Abe dete, Heraklea, Stobi, Manastiri niz mkd, vekje postojat. Arheoloshki lokalitet e nesto sto ne se gradi, zatoa ne mi ja spomenuvaj Pela, btw sum bila, i vo Pela i vo Heraklea i vo Stobi i sum videla eden kup manastiri i crkvi niz mkd. Plus toa, muzei vekje imame, nikoj ne odi da gi poseti bre.. prazni se, si zaprimetil li? Si bil li ti skoro vo nekoj muzej vo Makedonija? Jas bev pred 1 nedela. Ne mi prodavaj nebulozi molim te.
Студент сум по Археологија. Мене ли најде ти да ми збориш за музеи
Празни се оти нема наоди, и од што имало инвестиции во Археологијата пред да дојде оваа влада. Чак сега треба да се надокнади и згради се она што било со години запоставувано. Стратегии, ископувања изложби. Од Пола наши артефакти се во Белград, другите во Софија. Од Археологија најдоброто што го имаме е Големата Мајка од Маџари та и онаа од говрлево. Тие моментално го шетаат светот и ја промовираат културата и културното наследство на Македонија. Друга причина што не се посетени е бидејќи за вас многу бил голем буџетот на Министерството за култура.
Археолошки локалитети имало ? Што има од нив ?
Стоби не е ни 1/3 одкриен, Скупи уопште, Хераклеја бетер. и само тие три се колку толку презентирани. Жими Лихнид и охрид што ни се добро презентирани. Та затоа и дава резултати.
Прад да се посвети внимание...
Дивите копачи ринеа низ сите други локалитети. Исар Марвинци, Цареви Кули, Бонче.
Го вадеа со багери културното наследство на Македонија. Кратерот од Корешница. Си чула некад за него. Е тој кратер поради инертноста на властите на бране завршил преку диви копачи во Њујорк. Тој кратер е еден од петте најубави во свет.
Пред да биде ископан тој кратер од диви копачи, со години наназад се барале пари за копање во Демир капија, но одговорот бил Македонија има поприоритетни работи, и дивите копачи свршија работа.
Истото ќе се десеше и со штитовите на деметриј полиоркет да не беа мои двајца професори кои од свој џеб дадоа пари за да ги откупат сите делови за да не заврши на некое друго место. Човекот што го нашол првин контактирал со музејот од прилеп но одговорт бил Македонија нема пари за такви глупости и човеков за малце ќе го шитнел на грчки инвеститор.
Никој точно не знае цколку скапцености се изнесени од Македонија на тој начин.
И што правиме со тоа ? Ќе дозволиме да ни се продава културното наследство бидејќи Геро и ваша соросоидна компанија треба да наметнат врз народ политика и чувство за проституидно распродавање. Иди бегај бре.
Има споменик од 100 метри да се направи, и тој ќе биде одраз на идентитет културно наследство историја. Ко што е македониум во крушево симбол за борбата културата на тој македонски народ, така и споменикот ќе биде одраз и промоција на македонското културно наследство, за кога ќе дојде некој државник во главниот град да може и нешто друго да види освен секако скендербег и чауш џамија.