За Инвестициите во Културата

ДАЛИ ГИ ПОДРЖУВАТЕ ИНВЕСТИЦИИТЕ ВО КУЛТУРАТА ?

• ДА

Гласови: 33 64,7%
  • НЕ

Гласови: 18 35,3%

• Вкупно гласачи
    51

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
прво не сум апсолвент второ не ни зедов трето на повеќето не имтребаа ваучери туку нет конекција
Со оглед на сите околности кај нас ..... интернетот не мање више "без пари"...

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
знам дека има 11 страни ама оди објасни се со тебе и персеј дали вие сваќате дека ни го намалија кредитниот рејтинг,дали сваќате дека невработеноста се зголемува ,дека сево ова што го прават ќе го плаќаме јас и ти и многу други скапо
дека ако не направат нешто во врска со сиромаштијава и невработеноста која владее дека ќе предизвика посериозни проблеми

1.бугарски пасоши (дали треба да објаснувам)
2.албанското малцинство ќе бара смена на имато се со цел да влаземе во нато и еу

сеа дали вие сваќате колкави проблеми имаме и зошто треба да не се градат споменици туку да се направи нешто друго со парите?
Ко да збориш со марсовка ::helou: хаха

Кога ќе сфатиш...
Парите за спомениците се обезбедени уште во 2008 година, и лежат на посебна сметка. Тоа беше период кога кај нас немаше криза напротив сите економски показатели растеа. :helou:

Кога ќе сфатиш...
За Мин. за култура се двојат само 2,03 % од Буџетот на Македонија. :helou:

Другите Министерства имаат поголеми буџети од културата. Та глупо е да кажуваш парите од културата дека биле криви за економската состојба на македонија, ја пустошеле економијата и земјата а тоа се смешни 2,03 % од цел буџет на Р. Македонија. :helou:

Процентот на народот кој земал бугарски пасош во 2008 година е далеку намален.
Бројот на студенти кои студираат во Бугарија достатично исто е драстично намален.
Албанците и Али Ахмети можеби за првпат по долги години се зауздани и не смеат да писнат.

Културата идентитетот историјата културното наследство не се должни да страдаат во период кога од сите страни се негираат, и подриваат, со до нас јасно поставено барање и да си избришат, само заради тоа што Геро Милчин и Вацка Глигоријевиќ треба да ги оправдаат саатите и амфорите од грција.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193

Кога ќе сфатиш...
Парите за спомениците се обезбедени уште во 2008 година, и лежат на посебна сметка. Тоа беше период кога кај нас немаше криза напротив сите економски показатели растеа. :helou:

Кога ќе сфатиш...

другите Министерства имаат поголеми буџети од културата. Та глупо е да кажуваш парите од културата дека биле криви за економската состојба на македонија, ја пустошеле кеономијата и земјата а тоа се смешни 2,03 % од цел буџет на Р. Македонија. :helou:

Процетот на народот кој земал бугарски пасош во 2008 година е далеку намален.
Бројот на студенти кои студираат во Бугарија достатично исто е драстично намален.
Албанците и Али Ахмети се зауздани и не смеат да писнат.
Така е,подобро купишта бронза и камења на плоштад одколку леб и покрив над главите за бездомниците,кој и онака ќе седат со пуштени раце за просење,ќе скокаат пред автомобил на семафорите,без разлика на процентите што се одвојуваат од буџетот.Уствари кој им е крив,кога немале к`смет да им падне “секирата во медот“.:pos2:

M

marsovka

Гостин

Кога ќе сфатиш...

Кога ќе сфатиш...

Другите Министерства имаат поголеми буџети од културата. Та глупо е да кажуваш парите од културата дека биле криви за економската состојба на македонија, ја пустошеле економијата и земјата а тоа се смешни 2,03 % од цел буџет на Р. Македонија. :helou:

Процентот на народот кој земал бугарски пасош во 2008 година е далеку намален.
Албанците и Али Ахмети можеби за првпат по долги години се зауздани и не смеат да писнат.

