Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Овде гледам се, само одговор на прашањата НЕ!
И кој ти е крив поради тоа? Јас?
Ајде уште еднаш:

Велите дека основниот заков ви е:” Прави што тие волја и тоа е целиот закон!”
Тогаш зошто во Телемата имате ограничувања преку други закони, како:
51....Затоа бидете отмени: облекувајте се сите во убава облека; јадете богати јадења и пијте благи вина и вина што се пенат! Исто така, исполнете се со љубов по волја, како ви е волја, кога, каде и со кого ви е волја! Но секогаш за мене.
52. Ако ова не биде правилно; ако ги измешате просторните ознаки, зборувајќи: Тие се едно; или зборувајќи, Тие се многу; ако ритуалот не биде секогаш за мене: тогаш, очекувајте ги стравотните осуди на Ра-Хоор-Куит!”
На човек со просочен интелект му е доволно и еднаш, но еве ќе ти одговорам и по втор пат:
Liber Al vel Legis не е наменет да се толкува на други! Тоа автоматски го прави невозможен за да биде прирачник или правило! Бидејќи правилата во суштина се дефиниции кој се толкуваат на останатите.
Епа ако е така како што велиш, тогаш единствените кои што треба да бидат одбегнувани од сите како центри за чума сте вие Телемитите, бидејќи цело време ја пласирате и коментирате содржината на вашата Телема.:tapp:
Постојат многу телемитски текстови кој итекако се наменети за сите, впрочем и самата Liber Al има свој коментар кој гласи "Законот е за сите", останатото е езотерично - скриено знаење кое треба да се осознава постепено како што телемитот напредува, и токму поради тоа не е наменето да се "загадува" со туѓи искуства и перспективи.
--- надополнето: 26 април 2013 во 18:48 ---
Поголема догма од ова нема ни во Библијата ни во Коранот....
Па уште го потенцираш истото...:facepalm:
Постојат многу телемитски текстови кој итекако се наменети за сите, впрочем и самата Liber Al има свој коментар кој гласи "Законот е за сите", останатото е езотерично - знаење кое треба да се осознава постепено како што телемитот напредува, и токму поради тоа не е наменето да се "загадува" со туѓи искуства и перспективи.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Од каде пак тоа дека треба пристојно да ти се одговара - ќе се одговара така како што сакам - дури и ќе те лажам ако сакам на темава...
Дури и сарказам ќе користам и ќе негирам работи ако сакам...
Кој кодекс ми ти наметнуваш бре... :) Ова не е твојата религија „мирољубива“ :) И со сите фини а зад грб нож...
Тука влице ќе си кажеме што си имаме и ако имаш проблем марш да те нема...

И паметно ти е да ме избегнуваш бре муслиманину... што не ме одбегнуваш? Но слободата не се избегнува туку така нели :D

Ти дојде да ме навредиш а? Сонце... :)
Прашањето не е едноставно - глупо е...
Бидејќи гледам ти си со јака интелегенција па да те потпрашам: СО КОЈА ТИ ЛОГИКА МИСЛИШ ДЕКА ОДЕЊЕТО ГОЛ БИЛО КАДЕ БИ ТЕ НАПРАВИЛО НАРОДЕН ХЕРОЈ?
Мислам... хелоу, дали сме нормални и дали поставуваме прашања туку така тука...? Сите скокате на философски општи прашања ... не сте фер, па дај запознајте се со телемата... се едно исто... дрн дрн...
Темата е телема, не твоето забегување бре Гурџич... Ти не ги разбираш писанијата воопшто по се изгледа... дај малку удри на мозгање, размислување во врска со ова што го прашуваш... Liber Oz е одличен пример за СЛОБОДА на ПОЕДИНЕЦОТ... Не ти кажува што ќе добиеш, тоа е глупо да ти кажува некој што ќе добиеш...

Имаш слобода да правиш што ти е волја... мислиш дека треба да си народен херој?
Мислиш дека начинот до тоа е одење гол во Русија? Бујрум бре човек па ќе видиме каде ќе завршиш.

