Закопани работи

Член од
29 април 2005
Мислења
236
Поени од реакции
1
Veruvam vo ovie gluposti od pricini sto im se desilo na komsii u naselbata kaj sto ziveam. Ima edni grobista epten se stari i neznam sto i kako uste stojat tamu i obrasnati golemi grmuski i tamu se desavale takvi raboti so brasno i zlato.

Pokraj Turcite znam deka i Evreite imale mnogu zlato koe go krele po karpi, zidovi idr. skrisni mesta e sega dali i nivnoto e prokolnato poima nema.
Pradedomi (mi kazaa postarite od familijata) nasol zlato pa od togas pa navamu cela negova familija imale golema sreka i bogastvo se razbira osven JAS (najverojatno zgasnala veke srekata)

Fir_Maked

Koj ne me saka negov problem!!!
Член од
17 ноември 2005
Мислења
481
Поени од реакции
0
Jas imam slusano za lugje so sonuvale kade ima zlato ama so toa zlato da izgradat crkva.

Член од
9 ноември 2005
Мислења
170
Поени од реакции
3
Fir_Maked напиша:
Jas imam slusano za lugje so sonuvale kade ima zlato ama so toa zlato da izgradat crkva.
Pradedo mi cesto kazuvase za takvi sonista.Za nekoj si turski karavan koj mnogu cesto go sonuval kako pominuva niz negovoto selo_Otkako ce zaminel karavanot nekoja si diva jabolknica procvetuvala.Navodno znael kade se naogja jabolknicata no nikogas ne mi kaza.Sega e pocinat,a jas sum so misla da ja pobaram.No od kaj da znam koja e,sigurno ima stotina.Da se rakopam pod sekoja moze ce opali.8)

I crkva ce izgradam.
More hram.Katedrala.A pred katedralata ce ima plantaza so divi jabolknici

А

Адриано

Гостин
ja znam koa mu kopaa grob na eden dedo moj negoviot tatko nosel zlaten jatagan i imal prstenja i zlatni medali od 1 svetska vojna arno ama tie so kopale go ukrale zlatoto i izbegale doma! i tato koa im otide so cifteto doma na kopa4ite i jatagan dadoa i prstenja i se.posle ovie policija prijavia pa jataganot otide u muzej a prstenjata tato gi razmeni za pari i u banka gi zbuca za da ne gi najde nekoj drug kopa4

KohlBass

Dechak iz vode
Член од
1 јуни 2006
Мислења
1.485
Поени од реакции
36
Дедо ми (се дедовци на темава...) тврди дека имало злато закопано под куќата во која растел, ама никако да се раскопа да провери...:)

Mlad_man

Sine Qua Non
Член од
20 април 2007
Мислења
3.475
Поени од реакции
207
Абе можно е не нозе и мини да најдеш бе така. Ја иам еден роднина којзнае шо ми е зш не сум го видел ехеехее од кога и он така бараше. Еднаш најде златна пара ама како од античко време ама после тоа само наоѓаше лименки и му се скурчи, а еднаш најде со еден другар и мина ама за тоа мислам ме заебааше не знам.

