Затвори

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Какви се затворите во една држава, таква е и државата! Види ги затворите во други држави и се ќе ти биде јасно. Јас не сум ги видел, но според она што го имам најдено до сега како информација затворите на пример во Шведска биле како хотел од висока категорија. - И се е јасно, нели?
Инаку, како некогашен војник во некогашната ЈНА имам одлежено 7 дена во притвор, но во самица. Непријатно искуство, поарно да не оипишувам како изгледа цела ноќ во Декември во просторија каде нема стакло на прозорецот и дува да тресеш стаорци од ќебето за да можеш да спиеш.

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
Без разлика на делата што ги извршиле, затворениците треба да се третираат почовечно.
Но, факт е дека за дел од лошата состојба во затворот се виновни и самите затвореници. За условите во затворот можеби не, но за меѓусебното однесување..да.

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
JeCILaDy напиша:
Без разлика на делата што ги извршиле, затворениците треба да се третираат почовечно.
Но, факт е дека за дел од лошата состојба во затворот се виновни и самите затвореници. За условите во затворот можеби не, но за меѓусебното однесување..да.
И меѓусебното однесување е нешто кое може да биде регулирано со поенергично спроведување на дисциплината, додека хигиената во најголем дел зависи од тоа како самите затвореници ја одржуваат. Невозможно е да имаат чистачки кои ќе им ги чистат и средуваат ќелиите и заедничките простории. А дисциплината се регулира со квалитетна чуварска служба која квалитетно ќе го спроведува куќниот ред и правила за однесување во затворот.

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Да не се разбереме погрешно ... кога кажав на подобри услови мислев на таа нехигиена што владее таму (од слушање муабети) која не е човечна ... ако веќе се работи за убиец, може да го пратат во самица или полош третман да му се пружи од останатите, но немора сите поради тие позлобните да дишат влага, да спијат на неиспрана постелнина итн. Има луѓе по затворите со многу различни прекршоци ... не е фер тоа. Значи мислењето ми беше далеку од тоа дека треба еден затвор да личи на хотел со двд-а, кабловски, телевизори во секоја соба итн. Тоа веќе воопшто не е затвор. Па и плаќање бе:icon_lol: ... свашта ... па како може да се намали криминалот општо со такви услови ц ц ц ... како што кажавте, тоа е милина да се посети ... башка ако е некој посиромашен човек ... ќе се искрши од правење неправди за да е нон-стоп во затвор:icon_lol:

Allita

Слика има тон нема
Член од
7 декември 2005
Мислења
2.184
Поени од реакции
12
divine напиша:
Да не се разбереме погрешно ... кога кажав на подобри услови мислев на таа нехигиена што владее таму (од слушање муабети) која не е човечна ...

Па нехигиената ја прават самите тие...и така безделничат по цел ден може да ги организираат два до три пати месечно да прават генерално чистење и секојдневно да рибаат клозети, подови, келии да се перат и сл. има да блеска од чистота...ама нема ред таму бе...па еве ЈНА е типичен пример...како тие одржуваа хигиена...самите војници го правеле тоа...се морало да биде под конец...еве еден прост пример како можат тоа да го средат...а за реновирање исто така имаат работна рака...нека си засукаат ракавите затворениците има да го направат затворот џоа нов...па живеат таму бе...само нема кој да ги организира тоа е...

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Е па за тие ме фаќа нервоза ... што ги нема или што незнаат или што им е мака да го организираат сето тоа ... тие треба да се средат, само штета неможеме ние да ги средиме, вака како што сме цели нервни, одма би ги донесле во ред:)

B

BushMan

Гостин
Абе што се запеза, запеза се.
Ама најново е што веке се преполни,и нема веке каде да ги сместуваат затворениците.

Член од
24 мај 2006
Мислења
61
Поени од реакции
0
strumics напиша:
Во Македонија единствен затвор во вистинска смисла на зборот е КПД Идризово. Знаеме дека е во очајна состојба, башка нема место. Сите други затвори низ Македонија се за издржување казни до една година. Потребна е изградба на нов затвор, но и реновирање на Идризово. Во 2000 година бев во Идризово како студент, и уште тогаш беше очајно.

Исто така е потребно и осовременување на затворот, и едукација на чуварите. Сепак и осудениците се луѓе кои заслужуваат културен третман.

