Законот на Телема

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Затоа што несакам да изнесувам лични работи во врска со мене. Што има тука детски?
ne baram licni raboti. taman rabota.

zatoa napomenav deka se odnesuva na prasanje prethodno diskutirano na forumov.

ako togas ne bilo licno i sega ne e.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Објасни млку во врска со фрлањето на погледот, како го изведе тоа?
Едноставно (нели): пред себе ставам „огледало„, како референтен систем за споредување, па фрлам поглед во својата „унутрашњост„ и гледам наталожена нечистотија...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ne baram licni raboti. taman rabota.

zatoa napomenav deka se odnesuva na prasanje prethodno diskutirano na forumov.

ako togas ne bilo licno i sega ne e.
Не ми текнува на ништо конкретно....незнам на кое прашање милслиш.[DOUBLEPOST=1401282963][/DOUBLEPOST]
Едноставно (нели): пред себе ставам „огледало„, како референтен систем за споредување, па фрлам поглед во својата „унутрашњост„ и гледам наталожена нечистотија...
Според телемата суштината на секој човек е совршена и е дел од Божјата суштина. Страдањето и "нечистотијата" се појавува кога својата свесна волја ја насочуваме кон намерите и желбите инспирирани од суетата. Затоа е нагласено дека чистата вистинска волја е незагадена од страст за резултат. Кога поставуваш цел пред себе која е инспирирана од себични мотиви и мотиви произлезени од суетата, тогаш приоритет не е Вистината, туку исходот кој веќе однапред сме го зацртале како неопходен и потребен за нас. Тоа води до заблуди, страдање и "слепи улучки".

Референтниот систем или "огледалото" мора да биде без предходни очекувања, во спротивно наместо своето себство, ќе видиме "нечистотија" беда и мизерија.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Референтниот систем или "огледалото" мора да биде без предходни очекувања, во спротивно наместо своето себство, ќе видиме "нечистотија" беда и мизерија.
Може бит‘, а може бит‘ и вака:
1. Без „огледало„, имам идеална слика за себе.
2. Со „огледало„ имам поразувачка слика за себе.

Која слика е точна?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не ми текнува на ништо конкретно....незнам на кое прашање милсли.
bilo koe prasanje povrzano so religijava diskutirano tuka. bog dusa smrt reinkarnacija volja zakoni itn..

nesto za koe si imal odreden stav tuka na forumov a otkako si clen na oto i korisnik na nivni metodi i praksi si go smenil?[DOUBLEPOST=1401283518][/DOUBLEPOST]

Која слика е точна?
prvata:D

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

Која слика е точна?
Очигледно ти си ја одбрал оваа од десно:
[DOUBLEPOST=1401284249][/DOUBLEPOST]
bilo koe prasanje povrzano so religijava diskutirano tuka. bog dusa smrt reinkarnacija volja zakoni itn..

nesto za koe si imal odreden stav tuka na forumov a otkako si clen na oto i korisnik na nivni metodi i praksi si go smenil?
Хм....не ми текнува на ништо конкретно. Можеби ставот дека ако некој се нарекува христијанин или муслиман неможе да има сличен став со мене. Во моментов не ми текнува на друго....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Очигледно ти си ја одбрал оваа од десно:

.
Во што се состои очигледноста?
Како расуди дека сум ја одбрал лагата а не вистината?
А што ако сум ја одбрал вистината а не лагата?
Кој вели дека „нештото„ е вистинито или лажно?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Во што се состои очигледноста?
Како расуди дека сум ја одбрал лагата а не вистината?
А што ако сум ја одбрал вистината а не лагата?
Кој вели дека „нештото„ е вистинито или лажно?
Штом сметаш дека, цитирам: "Без „огледало„, имам идеална слика за себе. Со „огледало„ имам поразувачка слика за себе."
Претпоставувам дека несакаш да погледнеш во себеси, и дека подрага ти е вистината што ти го кажува тоа што сакаш да го чуеш.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Ама ти дојде да ме судиш бидејќи не сум православен христијанин?
Оди гледај си го стадото кое ти бега, не се заморувај со Телемити.
Мене не ме интересира за тебе што е магија, што магика, што философија итн итн..
Дојде, праша еден Телемит за мислење, доби коректен одговор.
Што сакаш сега?

Секој е поборник против твојот бог ако не е христијанин - тука е маката. Ова е твојата вера, твојата философија, твојата омраза кон секој друг !

Оди спознај си го богот и потоа зборувај за другите што се во очите на богот.

