Законот на Телема

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Многупати реков, потребно е да се разбере Законот многу подлабоко отколку што вие тоа го правите, и да видите до каде оди. Не сум битен јас ниту пак како зборувам. Ако некој сака иницијација, ќе најде начин да дојде дури и да сме во пустината Сахара.
Зашто, па вие не сте единствени каде што некој може да биде инициран. Има еден куп езотериски редови, што ќе сте ми вие.
И дај види тоа престава дали се пишува така ;)

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Јас обожавам критики момче... Преку критики се напредува, посебно добро објаснети критики. Обвинувања кон нас од обвинувач што не е запознаен со делото, тоа не сакам :) Но ете и тоа има.
Повели, објасни се од каде и зошто твојата престава за нас е дека сме во матни води? Кои раскрсници? Според кои методи ти пресуди дека ни се матни и недобри бесконечните разни патишта што велиме дека секој поединец може да ги помине?

П.С. И отклучете ги профилите, да се видиме, не вака, само да обвинувате дека другите се мистериозни и скриени. :)
Okolu cistata volja.Poagjate od gledna tocka deka covekot ja ima kaj nego,i deka e veke prisutna, i deka moze da pravi shto saka.
E toa e i najgolemata greshka, ne postoi kaj nego takva volja,i trebe mnogu "trud" za da se dojde do toj tip na volja.Nashata volja takvi kakvi shto sme e na mnogu nizok stepen
Prvo trebe da se razvie svesta do odreden stepen,za da ima celosna kontrola na teloto i umot,i da se oslobodi covek od odreden tip na zakoni koi vladeat vo prirodata.A sega, nacinite i metodite na koe toa se pravi nemam namera da ti gi kazam....
malku mistika neli.....

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.948
Поени од реакции
12.552
Екстра!
До вчера Хепта тврдеше дека во ОТО има христијани а сега истите ги фрлате на лавовите.
Римјаните ги фрлаа море шотие...ние сеир теравме, уствари јас верувам дека сами се фрлаа пошто таква им е филосовијата слабокрвна :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Со работа само ќе достигнеш до она за што си најдобар се додека не ја исполниш својата и само својата колосална цел, овде на Земјата.
Druga kontradiktnost.
Prvo tvrdite deka na vashiot pat nema nikakva cel, a sega velish deka ima kolosalna cel......

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Зашто, па вие не сте единствени каде што некој може да биде инициран. Има еден куп езотериски редови, што ќе сте ми вие.
Не сме единствени ниту велиме дека сме единствени. Многупати сум рекол дека Редот е компитабилен со други иницјаторски системи. Не го заборавај тоа.
Јас ја пишувам така бидејќи вие гледате престава и во секој збор ловите букви, а не ја ниту разбирате ниту сакате да бидете дел од преставата што ние ја нудиме! :confused:

Druga kontradiktnost.
Prvo tvrdite deka na vashiot pat nema nikakva cel, a sega velish deka ima kolosalna cel......
Не е контрадикторност. Ти велам студирај го и практикувај го Законот и методите. Се е јавно ништо не е скриено.
И не е ПАТ туку патишта. Множина. Секој телемит е ѕвезда, со своја орбита која навидум се доближува и групира со други ѕвезди и имаат навидум заеднички патишта додека има потреба од тоа.
Многупати цитирав еден битен текст во врска со целта и патот. Погледни малку наназад или на Хептаграм XI и види ја симболиката на Лебедот. И слушај ја операта „Парсифал“ од Вагнер.

П.С. Вие сакате се да ви се сервира, вие да пробате од се по нешто, и на крај да кажете, уф, одвратно. Или како жени во бутик, ќе бараат се да им се даде да видат, и на крај важно да речат, Не! и да си излезат. Не оди така тоа :)

П.П.С. Благодарам на сите што од петни жили творат тука на оваа тема во светлото на нивното разбирање. Без сите вас немаше ни да имаме 63 страници текстови.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Не помагаат еони. Со работа само ќе достигнеш до она за што си најдобар се додека не ја исполниш својата и само својата колосална цел, овде на Земјата.
Работа?
Зен филозофијата вика акција преку не-акција.
Јас викам тотална релаксација, па се друго.
Доведи се на −273.15 па се друго по ред, каков и да е редот.
Инаку ако зборуваме за целта, таа и на земјава и на секое друго ќоше во универзумов, па и во било кои универзуми(доколку ги има) е една.
Бог "решил" да заспие, сега се буди на бесконечно можни начини и преку бесконечно форми.
Целта е некако поврзана со ова будење.
--- надополнето: 6 јануари 2012 во 15:18 ---
И да не заборавам, нека се среќни празнициве. :)