Кртот

Лоботомичар
Член од
19 април 2007
Мислења
653
Поени од реакции
23
Абе вистина е шо ви е на вам?! Јас знам дека на баба ми мајката е на неа прабабата чичко и од машко дете имал сестра чива мајка имала роднини во гевгелија и на оваа мајката братучедот сестра му од на татко му страна имал мноооогу деца е сега последното било најмало,а тоа последното имало дедо и кога било маало имало помала сестра на која и купиле еден крст е тој крстот прво го носела на детето баба му па некако не е уште дознаено сега дошло кај девојчево.Е девојчево незнаејќи дека бабава го носела го подарилка на другар некој,чиа мајка на другаров била другарка со бабата на девојчево,е од кога дознаеле дека е така сакале да ги побараат сите роднини,барајќи ги родниниве стигнале кај типот шо го праел крстот,кога ја нашле куќата кај шо живеел типов ја нашле сестра му која ги пратила во некое село и им кажала дека е тој неговиот учител кој му го има и занаетов предадено! Кога отишле таму го нашле стаааариот дедо кој неможел да збори од некоја си болест! И им дал само мапа на мапата биле некое село во кое било детето на старецов-наведен како дедо! И така со години го барале селово и го нашле таму детето-горе наведено и го распрашале што и како ! Детево-горе наведено им кажало дека тој крст е даден како аманет на првите луѓе што се свселиле во тогашната куќа која се наоѓа во егејска македонија! И дека крстот се шиииирел ширум македонија од колено на колено од врат на врат се додека не се појави избраниот-по кој и трагаат горе наведените! И така барајки случајно застануваат покрак една куќа за да се одморат и да се напијат вода! Така сретнале некоја баба-не е горе наведена. бабата знаела што бараат но, не ги прашала! Тие сами проговориле дека бла бла бла бла крстот и дека бла бла бла бараат.! Бабава -горе наведената им кажала дека мора да ја најдат сестрата на братучедот кој го ковал крстот и да им кажат која фамилија го превземала прва крстот и го предала на следната.Така после мнооогу мнооогу изминати години трагање конечно нашле вистински одговор кој го однел кај човекот што трба да им каже кој навистина е тој што прв го превземал крстот и кој била причината! Е сега нашле што нашле и ОППППППП! Чоекот скинал конци.....Се распрашувале низ селово и нашле некој кондураџија кој се знаел со горе наведенит и им кажал дека крстот се наоѓа во КРУШЕВО село-СЕЛЦЕ-општина-КРУШЕВО! Кога стигнале таму нашле толпа народ на погреб некој- не е горе наведен! Кога пристигнале таму застанале да оддадат почит на починатиот и се послужиле со црвено вино! Н крајот виделе на чашите слична слика врезбана во стаклото како таа од крстот и се запрашале по околните селани. Им објасниле убаво што е работата, е сега кога дознаеле од кое момче треба да бараат одговор тргнале накај Охрид-кај што престојувало момчето.Таму ги пречекало момчето и им ја кажало целата приказна,дека он е само обичен човек кој го пренел крстот на татко му кој припаѓал на сестрата на баба му која го добила за поклон од прабаба му на таткото на бабава и дека таму треба да го бараат.Посел макотрпни барања и преселби дознаваат за друга фамилија која го имала прстенот и која се наоѓа во Скопје! Тргаат наваму за време на 2 светска војна и некако стигнуваат до првобитната состојба на градот за тогашната војна стигаат до ЧАИР-населбата моја првпат наведена! Таму ги пречекува баба ми со дедо ми и мојата тетка со на братучед и мажот кој има уште 4 деца а се сместени само во една куќа и нивното куче Шарко е сега шарко има и предходни газди кои го оставиле во куќата! Тие разговарале и со денови се договарале за крстот што и како но со тогашната војна немале многу за живот и затоа некоја заскитана граната им ги прекинала животите за секогаш и случајот не бил расветлен ! Значи што дознавте!? Да, крстот е кај мене волонтери ајде да копаме кај мене во бавча! Пријави ви приватна порака очекувам! ОДМА!

Член од
8 април 2007
Мислења
725
Поени од реакции
6
Ima slucaj vo struga t.e vo edno planinsko selo. Na edna zena i izleglo svetec na son koj i rekol da izgradi crkva na toa viskoko mesto....ama mn e tseko tamu da stignes a se cudam kako nosele materijali za crkvickata...mn lugje nemozat da se iskacat bidejki vozdhot e mn redok, moze da ti se zeme umot a isto taka patekata e kozja, mn mala samo vo redica moze da odis eden pozadi drug, se nadolu e strmnina...no ete zenata i mazot se obidea i ja napravija a kako so znam i toa zenata kazuvase deka materijalite gi nosele so magarinja. A ima poseben den kog lugjeto odat za zdravje polnat od vodata koja tece od cesmata tamu i mn pomaga za sekakvi bolesti i sl. Inace mora da imas nesto belo na tebe na toj den.