Муабетот е што ниту една света книга или пак закон не треба да дава забрани од тип каков да биде човекот (облекување,зборување,дејствување)... Не сме правени по калап и сите да сме исти... Затоа слобода има секој да прави она што му е најблиску до неговата суштина... Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон НЕ ЗНАЧИ ДА ПРАВИ ШТО САКАШ! Значи огромна свесност за универзумот и оние кои се врзани со тебе... ако не сакаш тебе да ти се мешаат по патот пази и ти да не се мешаш :)

Држи се до темата... или ќе има последици еј :D

П.С. И дај не се карајте за вашите религии... телема е муабетот :D

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Ставај глаата у торба, како и твоите предци, и не гледај ништо околу себе.

Остај да те водат, писмените и просветлените, и тоа за оглав.

За кого ли вие кутрите борци за мир, можете да кажете дека ви с епријатели:facepalm:
За Христијаните можеби, или Будистите, или Хиндусите, или пак Ескимите, или можеби атеистите, телемитите можеби, сциентолозите ли, паганите итн.....:tapp:

Нема бе батка еден единствен шо е од ваша страна.

Сите други можат д анајдат заеднички јазик и да седнат на маса. Со вас никој не седнува.
Само вие продолжете да се тешете еден со друг и не се секирајте за мене и сличните на мене.
--- надополнето: 26 април 2013 во 19:02 ---
Од каде пак тоа дека треба пристојно да ти се одговара - ќе се одговара така како што сакам - дури и ќе те лажам ако сакам на темава...
Дури и сарказам ќе користам и ќе негирам работи ако сакам...
Кој кодекс ми ти наметнуваш бре... :) Ова не е твојата религија „мирољубива“ :) И со сите фини а зад грб нож...
Тука влице ќе си кажеме што си имаме и ако имаш проблем марш да те нема...

И паметно ти е да ме избегнуваш бре муслиманину... што не ме одбегнуваш? Но слободата не се избегнува туку така нели :D
:D Колку лежерно, секташки го напиша ова.:D:D:D

Прашање:

- Ако Телемата субјективно се толкува, дали имам право врз база на нејзиниот основен постулат: " Работи што тие воља и тоа нека биде целиот закон!" да си напишам мои видувања за истата и вие да речете само Амин?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прашање:

- Ако Телемата субјективно се толкува, дали имам право врз база на нејзиниот основен постулат: " Работи што тие воља и тоа нека биде целиот закон!" да си напишам мои видувања за истата и вие да речете само Амин?
Да, доколку во тие видувања се запазуваат принципите на Liber Oz и не се во конфликт со ничија чиста Волја.

П.С. Причината поради која работите се поставени така е човекот да ја пронајде телемата, а не таа него, да ги препознае неговите сваќања, погледи и перцепција на светот во таа симболика, а не слепо да ја следи поради страв или било која друга страст за одредена цел.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
За ова има пример:
Пародија на Книгата на Законот. Напишана е од телемит... кој што тврдеше дека телемитите немаат смисла за хумор...
Иако во книгата вели да не се менува ниту формата на буквите бидејќи и таму лежат тајни во врска со текстот, ете некој имал волја да ни покаже нешто со менување не на буквите ами на текстот... За некоја колосална цел ;)
И јас на ова велам амин... Мислам читнете го текстот, јас кога и да го читам се смеам на глас...

Работата е во тоа што ако твоето толкување ќе помогне во разбирање на праксите и полесно совладување на препреките зошто да не ти се каже амин?
Ама толкување без искуство ќе создаде религија како твојата... а ние не сакаме така ;)
Тука е разликата...

Ти се држиш ЗА темата, а немаш врска од истата... прашњата ти се округло па во ќош - сакам прашам не знам што :)
Јас сум паметен, не се правам... и ќе мудрувам бе, си можам... што ти не мудруваш? Не бидува нели...
НА тебе нема да ти се одговара... ТребЕ дома, не тука :) Прво ќе го исфрлиш од речникот секта, ќе научиш две три работи за телемата и Редот па потоа ќе ми ти одговорам јас како што сакам ;)
До тогаш прави си сам муабет as usual :)

П.С. Omer el Faruk ^^, смееш да смениш вака текст во Коранот? Смееш, а? Признај дека не смееш да се смееш :D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ти се држиш ЗА темата, а немаш врска од истата... прашњата ти се округло па во ќош - сакам прашам не знам што :)
Јас сум паметен, не се правам... и ќе мудрувам бе, си можам... што ти не мудруваш? Не бидува нели...
НА тебе нема да ти се одговара... ТребЕ дома, не тука :) Прво ќе го исфрлиш од речникот секта, ќе научиш две три работи за телемата и Редот па потоа ќе ми ти одговорам јас како што сакам ;)
До тогаш прави си сам муабет as usual :)
Потполно се слагам со тебе...немам врска со телемата и затоа прашувам. А ти како активист, и ако си научил нешто од вашата света книга, требе да ми одговориш за да научам нешто.