Се читаме...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Штом сметаш дека, цитирам: "Без „огледало„, имам идеална слика за себе. Со „огледало„ имам поразувачка слика за себе."
Претпоставувам дека несакаш да погледнеш во себеси, и дека подрага ти е вистината што ти го кажува тоа што сакаш да го чуеш.
Не претпоставувај, оти самиот посочив две можни, односно реални состојби, а при тоа не ја мешам мојата вероисповест...

Значи, можам да имам идеална слика за себе, а можам да имам и поразувачка: и двете состојби се последица од интроспекција, а не од предрасуда. Можам да ја земам првата, а можам и втората. Која да ја земам?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Преку искуство.
Наградата не се добива после смртта, се добива веднаш - или казна, зависи дали добро си избрал „познавајќи ја Куќата божја“ што би рекле со споменување на „Книгата на Законот“. :)

Која и да ја земеш, никој нема да те осуди. Можеш против својата природа?
Не можеш, бидејќи тоа е силување !!!

„Но бидејќи некој природно е привлечен кон Ангелот, друг кон Демонот, нека првиот ја засили пониската врска, нека вториот се прилепи поцврсто кон повисоката.
Така рамнотежата ќе стане совршена.“ - Liber Tzaddi

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не претпоставувај, оти самиот посочив две можни, односно реални состојби, а при тоа не ја мешам мојата вероисповест...

Значи, можам да имам идеална слика за себе, а можам да имам и поразувачка: и двете состојби се последица од интроспекција, а не од предрасуда. Можам да ја земам првата, а можам и втората. Која да ја земам?
За да имаш било каква слика, потребно е да погледнеш, изборот - "Без „огледало„, имам идеална слика за себе" е избор да не погледнеш во себеси, а без тоа неможеш да знаеш што ќе видиш, можеш само да претпоставуваш, веруваш или да се самозалажуваш.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Хм....не ми текнува на ништо конкретно. Можеби ставот дека ако некој се нарекува христијанин или муслиман неможе да има сличен став со мене. Во моментов не ми текнува на друго....
Па еве ја се нарекувам Христијанин, а за еден куп работи можеме да имаме ист став.

Мислев повеќе на некое "тектонско" пореметување во твоите ставови.

Јас лично не забележувам такво нешто во однос на дискусиите тука, освен зголемем број на брзоплети реакции на секој пост кој содржи негативна конотација во однос на ОТО или телемата.

Затоа и прашувам, да видам што е бенефитот од членството во организацијата.

Или со други зборови, прашањето би било, како ти во кратки црти (една-две реченици) ќе го претставиш редот и учењето за да заинтригираш некого во позитивна насока?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па еве ја се нарекувам Христијанин, а за еден куп работи можеме да имаме ист став.

Мислев повеќе на некое "тектонско" пореметување во твоите ставови.

Јас лично не забележувам такво нешто во однос на дискусиите тука, освен зголемем број на брзоплети реакции на секој пост кој содржи негативна конотација во однос на ОТО или телемата.

Затоа и прашувам, да видам што е бенефитот од членството во организацијата.

Или со други зборови, прашањето би било, како ти во кратки црти (една-две реченици) ќе го претставиш редот и учењето за да заинтригираш некого во позитивна насока?
Јас немам намера да го претставувам Редот на форумот, ниту пак сметам дека моето искуство ќе биде или треба да биде нечиј аргумент за тоа каков бенефит ќе има некој од членство во истиот. Ќе градиш став за бенефит врз база на туѓо искуство?
Јас сум тука да ги споделам моите ставови, не ставовите на Редот, за таа намена постојат соодветни тела, веб страни и слично. Тоа што сум член е пропратна работа а не причина поради која сум на форумов. Јас бев член на кајгана и пред да имам било каква врска со ОТО.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас немам намера да го претставувам Редот на форумот, ниту пак сметам дека моето искуство ќе биде или треба да биде нечиј аргумент за тоа каков бенефит ќе има некој од членство во истиот. Ќе градиш став за бенефит врз база на туѓо искуство?
Јас сум тука да ги споделам моите ставови, не ставовите на Редот, за таа намена постојат соодветни тела, веб страни и слично. Тоа што сум член е пропратна работа а не причина поради која сум на форумов. Јас бев член на кајгана и пред да имам било каква врска со ОТО.
Хмм не ми е некако убедливо твоето немање намера да го претставиш Редот, согласно твоите постови.

Старите велат поарно е да учиш од туѓи грешки, отколку од сопствените.

Kajgana Shop

На врв Bottom