Bev lani i super si pominav vistina za zdravje e dobro da se odi !

Fluffy

Hellraiser
Член од
6 мај 2007
Мислења
1.373
Поени од реакции
16
Imam eden prijatel,aka cesto po planini so detektor za metal i bara bog go znae sto...
Mi kazuvase za edna slucka so mu se desila pred nekoe vreme.
Pod drvo nekoe toa detektorot pocnal da pokazuva deka ima nesto ali demek pravilo bilo pred da se iskopuva da se posipelo brasno i da se ostavi da prenoki taka.Rano po sabajle trebalo da se proveri mestoto i trebalo da ima nekoja traga na brasnoto,demek sto trebalo da se dade za da moze bezbedno da se izvadi so i da e vnatre.Najcesto imalo tragi od kokoska ili nekoe drugo domasno zivotno.Arno ama koga otisol zemzeljov na mestoto u brasnoto imalo traga od covecka noga(baralo covecka zrtva za da moze da kopa).
Normalno fatil maliov gz preku glava i fitilj doma,vise ne se vratil na toa mesto.E sea,mozda nekoj mu prael dubara ali aj bidi muz pa idi i proveri:)))
Тоа е урбана легенда,сум ја слушнала пред 10-тина години,

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Za detektorov знам, туку то брашното првпат слушам. АКо чоекот шо барал со детектор, барал нешто скаопцено тој сигурно не би го оставил така. Одма ќе копаТ :)

Commando

Единство-Активизам-Сила
Член од
12 јули 2007
Мислења
426
Поени од реакции
2
Иам роднина што копа со детектор за метал(ептен јака работа,ако голтнеш спајалица може да ти сигнализира каде е,тоа уствари има сонда и треба да ја движиш за да најдеш нешто,тоа е на дното од „направата“ а погоре после држачите има неколку дугмиња и место кај се ставаат слушалки,и за секој метал има посебен звук),и неколку пати имам одено со него и тоа навечер затоа што тоа уствари е прекршот „диво копање“ и е сомнително да се копа денски,значи се копа по локалитети, (т.е места каде што имало битки,стари гробници и градови) и се дешавало некад да најдеме сребрен прстен,златник и нема везе со ставање брашно,само копај и не се замарај со бабини деветини...