Културата идентитетот историјата културното наследство не се должни да страдаат во период кога од сите страни се негираат, само заради тоа што Геро Милчин и вацка глигоријевиќ треба да ги опрадаат саатите од грција.
едно та исто
ако имавме наследство чуму споменици?
Ако имавме индетитет зошто толкави и толку многу споменици
За што ќе докажуваме?

да не зборам дека со ова се врши дискриминација според некои експерти(а знаете што значи тоа)посебно културна (дда повториме во македонија не живеат само македонците )

уствари чабе ќе се просеравам кога не сваќаш дека сево ова предизвикува револт кај повеќето граѓани кои имаат егзистенцијални прашања кои не можат да ги решат а владата си игра сисм со плоштадот

Така е,подобро купишта бронза и камења на плоштад одколку леб и покрив над главите за бездомниците,кој и онака ќе седат со пуштени раце за просење,ќе скокаат пред автомобил на семафорите,без разлика на процентите што се одвојуваат од буџетот.Уствари кој им е крив,кога немале к`смет да им падне “секирата во медот“.:pos2:
чабе се објаснуваш нема да можеш да докажеш така рекол некој експерт со жиг на задникот во сопственост на вмро и сега насекаде ќе го повторуваат ко расипани телефони

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
може сега да се правиш будала али реалноста е дека договорите за тие споменици се потпишани, финансискте конструкции направени, парите се земени уште од буџетот во 2008 г. кога економските показатели растеа. Тие пари сега лежат на посебна сметка и имаат јасна намена.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
прво не сум апсолвент второ не ни зедов трето на повеќето не имтребаа ваучери туку нет конекција

Од 2006 до денес, интернетот е зголемен за 120% .
А имаш и гремлини како гироски што го критикува тоа - не требало во селата да има интернет.

Само нивните весници да се читале, интернетот е опасен за нив

Ај да ги земеме знамињата МАкедонски, што ке ни се да се веат безвезе на ветрот?
Да направиме гаќи , панталони и кошули од нив:toe:

А спомениците што ке ни се да стојат безвезе?

Дај да ги стопиме, од нив ке изградиме фабрики, каде што сите невработени ке ги вработиме таму, и нема да има веке невработени.

Кој го ебе патриотизмот, така?

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Зошто народот морал да го промовира своето културно наследство
ахахахахахахахаахаххаахаххахахахахахаххаха
која глупост еј

Та дај да не ги промовира.

А што велиш ?

Te molam da citas so razbiranje. Ubavo objasniv, zosto mora materijlno da se promoviras? Posebno ne vo vreme koga nemame pari za osnovni potrebi. Promoviraj se verbalno, ne kosta pari, efikasno e, se vika lobiranje! Ti teknuva?

Знае баба ти кој е Александар Македонски ? Ај се кладиме дека нема појма и кажи ми зошто нема појма та таму и ти се крие одговорот зошто да се промовира.

Не ради баба ти, ради новите генерации. За да не дојде некој ко киро и да вика Словени славјано мајмуни.

убаво од колено на колено, но доколку би било така тогаш немаше во Австралија емигранти по третата генерација младите да го губат чувството.

Побркани се приоритетите, ти си спремен да го шитнеш тоа што си за економска заработка ? Слободно пиши се за славопингвин за демек да живееш поубаво.

Чисти Глупости тресете.

Jas ne sakam da se gradat nicii spomenici vo momentov, zatoa sto sme vo nemastija, golema. Toa sto vo Avstralija iselenici gubat cuvstvo za svojot identitet, nema da go sprecis so spomenici vo Makedonija, niv im treba, pak ke recam, verbalno da im se prenese kulturata na nasiot narod, a toa prvo od doma treba da im go pravat.

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
едно та исто
ако имавме наследство чуму споменици?
Ако имавме индетитет зошто толкави и толку многу споменици
За што ќе докажуваме?

Te molam da citas so razbiranje. Ubavo objasniv, zosto mora materijlno da se promoviras? Posebno ne vo vreme koga nemame pari za osnovni potrebi. Promoviraj se verbalno, ne kosta pari, efikasno e, se vika lobiranje! Ti teknuva?

Jas ne sakam da se gradat nicii spomenici vo momentov, zatoa sto sme vo nemastija, golema. Toa sto vo Avstralija iselenici gubat cuvstvo za svojot identitet, nema da go sprecis so spomenici vo Makedonija, niv im treba, pak ke recam, verbalno da im se prenese kulturata na nasiot narod, a toa prvo od doma treba da im go pravat.
[/quote]

Наследството е за да се промовира. Та и да се докажува но не тука туку надвор.

Во пела секој ден се истовараат по десет полни автобуси со странски туристи кои трошат грбни пари за да го видат тоа културно наследство. Докажуваат и ја пренесуваат славата на тој народ култура цивилизација. Кои се и што се.

Прошетај низ музеите во Грција и ќе сфатиш за што ти зборам.

Низ светот се печатат томови странска литература која бесплатно се дели низ универзитетите, и ја шири бугарската или грчката вистина и право врз македонската историја културно наследство култра идентитет.

Културата има за цел да промовира културно наследство на дадена земја. грците и Бугарите тоа го прават а вие овде ми велите дека во период кога од нас се бара да се самоукнеме, дека не биле потребни да се даваат пари за културата, со која се промовира културното наследство и идентитет на оваа земја и народ.

да не зборам дека со ова се врши дискриминација според некои експерти(а знаете што значи тоа)посебно културна (дда повториме во македонија не живеат само македонците )
На албанците никој не им брани да градат. Имаат проекти за театар и музеј во тетово, Музеј на ОНА во Чаир, Музеј на Албанската азбука во Битола, Музеи и споменици во секое албанско село од северозападна Македонија.

уствари чабе ќе се просеравам кога не сваќаш дека сево ова предизвикува револт кај повеќето граѓани кои имаат егзистенцијални прашања кои не можат да ги решат а владата си игра сисм со плоштадот
Културното наследство и идентитетот не предизвикуваат кај мнозинството граѓани никаков револт. Баш напротив. Можеби ти Геро Милчин и Вацка сакате тоа да е така, но не е така. Напротив Паско стана популарно чоечиште :) За спомениците археолошките истражувања и другите инвестиции има голема подршка кај народот а истата таа се потврди и преку изборите кога народот гласаше за програмата на Владата во која се набројуваат и инвестициите во културата.

Една од главните причини што СДС(БЈР)Мовците ги губат сите по ред избори е баш налик ваквото лаење против културното наследство и идентитет на овој народ и земја. Тоа ако не го сфаќаш твој проблем не мој.

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Од 2006 до денес, интернетот е зголемен за 120% .
А имаш и гремлини како гироски што го критикува тоа - не требало во селата да има интернет.

Само нивните весници да се читале, интернетот е опасен за нив
Кога сме кај интернетот еве да прочитаат "експертите" форумски...

Владата донесе одлука за Wi-fi проект во руралните средини

Идеja е да се субвенционира приватниот сектор да изгради инфраструктурна мрежа во руралните средини. На секоја од определените точки ќе има компјутер со бесплатен интернет достапен за сите граѓани, а во близина на компјутерот ќе има безжична антена што ќе зрачи бесплатен интернет сигнал
Владата на Република Македонија, по предлог на Министерството за информатичко општество, донесе одлука за започнување со реализација на проектот за поставување на 680 Wi-Fi точки во руралните средини
Основна цел на проектот за Wi-Fi национална мрежа е поставување на 680 Wi-Fi точки на територијата на Република Македонија. Со активностите што ќе се преземат ќе се овозможи поттикнување на демократијата, подобрување на бизнис климата, мобилност на корисниците, Wi-Fi нација, приближување на руралните средини кон интернетот и намалување на дигиталниот јаз и е-инклузивност.
Wi-Fi технологиите се поддржани од речиси секој модерен персонален компјутер,оперативен систем, понапредни конзоли за видео игри, лаптопи, принтери и други уреди за печатење.
Една од основните цели на Wi-Fi е да ја прикрие комплексноста преку безжичен пристап до апликации, податоци и информации.
Основни цели на Wi-Fi се следниве: намалување на инфраструктурни трошоци за поставување и поврзување кабли, компатибилност и коегзистирање со различни електронски уреди и елиминирање на потребата од адаптери, свичери. Идентификуваните места се во рурални средини каде што има подрачни единици на основни и средни школиконектори и др.
Проектот е планиран да биде финансиран во наредните четири години и тој нема да изнесува повеќе од четири милиони евра. По завршување на проектот, опремата останува во сопственост на економскиот оператор.