Затоа и прашувам...

Зошто е убиен брат му на Кришнамурти од страна на сектата?

Дали напредуваш во хиерархијата ако доведеш поголем број на членови во сектата?

Повели...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Нема никој да ти одговара. Точка :pos:
Све е договор бре Ѓурѓо... си слушнал за братски договор? :D Ништо не знаеш од животот, не пак телема...
Оди таму моли се по црквите батали за вакви работи - ќе ми ти изгори умот - не сакам да сум крив индиректно за тебе...
Ќе научиш ти куќен ред и ќе исфрлиш зборчиња од речникот или ништо :)
Така иде кај мене... можам вака од 1 до бесконечност...

Инаку за волјата што сите прашувате и Liber Oz:​

P.S. Gurdjieff де дојди пак напиши нешто за да можам да ставам и друг линк за прашањта од другите - да се шири знаењето за телема - ајде :vozbud:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Ова да не е шерифување на тема слушајно?

Држи се до темата, ако не хепта ке те пријави кај модераторот...:pos:

Овде не зборуваме за религиите, прашуваме за телемата.
Ако немате одговори ти и хепта, оставете некој друг што знае да одговори.

Мојата намера зависи од вашите одговори, ако се валидни можеби и ке се зачленам. Никогаш не вели никогаш. Оставете на читателот да одлучи дали се валидни или не.

А зошто не одговарате конкретно на прашањата што ви се поставени, него изигравате филозофи од 2 ред?

Вие како муслиманите, на секое прашање со пропоганда и преписи од вашата света книга одговарате.
Ајде ако сте научиле нешто и пропагирате, одговарајте со ваше знаење , па да видеме дека човек може нешто да научи и од вас.
Ако активисти како вас не знаат одговори, како мислите да излажете нови членови...со незнаење?

Еве пак уште едно конкретно прашање.
Зошто Кришнамурти ја напушти сектата?
Па нели тој беше доведен од Индија да биде нов Месија?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Зошто Кришнамурти ја напушти сектата?
Па нели тој беше доведен од Индија да биде нов Месија?
Кој го доведе Кришнамурти бре момчак?
Тоа е за друга тема прашање... знаеш или не знаеш? :)

P.S. Пријавен си веќе кај модераторот... продолжи.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Ти си активист, не сум јас.
Одговори и објасни ни за да сватиме....токму и затоа прашуваме, да ни објасните.
Научи прво кој го влечка Кришнамурти по светот, дали е О.Т.О. или некој друг... не веднаш со прашања во тема за телема...
Научи за кај ти се прашањата...
Јас сум иницијант, активисти барај таму во невладини организации, партии...
Да ти објаснам? Одлогирај се и оди на темата телема и Книгата на Законот и почни да читаш се што сум изнапишал - ќе добиеш веднаш многу одговори и ќе ти се разјаснат основните прашања кои тука ги поставуваш...
Ајде... па дојди со вистински прашања за кои вреди да се одговори...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако немате одговори ти и хепта, оставете некој друг што знае да одговори.

Мојата намера зависи од вашите одговори, ако се валидни можеби и ке се зачленам. Никогаш не вели никогаш. Оставете на читателот да одлучи дали се валидни или не.

Ако активисти како вас не знаат одговори, како мислите да излажете нови членови...со незнаење?
Аман зачлени се, почнува без тебе депресија да не фаќа! :pos:
Каков Кришнамурти мешаш бре....? Постовиве ти се како америчките пародии во кое сценариото на филмот е микс од 5-6 филмови...:facepalm:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
P.S. Пријавен си веќе кај модераторот... продолжи.
Па ти намерно не одговараш на прашањата и само пропагираш за да избегнеш одговори на незгодни прашања. Па уште имаш храброст и да пријавуваш, со цел да се затвори темава... провиден си како мортадела на грамови.