B

black angel

Гостин
Абе вистина е шо ви е на вам?! Јас знам дека на баба ми мајката е на неа прабабата чичко и од машко дете имал сестра чива мајка имала роднини во гевгелија и на оваа мајката братучедот сестра му од на татко му страна имал мноооогу деца е сега последното било најмало,а тоа последното имало дедо и кога било маало имало помала сестра на која и купиле еден крст е тој крстот прво го носела на детето баба му па некако не е уште дознаено сега дошло кај девојчево.Е девојчево незнаејќи дека бабава го носела го подарилка на другар некој,чиа мајка на другаров била другарка со бабата на девојчево,е од кога дознаеле дека е така сакале да ги побараат сите роднини,барајќи ги родниниве стигнале кај типот шо го праел крстот,кога ја нашле куќата кај шо живеел типов ја нашле сестра му која ги пратила во некое село и им кажала дека е тој неговиот учител кој му го има и занаетов предадено! Кога отишле таму го нашле стаааариот дедо кој неможел да збори од некоја си болест! И им дал само мапа на мапата биле некое село во кое било детето на старецов-наведен како дедо! И така со години го барале селово и го нашле таму детето-горе наведено и го распрашале што и како ! Детево-горе наведено им кажало дека тој крст е даден како аманет на првите луѓе што се свселиле во тогашната куќа која се наоѓа во егејска македонија! И дека крстот се шиииирел ширум македонија од колено на колено од врат на врат се додека не се појави избраниот-по кој и трагаат горе наведените! И така барајки случајно застануваат покрак една куќа за да се одморат и да се напијат вода! Така сретнале некоја баба-не е горе наведена. бабата знаела што бараат но, не ги прашала! Тие сами проговориле дека бла бла бла бла крстот и дека бла бла бла бараат.! Бабава -горе наведената им кажала дека мора да ја најдат сестрата на братучедот кој го ковал крстот и да им кажат која фамилија го превземала прва крстот и го предала на следната.Така после мнооогу мнооогу изминати години трагање конечно нашле вистински одговор кој го однел кај човекот што трба да им каже кој навистина е тој што прв го превземал крстот и кој била причината! Е сега нашле што нашле и ОППППППП! Чоекот скинал конци.....Се распрашувале низ селово и нашле некој кондураџија кој се знаел со горе наведенит и им кажал дека крстот се наоѓа во КРУШЕВО село-СЕЛЦЕ-општина-КРУШЕВО! Кога стигнале таму нашле толпа народ на погреб некој- не е горе наведен! Кога пристигнале таму застанале да оддадат почит на починатиот и се послужиле со црвено вино! Н крајот виделе на чашите слична слика врезбана во стаклото како таа од крстот и се запрашале по околните селани. Им објасниле убаво што е работата, е сега кога дознаеле од кое момче треба да бараат одговор тргнале накај Охрид-кај што престојувало момчето.Таму ги пречекало момчето и им ја кажало целата приказна,дека он е само обичен човек кој го пренел крстот на татко му кој припаѓал на сестрата на баба му која го добила за поклон од прабаба му на таткото на бабава и дека таму треба да го бараат.Посел макотрпни барања и преселби дознаваат за друга фамилија која го имала прстенот и која се наоѓа во Скопје! Тргаат наваму за време на 2 светска војна и некако стигнуваат до првобитната состојба на градот за тогашната војна стигаат до ЧАИР-населбата моја првпат наведена! Таму ги пречекува баба ми со дедо ми и мојата тетка со на братучед и мажот кој има уште 4 деца а се сместени само во една куќа и нивното куче Шарко е сега шарко има и предходни газди кои го оставиле во куќата! Тие разговарале и со денови се договарале за крстот што и како но со тогашната војна немале многу за живот и затоа некоја заскитана граната им ги прекинала животите за секогаш и случајот не бил расветлен ! Значи што дознавте!? Да, крстот е кај мене волонтери ајде да копаме кај мене во бавча! Пријави ви приватна порака очекувам! ОДМА!
ok mislаm dekа nesto svаtiv od ovа.аko e kаj tebe u bаvcа kopаj sаm

П

Паган-др

Гостин
Ајде некој нека кажува повеќе за овие работи. Језиво ми е но и интересно. Најјезиво ми е кога седиме со друштво на некои клупи, жива душа нема ние сите упрпани и уште збориме за тоа.

Член од
4 декември 2007
Мислења
515
Поени од реакции
22
Во струмичкиот регион, имам слушано вакви работи, за проколнати богатства, демек цела фамилија се разболела, незнам што. Инаку исто така има откриено доста вредни предмети, кои се продавани во Грција и Бугарија за доста добри суми. Тоа е жално за Македонија.

jass

Aut viam inveniam aut faciam!
Член од
25 август 2007
Мислења
328
Поени од реакции
4
Vaka imam slusanato od baba mi a prikaskavs i ja kazuval nejziniot tatko vo selo Orel, Svetinikolsko se slucilo ova koga gi progonuvale turcite, plasejki se nivnoto zlato da ne im propadne resile da go skrijat t.e. frlat vo nekoj bunar za koga ke se vratat da go isusat bunarov i da si go zemat zlatovo arno ama komitite gi iznenadile turcive i gi fatile site i za kazna gi frlile vo unarov so zlatoto. Potoa toj bunar bil zatvoren i na site im bilo strav da go otvorat. Posle ne znam kolku godini e ova e koga baba mi bila mala nekoi luge resile da go otkopaat t.e. izvadat zlatoto kako dosle na dnoto pocnale da vatad i koski i zlato megutoa posle ova familijava so go izvadila zlatovo pocnala da se razboluva da umira da im se ragaat nedobr deca i cela familija im se sotrela. Tolku znam jas od ovaa prikazna. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom