Законот на Телема

S

SpaceTraveler

Гостин
Премногу пати во минатото Телемити објавуваа тука за роденденот на Кроули, „за првата ноќ на Пророкот и неговата Невеста“ - Liber AL, II:37 итн итн...
Редно е и други да потсетат за роденденот на г-нот Алистер и нормално, со ред и за другите прослави :)

Happy B-day, Uncle Al :)
[DOUBLEPOST=1444677400][/DOUBLEPOST]И да додадам во врска со A.'.A.'., повели линк.
Па овде има линк скоро од сите книги, фала. Книга на Лаги ја имам прочитано и ништо не сфатив. Значи A.'.A.'. всушност не постои како организација во која аспирантот се инцијанира? Сепак, не тврдам со сета сигурност, но нештата кои ги има во листата на книги, барем секој спиритуалист било да не е било да е би требало да ги има проучено, е сега не баш сите.
Баш ми го привлече вниманието и ќе се потрудам да проучам што е можно повеќе. :D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи A.'.A.'. всушност не постои како организација во која аспирантот се инцијанира?
Постои, само што тој систем се разликува од системот на ОТО.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.268
Поени од реакции
12.271
@SpaceTraveler , во „Магика без Солзи“ од А. Кроули, постои писмо во кое е опишана структурата на O.T.O. од една страна и сосема малку за A.'.A.'. од друга. Но доволно за да се направи разлика. Има мала опасност човек да настрани со заклучокот и да ја промаши целата таа A.'.A.'. vs О.Т.О. работа околу иницијации, ритуали, структура...
Ако имаш можност, прочитај ја книгата и барај на други места појасно објаснување (барем онолку колку што е дозволено да се запише) како што се Еквиноксите, разни книги издадени од A.'.A.'. во различни класи...
Но секогаш внимавајте да не ги измешате симболите и да си градите системи чии темели лежат во песок.

П.С. Извадок од „Магика без Солзи“ има на официјалната страница на О.Т.О. Македонија. Повели линк. Види го писмото под број 13.
Сите книги се достапни на нет. Но искрено - тоа не помага многу.

П.П.С. И би се радувал ако има помалку „спиритуалисти“ кои ќе ги интересираат вакви работи. :)

Ping @Ipsissimus :)

S

SpaceTraveler

Гостин
@SpaceTraveler , во „Магика без Солзи“ од А. Кроули, постои писмо во кое е опишана структурата на O.T.O. од една страна и сосема малку за A.'.A.'. од друга. Но доволно за да се направи разлика. Има мала опасност човек да настрани со заклучокот и да ја промаши целата таа A.'.A.'. vs О.Т.О. работа околу иницијации, ритуали, структура...
Ако имаш можност, прочитај ја книгата и барај на други места појасно објаснување (барем онолку колку што е дозволено да се запише) како што се Еквиноксите, разни книги издадени од A.'.A.'. во различни класи...
Но секогаш внимавајте да не ги измешате симболите и да си градите системи чии темели лежат во песок.

П.С. Извадок од „Магика без Солзи“ има на официјалната страница на О.Т.О. Македонија. Повели линк. Види го писмото под број 13.
Сите книги се достапни на нет. Но искрено - тоа не помага многу.

П.П.С. И би се радувал ако има помалку „спиритуалисти“ кои ќе ги интересираат вакви работи. :)

Ping @Ipsissimus :)
После сето ова што го правиш малку ми е саклет да те демантирам ама не можам да сфатам зошто би се радувал ако има помалку ,,спиритуалисти" кои ги интересираат нешта од Телема, Магика, Кабала, дрн дрн јариња, О.Т.О? Знаеш, некој луѓе се раѓаат некаде далеку во Африка каде што никогаш немаат прилика да слушнат за Телема, ниту Кроули, ама ете, тие имаат чувство дека нивниот живот нема смисла без духовен напредок. Мора да се биде Телемит за човекот да еволуира духовно? Ќе кажеш Раџа Јога, еве некој Гуру во Индија побарал некогаш иницијација во редовите на О.Т.О?
Точно дека љубопитноста ја убива мачката, ама ако тапка во место ќе почне да преде и ќе ја гали секој што ќе стигне. :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.268
Поени од реакции
12.271
Ќе ти е с'клет нормално...

