Законот на Телема

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Да знаеш, да се осмелиш, да имаш Волја и да Молчиш, се четирите моќи на сфингата. Поврзани со четирите елементи, поврзани со четирите соѕвездија (кои се реални сепак), поврзани со четири светови.
Кои 4 соѕвездија? Ги има 88, сите до едно се реални. И кои се тие 4 светови?

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Нема што да ја бришат, темава не да направила амалгам на разно разни религии, митологии и филозофии, туку дури и да го мавнеш the Flying Spaghetti Monster овде ќе се пронајде некоја смисла.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Истите крила ги има кај Сумерите.На тоа целиш,нели?
ги има овие крилја секаде...

Кои 4 соѕвездија? Ги има 88, сите до едно се реални. И кои се тие 4 светови?
Четирите соѕвездија се врзани на специфичен начин со Сфингата и нејзините моќи.
Што е решението на Сфингата?
Пребарај по нет... и ќе знаеш кои соѕвездија...
Ако ти кажам јас... сигурно ќе најдиш некоја грешка, вака ти самиот ќе си ја направиш грешката и нема да ме заморуваш мене.
Четирите светови се Ацилут, Бриах, Јецирах и Ашијах .

Next question... :love:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Постот се однесува на Боди.
Видов, поправив во текстот... имаше и од Шкорпион нотификација и се збунив што е што...
Се извинувам за грешката, се случува :)

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
ги има овие крилја секаде...

Четирите соѕвездија се врзани на специфичен начин со Сфингата и нејзините моќи.
Што е решението на Сфингата?
Пребарај по нет... и ќе знаеш кои соѕвездија...
Ако ти кажам јас... сигурно ќе најдиш некоја грешка, вака ти самиот ќе си ја направиш грешката и нема да ме заморуваш мене.
Четирите светови се Ацилут, Бриах, Јецирах и Ашијах .

Next question... :love:
Уау океј.

Дојдов со силен интерес за Телемијава, ама ми го срамнивте до земја после 10та страница. Сега гледам и зошто.

What crock of bullshit е целава работа. Иста телемарка (pardon the pun) сте со религиозниве. Ама тие барем кога ќе прашаш ти даваат конкретен одговор, а не како вас, или половични одговори, или загатки, или "не се замарам, оди сам/а провери си, јас тука ќе си постирам тоа што за лаик е беден изговор за поетична филозофија, не е мое да објаснувам".

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Уау океј.

Дојдов со силен интерес за Телемијава, ама ми го срамнивте до земја после 10та страница. Сега гледам и зошто.

What crock of bullshit е целава работа. Иста телемарка (pardon the pun) сте со религиозниве. Ама тие барем кога ќе прашаш ти даваат конкретен одговор, а не како вас, или половични одговори, или загатки, или "не се замарам, оди сам/а провери си, јас тука ќе си постирам тоа што за лаик е беден изговор за поетична филозофија, не е мое да објаснувам".
Немој со овие зборови... немој, ме уништи до самите темели на Земјата.
Со силен интерес да си дојден за истражување, ќе имаше нешто прочитано далеку од форум и овој последен коментар ќе беше друг, а не кукање и судење што е што.
Како може интерес да ти падне заради мое или нечие одговарање на форум? Не е малку... лудо ако е така?

Јас ти одговорив совршено одлично. Од одговорот дозна дека четирите соѕвездија се избрани заради Сфингата и заради нејзините моќи и дека нејзиното решение ќе ти ги даде тие соѕвездија. Ти, се буниш бидејќи побарав од тебе да сработиш нешто + за самиот себе .

Извини ако не ти се допадна одговорот, но не давам јас дирекни одговори на ништо, ако си забележал. Ако тоа е причина твојот „силен интерес“ кон телемата да го снема... не ми изгледа дека бил многу силен.
Ако секој му подарам по еден точен одговор овде... што ќе добиеме?
Педесет, сто итн итн лица што ќе нишаат глава во знак на потврда дека телемата е ок?
Нека, не мора... подобро вака... Нека не е ок :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Уау океј.

Телемата значи работа а не верување. Ако некој сериозно сака да дознае може да добие насока како да истражува и да ги наоѓа одговорите, а не да му бидат сервирани на тацна. Религиите немаат систем на иницијација и неможеш да ги споредуваш.
Еве што беше кажано во врска со ова безброј пати на темава:

Секој човек мора да ги надмине сопствените пречки, да ги разобличи сопствените илузии. Сепак, други можат да му помогнат да ги оствари тие две и можат целосно да го оспособат да избегне многу лажни патеки, кои не водат никаде, а само ги искушуваат уморните стапала на неиницираниот аџија.

