро е што постои религија, им става ременче на тие што размислуваат како во горе цитираното да не прават белји.
Кој не се разбира со почит, се разбира со страв :)

Kajgana Shop

На врв Bottom