Законот на Телема

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Уживам... само што сакав да додадам зошто нема да објаснувам премногу ти се испука веќе... Ама ќе пастирам иако задоцнето и се надевам ќе сфатиш...

"In selecting members for advancement, attention is paid to their devotion to the Order, to their intelligence in apprehending the nature of its teaching, to their zeal in spreading the principles of the Order so far as they themselves understand them, though always with the discretion inseparable from the due guarding of the secrets, and to all those qualities of courage, honour, and virtue without which man is not worthy of that name." - Manifesto of the OTO

Јас се замарам со Луѓе. Смртник си? Штета... :)
Ни сум член, ни пак имам желба да бидам а камоли да напредувам ... така да цитатов задржи си го за на семинар ..
а како шо реков немораш да објаснуваш .. зачувај си го „знаењето“ немој да го трошиш .. на смртници де .. како мене ...

cvetanovskiigor

›———————‹
Член од
6 мај 2009
Мислења
1.425
Поени од реакции
57
Уживам... само што сакав да додадам зошто нема да објаснувам премногу ти се испука веќе... Ама ќе пастирам иако задоцнето и се надевам ќе сфатиш...

"In selecting members for advancement, attention is paid to their devotion to the Order, to their intelligence in apprehending the nature of its teaching, to their zeal in spreading the principles of the Order so far as they themselves understand them, though always with the discretion inseparable from the due guarding of the secrets, and to all those qualities of courage, honour, and virtue without which man is not worthy of that name." - Manifesto of the OTO

Лелееее бато , па ти си бил избран.
Цццццц до кај не доведоа овие амерички батаци.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
aman te be luge....site veruvame vo nesto alternativno, ne vo trite judaisticki religii I sega ovde ke se pokoleme? Koj kako pravi, koj kako veruva....zar e bitno? Kaj e tolerancijata sto site ja propovedaat I kontrolata na egoto? Niz prozor, ete tamu

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
Игорче, батино, муабетот беше здебеленото. Да не се објаснува се. Да се остави интелегенцијата, волјата да се истражува, да се дознае сам нешто. Јас објаснувам во мое светло. Некој друг ако дојде и дообјасни подобро ќе биде прекрасно.
Поубаво е така да не се објаснува се, да ти сервира некој на послужавник, изџвакано, и ти после како некоја стара жена кога оди да купува нешто ќе исчиташ и ќе кажеш, аахам разбрав, ова се глупости. Не оди тоа така.
Малку го извртевте тоа што сакав да кажам ама ајде. Тоа е.
Инаку не се американски, германски се батаците и идат добро со германско пиво. Ви велам јас не интернет вие пак :)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.043
Поени од реакции
83.482
aman te be luge....site veruvame vo nesto alternativno, ne vo trite judaisticki religii I sega ovde ke se pokoleme? Koj kako pravi, koj kako veruva....zar e bitno? Kaj e tolerancijata sto site ja propovedaat I kontrolata na egoto? Niz prozor, ete tamu
Па јас баш верувам, а и други на форумот, во една од трите јудаистчки религии. Но, се сложувам со тоа дека треба разбирање.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308

Игорче, батино, муабетот беше здебеленото. Да не се објаснува се. Да се остави интелегенцијата, волјата да се истражува, да се дознае сам нешто. Јас објаснувам во мое светло. Некој друг ако дојде и дообјасни подобро ќе биде прекрасно.
Поубаво е така да не се објаснува се, да ти сервира некој на послужавник, изџвакано, и ти после како некоја стара жена кога оди да купува нешто ќе исчиташ и ќе кажеш, аахам разбрав, ова се глупости. Не оди тоа така.
Малку го извртевте тоа што сакав да кажам ама ајде. Тоа е.
Инаку не се американски, германски се батаците и идат добро со германско пиво. Ви велам јас не интернет вие пак :)
Ете ја маката. Вие сте убедени дека “алтернативното“ е исправно за разлика од трите религи. Не велам дека некоја од трите сигурно е но...
Хептаграмот, мудрецот над мудреците и просветлениот на форумот, вели да се истражува, да се дознае сам. Штосот е што никогаш немаш свое размислување, свое сфаќање бидејќи она кое ти е сервирано (а секогаш е) дури и во форма на полица во библиотека те креира како човек. Извлекуваш библија, таа е прекрасна има многу вистини за животот, а кога си дете со религиозни родители, тоа е единствената вистина за тебе. Извлекуваш Кроули, тој е мистичен, фамозен, различен, сите сакаме да бидеме различни, паѓаш под негово влијание, стануваш мрачен, уживаш во улогата на тивкиот познавач на вистината кој може да убие...