http://forum.com.mk/_tools/article/2448/view

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Кога сме кај интернетот еве да прочитаат "експертите" форумски...

Владата донесе одлука за Wi-fi проект во руралните средини

90% od naselenieto vo selata e postro od 50 godini, kompjuteri nemaat, sto ke im e bezzicen internet?

Edinstveno moze da bide od korist, eventualno za lugje koi imat lap topi so bezzicni karticki, koi ke odat da go posetat odredeno selo.. dokolku nekoj voopsto odi.

M

marsovka

Гостин
90% od naselenieto vo selata e postro od 50 godini, kompjuteri nemaat, sto ke im e bezzicen internet?

Edinstveno moze da bide od korist, eventualno za lugje koi imat lap topi so bezzicni karticki, koi ke odat da go posetat odredeno selo.. dokolku nekoj voopsto odi.
а прашање е како ќе го платат сето тоа повеќето немаат што да јадат.....

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Наследството е за да се промовира. Та и да се докажува но не тука туку надвор.

Во пела секој ден се истовараат по десет полни автобуси со странски туристи кои трошат грбни пари за да го видат тоа културно наследство. Докажуваат и ја пренесуваат славата на тој народ култура цивилизација. Кои се и што се.

Прошетај низ музеите во Грција и ќе сфатиш за што ти зборам.

Низ светот се печатат томови странска литература која бесплатно се дели низ универзитетите, и ја шири бугарската или грчката вистина и право врз македонската историја културно наследство култра идентитет.

Културата има за цел да промовира културно наследство на дадена земја. грците и Бугарите тоа го прават а вие овде ми велите дека во период кога од нас се бара да се самоукнеме, дека не биле потребни да се даваат пари за културата, со која се промовира културното наследство и идентитет на оваа земја и народ.
Abe dete, Heraklea, Stobi, Manastiri niz mkd, vekje postojat. Arheoloshki lokalitet e nesto sto ne se gradi, zatoa ne mi ja spomenuvaj Pela, btw sum bila, i vo Pela i vo Heraklea i vo Stobi i sum videla eden kup manastiri i crkvi niz mkd. Plus toa, muzei vekje imame, nikoj ne odi da gi poseti bre.. prazni se, si zaprimetil li? Si bil li ti skoro vo nekoj muzej vo Makedonija? Jas bev pred 1 nedela. Ne mi prodavaj nebulozi molim te.

Pa nekoi koi imaat de :) E-vladata da receme, nasite iselenici. :)) Uste da odea po selata. Vlada odi po sela samo pred izbori (bilo koja vlada)

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189

Дали си свесен какви глупости зборуваш?!

Баш во селата имаш млади луѓе над 40-50%, а ако ми зборуваш за некое село планинско со 50 жители, нормално оти ќе се старци во трошни куќи.

Џабе пробуваш да најдеш мана кога не постои мана никаква во идејава која ќе се оствари.

А ти.. се јави да се најдеш чисто на муабет, без да прочиташ текстот... Тоа и се очекува, не размислуваш воопшто со своја глава.

Текстот вели БЕСПЛАТЕН интернет и опрема! Ај наздравје, барај маани.:smir:

M

marsovka

Гостин
Дали си свесен какви глупости зборуваш?!

Баш во селата имаш млади луѓе над 40-50%, а ако ми зборуваш за некое село планинско со 50 жители, нормално оти ќе се старци во трошни куќи.