Hitchhiker

Concordia
Член од
23 октомври 2011
Мислења
96
Поени од реакции
31
Не сме единствени ниту велиме дека сме единствени. Многупати сум рекол дека Редот е компитабилен со други иницјаторски системи. Не го заборавај тоа.
Јас ја пишувам така бидејќи вие гледате престава и во секој збор ловите букви, а не ја ниту разбирате ниту сакате да бидете дел од преставата што ние ја нудиме! :confused:

П.С. Вие сакате се да ви се сервира, вие да пробате од се по нешто, и на крај да кажете, уф, одвратно. Или како жени во бутик, ќе бараат се да им се даде да видат, и на крај важно да речат, Не! и да си излезат. Не оди така тоа :)

П.П.С. Благодарам на сите што од петни жили творат тука на оваа тема во светлото на нивното разбирање. Без сите вас немаше ни да имаме 63 страници текстови.
Овој примеров со женава во бутик не е веќе интересен, си го извадил од МБС. Најди нешто друго. :)
Туку не ги искоментира овие христијаниве што ги фрлате кај лавовите.

Што се однесува до волјата, единствена разлика меѓу тебе и оние што се надвор од редот е тоа што ти можеби, велам МОЖЕБИ активно трагаш по својата вистинска волја а не дека си ја пронашол или открил. Другарче далеку си.
Незнам како не сфати досега дека никаква иницијација не те прави телемит. Не е ова кире бананамен со бананите, па ајде ќе ја наметниме одората и одеднаш сме ИЗБРАНИТЕ.

П.С. велиш гледаме престава хух? дури и да е престава, актерите се очајни;)
П.П.С. 63 страници, се надевам дека заслужив дивиденда :cool:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.160
Поени од реакции
83.956
Грешка... тие се препород на егзотеријата за која вие тука дискутирате како големи познавачи и со истата вие тука се обидувате да пробате да ја дескридетирате и телемата и разните телемитски Редови и разно разни други иницијаторски школи. Не ме читаш добро, гледаш само да напишеш нешто.
Тие што го направија препородот не се ни О.Т.О. ниту тошозофите... за вас, се непознати, no name-ки... и нема потреба да знаете кои се. Битно е што малку повеќе станаа познати работите за обичниот човек.
И тој човек, ете се труди да уништи или дискредитира нешто за кое што нема реални вистински податоци, нешто што не го ниту разбира а најстрашно не ни сака да потроши време да го разбере. Крај нема на човештината :)

Но мора така.
Надмен телемиту.
Излези од својот смешен параноичен мод и сфати више еднаш дека ја не сум ти од твоите пријателчиња атеисти, кои за да бидат доследни во својата демек просветителска кауза, почнаа да се просераваат и тука (со чесни исклучоци).
Прекини со расипаната плоча за дискредитација на телемата. Ја постаив обично прашање. И Ходор да беше ќе сфатеше дека никаква провокација нема.Пишав веќе у предходен еден пост, што мислам за дискредитирањето на телемата.

ОК тоа со надменоста, се трпи, али плус паранојава, некако ме тера да им даам за право на атеистичкиве миниони. Не дека се они навистина у право за било што на овој форум.... Види твојот помлад брат како одговара и се понаша на форумов. Учи од него.
Тоа дека некој не знаел ништо и требал да учи, исто и да искуси, се совети кои не се одговор на прашање туку една те иста надмена патетична реплика која како одговор ја нудиш на било кое прашање. Некои "прашања", признавам дека заслужуваат таков одговор, но како модел за комуникација ти е погрешен избор.

А за магијскиот препород и тоа за егзотеријата ќе си го прашам, али глеам дека со тебе нема муабет.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264

Ne sakame nie se da ni se servira,nego vie sakate da servirate neshto i sakate da trvdite deka ste vo pravo. Nie sakame da kazeme deka postojat i drugi patishta,a vie ne prifakate deka postojat.
PS Razmisli malku,temata ja odrzuvame tokmu poradi toa,da kazeme deka postojat i drugi patishta.....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Хехехе, е пуно ти хвала за потсетувањево. Темава ја истегнавте на 60 страни со зборување расправање и преобратување.