Немаш свое размислување, не можеш да дознаеш ништо повеќе од тоа кое веќе постои и е јасно. Можеш само низ книгите да видиш како другите размислуваат и ништо повеќе, ама да прифатиш нечие проповедање или да кажеш дека е тоа вистината, барем вистинскиот пат не е ништо различно од улогата која ја имал еден обичен џелат во Шпанија во времето на инквизицијата. Вистината не може да се спознае, само душевниот мир и спокојство а тоа е различно.

Конкретно за вашиов телемизам, не го познавам доволно добро, но, од вашиве излагања, се работи токму за тинејџерска одметничка религија која има цел да импресионира и нејзините поклоници да имаат чувство на надмоќ. Нешто кое е привлечно, но е проѕирно. Секако, освен за оние кои се навлезени и поверувале на лагата.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Читајќи го ова низ мисли ми помина еден стих од песна на Аца Лукас, нема голема врска со тебе ама вреди да се сподели, вака одеше:

Јеси ли то ти стара љубави
шта ли ти се после мене то догодило
дал си сретнија или паметнија :icon_lol:....
..

Ако мислиш дека си нешто многу просветлен некој вид на Бог или полубог, морам да ти кажам дека гадно си се заебал :icon_lol:.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.043
Поени од реакции
83.482
Константната арогантност од другата страна, во дијалозите со Телемитите (или оние кои така се нарекуваат), не би требало да биде пречка за комуникација, се додека има што конструктивно да се каже (од двете страни). Само игнорирајте ја ароганцијата од нивна страна, не ја покажувајте вашата и продолжете без возбудувања на егото (ако некој го може тоа).

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.164
@ВИКТОРГ:
"Хептаграмот, мудрецот над мудреците и просветлениот на форумот"... Можеше да се кажи и Хептаграм вели бла бла бла, но јас велам тоа и тоа... што толку ви е битно кој што е. Јас пишувам Викторг, тупиот или најпаметниот, вели бла бла... не велам. Многу ми е гајле каков си. Излагајте што имате да излагате, кажете што имате да кажете, прашајте итн итн. Тука сме да расправаме а не каков е некој или што е...

Освен книгите, тука е искуството по животот за да се истражува и да се развива човек духовно. Ако мислиш дека нема што да се истражива, дека се е веќе познато, жалам но не е така. И не можам да ти докажам во врска со тоа. Ти сеуште гледаш 3 религии, јас гледам една. И може да ти докажам дека е една? Не... за тоа треба духовен развој и мир. Работа и работа. Истражување и на надворешниот и внатрешниот свет.

Велиш не го познаваш нашиот "телемизам", јас ќе кажам систем, а велиш се поврзуваат со лагата. Не одат такви изјави заедно. Можеш да кажеш можеби се поврзуваат итн итн.
Кроули инаку не е мистичен. Треба да му ги читнеш есеите за мистеријата, за тајните што вели, исто и телемитите после Кроули. Заради него ти и дрги што немаа поима за Редови и слично дознавте, бидејќи јавно проговори. Но ете, изгледа тука згрешил. Јас сум против тоа што дозволи премногу работи да бидат достапни за секој. Тука не се сложувам со Кроули.