Некои луѓе се раѓаат и во Македонија и имаат прилика да слушнат, научат и за Телема, и за Магика и за О.Т.О. (бидејќи го има и во Источна Македонија и во Западна Македонија) - и пак ништо од тие луѓе. За нив се што не можат да разберат им е „дрн-дрн јариња“ и слични фрази.
Има и такви кои имаат некоја одбивност кога ќе дознаат за луѓе кои го прифатиле Законот на Телема и кои живеат според него на нивни начин и така и судат за истиот - без да го прифатат за себе лично и тие да пробаат да бидат едно со мистериите на Телема.
Исто голема одбивност и кон луѓето кои имале храброст и волја да се иницираат било каде и кои пробуваат да кажат по нешто јавно за да можеби олеснат нечиј пат.... А зошто таа одбивност од другите? Никој нема да ти каже зошто, тајна по се изгледа.

И да, не е битно кај си и што си - битно е каков си во однос на овие работи. Има луѓе кои знаат за Телема, разбираат дека тоа не е за нив и толку. Има и такви кои не знаат, дознале нешто и трчаат да коментираат... такви најмногу има. За жал. Се „спиритуалисти“, духовно развиени со 4 нозе и раце... Кали :)

П.С. „Спиритуалисти“ напишав. Во наводници. Тоа се денешните дрдорковци кои читаат сешто, составуваат сешто градејќи секакви врски помеѓу различни системи - а реално немаат познавања од ништо и само прават грешки на секој чекор. Лековерни луѓе кои се што им е необично ги пали како што успева да попали егзотична танчарка во арапски бар :)
Такви јас лично не сакам да ме заморуваат за како тоа ги интересира Телема и Магика.
Има луѓе што ги познавам на драго срце би зборувале со такви цела вечност... :)

П.П.С. Тука се зборува за Телема повеќе од 5 години и само недоразбирања... зошто? Бидејќи очекуваат тука на форум се да се разјасни и се да се искритикува без да се знае материјата и целиот тој симболизам кој се користи.
Малкумина се оние кои навистина одвојуваат време (и имаат време денес) да изучуваат вакви тематики.

S

SpaceTraveler

Гостин

Ќе ти е с'клет нормално...

Некои луѓе се раѓаат и во Македонија и имаат прилика да слушнат, научат и за Телема, и за Магика и за О.Т.О. (бидејќи го има и во Источна Македонија и во Западна Македонија) - и пак ништо од тие луѓе. За нив се што не можат да разберат им е „дрн-дрн јариња“ и слични фрази.
Има и такви кои имаат некоја одбивност кога ќе дознаат за луѓе кои го прифатиле Законот на Телема и кои живеат според него на нивни начин и така и судат за истиот - без да го прифатат за себе лично и тие да пробаат да бидат едно со мистериите на Телема.
Исто голема одбивност и кон луѓето кои имале храброст и волја да се иницираат било каде и кои пробуваат да кажат по нешто јавно за да можеби олеснат нечиј пат.... А зошто таа одбивност од другите? Никој нема да ти каже зошто, тајна по се изгледа.

И да, не е битно кај си и што си - битно е каков си во однос на овие работи. Има луѓе кои знаат за Телема, разбираат дека тоа не е за нив и толку. Има и такви кои не знаат, дознале нешто и трчаат да коментираат... такви најмногу има. За жал. Се „спиритуалисти“, духовно развиени со 4 нозе и раце... Кали :)

П.С. „Спиритуалисти“ напишав. Во наводници. Тоа се денешните дрдорковци кои читаат сешто, составуваат сешто градејќи секакви врски помеѓу различни системи - а реално немаат познавања од ништо и само прават грешки на секој чекор. Лековерни луѓе кои се што им е необично ги пали како што успева да попали егзотична танчарка во арапски бар :)
Такви јас лично не сакам да ме заморуваат за како тоа ги интересира Телема и Магика.
Има луѓе што ги познавам на драго срце би зборувале со такви цела вечност... :)

П.П.С. Тука се зборува за Телема повеќе од 5 години и само недоразбирања... зошто? Бидејќи очекуваат тука на форум се да се разјасни и се да се искритикува без да се знае материјата и целиот тој симболизам кој се користи.
Малкумина се оние кои навистина одвојуваат време (и имаат време денес) да изучуваат вакви тематики.
Ми беше с'клет ама гледајќи дека само ти себе си се сметаш за човек со духовно знаење, а другите ги ставаш во наводници не ми дозволи да молчам. Ооо човече, па ти правиш драми од Телема, па не е ниту толку Телема недофатлива за било кого, а што и ако некој ќе искуси, види, помине покрај искушеније како седење во асани и ДРН ДРН ЈАРИЊА и низ иницијација? Ќе има кобра околу вратот? Шива...

И самиот кажуваш дека не треба да го мразиме својот брат, ниту да му завидуваме, до крај да му помогнеме да се изгради, дури и по цена на наше пропаѓање, дека само на тој начин ќе се воздигнеме и надминеме самите себе си. Зборуваш дека имаш историја, дури тешкотии со плќање на чланарини. Даваш некој приказ за О.Т.О по горк и од Копачите на Кочо Рацин, а после си ставаш сам орден на сето тоа колку си горд што си издржал во се. Човече, јас ти посакувам сите проблеми да ти ги снема, искрено не сакам да разговарам со тебе повеќе, забавно е ама не сакам да бидам груб со некој што е по возрасен, а ти не ми оставаш друг избор, денес кажав збогум на некој што ми значи, зошто не и на тебе? Ти ќе прочиташ некоја книга ќе научиш нешто и потоа другите ги гледаш како натпревар за знаење, како конкуренција. Тоа е некако... грубо.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.268
Поени од реакции
12.271
Темата е Телема, не Хептаграм и неговите „дрн дрн јариња“ тука. :)

Ти како ме доживуваш зависи од твоите превези преку кои ме гледаш...
Не значи дека јас навистина како виртуелен лик сум таков.

Јас се сметам за човек кој што ја проучува Телемата, Магиката, Кабалата и се труди да знае и има искуство максимално во однос на овие работи... ништо друго.
Ако некому тоа му се чини како надмено - негов проблем.

Многупати наназад е нагласувано од моја страна дека небитен сум јас, како виртуелен лик - туку Законот на Телема.
Јас како го доживувам Редот е само мој и таков го прикажувам, кога ќе запознаеш други Телемити прашај ги за нивните патеки, ако им е волја ќе споделат и прави компарации.
Исто важи и за Законот и неговата практична примена, философска...

Телемата е дофатлива за секој, многупати кажано од мене. Не знам од каде вакви идеи. Па видете ги Исповедите на Кроули, видете ги неговите философски есеи за уредувањето на Редот и системот на Телема.
Но треба да седнете и да проучите што е тоа и како. Да видите дали чини или не за вашиот универзум и да прифатите или отфрлите.
Зависи од ѕвездата, што бара и како нели.

Дали разбираш што значи Брат? Кога веќе споменуваш такви симболики...

Кога ќе поминеш било каква иницијација (било каде, не велам да е О.Т.О. или било кој телемитски Ред), ќе ги надминеш искушенијата си свои и други како што велиш ти, за тебе „дрн дрн јариња“ - ќе зборуваме. Вака, ништо не правиме освен расправија која нема подлога и ми го потврдуваш претходниот пост во врска со луѓе кои само претрчуваат низ овие тематики, наоѓаат нешто или некој што нема да им чини и толку.
„Спиритуалисти“ на секој чекор.

Збогум.
93 93/93

S

SpaceTraveler

Гостин
Темата е Телема, не Хептаграм и неговите „дрн дрн јариња“ тука. :)

Ти како ме доживуваш зависи од твоите превези преку кои ме гледаш...
Не значи дека јас навистина како виртуелен лик сум таков.

Јас се сметам за човек кој што ја проучува Телемата, Магиката, Кабалата и се труди да знае и има искуство максимално во однос на овие работи... ништо друго.
Ако некому тоа му се чини како надмено - негов проблем.

Многупати наназад е нагласувано од моја страна дека небитен сум јас, како виртуелен лик - туку Законот на Телема.
Јас како го доживувам Редот е само мој и таков го прикажувам, кога ќе запознаеш други Телемити прашај ги за нивните патеки, ако им е волја ќе споделат и прави компарации.
Исто важи и за Законот и неговата практична примена, философска...

Телемата е дофатлива за секој, многупати кажано од мене. Не знам од каде вакви идеи. Па видете ги Исповедите на Кроули, видете ги неговите философски есеи за уредувањето на Редот и системот на Телема.
Но треба да седнете и да проучите што е тоа и како. Да видите дали чини или не за вашиот универзум и да прифатите или отфрлите.
Зависи од ѕвездата, што бара и како нели.

Дали разбираш што значи Брат? Кога веќе споменуваш такви симболики...

Кога ќе поминеш било каква иницијација (било каде, не велам да е О.Т.О. или било кој телемитски Ред), ќе ги надминеш искушенијата си свои и други како што велиш ти, за тебе „дрн дрн јариња“ - ќе зборуваме. Вака, ништо не правиме освен расправија која нема подлога и ми го потврдуваш претходниот пост во врска со луѓе кои само претрчуваат низ овие тематики, наоѓаат нешто или некој што нема да им чини и толку.
„Спиритуалисти“ на секој чекор.