Џабе пробуваш да најдеш мана кога не постои мана никаква во идејава која ќе се оствари.

А ти.. се јави да се најдеш чисто на муабет, без да прочиташ текстот... Тоа и се очекува, не размислуваш воопшто со своја глава.

Текстот вели БЕСПЛАТЕН интернет и опрема! Ај наздравје, барај маани.:smir:
аха да иам само бесплатен нет опрема нцук кој жити се во село ќе може да си дозволи компјутер?
Посебно лаптоп со безжична картичка,лаптоп обичен чини повеќе од персонален компјутер .:smir:Така да оав ќе биде интересно

уствари знаеш што со оглед дека до сега се фрлија триста лопати ....ајде и ова чудо да го видам ако се случи се разбира ....

Член од
23 февруари 2008
Мислења
869
Поени од реакции
477
Abe dete, Heraklea, Stobi, Manastiri niz mkd, vekje postojat. Arheoloshki lokalitet e nesto sto ne se gradi, zatoa ne mi ja spomenuvaj Pela, btw sum bila, i vo Pela i vo Heraklea i vo Stobi i sum videla eden kup manastiri i crkvi niz mkd. Plus toa, muzei vekje imame, nikoj ne odi da gi poseti bre.. prazni se, si zaprimetil li? Si bil li ti skoro vo nekoj muzej vo Makedonija? Jas bev pred 1 nedela. Ne mi prodavaj nebulozi molim te.
Студент сум по Археологија. Мене ли најде ти да ми збориш за музеи
Празни се оти нема наоди, и од што имало инвестиции во Археологијата пред да дојде оваа влада. Чак сега треба да се надокнади и згради се она што било со години запоставувано. Стратегии, ископувања изложби. Од Пола наши артефакти се во Белград, другите во Софија. Од Археологија најдоброто што го имаме е Големата Мајка од Маџари та и онаа од говрлево. Тие моментално го шетаат светот и ја промовираат културата и културното наследство на Македонија. Друга причина што не се посетени е бидејќи за вас многу бил голем буџетот на Министерството за култура.

Археолошки локалитети имало ? Што има од нив ?

Стоби не е ни 1/3 одкриен, Скупи уопште, Хераклеја бетер. и само тие три се колку толку презентирани. Жими Лихнид и охрид што ни се добро презентирани. Та затоа и дава резултати.

Прад да се посвети внимание...
Дивите копачи ринеа низ сите други локалитети. Исар Марвинци, Цареви Кули, Бонче.

Го вадеа со багери културното наследство на Македонија. Кратерот од Корешница. Си чула некад за него. Е тој кратер поради инертноста на властите на бране завршил преку диви копачи во Њујорк. Тој кратер е еден од петте најубави во свет.

Пред да биде ископан тој кратер од диви копачи, со години наназад се барале пари за копање во Демир капија, но одговорот бил Македонија има поприоритетни работи, и дивите копачи свршија работа.

Истото ќе се десеше и со штитовите на деметриј полиоркет да не беа мои двајца професори кои од свој џеб дадоа пари за да ги откупат сите делови за да не заврши на некое друго место. Човекот што го нашол првин контактирал со музејот од прилеп но одговорт бил Македонија нема пари за такви глупости и човеков за малце ќе го шитнел на грчки инвеститор.

Никој точно не знае цколку скапцености се изнесени од Македонија на тој начин.

И што правиме со тоа ? Ќе дозволиме да ни се продава културното наследство бидејќи Геро и ваша соросоидна компанија треба да наметнат врз народ политика и чувство за проституидно распродавање. Иди бегај бре.

Има споменик од 100 метри да се направи, и тој ќе биде одраз на идентитет културно наследство историја. Ко што е македониум во крушево симбол за борбата културата на тој македонски народ, така и споменикот ќе биде одраз и промоција на македонското културно наследство, за кога ќе дојде некој државник во главниот град да може и нешто друго да види освен секако скендербег и чауш џамија.

Kajgana Shop

На врв Bottom