Ваши мислења?
Tochno! Iam drugar tamu ne za drugo:/! Pa i shto da se ochekuva od nashava drzhava?Za ulica nemaat pari ne pa za zatvor:star:

Член од
6 мај 2006
Мислења
1.890
Поени од реакции
4
ма какви затвори тоа Идризово за мене не е затвор
мислам целиот објект е катастрофа треба да го средат, на крај на крава и затворениците се луѓе а не животни

Член од
6 мај 2006
Мислења
272
Поени од реакции
1
hmm..sto da kazam za zatvorite pa ja?! ali stvarno nikakvi se....so vlaga <najverovatno>....

duffy_f

денес те сакам повеќе од вчера
Член од
29 јануари 2007
Мислења
353
Поени од реакции
13
Затвор?!!

Цитат

Напишано од Realgirl
...не се согласувам со вас дека условите им се катастрофа,лоша им е хигиената али имаат се што им треба од телевизори со кабелска,двд, системи мобилни,а во женскиот дел е многу поубаво и хигиената и условите се многу подобри од машкиот дел.

Јас бев минатата година од факултет по кривично право не носеа во посета на Идризово и навистина се згрозив од тоа што го видов таму.Прво, хигиената беше на најниско можно ниво и кога ке влезеш и во новиот објект кој толку многу се спомнува во претходните искажувања мириса полошо од зоолошка градина,а рачунајте дека таму не престојуваат животни.Второ,јас навистина никаде во машкиот оддел не видов музички систем, двд и други технологии со исклучок на мобилни телефони кои самите затвореници си кажуваа дека ги имаат.Само да ја видите просторијата т.н трпезарија и никогаш нема да се пожалите на тоа што дома ке го јадете за ручек.И тоа нас не прошетаа во реновираниот објект и во одделот за прием на затворениците,а тогаш можам да замислам како изгледале останатите објекти кои навидум личеа на штали а требало да се реновираат.За женскиот оддел навистина немам зборови подобро изгледа и од бунгаловите каде ние сме биле некогаш на одмор.:toe:

Billa Bong

I love Basketball
Член од
14 август 2006
Мислења
6.590
Поени од реакции
11
duffy_f напиша:
Цитат

Напишано од Realgirl
...не се согласувам со вас дека условите им се катастрофа,лоша им е хигиената али имаат се што им треба од телевизори со кабелска,двд, системи мобилни,а во женскиот дел е многу поубаво и хигиената и условите се многу подобри од машкиот дел.

Јас бев минатата година од факултет по кривично право не носеа во посета на Идризово и навистина се згрозив од тоа што го видов таму.Прво, хигиената беше на најниско можно ниво и кога ке влезеш и во новиот објект кој толку многу се спомнува во претходните искажувања мириса полошо од зоолошка градина,а рачунајте дека таму не престојуваат животни.Второ,јас навистина никаде во машкиот оддел не видов музички систем, двд и други технологии со исклучок на мобилни телефони кои самите затвореници си кажуваа дека ги имаат.Само да ја видите просторијата т.н трпезарија и никогаш нема да се пожалите на тоа што дома ке го јадете за ручек.И тоа нас не прошетаа во реновираниот објект и во одделот за прием на затворениците,а тогаш можам да замислам како изгледале останатите објекти кои навидум личеа на штали а требало да се реновираат.За женскиот оддел навистина немам зборови подобро изгледа и од бунгаловите каде ние сме биле некогаш на одмор.:toe:
Toa e Makedonija :toe:

Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
164
Абе нас државата не ни е како што треба, а не па затворите! Дефинитивно треба нов затвор, и реновирање на старите. На крај краишта и затворениците се луѓе, и тие си имаат свои права и заслужуваат некаков третман, а не никаков!

aerodromka

Hiena
Член од
11 март 2007
Мислења
2.752
Поени од реакции
8
bev denes vo idrizovo i nejkete da znete pod kakvi uslovi da kazam ziveet zatvorenicite HAOS!!!!!! vo soba dva na dva exit kaficot e pogolem od sobata sto ja vidov ima 25 kreveti a spijat 55 zatvorenici.gadno prljavo katastrofa HOROR VO ZIVO

Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.176
Поени од реакции
106
aerodromka напиша:
bev denes vo idrizovo i nejkete da znete pod kakvi uslovi da kazam ziveet zatvorenicite HAOS!!!!!! vo soba dva na dva exit kaficot e pogolem od sobata sto ja vidov ima 25 kreveti a spijat 55 zatvorenici.gadno prljavo katastrofa HOROR VO ZIVO
АБе кој ги накарувал да прават престапи .. ? да убиваат да крадат .. Па НЕКА СКАПАТ У ЗАТВОР ! ако сакат и у го*** нека спијат , то им е то .

бтв - таткоми работи у затворот у Струмица баш е фино овде .. мислам чисто е .

пс. Аеродромка немој да сватиш дека провицрам затоа шо знам дека имаш такфа навика .. поздрав

Kajgana Shop

На врв Bottom