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Фала но не фала. Ако ваков човек треба да ме претвори телемава, 1000 пати во боље стање сум вака како што е. Ароганција никогаш не сум сакал, уште па таква особин ана мене да си припишам на крај од сето ова? Гив ми а брејк.

Иницијација а? Уште еден црвен аларм. Вие сте што? Десната папуча на масонството или? Левата можеби?

Како и да е, бев насочен да ја побарам темава (мислејќи дека прв пат ја среќавам), од страна на еден член овде, кој ме посочи овде за да дознаам нешто повеќе околу телемата. Темава не е (очигледно според сите лаици кои ја свртеле, а со кои сум разменил пар зборови) за некој кој ништо не знае, да дознае, или да се заинтересира. На прва страница рандом цитати бо пројки и цитирање пасуси или нечии коментари за телемата. Аман, кој лаик ќе ти го тумачи тоа жити Нуит (pardon the pun again)!?

Истражувам да, ама кога интересот за нешто ќе ми умре тоа е тоа. Останува да истражувам за се друго што ме интересирало. А јас, и колкав интерес сум имал, само јас можам да знам, а ти да нагаѓаш.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.611
Поени од реакции
1.160
Телемата значи работа а не верување. Ако некој сериозно сака да дознае може да добие насока како да истражува и да ги наоѓа одговорите, а не да му бидат сервирани на тацна. Религиите немаат систем на иницијација и неможеш да ги споредуваш.
Еве што беше кажано во врска со ова безброј пати на темава:

Секој човек мора да ги надмине сопствените пречки, да ги разобличи сопствените илузии. Сепак, други можат да му помогнат да ги оствари тие две и можат целосно да го оспособат да избегне многу лажни патеки, кои не водат никаде, а само ги искушуваат уморните стапала на неиницираниот аџија.
Или кажано со други зборови...

Секое дете мора да ја развие својата сопствена Индивидуалност и Волја и да ги отфрли туѓите идеали.
;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Фала но не фала. Ако ваков човек треба да ме претвори телемава, 1000 пати во боље стање сум вака како што е. Ароганција никогаш не сум сакал, уште па таква особин ана мене да си припишам на крај од сето ова? Гив ми а брејк.

Иницијација а? Уште еден црвен аларм. Вие сте што? Десната папуча на масонството или? Левата можеби?

Како и да е, бев насочен да ја побарам темава (мислејќи дека прв пат ја среќавам), од страна на еден член овде, кој ме посочи овде за да дознаам нешто повеќе околу телемата. Темава не е (очигледно според сите лаици кои ја свртеле, а со кои сум разменил пар зборови) за некој кој ништо не знае, да дознае, или да се заинтересира. На прва страница рандом цитати бо пројки и цитирање пасуси или нечии коментари за телемата. Аман, кој лаик ќе ти го тумачи тоа жити Нуит (pardon the pun again)!?

Истражувам да, ама кога интересот за нешто ќе ми умре тоа е тоа. Останува да истражувам за се друго што ме интересирало. А јас, и колкав интерес сум имал, само јас можам да знам, а ти да нагаѓаш.
Телемата не треба да те претвори во ништо кое веќе не си. Телема значи Волја, и целта на секој телемит е да ја пронајде својата вистинска Волја - ослободена од страст за резултат.
Ако некој има Волја која го прави да биде човек што тебе не ти се допаѓа, тоа незначи дека тоа е репер за сите да бидат како него. Телемата не е култ на личност, нема поредходно фабрикувани профили на карактери во кој треба некој да се преобрази.
--- надополнето: 19 јуни 2012 во 00:19 ---
Велиш несакаш ароганција, а настапуваш токму со неа. Црвен аларм?! Десна папуча....? Масонерија?
Како мислиш да дискутираш кога доаѓаш со предрасуди? Што знаеш ти за иницијации, па што ги сметаш за црвен аларм?

Шкорпион

Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Велиш несакаш ароганција, а настапуваш токму со неа. Црвен аларм?! Десна папуча....? Масонерија?
Како мислиш да дискутираш кога доаѓаш со предрасуди? Што знаеш ти за иницијации, па што ги сметаш за црвен аларм?
Не е важно. Лична работа е. Имам лошо искуство со иницијации, па затоа настапив на таков начин.

Не требаше, погрешен пристап. Извини.

Одам од темава и не ви додевам веќе, поздрав.

Kajgana Shop

На врв Bottom