Збогум.
93 93/93
А ти велиш ,,спиритуалисти", ги ставаш лугето што дале еден чекор напред излегувајќи од ordinary living зоната за да истражуваат, во наводници. Затоа што ги гледаш од врвот, а балансот не е ниту во највисокото, ниту во најниското. Познавам многу спиритуалисти кој не се слушнале за Телема, одејќи по својата орбита наишле само на неколку Witchcraft книги и некој Таоистички списи. :)
:gjavol: ДРН ДРН CAPRICORN. :gjavol:

Па дај, не сме ние старо-еонски :popce:

93 93/93

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А ти велиш ,,спиритуалисти", ги ставаш лугето што дале еден чекор напред излегувајќи од ordinary living зоната за да истражуваат, во наводници. Затоа што ги гледаш од врвот, а балансот не е ниту во највисокото, ниту во најниското. Познавам многу спиритуалисти кој не се слушнале за Телема, одејќи по својата орбита наишле само на неколку Witchcraft книги и некој Таоистички списи. :)
:gjavol: ДРН ДРН CAPRICORN. :gjavol:

Па дај, не сме ние старо-еонски :popce:

93 93/93
Во староеонските религии и учења имаш концепт што најчесто се базира на верување, претпоставка или слично, и следбеници на истото тоа учење или религија. Во таквите случаи, за да може да кажеме дека луѓето, државата или светот се етикетирани со истите, неопходно е луѓето, земјата, светот да го прифатат тоа учење, религија, идеологија, да веруваат во него, да го дознаат. Но телемата е нешто поинакво, без разлика дали за неа ќе слушнат 5 луѓе или целиот свет, дали ќе ја прифати само еден или милиони, таа е реалност. Тоа е случај бидејќи телемата е осознавање а не дознавање.
Ние како телемити во јазикот на симболите присутен во овој правец го препознаваме сопственото осознавање на природата или суштината на сопственото битие и на суштината на самата реалност. Ако го погледнеш човештвото како целина, ќе видиш дека во последниот век, човештвото се редефинира себеси. Полова рамноправност, слобода да се искаже своето мислење, право на слободно движење, укинување на робството, слобода на изразување, облекување, полова и сексуална слобода..... Ништо од ова не е дел од стариот еон, а се е дел од телемата. Тогаш, дали тоа што 90% од западнот цивилизиран свет живее според принципите на телемата, а само помалку од 1% слушнал за неа, ја прави западната цивилизација - цивилизација на новиот еон? Дали успехот не е доказ?

S

SpaceTraveler

Гостин
Во староеонските религии и учења имаш концепт што најчесто се базира на верување, претпоставка или слично, и следбеници на истото тоа учење или религија. Во таквите случаи, за да може да кажеме дека луѓето, државата или светот се етикетирани со истите, неопходно е луѓето, земјата, светот да го прифатат тоа учење, религија, идеологија, да веруваат во него, да го дознаат. Но телемата е нешто поинакво, без разлика дали за теа ќе слушнат 5 луѓе или целиот свет, дали ќе ја прифати само еден или милиони, таа е реалност. Тоа е случај бидејќи телемата е осознавање а не дознавање.
Ние како телемити во јазикот на симболите присутен во овој правец го препознаваме сопственото осознавање на природата или суштината на сопственото битие и на суштината на самата реалност. Ако го погледнеш човештвото како целина, ќе видиш дека во последниот век, човештвото се редефинира себеси. Полова рамноправност, слобода да се искаже своето мислење, право на слободно движење, укинување на робството, слобода на изразување, облекување, полова и сексуална слобода..... Ништо од ова не е дел од стариот еон, а се е дел од телемата. Тогаш, дали тоа што 90% од западнот цивилизиран свет живее според принципите на телемата, а само помалку од 1% слушнал за неа, ја прави западната цивилизација - цивилизација на новиот еон? Дали успехот не е доказ?
Каков успех? Тоа што Америка се буди, легализација на марихуана, полова еднаквост, сексуална слобода, не значи дека пола од Американците се уште не го допираат телевизорот во знак на исцеление додека пастирот проповеда цитати од Новиот Завет како што му е по Волја, без познавање на Кабала без желба да се осознава себе си преку искуства туку потчинет на догми. Ова си нема никаква врска со Телемата, освен тоа дека Телемата не го ограничува човекот т.е не му ја одзима слободата да ја осознае својата вистинска природа.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Каков успех? Тоа што Америка се буди, легализација на марихуана, полова еднаквост, сексуална слобода, не значи дека пола од Американците се уште не го допираат телевизорот во знак на исцеление додека пастирот проповеда цитати од Новиот Завет како што му е по Волја, без познавање на Кабала без желба да се осознава себе си преку искуства туку потчинет на догми. Ова си нема никаква врска со Телемата, освен тоа дека Телемата не го ограничува човекот т.е не му ја одзима слободата да ја осознае својата вистинска природа.
А како го замислуваш ти новиот еон? Како период каде секој треба да биде експерт во кабала, каде секој се спознава себе си? Зарем не беше кажано - човекот има право да живее според свој сопствен закон? Зарем не беше кажано - робовите ќе служат?
Кој аспект од животот на човекот од западната цивилизација не е телемитски?

