Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
93 Пријатели!

Среќна Нова 2013 era vulgaris!

Надминете се себе си оваа година и направете ја вредна за паметење и многу подобра од претходната што измина!

93 93/93

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Само да известам:

Излезе од печат „Книга на Мудроста или Лудоста“ на македонски јазик или попозната како Либер Алеф.

Може да ја најдете во книжарниците „Топер“ и „Табернакул“!!

Еве како изгледа, стои на излог, да не ја промашите :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
W

Werther

Гостин
И Саше ПОЛИТИКО-то за магика и телема, преземено како што гледам цел мој пост:
Пост на Саше ПОЛИТИКО за Препород на Магиката :vozbud:

И мојот пост за НАУЧНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ПРОБЛЕМОТ НА ВЛАДЕЕЊЕ !
Требало да ги постави и цитатите од „Книгата на Законот“ јас мислам :)
Штета :)
И тој да не е припадник на телемитската багра во Македонија ?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Благодариме за "убавиот" збор... да не си поднапиен па вакви испади толку доцна?

Да прашаше културно, можеби и ќе добиеше некоја информација... вака може да ти кажам само дека ми е мило што мојот блог имаше ненормална посетеност заради други кога зборуваат за телема,Кроули,магика... Одлично е тоа... секој да добие инфо... од прва прва "рака" :)

п.с. оди запознај се со некои општи работи во врска со Редот, дали е дозволено за друг да се зборува дали е или не иницијант... мисли, не е секогаш добро да сакаш да навредиш некој... ;)

W

Werther

Гостин
Благодариме за "убавиот" збор... да не си поднапиен па вакви испади толку доцна?

Да прашаше културно, можеби и ќе добиеше некоја информација... вака може да ти кажам само дека ми е мило што мојот блог имаше ненормална посетеност заради други кога зборуваат за телема,Кроули,магика... Одлично е тоа... секој да добие инфо... од прва прва "рака" :)

п.с. оди запознај се со некои општи работи во врска со Редот, дали е дозволено за друг да се зборува дали е или не иницијант... мисли, не е секогаш добро да сакаш да навредиш некој... ;)
Што се наошрти бе телемит ? Багра ли те налути ?
Ок. Ако не е дозволено,не кажувај за Саше Политико,но ако е еден од вас,на популарност добивате.

Главниот закон во телемата е:"прави што ти е воља" . E сега мене ме интересира,кучето мое прави што му е воља,дали е телемит ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Главниот закон во телемата е:"прави што ти е воља" . E сега мене ме интересира,кучето мое прави што му е воља,дали е телемит ?
Оној што го интересира би ја прелистал темата и би нашол одговор на своето прашање, но најверојатно тебе не ти до одговор, туку до нешто друго, затоа што одговорот веќе постои на темава:
Животните се раководат според инстинкти и нагони, а во дефиницијата за Чиста Волја стои токму тој услов: "За чиста волја, неослабена од цел, ослободена од страсти за резултат, секој пат е совршен”
Исто така се вели дека: “Секој маж и секоја жена е ѕвезда”, а не секое живо суштество.

M

Muranyi

Гостин
Ipsissimus -што подразбирате под"неослабена од цел,ослободена од страсти за резултат"?
Зарем не е секоја акција на човекот насочена кон одредена цел и насочена за постигнување на одреден резултат?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ipsissimus -што подразбирате под"неослабена од цел,ослободена од страсти за резултат"?
Зарем не е секоја акција на човекот насочена кон одредена цел и насочена за постигнување на одреден резултат?
Цитативе би требало да ти појаснат:
Со оглед на тоа дека Волјата е дел од битието или како што реков негов динамички аспект, се подразбира дека човекот ја има уште од самиот почеток. За да биде појасно, не зборувам за желби, нагони и страсти кој се појавуваат како последица на егото, туку мислам на онаа предодреденост која кај некого се манифестира како талент, дарба и слично.
Како компарација, желбите се менливи и минливи, тие се производ на потребите на егото и секогаш се поврзани со некоја цел, додека Волјата е цел сама за себе. На пример сликарот кога слика, тоа го прави затоа што самиот акт на сликање го исполнува, на нему не му е потребна цел, Волјата да слика е целта.
Уште еден аргумент е и неконстантноста на желбите. Желбите што ги имаме на 5, на 25 и на 55 години не се исти, за разлика од предодреденоста на еден сликар, композитор, пеач....кој уште од најмала возраст интуитивно знае што е неговата Волја.
Вистинската Волја е едноставно предодреденост, нешто кое кога ќе се открие, интуитивно индивидуата чуствува дека сака и треба да го исполни. За Моцарт на пример тоа било предодреденост да компонира, но за некого може да биде предодреденост да.....чисти чевли на плоштад, сеедно.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Ние секако добиваме популарност :) И со него и без него... битно е што телемата не е „страна“ работа веќе тука на ова парче земја...

Да, „багра“ ме налути. Како би ти било да те прашам, наместо: Маја ти е сестра? или Абе Маја е дел од твоето багра-семејство???
Не само што е навредливо такво прашување, туку и глупо е...
Мислам дека не се сметаш за глупак, не дозволувај други да мислат дека си...

П.С. Тебе не те интересира телема, за ова има одговор во „Законот е за Сите“, ако ти е до одговорот, ќе ја прочиташ и веднаш со твојот суд ќе дојдеш до одлично решение ;)

Член од
14 август 2006
Мислења
45.279
Поени од реакции
84.392
Како би ти било да те прашам, наместо: Маја ти е сестра? ...
Технички:
Жити све, што е навредливо у прашањето - Мајка ти е сестра?

Мајка ми не е. Али ако е, голема работа.
Еве ја сум брат, а мајка ти или било чија мајка ако има сестра, тогаш и таа е сестра.

...или ти можеби, си сакал да напишеш: - Мајка ти ти е сестра?
ако е така, тогаш друга е работата....

edit:
:pos: i suck, сеа видов, ќе го избришам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Луд јебе збуњеног :D
Јас пак мислев дека мајката е сестра од две мајки на свекорот снаа :icon_lol:
Долеј ти уште малку :pos: аман бе имајте милост. Ми пукна куремо.....

Kajgana Shop

На врв Bottom