И да, телемитите не се ама баш ич мрачни. Не познавам мрачен телемит. Пак ќе мора да видиш ставови на телемити за животот смртта раѓањето... Се е Игра. Смеа. Тоа го немаше во Стариот Еон. Мислам види како живееш и што правиш и зошто. Тоа е.

А ако е потребно да се осудува без искуство без познавање што е телема што не е , бујрум, но со тоа нема да се добие ништо.

@БУЦИ:
Ако сум се зафркнал, мое си е. Јас кажав Луѓе. Не знам зошто поврзуваш Богови. :) А и добро е. Штом ти текнуваат "стихови" од Аца Лукас, мислам дека има што да ми кажи човекот.

И убаво вели Evil_Betty. Јас мислам дека не сум арогантен освен ако некој не кажи некоја изјава што нема логика само за да кажи дека телемата е нешто лошо. Простудирајте, имајте искуство, па кажете што е како е. Или барем користете го можеби зборот. Така се ублажува работата и муабетот или расправата може убаво да си тече.

Благодарам за внимание. 93 93/93 :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Па јас баш верувам, а и други на форумот, во една од трите јудаистчки религии. Но, се сложувам со тоа дека треба разбирање.
Ги спомнав тие три затоа што обично припадници на тие вери го прават тоа - мојот пат е вистинскиот. Нормално дека има исклучоци во секое јато.

Јас сум за разбирање меѓу сите - атеисти или теисти од било која група.

Г

Господ

Гостин
Од кај ви доаѓа желбата да се етикетирате?

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Од кај ви доаѓа желбата да се етикетирате?
Зар не е тоа природен нагон? Јас ете колку и да не сакам етикетирање - ненамерно и самата го правам тоа. Се додека не почнат луѓето да размислуваат на какви начини сме исти, се додека се концентрираат на какви начини се разликуваме - ќе има и етикетирање. :toe:

Г

Господ

Гостин
Зар не е тоа природен нагон? Јас ете колку и да не сакам етикетирање - ненамерно и самата го правам тоа. Се додека не почнат луѓето да размислуваат на какви начини сме исти, се додека се концентрираат на какви начини се разликуваме - ќе има и етикетирање. :toe:
In the core сме исти но сепак поради фактот дека сме сложени организми мораме да се соочиме со тоа дека меѓу нас постојат разлики.
Сепак не ми е јасна потребата да се рече да јас сум Христијанин или што и да е.
Многу е...искомерцијализирана верата.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
In the core сме исти но сепак поради фактот дека сме сложени организми мораме да се соочиме со тоа дека меѓу нас постојат разлики.
Сепак не ми е јасна потребата да се рече да јас сум Христијанин или што и да е.
Многу е...искомерцијализирана верата.
Разликата е единствено во начинот на кој што размислуваме. Ние сме сите one species - Homo sapiens sapiens.

Исто како што имаме потреба да кажеме на која националност припаѓаме, така имаме нагон да се искажеме на која вероисповест сме наклонети - ако припаѓаме на некоја воопшто.

Ова се све минимални разлики, што мислам дека не би требало да не тераат на кавги и убивања.

Г

Господ

Гостин
Разликата е единствено во начинот на кој што размислуваме. Ние сме сите one species - Homo sapiens sapiens.

Исто како што имаме потреба да кажеме на која националност припаѓаме, така имаме нагон да се искажеме на која вероисповест сме наклонети - ако припаѓаме на некоја воопшто.

Ова се све минимални разлики, што мислам дека не би требало да не тераат на кавги и убивања.
Изгледа тоа што не можам да ги разберам се должи на тоа што не можам да ги почувствувам.Никогаш не сум чувствувал гордост поради тоа што сум македонец или што знам.
Исто и со верата,не можам да се декларирам,едноставно на фејбук ми стои None :pos:
Не можам да верувам бидејки сакам да знам.
A healthy mind is an inquisitive mind after all :)

Kajgana Shop

На врв Bottom