S

SpaceTraveler

Гостин
А како го замислуваш ти новиот еон? Како период каде секој треба да биде експерт во кабала, каде секој се спознава себе си? Зарем не беше кажано - човекот има право да живее според свој сопствен закон? Зарем не беше кажано - робовите ќе служат?
Кој аспект од животот на човекот од западната цивилизација не е телемитски?
Давање одговор во форма на прашање е христинјански стил нешто како ,,зарем не пишува дека Исуса е нашиот Господ?" Хаха.
Кој аспект од животот на човекот од западната цивилизација не е телемитски? Ти затоа што си опседнат со О.Т.О и дел од О.Т.О цел фејсбук да ти е со Американци членови на О.Т.О. А да не си обрнал внимание дека пола од членовите на ЛГБТ, еднакви права, феминисти, кој ти сметаш дека живеат според Законот на Новиот Еон во Америка одат во црква и на профилна имаат крстови. Тоа не само што не е Телемитски туку не е ни човечки. Кој знае колку еони треба да поминат за човекот конечно да ја открие својата слобода и вистинска природа. Знам јас што е кажано и што беше кажано, ама како тоа да било само кажано, а никогаш слушнато.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Давање одговор во форма на прашање е христинјански стил нешто како ,,зарем не пишува дека Исуса е нашиот Господ?" Хаха.
Страшно глупа споредба. Дали Исус е нечиј господ или не, е лична, субјективна работа. Тоа што јас го посочив е објективна, воочлива констатација.
Кој аспект од животот на човекот од западната цивилизација не е телемитски? Ти затоа што си опседнат со О.Т.О и дел од О.Т.О цел фејсбук да ти е со Американци членови на О.Т.О. А да не си обрнал внимание дека пола од членовите на ЛГБТ, еднакви права, феминисти, кој ти сметаш дека живеат според Законот на Новиот Еон во Америка одат во црква и на профилна имаат крстови.
Интересно што од сите можни примери, го одбра баш оној што најмалку ти оди во прилог дека западот не живеел според принципите на телемата. Од скоро, САД имаат закон со кој истополовите бракови се легализирани во сите 50 држави! Дали некој ќе носел крстови или ќе одел во цркви е негов избор и негово право, Liber Oz не е инструкција како да си го живееш животот, што да носиш и каде да не одиш. Зборот на гревот е ограничување!
Тоа не само што не е Телемитски туку не е ни човечки. Кој знае колку еони треба да поминат за човекот конечно да ја открие својата слобода и вистинска природа. Знам јас што е кажано и што беше кажано, ама како тоа да било само кажано, а никогаш слушнато.
Погрешно. Кој што ќе носи, каде ќе оди е право загарантирано во Liber Oz, одговорот е во болдираните делови:

Liber Oz

“Прави што ти е волја и тоа нека биде цел Закон. -AL I.40“ти немаш право освен да ја вршиш својата волја.
Прави го тоа, и никој нема да ти каже не.” – AL I.42-43“Секој маж и секоја жена е ѕвезда!” -AL I.3

1. Човекот има право да живее по својот сопствен закон-
да живее на начин како му е по волја:
да работи по својата волја;
да се забавува по својата волја;
да се одмара како му е волја;
да умре кога и како му е волја.
2.Човекот има право да јаде што му е волја;
да пие што му е волја;
да престојува каде му е волја;
да се движи по површината на земјата по својата волја.
3. Човекот има право да мисли по своја волја;
да зборува што му е волја;
да пишува што му е волја;
да црта, слика, резбари, гравира, кова, гради по своја волја;
да се облекува како му е волја
4.Човекот има право да љуби како сака
исполнете се со љубов по волја, како ви е волја, кога, каде и со кого ви е волја. Al I.51
5.Човекот има право да ги убие оние кои му ги ограничуваат овие права.

“Робовите ќе служат” -AL II.58

“Љубовта е закон, љубов под волја”. -AL I.57

Kajgana Shop

На врв Bottom