Знаете на сите религиозни теми да плувате по темите и да ги вреѓате , а вашата секта и вашите свети книги не смеат да се дираат.
На темава нема никакви навреди до сега,...не ти успеваат твоите провокации, затоа биди љубезен и одговарај на прашањата ако имаш минимални познавања за истите. Ако немаш, остави некој друг да одговори, малку поспремен од тебе.

Важат уште претходните прашања..кој знае нека одговори.
--- надополнето: 26 април 2013 во 20:37 ---
Каков Кришнамурти мешаш бре....? Постовиве ти се како америчките пародии во кое сценариото на филмот е микс од 5-6 филмови...:facepalm:
Ипси, само 2 книги ле ти дадоа од сектата да прочиташ?
Иди во некоја книжара и купи си уште две, можеби ке најдеш одговори.
Ако не знаеш кои да ги купиш, јави ми по ПП ке ти дадам совет.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Па правам како што сакам бре... одговарам на други прашања, тебе ли ќе ти одговарам? Кој си ти?
Секташ од кој знае која вера ... не ни имаш вера ти де... ама ајде, твое си е...
Знам бре, нормално дека знам за религиите да пишувам. Што имаш ти мака со тоа? Ете сега пак ќе одам и ќе пишувам на темите за религија...
Што можеш ти во врска со тоа? Ништо...

Јас сум ЗАПОЗНАЕН со религиите ти не си запознаен со телемата. Оди запознај се па прашувај. Така оди тоа... Ти библијата не си ја знаеш не пак телемата... Ти си тука за да тролаш, затоа си игнориран.
Не ти се прашањата незгодни - ГЛУПИ СЕ! Не вредат да се одговараат... одговорени се, на другата тема - ама ти си мрза и не те интересира телема.
Ок, твоја волја :D
Нема да биде никој љубезен и нема да одговара на прашањата - ќе побарам и да ме банираат од тука ако сакам :D
И што правиме после - без телемити тема за телема - кој ќе ми ти објасни момчаку? :D Ќе си даваш сам објаснувања на прашањата а? За тема што не ја знаеш? Браво :D

КОЈ ГО ВЛЕЧКА КРИШНАМУРТИ ПО СВЕТОТ? O.T.O. ли е или некој друг?
ОД ШТО УМИРА БРАТ МУ? Лесно е да се најде одговорот...

Ова се твои прашања на темава - сакаш да кажеш дека ние сме криви за нешто? :facepalm:
Оди научи си ја лекцијата... фрустрации НЕ кај мене.
Па потоа ќе муабетиме :D Отако ќе заборавиш зошто си ја отворил темата :P
--- надополнето: 26 април 2013 во 20:44 ---
Важат уште претходните прашања..кој знае нека одговори.
Чекам и јас одговор на тие прашања од некој, Ѓурѓич не знае. Конечно нешто да не знае и да признае :P

P.S. И кој е тој поспремен на форумов да ти даде одговор бре Ѓурџи? Кој? Ти? Не си... (y)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Без знаци на нервоза, нема потреба;)....животот е многу краток за да го поминеме во нервози и губење на живци.(y)

Религиите имаат друга цел, кога ќе ја научиш истата ќе видите колку голема грешка сте биле.

Ајде не поставувам повеке незгодни прашања.

Уште малку па велигден ќе славиме. Вие јајца вапцате ли за велигден или?

Лека ноќ, нема потреба да одговориш.(ама сум љубезен бреј..) :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.168
Поени од реакции
12.150
Поставувај незгодни прашања - ама глупи не!
Бегај од темата ајде :D
Немаш одговор за Кришнамурти а? Те фатив во твоето незнаење...
Не направи разлика од О.Т.О. и другите :D
Лошо... бедно...

П.С. Фала што помагаш да се зборува за телема инаку.
--- надополнето: 26 април 2013 во 21:10 ---
Ахаха е ова не го видов :D
Немој така бре, забораваш дека тој ја знае Вистината, тој е патот - Исус :D
Не знае дека секој Исус мора да се распне... ама ќе вика кога ќе дојде тој дел...

Kajgana Shop

На врв Bottom