Законот на Телема

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Да , точно е тоа.
Што не значи дека некој се сака ако прифатил ја филозофијата "service to self" :)
Има и добри луге верувам и таму ама ...........
Ima sekakvi luge sekade, toa e toa....

Od Telemitite e pozajmen najbitniot zakon za vesterkite, its in the wiccan rede:

"Do what you will, but harm none"

Sto snosi mnogu golem tovar. Mislam deka toa sakaa i ovde da go kazat - sluzi se sebesi prvo, ama pazi da ne povredis nikogo vo toj proces. :smir:

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Освен ако веруваме во Карма...нормално :)

Ако ете веруваме во Карма и да кажеме дека Хитлер сега се раѓа како мало слатко и невино девојче, и бива малтретирано и силувано и касапено...тогаш дали е ок или... ?
А ти како обичен смртник си даваш право да бидеш раката на кармата, ти да бидеш Господ. Абе ајде? Бркајработа.мк, тоа е муабетов.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
А ти како обичен смртник си даваш право да бидеш раката на кармата, ти да бидеш Господ. Абе ајде? Бркајработа.мк, тоа е муабетов.
Кекекекеке како запримети жити бога дека си давам право, гледаш дека се претпоставува...значи претпоставувам, се прашувам, ме интересира, радознал сум, се сомневам и сакам да дознаам капиш? И даааааааалеку дека се осеќам нешто поИше од останатите.

Нешо контра само ти се пишува, како тоа само ти поинаку читаш, изглеа најголем кавгаџија у маало си бил а? ;)

П.С. Значи вака, ќе се потрудам да изнесам нешто поваќе од телемитската философија за да можат да имаат повеќе увид оние кои искрено ги интересира, а на бесмислени провокации кои не водат никаде на оваа и слични теми нема да одговарам...поздрав!

Љубовта е закон љубов под волја.
:)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Тоа што не е согледана врховната вистина "Како што е долу, така е и горе", според мене, е најголемата заблуда на сите left-hand path активисти (било какви сатанисти или телемити).
kekekek гледаш дека немаш познавање...телемити е не = со лев пат и сатанисти :)

--- надополнето ---

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.573
kekekek гледаш дека немаш познавање...телемити е не = со лев пат и сатанисти :)
Затоа што никаде не тврдев дека имам познавање, не гледам причина било кој да го негира тоа.

А тврдам дека телемитите најкомотно можат да се сместат во таканаречениот Лев Пат.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Затоа што никаде не тврдев дека имам познавање, не гледам причина било кој да го негира тоа.

А тврдам дека телемитите најкомотно можат да се сместат во таканаречениот Лев Пат.
Не, не се лев пат, тоа е неспоразум...често се добива таков впечаток, знам :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702

Не сакам да пикам нос кајшто не треба, ама ако не ти смета - ти која вера ја следиш (ако следиш било која) и како ти или припадниците на тоа движење го применувате тој херметички закон?

Кои други би ги сместил во Левата Патека?

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.573
Не сакам да пикам нос кајшто не треба, ама ако не ти смета - ти која вера ја следиш (ако следиш било која) и како ти или припадниците на тоа движење го применувате тој херметички закон?

Кои други би ги сместил во Левата Патека?
Многу голем оф-топик одговор би следел.
Затоа, ризикувајќи непотполност, која пружа слобода за погрешно протолкуван одговор, кратко ќе реплицирам:
Јас себе си се сметам Православен Христијанин, кој се труди (колку што му се можностите) да ги согледа и аспектите на егзотерната црква и аспектите на езотерната црква, грубо оттргнати од нас уште на самиот почеток (слично се случи и со останатите две аврамски религии) и поима немам како останатите православни верници гледаат на писанието од хермесовите таблици.
Можам да најдам уште многу "учења" сродни на лавеизмот или кроулијанството кои би се сместиле во LHP. Надвор од сродството со двеве, не ми текнува што уште би можело да се стави таму, освен некои хиндуски култови или форми на тибетанскиот будизам кои имаат поголеми остатоци од Бон религијата (како на пример Гелупа или Гупка сектите).

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Затоа, ризикувајќи непотполност, која пружа слобода за погрешно протолкуван одговор, кратко ќе реплицирам:
Јас себе си се сметам Православен Христијанин, кој се труди (колку што му се можностите) да ги согледа и аспектите на егзотерната црква и аспектите на езотерната црква, грубо оттргнати од нас уште на самиот почеток (слично се случи и со останатите две аврамски религии) и поима немам како останатите православни верници гледаат на писанието од хермесовите таблици.
Можам да најдам уште многу "учења" сродни на лавеизмот или кроулијанството кои би се сместиле во LHP. Надвор од сродството со двеве, не ми текнува што уште би можело да се стави таму, освен некои хиндуски култови или форми на тибетанскиот будизам кои имаат поголеми остатоци од Бон религијата (како на пример Гелупа или Гупка сектите).
Ова е за поздрав, се трудиш...христијаните треба да земат пример од тебе, јас и од порано приметив дека си читнала нешто настрана од библијата - да не ме сватиш погрешно, ова не е сарказам :)

Едит:
Читнал :)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
И јас нема да одам оф-топик....само ќе кажам дека баш ми е мило што ги применуваш сите текстови без исклучок во христијанската вера :smir:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Тинејџер сум и сакам да бидам кул.
Што викате ќе ми помогне ова квази-интелектуално движење наречено Телма?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.985
Поени од реакции
12.621
Тинејџер сум и сакам да бидам кул.
Што викате ќе ми помогне ова квази-интелектуално движење наречено Телма?
Зависи, за таа работа ќе мораш да прекинеш со А1 и Сител како прв чекор :nesum:

Ој бркај женски ако си тин - ејџер, шо седиш по форуми че те излажат овде дете... :)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.573
Во врска со Телемата и Левата Патека (LeftHand Path):
Сметам дека дури и според изворното индуско значење на поимите LeftHand и RightHand path (кои во тој неевропеизиран базичен контекст* немаат морално-етички одредени правци), телемитите би биле сместени во LeftHand path. Пред се со нивната религијска (јудео-христијанска) антидогма (која во крајна линија сепак, е догма сама по себе). Тоа ориентационо ме подсеќа на LHP тантрата која оди контра Ведите, за разлика од RHP тантрата која до истата цел оди преку Ведите. И не само заради тоа. Постојат и други парлели помеѓу RHP тантрата и Телемата односно сите кроулиевски деривати.

* овие изрази се европеизирани најпрвин од Блавацка, а потоа низ еден помалку расипан телефон го имаме денешното ужасно симплифицирано значење, кое и го имаме в предвид кога тука зборуваме за нив (патиштата). А тоа е (базично): едниот е бела магија, а другиот црна.

Kajgana Shop

На врв Bottom