Хептаграм ја напушти на некое време темава и убаво си кажа, ако му треба на некого знае каде да го најдат. Арно ама ти целиот во еуфорија продолжи да расправаш и зборуваш преку кроулиевите вечери на поезијата. Само незнам кого ти ќе преобратиш :), Хептаграм тебе те преобрати од атеист во телемист.;)
Никого јас немам намера да преобратувам, темата е тука да служи како информативно средство. Кој сака да дознае, ќе дознае кој не немора. На никој не му е ставен пиштол во чело за да стане Телемит.
Што се однесува до мене, побарај ги дискусиите помеѓу мене и Хептаграм од пред една година, па ќе видиш дали намерата му била да ме преобратува.
--- надополнето: 6 јануари 2012 во 17:28 ---
Odgovorite na ipsissimus se sekoj pat od kniga izvadeni,znaci deckoto ima sovladano teorija,ama toa ne mora da vodi i kon napredok.I papagalot moze da nauci da zbori po nekoj zbor,ama ne znaci deka ke bide covek.
Небиди толку сигурен дека моите одговори се само од совладана теорија. Премногу ноншалантно и арогантно носиш заклучоци за луѓе кој ниту ги знаеш, ниту ги познаваш.
--- надополнето: 6 јануари 2012 во 17:33 ---
....Значи Големото Дело е едно, Иницијацијата е една, Наградата е една, макар колку различни и да биле симболите во кои е завиткано Неизговорливото. Liber LXI
--- надополнето: 6 јануари 2012 во 17:47 ---
Ne sakame nie se da ni se servira,nego vie sakate da servirate neshto i sakate da trvdite deka ste vo pravo. Nie sakame da kazeme deka postojat i drugi patishta,a vie ne prifakate deka postojat.
PS Razmisli malku,temata ja odrzuvame tokmu poradi toa,da kazeme deka postojat i drugi patishta.....
Убаво беше објаснето дека секоја звезда си има свој уникатен, посебен пат. Ти сега велиш дека ние сме сервирале нешто....!? Што е тоа нешто? Со кое право ти дискредитираш работи, за кои немаш познавање ниту искуство?
Ако ти сметаш дека постојат други патишта, среќен ти пат, де допре ли некој?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.206
Поени од реакции
12.201
Овој примеров со женава во бутик не е веќе интересен, си го извадил од МБС. Најди нешто друго. :)
Туку не ги искоментира овие христијаниве што ги фрлате кај лавовите.

Што се однесува до волјата, единствена разлика меѓу тебе и оние што се надвор од редот е тоа што ти можеби, велам МОЖЕБИ активно трагаш по својата вистинска волја а не дека си ја пронашол или открил. Другарче далеку си.
Незнам како не сфати досега дека никаква иницијација не те прави телемит. Не е ова кире бананамен со бананите, па ајде ќе ја наметниме одората и одеднаш сме ИЗБРАНИТЕ.

П.С. велиш гледаме престава хух? дури и да е престава, актерите се очајни;)
П.П.С. 63 страници, се надевам дека заслужив дивиденда :cool:
Примерот ќе се повторува секогаш во твојот случај. Иницијација те прави масон, телемит, гностик, христијанин итн итн Зависи од иницијацијата и мистериите на иницијаторскиот систем. Ме разбираш?;)

Сите велите за нас каде сме и што сме, а само ние ви велиме работете ги праксите и видете каде сте и зошто сте, а не каде сме ние! :) Не разбирате што ви се кажува? И ние одозгора ете сме надмени, отмени, горди итн итн :)
Сме горди, работата и треба да го прави горд човекот.
77. О биди горд и моќен меѓу луѓето!
78. Воздигни се! зашто никој нема сличен на тебе меѓу луѓето, ниту меѓу Боговите!
Воздигнете се, единствени сте! Зарем толку не разбирате дека вие ја правите разликата помеѓу нас и вас?
Научете што е иницијација(има по нет и добри дефиниции). И научете кој е, а кој не е телемит и што е тоа. Има се во Законот. Пробај Хич да дојдеш до одора и пробај да бидеш телемит, и ќе разговараме дали е лесно или не. Погледни што ти треба за да дојдеш до запознавање лично со иницијант не пак да ти се даде одора.
Вака од читкање по форуми и 5 книги на годишно ниво, се е лесно и едноставно.

Јас никаде не реков што сум пронашол, каде сум, кој сум и зошто сум. Тоа се ваши претпоставки. Јас, само зборувам за телемата. (y)
На форум тоа тешко да се раскаже.

Надмен телемиту.
Некои "прашања", признавам дека заслужуваат таков одговор, но како модел за комуникација ти е погрешен избор.
А за магијскиот препород и тоа за егзотеријата ќе си го прашам, али глеам дека со тебе нема муабет.
Погрешно? Нема ништо погрешно EvilBetty... 5 прашања што заслужуваат никаков одговор и едно ок прашање после тоа... инерцијата си влечи да се даде таков одговор.
Коментирате без почит, со единствена желба да ја унакажите темата, и нормално, тоа и го добивате што го нудите. Нема потреба од лутење што не ви е по ќеф одговорот. Вам целата тема не ви е по ќеф па пак доаѓате и се препирате и давате неумесни коментари кои се и те како бесцелни.

Ако мислиш на Ипсисимус, не ми е брат, и не ме интересира како тој одговара овде и дали одговара. Негово си е тоа. Јас, вака одговарам на провокаторски прашања. Мое е правото како и дали ќе одговорам на нечие прашање. Мислам дека никој не ми платил од форумот за да секое прашање од ваша страна добие солиден и концизен одговор.

Kajgana Shop

На врв Bottom